Hét geheim voor een vijandig huwelijk

Hoe zorg je dat de blinde haat niet slijt?

Jarenlang ongelukkig getrouwd zijn is niet voor iedereen weggelegd. Toch vierden Hans (56) en Judith (54) onlangs hun zilveren huwelijk met een hoogoplopende echtelijke ruzie. “Dat was mooi. Onze kinderen waren er ook bij,” vertelt Judith. Wat is hun geheim?

Toen Hans en Judith elkaar dertig jaar geleden leerden kennen, waren er meteen al veel spanningen tussen hen. Ze lieten elkaar geen moment met rust. “Eigenlijk is dat alleen maar gegroeid,” zegt Hans. Waar bij andere stellen de intense haat van de beginperiode al snel slijt, is het huwelijk van Hans en Judith in de loop der jaren alleen maar vijandiger geworden: “We doen nog steeds niets liever dan elkaar kapot maken.”

Judith benadrukt dat voor haar haat echt een werkwoord is. “Ik zeg altijd: ware walging moet je koesteren. Je moet blijven investeren in de afschuw voor de ander, niet alleen in donkere tijden, maar juist ook als het beter gaat. Dan pas blijkt of er sprake is van ware haat.”

Hans weet zeker dat ze nooit uit elkaar gaan. “Deze haat vind ik niet bij iemand anders. Zij is echt de enige die mijn gevoel van eigenwaarde met één opmerking kan vermorzelen. Ik probeer dat natuurlijk ook bij haar.” Hans weet dat Judith hem echt haat zoals hij is: “Het zit ‘m ook in de kleine dingen. Dat ze aan het eind van een lange dag ineens in m’n oor fluistert dat ze me haat. Dat soort momenten geeft diepgang aan de wederzijdse animositeit.”

Volgens Hans is exclusiviteit de voornaamste voorwaarde voor duurzame echtelijke haat: “Het belangrijkste is trouw. Natuurlijk heb ik ook wel eens andere vrouwen gehaat, maar daar heb ik nooit iets mee gedaan. Op een gegeven moment heb ik nu eenmaal besloten dat ik mijn haat voor die ene persoon zou bewaren.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het huwelijk betekent voor een man onder curatele staan van een vrouw. Maar moeten we stipuleren dat we het hebben over de Nederlandse vrouw? Ik heb bijna nog nooit meegemaakt dat vrienden (gelijk een beschamende term ondanks Facebook dat de sociale verbindingen moet in stand houden) die een vrouw kregen van de ene op de andere dag niet iemand anders werden en voorgoed niet meer aanspreekbaar waren en dat ieder sociaal normbesef niet gelijk weg was totdat ze problemen kregen.

Reageer
gravatar

Frank: “Ik heb bijna nog nooit meegemaakt dat vrienden die een vrouw kregen van de ene op de andere dag niet iemand anders werden en voorgoed niet meer aanspreekbaar waren…”. Hier lijkt sprake van een dubbele ontkenning. Vooral dat ‘bijna nooit’ is een intrigerende constructie; bijna nooit is toch: ooit wel ééns”. Probeer eens wat extra-maritale gymnastiek en begin losjes met 06 nummers, of contactadvertenties

gravatar

Wasgoed wast enz. U wilt anderen vooruit helpen, dat is nobel. U was op school en in uw verdere carrière altijd de eerste die een meisje (of vriendje) had. Ik was jaloers op u, ik heb er nog een minderwaardigheidscomplex van. In ieder geval is uw reactie een dubbele bevestiging, van het zoek zijn van identiteit: jawel, dat is ook ‘cultuur’. Zonder adviseurs als u zou heel Nederland nutteloos bezig zijn. U begint maar gelijk met becijferen. U neemt als slappeling het vrouwtje (of uzelf) als norm.

gravatar

Het heeft in de evolutie natuurlijk lang geduurd voor vrouwen iets te vertellen hebben, dus ze zijn bezig aan een inhaalslag, daarom zijn ze dol op iedereen die minderwaardig is waar ze boven kunnen staan. De oorspronkelijke kreten bij de barensweeën zijn vervangen door politiek getint protest. Zo herkennen ze soms wel een zekere verwantschap van de asielzoeker die niets te zeggen had in zijn land, eigenlijk de ideale huwelijkskandidaat. Zie Nederland waar dus niemand iets te zeggen heeft.

Reageer
gravatar

Judith (nét 54) ziet er prima geconserveerd uit voor haar leeftijd (botox?) maar aan Hans (nog actief frauderend politicus voor de VVD) zie je zijn 56 jaar en zijn verzilverde huwelijkstrijd wel af: dun in het haar, grijzend, nekplooien, kraaienpootjes. Toch verdenk ik het stel ervan dat ze niet de hele waarheid vertellen: ik sluit heftige goedmaak-sex tussen hen niet uit, al of niet met behulp van blauwe pillen uit de farmacy.

Reageer
gravatar

Het geheim voor een miserabele opvoeding. De ergste machtswellust is die van een moeder over haar kinderen, de meest schadelijke in ieder geval. Er zijn twee interpretaties mogelijk, 1. de materialistische versie: het kind is een product van de vrouw, 2. het kind is autonoom en komt uit een andere dimensie om iets te vernieuwen in de wereld. Dat wordt vaak verknoeid door de eerste interpretatie waar ons onderwijsbestel om draait.

Reageer
gravatar

“Zolang de puberteit niet doorlopen is blijft dat je achterna zitten.” | waar het volk emotioneel onderdrukt wordt en niemand volwassen mag worden is het merendeel der mensen niet toegestaan om z’n puberteit te beleven.
Als je geluk hebt haal je dat later in.
Als je pech hebt, niet. Dan blijft het je achtervolgen en blijft seks de boventoon voeren bij alles wat je doet, of je nu wilt of niet. Een signaal van het lichaam dat schreeuwt om invulling.

Het voelt puberaal aan en dat is het…

Reageer
gravatar

Als die huwelijken ‘in orde’ zijn verdenken ze de rest van de wereld van fraude.

En als hun kinderen de shit aan voelen komen gaan ze overal enge mannen zien.

gravatar

O nee, ik kan niet haten. Ik hou nog steeds superveel van mijn ex-vriendinnen. Ik had vorige maand een heel mooie collage van hen gemaakt en in de woonkamer gehangen. Mijn vriendin had ik in het midden geplakt. Toen ze het zag zei ze steeds dat ik moest ophouden met sorry zeggen omdat ze boos werd. Nu is zij ook weg…

Reageer
gravatar

typisch vrouwen, ipv Johan te prijzen voor zijn creatieve werkstuk, gaat ze liggen emmeren over de nietszeggende inhoud ervan.

gravatar

Als de een de ander meer of juist veel minder haat gaat het vroeger of later alsnog mis. Die eerste extremistische haat gaat meestal over in intense- of diepgaande haat. Oppervlakkige haat kan ook maar dan kun je met iedereen wel een relatie beginnen.

Het belangrijkste is dat je elkaar ongeveer evenveel haat, dat er balans is. Dan is de kans op een duurzaam samenleven, waarin je elkaar ongeveer evenveel pijn kunt doen, het grootst.

Reageer
gravatar

Precies, bij een evenwichtige verdeling van macht, middelen en prestige gaat het dan jarenlang goed. De enige bedreiging voor al dat geluk is het uitgeput raken van de serviesvoorraad bij een bordenwisseling.

Voor de visite is het ook wel handig. Men kan altijd komen aanzetten met een nieuwe kop en schotel.

gravatar

Dat is wel een punt Wiemersma. Vaak heb je van die vrouwen die houden van degene die hen haat. Beter kan je dan eens goed die ander haten, dat schiet tenminste op.

gravatar

Het is voor een slecht huwelijk ook belangrijk een spel-element te bewaren. Ik ben een aantal jaren geleden verstoppertje met haar gaan spelen en woon sindsdien in Renesse.

Zij is gewoon thuisgebleven. Ik haat haar voor 120% alhoewel gemixed met vleugjes dankbaarheid en nog meer haat omdat ze me nooit gezocht heeft.

gravatar

haat hoef ik niet alleen binnen het huwelijk te zoeken, zodra ik mijn gezicht laat zien en vooral mijn mond open doe ergeren de mensen zich groen en geel, ben dus ook weer hier op FB geblokt…ja ik ben een bofkont wat dat betreft.

Reageer
gravatar

Ik bevind me in een moeilijke periode. Ik merk de laatste tijd dat ik mijn vrouw tussen alle haat door soms heel even lief begin te hebben, ook al omdat ze gecremeerd wil worden.

Ik ben hierdoor radeloos en denk over een scheiding, temeer vanwege dat lekkere stuk dat nu op kantoor is komen werken.

Reageer
gravatar

Grrr, ik weet precies hoe dat voelt. Net of je reactie niet wordt geplaatst en een tweede poging evenmin. Zodat je die reacties voor Jan met de korte naam hebt ingetoetst.

Reageer
gravatar

Hagenees, vermijdt de woorden ‘sl*echts’ en ‘w*et’ (en samenstellingen met w*et) erin.
Voor de echte woorden het * schrappen.
Dat zal uw problemen oplossen.

gravatar

Wanneer je geen zin hebt in een vijandig huwelijk dan is het beter om je man niet alles te vertellen. Mijn huwelijk is daardoor prima in orde.

Wat niet weet wat niet deert is mijn motto. 😉

Corrie.

Reageer
gravatar

Maar Corrie, de heer Wilders gaat ook vreemd heb ik vernomen uit betrouwbare bron, dus je hoeft jezelf niks te verwijten; Vertel het hem maar gewoon, en hij zal accepteren dat je panseksueel bent.

Karl.