Paniek op de beurs gebaseerd op angst

Angst terug te voeren op ongerustheid, bekommering en schrik

De huidige paniek op de beursvloer is terug te voeren op angst, stelt econoom Bert Bokhoven. Die angst is volgens hem weer terug te voeren op ongerustheid, en die ongerustheid weer op bekommering. “Ergens zijn we van nervositeit naar schrik gegaan, daar ging het mis.”

Het gemoed van de beursvloer gaat al even terug, stelt Bokhoven: “De beurs opende nog met een speelse verwondering en bewondering, maar al snel schakelde de stemming over naar lethargie en onverschilligheid. Dat botst natuurlijk, dan komt er verwarring, en die verwarring gaat weer over in desoriëntatie, ontreddering en radeloosheid. Dan krijg je onbestemde gevoelens, en voor je het weet zit je in een crisis.”

Bokhoven vindt een vergelijking met 2008 echter niet aan de orde. “Toen waren het echt weltschmerz, apathie en dysthymie die de klok sloegen. Dat is vooralsnog niet aan de orde. Op de Amerikaanse beurs heersen momenteel helemaal geen vage gevoelens van unheimische weemoed, dat was kort voor de val van Lehman Brothers wel anders.”

Bokhoven kijkt dan ook hoopvol naar de toekomst: “Uiteindelijk zal er na gelatenheid en lijdzaamheid toch berusting komen. De Europese beurzen sloten gisteren bezonnen, dus dat is veelbelovend. Het is dan alleen te hopen dat die berusting niet weer omslaat in lankmoedigheid. Maar dat zien we morgen wel weer.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De treinen zijn naar de vrouwelijke vorm gestroomlijnd, luchtdruk en temperatuur lijken op een couveuse. Maar de romantiek in de trein is eruit sinds in Frankrijk die vrouw door het raam naar buiten is gegooid. Vroeger kon je nog het raampje openzetten, een sigaret opsteken of was er koffie. Sinds vrouwen zich permanent bedreigd voelen is daar een eind aan gekomen. Rick is waarschijnlijk gewoon een pedofiel, dat had ze gelijk door.

Reageer
gravatar

De waarde van aandelen is wat de gek ervoor geeft, maar u kent het gezegde: de aandeelhouder wint. Soms kost het wat jaren of decennia, maar ooit stijgen de beurzen weer, wordt ons wijsgemaakt.

Reageer
gravatar

Goed dat Corrie dit stuk te lang vond. Anders had ze gelen dat prikogen en jubeltenen beide meer dan 20 punten verlies noteren. Was ze me daar toch een partijtje bang geworden….

En de PVV staat ook op verlies!