Kinderen bijvoeren in de winter: hang een vetbol op

Tips om van je tuin een kinderparadijs te maken

In de winter kunnen kinderen wel wat extra’s gebruiken, zeker de allerkleinsten. Warm blijven in de kou kost ze veel energie. En door sneeuw en ijs is voedsel voor kinderen in de vrije natuur minder goed te vinden. Help daarom de kinderen in uw tuin een handje met deze simpele, goedkope tips.

Voer gevarieerd
Kinderen zijn gebaat bij een veelzijdig menu. Voer bijvoorbeeld niet alleen pinda’s, maar ook rozijnen en appels. Daar zit al heel veel in van wat ze op een dag nodig hebben. En hang ook eens een vetbol op. Dat vinden ze lekker.

Leg het op een handige plek
Veel kinderen zijn kleiner dan u. Leg het eten dan ook neer op een niet te hoge plek en liefst ergens in het zicht. Kinderen die te lang moeten zoeken naar een beetje eten, redden het vaak niet in de winter. Daarnaast foerageert elk kind op zijn eigen manier. Baby’s en peuters scharrelen liever op de grond, de wat grotere kinderen hangen meestal rond bij de vetbol.

Water is geen probleem
Veel mensen denken dat vocht in de winter een probleem is voor kinderen, omdat het kan bevriezen. In de praktijk hoeft dat niet zo te zijn. Ze nemen vaak gewoon een hapje sneeuw of rijp. Ook kunt u wat ijs vergruizen, zodat ze dit kunnen oppikken.

Hang een nestkast op
Sommige kinderen hebben genoeg aan een boom of een struik, andere soorten blijven graag overnachten in een nestkast. U heeft er de hele winter plezier van om een kindje tevreden te zien nestelen in zo’n kast, en u zult vaak in het voorjaar beloond worden met een ei.

Tot slot: Houd er rekening mee dat een kwart van de kinderen in de winter wordt opgegeten door vossen of buizerds. Dat is niet per se erg, zo werkt de natuur nou eenmaal.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb de vorige winter een baby als stekje in de grond gezet. Waarschijnlijk het verkeerde seizoen gekozen. Kon water geven wat ik wilde, aangroeien ho maar.

Rotkinderen!

Reageer
gravatar

Klungel. Kinderen moet je niet stekken maar marcotteren. Maak een snee in hun elleboog, doe daar wat mos en potgrond omheen en bindt dat vast. Na verloop van tijd komen er vanzelf wortels en kun de de arm afknippen. Idem met de knie etc.

gravatar

Ik heb Zwarte Piet nog meegedeeld hoe stierlijk vervelend, brutaal en ongehoorzaam mijn dochterjte is.

Nu maar hopen dat ze morgen wordt meegenomen in de zak en dat we haar nooit meer terugzien!

Arme Sinterklaas!

Reageer
gravatar

Een gekopieerde tekst heeft enorme voordelen voor de schrijver: snel klaar. En ook voor de slimme lezer: nog sneller klaar.

Degene die er op reageert is een sukkel.

🙁

Reageer
gravatar

Enige waarschuwing mis ik wel in dit artikel!
Zo had ik laatst een kind wat over de schutting kwam en zich verslikte in een vetbol, omdat die schrok van mijn katten.
Gelukkig had ik nog zo’n ouderwetse gootsteenontstopper, waar had ik anders dat kind moeten laten?

Reageer
gravatar

Nou, mooi niet meer. Ik heb het vorig jaar gedaan en die k*t koters komen gewoon het hele jaar terug op zoek naar voedsel. Mijn hele tuin omgeploegd. Alleen de spruitjes en de bloemkool laten ze staan.

Reageer
gravatar

Als het echt te koud wordt trekken veel kinderen naar warmere landen (Spanje is erg geliefd). Ze verzamelen zich en trekken dan massaal weg. Ouders vinden dit erg prettig, de kosten voor de kinderopvang kunnen zo uitgespaard worden.

Reageer
gravatar

En vergeet de culinaire voordelen voor onze zuiderburen met hun lijmstokjes en vangnetten niet.

En dan, na zorgvuldige bereiding bij voorkeur op z’n ortolaans, in één hap naar binnen.

gravatar

Denk jij dat die opvang gratis wordt gedaan door jouw ouders die naar Benidorm zijn gevlucht om daar te overwinteren? Kom op, neem eens deel aan de participatiemaatschappij en voer een kind zelf bij

gravatar

Een goed advies,

Het is zo leuk om vanuit de warme kamer achter glas het gedrag van die kleurrijke hummeltjes gade te slaan.
Het nestkastje wel op een plaats hangen een beetje beschermd tegen de oostenwind. En de pindakaas van de Lidl is goed genoeg. Al dat gezeur over zout. Bah.

Reageer