Cruijff: ‘Publiek is mijn geouwehoer zat’

Columnist haalt hard uit naar eigen clichés

Johan Cruijff heeft in zijn wekelijkse column in de Telegraaf genadeloos uitgehaald naar zichzelf. Volgens het voormalige icoon is het voetbalpubliek zijn goedkope gezeik aan de zijlijn meer dan zat: “Het roer moet nu echt om.”

Cruijff stelt dat hij zijn eigen naam te grabbel gooit: “Technisch halen mijn stukjes nog wel een zes, maar er zit geen enkele verrassing in. De fantasie en de schrijfvreugde ontbreken volledig. De lezers betalen dik voor hun abonnement. Zij mogen meer verwachten van een grote naam als ik. Ooit stond de Johan Cruijff-school voor scherpe uitspraken en een originele visie. Daarvan is anno 2015 niets meer terug te zien.”

Cruijff vervolgt: “Helaas blijft mijn kritiek altijd bij open deuren en dooddoeners. Je kunt in het weekend al voorspellen wat er maandag in de krant staat. Ook qua uitgekauwde clichés zal ik uit een ander vaatje moeten tappen. Ik ben mijn geloofwaardigheid allang kwijt. Het is tijd voor een frisse wind.”

Als oplossing pleit Cruijff voor een fluwelen revolutie: “Ik moet terugkeren naar de echte Cruijff-filosofie en veel meer nadruk leggen op de jeugd. Ik schiet er niks mee op om goedkope misvattingen uit het buitenland te halen. Mijn mening moet zoveel mogelijk bepaald worden door oud-spelers.”

Voetbalsupporters worden volgens Cruijff dubbel gepakt, omdat citaten uit zijn columns ook nog eens in diverse media verschijnen. “Wat schiet je er als fan mee op om een zouteloze mening vijf keer mee te krijgen? Je wordt nu niet alleen geconfronteerd met het geouwehoer in mijn column, maar je leest diezelfde flauwekul ook nog eens op allerlei websites in de marge”, aldus Cruijff, die daarmee geen spaan heel laat van dit artikel.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

J.C. staat er gekleurd op (op de foto) maar zelfs dit orakel is nu ruim 1 maand een keer oud nieuws. Stel voor: een nieuw artikel voordat we de zomerstop ingaan.

Reageer
gravatar

Wanneer je eraan gewend bent om in dat ruit met de punt naar voren te spelen moet je niet plots in een boog met die punt naar achteren gaan ballen. Dat gaat mis. En als je teveel druk op dat pen zet en te weinig op deze bal helpt zelfs die Philip Freriks je niet meer. Kwestie van normaal nadenken.

Reageer
gravatar

Johan, old blue eyes, jij ouwe babyboomende rukker, niet opgeven die column, NOOIT!!! Gewoon dóórgaan, keep een stiff upperlip. Nobody die jouw column zo boring kan vullen, zelfs Leon de Winter niet. Keep up the good work, namens de F-side uit de fucking Arena.

Reageer
gravatar

Dat we deze Werdegang van dit Icoon moeten meemaken. Hier blijkt maar weer eens dat introspectie funest is en tot een keiharde zelf-ontmythologisering kan leiden. Hier lijdt ook -in retrospectief- het imago van Oranje in de consequent verloren WK-finales van ’74, ’78 en ’14 onherstelbare schade. Waar blijven Heineken Holland House en het nationale bedrijfsleven om met een gezamenlijke donatie Sepp Blatter zover te krijgen dat hij Oranje nu eens één keertje laat winnen ?

Reageer
gravatar

Ga lekker met pensioen en bemoei je niet meer met voetballen. Tijden zijn veranderd en zoals terecht opgemerkt mensen luisteren inderdaad niet meer naar een ouwe zeurpiet.

Reageer
gravatar

Bitterbal, je ken beter niet tonder gaan op de televisie, dat ken je beter overlate aan ‘n ander, slogisch.

gravatar

Cruijff?
Was dat geen voetballer uit de 80-jarige oorlog? Hij scoorde toch wel eens tegen Spanje?
Of was het de 2e wereldoorlog? Hij scoorde ook weleens tegen Duitsland.

Reageer
gravatar

Self-comment selfies, dat gaat het helemaal worden dit voorjaar. Maar zonder stok voor de bijbehorende zelfkastijding is er geen bal an. En is het voor zo’n trendje setten niet beter om te beginnen met een bekende nederlander? Deze man zegt niemand wat.

Reageer
gravatar

Johan, nicht Estelle heeft soms verfrissende ideeën dus ga gewoon eens een middagje mee naar de beautysalon en laat ook zo’n Braziliaanse bikinilijn harsen.

Reageer
gravatar

In de VI schreef JC over JC: ‘Weg ermee. Gewoon, omdat ‘ie het verdient. Omdat ‘ie dingen zegt die ons niet aanstaat.’

Reageer