Buurvrouw had nooit gedacht dat Samir (27) geen terrorist zou worden

‘Het was altijd zo’n haatdragende jongen’

De buurvrouw van de 27-jarige Samir uit Molenbeek is geschokt dat haar buurjongen geen terrorist blijkt te zijn. Volgens de Brusselse Aurelie Vaneeckere (58) had de kleine Samir alles in zich om te radicaliseren tot moslimextremist. Dat dit niet gebeurde, is nauwelijks te bevatten: “Ik weet nog goed hoe hij hier door de straat liep als kleine jongen. Toen was het al een enorm haatdragend ventje. Als we elkaar tegenkwamen in het trappenhuis had hij altijd zo’n anti-westerse blik in zijn ogen. Het is heel onwerkelijk dat hij uiteindelijk voor de gemeentelijke plantsoendienst is gaan werken.”

De buurvrouw van Samir zegt dat ze in al die jaren niets door heeft gehad: “Natuurlijk kwam hij wel eens thuis met een schoffel, maar ik ging ervan uit dat hij daar een bom mee zou maken. Misschien was dat naïef.”

Vaneeckere kan alleen maar gissen naar de beweegredenen van Samir om geen terrorist te worden: “Het is heel moeilijk om in de hoofden van dit soort mensen te kijken. Hij heeft alle kansen gekregen om teleurgesteld te raken in de maatschappij. Hij groeide op in een verschrikkelijke achterstandswijk waar je nog niet dood gevonden wil worden. Als buurtbewoners hebben we hem altijd het idee willen geven dat hij er nooit echt bij hoorde, vanwege zijn Syrische afkomst. Het heeft niet mogen baten.”

Niet iedereen is verrast. Nele Pauwels, Samirs lerares op de middelbare school, trok tien jaar geleden al aan de bel: “Aanvankelijk was het nog gewoon een tikkende tijdbom, net als zijn klasgenootjes. In het laatste jaar begon hij te normaliseren. Hij noemde me steeds minder vaak hoer en op een gegeven moment gaf hij me zelfs een hand. Toen heb ik de autoriteiten gewaarschuwd.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hohoho, “Syrische afkomst”?

Jullie lopen vooruit, die worden later pas een probleemgroep! (Hoewel, later?)

Nu is het nog gewoon: “Marokkaanse afkomst”.

Reageer
gravatar

Nou er zijn/waren ook hele goede terroristen die Amish of Sean heten, of Andreas, Anders, Volkert. Die raken nu een beetje ondergesneeuwd lijkt het.

gravatar

Ik mag het hopen, zodat we je digitaal nergens meer tegen komen en het liefst ook in de echte wereld ook niet. Je weet al van mijn plannen om me te bekeren tot het jihadisme, jij zou wel eens mijn eerste slachtoffer kunnen zijn…

gravatar

Heel vreemd dat iedereen nu over mij spreekt en een mening naar voren brengt. Waarom heeft De Speld mijzelf niet om een reactie gevraagd? Dat vind ik wel verbazingwekkend. Misschien moet ik me toch maar bekeren tot het jihadisme. Dan weten jullie waaraan het ligt als het zover komt.

Reageer
gravatar

Was dat niet het lid van de Hofstadgroep die er niet in slaagde zijn bomvest zelf tot ontploffing te brengen? Samir A. had in plaats van Duracell ongelukkigerwijze maar Witte Kat batterijen gebruikt; goedkoop spul dat voortijdig ontlaadt. Daar sta je dan met je goeie I.S.-gedrag.

gravatar

Mijn God, dat wordt veel te ingewikkeld. Als ik van mijn standaard vooroordelen moet afstappen krijg ik hoofdpijn.
Daarom houd ik het gewoon bij: “moslim = terrorist, geheime dienst = beschermer, Westen = democratisch”.
En nu weer met chips en bier verder gamen.

Reageer
gravatar

“Moslims = terroristen” gast zie je wel wat je typt? Wat ISIS “promoot” is helemaal geen islam. Ze killen mensen en zelfs gewoon moslims terwijl in de Koran staat dat je geen geweld mag plegen al helemaal niet tegen je eigen broerders. Wat ISIS doet, is gwn ziek. Ze gebruiken een ander geloof voor iets wat helemaal niet hoort. Alsjeblieft gebruik je verstand voor je dit zegt.

gravatar

Allah Akbar!!!!

(Maar islam heeft er natuurlijk niets mee te maken. Geen geweldscultuur ofzo. Merkwaardig toeval dat we ongeveer elke dag an afgrijselijke moslimdaden horen. Hoe is het toch mogelijk hè dat we zoveel last van ze hebben in de maatschappij.)

Onno Nozel

gravatar

@ Corrie:
De heiland hing rond deze tijd aan een houtje.

De bastaardzoon van Spieker-Jozef ging de vijand onbevreesd en ongewapend tegemoet.

Dat zie ik jou labbekakverlossertje (grote muil door lijfwachten omringd) niet doen.
😉