‘Laat belastingherziening over aan burgers zelf’

Fiscale vrijwilligers ergeren zich aan overheidsbemoeienis

De politiek praat over de herziening van het belastingstelsel. Maar is het wel nodig dat de overheid zich met onze belastingen bemoeit? Door het hele land laten gewone mensen zien dat een grootschalige fiscale hervorming prima door burgers zelf kan worden vormgegeven. De participatiemaatschappij in de praktijk.

Rashid Taseer (35) uit Steenwijk is zo’n betrokken burger. Op zijn zolderkamer verlaagde de buschauffeur het hoge btw-tarief naar 17,6 procent. “Dat is goed nieuws voor ondernemers, omdat mensen dan weer die nieuwe televisie durven te kopen. Zeker nu we langzaam uit de crisis klimmen. Ik was echt blij met mijn eigen tarief, ik kreeg er ook heel veel positieve reacties op. Het is heel frustrerend als de politiek daar dan ineens lijnrecht tegenin gaat. Dan denk ik: waar bemoei je je mee?”

Ook Anne van Eekelen (24) uit Amsterdam neemt zelf haar verantwoordelijkheid. Samen met drie studiegenoten verhoogde ze dinsdag in een koffietentje het aangrijpingspunt voor het toptarief. “Wij zijn echt types die energie krijgen van een ingrijpende stelselwijziging. Handen uit de mouwen, huurtoeslag afschaffen, dat werk. Ik weet nog dat Marije voorstelde om ons plan te financieren door een volledige afbouw van de algemene heffingskorting. Toen hadden we allemaal zoiets van ‘let’s do this!’.”

Anne baalt ervan dat de politiek nu toch weer uitgaat van een maakbaar belastingstelsel: “Toevallig wil de staatssecretaris nu precies hetzelfde doen als wij, maar je weet nooit wat er uit die onderhandelingen komt. Rutte wil zo graag een participatiemaatschappij. Nou, hier is ‘ie! Geef ons dan ook de kans om door te pakken.”

Rashid Taseer is helemaal klaar met de regelzucht uit Den Haag: “Het deel van mijn inkomen dat ik afdraag aan de staat, daar heeft de overheid niets mee te maken. Laat de politiek zich lekker concentreren op de sociale zekerheid en de zorg.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Lawaaitaks zou niet misstaan. Gisteren nog in La Roche. Zo van HOLALIE HOLALA. Als die lui pak in Maastricht zich zo zouden misdragen, ze zouden opgesloten worden. De politie doet daar niks meer aan. ALS LOSGELATEN. Je hoopt dan dat ze ergens op rijden, Soms gebeurt dat ook. 4 meter hoog ooit in Brasschaat. En er was niks aan.

Reageer
gravatar

Alleen door radicale belasting verlaging/halvering kan de economie weer gaan draaien en houdt de gewone man weer wat geld in de zak over .Belasting verhoging is de nekslag voor de economie.Het huidige systeem/kapitalisme is over datum en gaat niet de oplossing brengen.De huidige regering kan zelfs een gekregen casino niet draaiende houden.

Reageer
gravatar

Klop dan ook niet aan bij de staat als je kosten maakt. Zaken zoals subsidies, toeslagen en vergoede zorgkosten gaan er dan ook helemaal uit.

Als jullie niet willen dat de staat zich met jullie bemoeit, bemoei je dan ook niet met de staat. Ga ook niet lopen miepen dat alles zo duur is.

Reageer
gravatar

Ik had van de VVD verwacht dat er een vrije markt zou komen van kabinetten, zodat ik politiek op maat kan kopen.

Een kabinet kan bv de eenmanszaak Wilders zijn, of de vof Wilders & Co(rrie), de socialistische NV of de bv God & zo.

Ik ben reuze benieuwd wat mensen zichzelf dan zoal aanschaffen.

Reageer
gravatar

Interessanter wordt het te zien wat mensen dan zoal afschaffen.

Het zou in de lijn der verwachting liggen dat het exorbitant consumerende menstype -oververtegenwoordigd binnen de vrijzinnige kliek- wel als eerste door de afvalput van Vrouw Holle wordt gespoeld.

http://tinyurl.com/njhbssx

gravatar

We kunnen nog velen leren van de Grieken, dat zijn echt geen kiekens. Griekenland wordt vanaf 1 juli een land zonder geld, dan zijn ze af van dat hele gehannes met belastingen ,uitkeringen, inflatie , schulden , spaarvarkens en kassabonnetjes. Het zal daar vooruit gaan.En een ministerie van Financiën heb je ook niet meer nodig.Alleman gratis levenslang verlof in zo’n prachtig land. Geniaal van die Grieken.

Reageer
gravatar

Als er nu over elke zaaduitstorting binnen Nederland 5ct geheven wordt, kunnen we het vluchtelingen probleem binnen een jaartje oplossen en dan ook nog een paar JSF’s kopen.

Reageer
gravatar

Pas maar op. Straks komt Wiebes nog echt met een orgasmebelasting, een bevruchtingsbelasting en een voor-het-zingen-de-kerk-uit toelage.

gravatar

Voor ‘t gesangh der psalmen sal ten eersgte de kerkzakjesch danigh gevult aen ‘t altaer worden ingheleverd.

Daerna staet ‘t u vrij den kerck te verlaten, maer bedenck dat ‘t den Heere onwelgevalligh sal sijn wanneer u Hem den sieltjesch onthoudt.

gravatar

Precies ! Eenieder moet de mogelijkheid hebben zijn/haar belastingafgifte te relateren aan de prestaties van de overheid.
Daarom heb ik over de hele linie de BTW op 6% gezet en draag ik aan jaarlijkse inkomstenbelasting, net als vorig jaar, 23,50 euro af.
Mijn bijdrage via de wegenbelasting heb ik zelfs verhoogd van 1,75 naar 2,00 euro per kwartaal, gezien enkele goed gelukte wegverbeteringen.

Reageer
gravatar

Naar mijn smaak mag er wel eens flink gerommeld worden aan de zorgtoeslagen in Meppel en omstreken. Wat daar gefraudeerd wordt is gewoon hemeltergend. En in het Haagse Duingebied mag de BTW wat mij betreft naar 37%, met een heffingskorting voor aldaar residerende homo’s….

Reageer
gravatar

Je kan zeggen wat je wilt maar ik als Meppeler heb nu kattenverlof en laat de belasting doen door mijn kat.