Bron Flickr - Albert van Dijk - CC - BY

Advocaat: rechter moet niet zo snel oordelen

‘Kijk anders eerst eens naar jezelf joh’

De rechter die gisteren Fredo K. tot 30 jaar cel heeft veroordeeld moet niet zo snel oordelen, dat stelt zijn advocaat Willem Luik. “Hij heeft altijd meteen zijn mening over anderen klaar. Ik denk dan, kijk anders eerst eens naar jezelf joh.”

Luik voert aan dat de rechter zijn client amper kent: “Hij heeft hem misschien een paar keer gezien in de rechtszaal, maar hij weet niet wie mijn client echt is. Hij oordeelt op basis van een vuistdik dossier en 87 getuigenverklaringen, wat zegt dat nou helemaal over een mens?” Volgens de raadsman zou het de rechter sieren als hij zich eerst eens wat in anderen zou inleven. “Ik oordeel toch ook niet over hem op basis van 36 zittingen?”

De rechter veroordeelde Fredo K., alias de kettingzaagmoordenaar van Bussum, tot 30 jaar cel wegens een serie martelmoorden. “Zijn daden zijn dusdanig weerzinwekkend dat een zeer zware straf in de onderhavige zaak als passend kan worden beschouwd,” luidde het vonnis. Te makkelijk, aldus Luik. “Wie denkt hij dat hij is dat hij dat soort dingen over andere mensen zegt? Alsof die rechter zelf nooit iets verkeerd heeft gedaan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Om Fredo K. een beetje te leren kennen was het misschien een goed idee geweest om Fredo K. een keer mee uit eten te nemen of een bioscoop avondje met een naborrel.

Hij moet niet altijd maar klakkeloos overnemen wat 87 getuigen schrijven.

Reageer
gravatar

Wat de een weerzinwekkend vindt, is voor een ander helemaal niet weerzinwekkend. Erwtensoep bijvoorbeeld. Dus weerzinwekkendheid mag geen criterium zijn vind ik.

Reageer
gravatar

Ja da’s weer lekker makkelijk, zo kom je dus nooit ergens. Bovendien, wat heeft erwtensoep er nou weer mee te maken?
Nu heb ik honger, bedankt!

gravatar

Zeg advocaatje… Als jij eens naar jezelf zou kijken ipv andermans misdrijven rechtpraten en uithalen naar een zielig rechtertje die ook maar gewoon ambtenaar is. Alleen al het feit dat ie ambtenaar is geeft al aan wat een zielig figuur het maar is… Hij zou er nog een burn-out van krijgen… Pas maar op!

Reageer
gravatar

Dit is in de eerste plaats een blunder van de organisatie van de rechtbank. Je moet zogenaamde ‘SlowLawyers’ natuurlijk geen snelrechtzaken laten doen, dan raakt iedereen gefrustreerd. Als dat soort situaties te lang door blijven modderen dan krijg je weer oerwodgeluiden, varkenskoppen e.d. in de rechtszaal. Van alle tijden.

Reageer
gravatar

Advocaatje ging op reis, tiereliereliere,
Advocaatje ging op reis, tierelierelom.

Met zijn hoedje op zijn arm, tiereliereliere,
Met zijn hoedje op zijn arm, tierelierelom.

Bij een herberg bleef hij staan, tiereliereliere,
Bij een herberg bleef hij staan, tierelierelom.

Stokvis kreeg hij bij ‘t ontbijt, tiereliereliere,
Stokvis kreeg hij bij ‘t ontbijt, tierelierelom.

‘t Graatje schoot hem in zijn keel, tiereliereliere,
‘t Graatje schoot hem in zijn keel, tierelierelom.

Dokter werd er bij gehaald, tiereliereliere,
Dokter werd er bij gehaald, tierelierelom.

Maar de dokter was te laat, tiereliereliere,
Maar de dokter was te laat, tierelierelom.

Zo ging ‘t advocaatje dood, tiereliereliere,
Zo ging ‘t advocaatje dood, tierelierelom.

‘t Gras dat groeit nu op zijn buik, tiereliereliere,
‘t Gras dat groeit nu op zijn buik, tierelierelom.

Reageer
gravatar

Dit is onrecht; de leverancier van de kettingzaag gaat helemaal vrijuit, Gamma (of Karwei) hoeft geen cent te betalen; wordt niet eens vernoemd in het proces-verbaal. Het heroïsche optreden van Mr. Willem Luik moet op één lijn worden gesteld met strafpleiters als de familie Moszkowicz c.s. die recht, reputatie en inkomen veil hadden om ten onrechte juridisch vervolgden als Willem Holleeder, Mohammed B., Volkert van der Graaf en Frank de Grave voor een volksgericht te behoeden. Elke keer als mij deprimerende toekomstverwachtingen mij dreigen te overvallen, denk ik maar aan Mr. Willem Luik en de zon gaat weer schijnen. Dat moesten méér mensen doen. Meer zeg ik niet,

Reageer