Woede over kruisiging Saoedisch vat olie

‘Ernstige schending van de handelsrechten’

De aankondiging van Saoedi-Arabië dat het een vat olie gaat kruisigen, heeft tot woedende reacties in de Westerse wereld geleid. De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben hun ambassadeur inmiddels teruggeroepen.

De Saoedische regering verdenkt het vat olie van het drukken van de olieprijs. Het vat is nog maar een paar maanden oud. Ingewijden waarschuwen dat er de komende tijd waarschijnlijk nog veel meer jonge vaten aan het kruis worden genageld.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de voorgenomen kruisiging scherp veroordeeld: “Het is een barbaarse schending van de handelsrechten. Dit vat olie heeft niemand iets misdaan. Wie de olieprijs probeert laag te houden, is geen misdadiger, maar een ridder van de vrije handel.”

De timing van de kruisiging is saillant, nu er net een Saoediër is aangesteld als voorzitter van het mensenrechtenpanel van de VN. President François Hollande van Frankrijk trekt die benoeming al openlijk in twijfel: “De vraag is of je geloofwaardig de mensenrechten kunt verdedigen als je zo wreed omgaat met de universele rechten van het geld. Het een is niet los te zien van het ander.”

Amerika en Frankrijk dreigen alle banden met het Saoedische regime te verbreken. Ook andere landen twijfelen of ze kunnen blijven samenwerken. Nederland houdt zich vooralsnog op de vlakte. Een woordvoerder van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat Saoedi-Arabië ‘altijd een ongemakkelijke bondgenoot is geweest’.

Het veroordeelde vat olie kan nog gratie krijgen van koning Salman. Lobbyisten van Shell en BP zijn een petitie begonnen om de koning onder de druk te zetten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ach een paar spijkers in zo’n vat kan meestal geen kwaad en werkt dat extra ijzer bovendien prima tegen bloedarmoede, maar een lont…… is andere koek!

Reageer