Waardig tuig verstoort Bevrijdingsdag met herdenking

'Het was misselijkmakend respectvol'

Er zijn schokkende beelden opgedoken van jongeren die verschillende bevrijdingsfestivals verstoren door in stilte de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

In Vlissingen was een groepje jongeren muisstil tijdens een optreden van Caro Emerald. Lianne Terwiel (21) stond ernaast: “Het kabaal werd geruisloos verstoord, het was misselijkmakend respectvol. Wij wilden in vrijheid genieten van de muziek, maar werden steeds afgeleid door hun herdenking. Ze stonden ook echt met gevouwen handen naar de grond te kijken. Probeer maar eens uit je plaat te gaan als iemand zo ernstig kijkt. Deze mensen hebben geen greintje respect voor vrijheid die niet vanzelfsprekend is.”

Harmen Vrieling (34) weet om wat voor types het gaat: “Je mag het natuurlijk niet zeggen, maar het waren toch weer Marokkanen. Die lui staan altijd vooraan om niet te vergeten. Ik wilde nog achter ze aan gaan, maar dat kon niet omdat ze stilstonden.” Vrieling probeerde zich af te sluiten voor het eerbetoon door op een gepaste manier verder te feesten: “Maar makkelijk was dat niet.”

Burgemeester van Vlissingen Letty Demmers reageert verbijsterd: “Dit is gewoon waardig tuig. Ik snap niet hoe mensen het in hun hoofd halen om door Jett Rebel heen te zwijgen. Op Bevrijdingsdag heb je gewoon je bek open te doen, dat is een kwestie van respect. Er is hard gevochten voor onze vrijheid. Dan is het een kleine moeite om één dag in het jaar je longen kapot te schreeuwen.”

Rachid (17) werd door zijn moeder aangegeven nadat ze hem had herkend op de beelden. Hij ontkent dat hij stilstond bij de slachtoffers van de Holocaust: “Ik verveelde me gewoon toen Caro Emerald alweer ‘A Night Like This’ ging zingen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In Zeeland hebben ze de Ramp nog gehad, daardoor is de Tweede Wereldoorlog wat op de achtergrond geraakt. De toekomst ligt echter in het terroerisme van bijvoorbeeld het slavernijverleden.

Reageer
gravatar

Dagboek. Ik ken de Zeeuwse ‘normen en waarden’ wel. Ik was nu in Zeeland met Bevrijdingsdag bij Rana natuurpark waar ik eruit gezet werd toen ik daar rustig zat. Herdenk de doden. Ze zijn onder ons.

Reageer
gravatar

Ook leuk voor het toerisme is de ontmoeting die Ad Beers in de jaren zestig had met buitenaards leven in de Oosterschelde, die hij beschreef in zijn boek Buitenaardse Beschaving, dat een paar jaar geleden opnieuw werd uitgegeven. Hij voer met zijn tjalk op een ufo die onder de zeespiegel lag ergens op een plek waar nu de Oosterscheldedam ligt. De ufonauten die praten over hun planeet Iarga via hunnerzijds gecontroleerde telepathie, waarschuwden toen al voor de gevaren van een sociale kloof.

gravatar

Oh! héd da me d’n oorlog te maken. Ik dach dá ik op bevrijdingsdag es én goe potje kon vrijen met vrouwlief, mijn fout.

p.s. wá mij betreft is’t altied bevrijdingsdág

Reageer
gravatar

Weg stoppen in een opvoedkundig kamp en heel per ongeluk de sleutel en locatie vergeten.
Dit soort “mensen” heeft totaal geen toegevoegde waarde in onze maatschappij.
Ze vergeten dat er ook veel van hun voorouders zijn gestorven in NL tijdens ww2.

Reageer
gravatar

Volgend jaar gaan de ambassadeurs van de vrijheid met Apaches langs de festivals in Syrie, Irak en Islamitische Staat.

De dag wordt feestelijk afgesloten op het strand van Libie.

Dat moet natuurlijk wel in 1 dag, vandaar het moordend tempo.

Reageer