Moet je deurwaarders nu wel of geen fooi geven?

Wat is redelijk?

Je kent het wel: de bel gaat en er staat een deurwaarder voor de deur. Jullie doen zaken en vervolgens gaat hij weer weg. Maar moet je zo’n man nu wel of geen fooi geven?

Er zijn geen duidelijke regels over fooien voor deurwaarders. De meeste mensen geven wel iets, maar hebben geen idee wat redelijk is. Anderen geven uit principe helemaal geen extraatje. Weer anderen laten het afhangen van het niveau van de service.

Volgens financial coach Jorik Hoekman kun je weinig verkeerd doen: “Een fooi wordt in deurwaarderskringen zeker op prijs gesteld. Maar als je het niet doet, is men ook niet beledigd. Wat dat betreft zijn deurwaarders vergelijkbaar met kappers. In andere opzichten misschien ook niet. Dat weet ik niet.”

Hoekman merkt dat veel mensen uitgaan van een fooi van tien procent van de schuld: “Dat is men nu eenmaal gewend. Toch moet je je niet blindstaren op zo’n percentage. Als een deurwaarder al je spullen komt ophalen, wordt het al snel een dure grap. Niet iedereen die in de schulden zit, kan zomaar even duizenden euro’s neerleggen als vriendelijk gebaar.”

Jacintha (34) is freelance binnenhuisarchitecte. Door de crisis kreeg ze nauwelijks opdrachten meer: “Ik heb het laatste jaar vijf keer een deurwaarder over de vloer gehad. Sommigen kwamen pas maanden na de laatste aanmaning opdagen of ze zagen er onverzorgd uit. Die geef ik niks. Maar als ze netjes vragen of alles naar wens was, geef ik gerust een emmer mee.”

Volgens deurwaarder Bert Stavinga zijn fooien meer dan welkom: “Op kantoor stoppen we onze fooien allemaal in een pot. Aan het eind van de maand confisqueren we daar altijd een hip inboedeltje van.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hallo,

De deurwaarder waar ik momenteel bij loop ben ik in zijn geheel niet tevreden over. De brieven die ik ontvang zijn gewoon redelijk leesbaar en totaal niet misleidend. Ook wordt er door deze deurwaarder een schandalig acceptabel rentepercentage in rekening gebracht en is men ook nogal karig in de extra kosten. Ik wil dus eigenlijk overstappen. Heeft iemand nog tips?

Reageer
gravatar

deurwaarder fooi geven , schop onder de reet naar land van nergens dat kunnen ze krijgen , je meent toch niet dat ik een deurwaarder fooi geeft omdat die even wat komt doen en meent dat mijn spullen kan jatten , zou een goeie zijn ,nee van mij kunnen ze maar een dingen krijgen en dat is een dikke vette schop in hun hol , opzouten met die gaten , afschaffen die onzin , zijn maten naaiers

Reageer
gravatar

Anti D., je zult toch maar nooit een eerlijk vak hebben geleerd en toch iets moeten doen om aan de bak te komen en de huur of hypotheek te kunnen betalen. Dan is de keus beperkt: drugshandelaar, deurwaarder, politicus, band-en-garen-colporteur of 2e hands autohandelaar. Wat doe je in zo’n geval, als je jezelf in de scheerspiegel recht in de ogen wil blijven kijken? Nou dan?

gravatar

Ik ga ook weleens naar de Deurwaarde toe. Het moet uiteindelijk niet altijd van één kant komen, vind ik.
(naar Herman Finkers).

Reageer
gravatar

Kijk aan: zowel Johan van Oldebarneveldt als Paul schatplichtig aan Herman Finkers, (h)eerlijk. Lees ook “De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet niet door”.
Maar over deurwaarders gesproken: ná een bezoek van zo’n waarder is vaak de deur niets meer waard. Ga maar na, op klaarlichte dag wordt hierop de aankondiging van executie-verkoop aangespijkerd, volgt kijkbezoek van suspecte makelaars, de huisprijs daalt met vele procenten; er rest niets dan snel te verhuizen.

gravatar

Dit probleem heb ik al jaren terug opgelost met mijn uitgebreide Nee-Nee-Nee-Nee-Nee-sticker. Voor deurwaarders doe ik dus net zo min open als voor bedelaars met een collectebus of wachttorenverkopers. Questie van principe en iedereen gelijkwaardig behandelen.

Reageer
gravatar

BROODJE MET BELEG • 4 APRIL 2015, 12:02
Oh wat erg. Heb je bewust gekozen voor geen deurwaarder? Of kon je geen deurwaarder krijgen?
Wij zijn toch zo gek met onze deurwaarder, hoewel je er soms wel wat voor over moet hebben. Zo staat hij soms om 07:00 al voor de deur.
Geloof me, een deurwaarder van jezelf is toch heel anders dan een deurwaarden van een ander.

Broodje beleg: Dit heet plagiaat.

Dit is van Herman Finkers

Reageer
gravatar

Oude tijden herleven: er raken (wellicht selectief) weer bijdragen weg, die ook na dagen niet meer opduiken. Hier voltrekt zich een cyclisch proces, nét gaat het weer goed met de registratie van bijdragen of daar wordt door de redactie weer software-matig een ‘aanpassing’ gerealiseerd ‘om het de deelnemers te vergemakkelijken’. Zo verviel al de mogelijkheid tot correctie. Kregen hierbij ook de adverteerders inspraak bij de acceptatie en/of plaatsing van bijdragen? Past wel in het…

Reageer
gravatar

Als je iemand moet conditioneren om zo min mogelijk aan de deur te komen, is dat wel een deurwaarder. Daarom adviseer ik een belachelijk lage fooi te geven, b.v. 15 cent, zodat hij/zij beschaamd zijn/haar weegs gaat en wel drie à vier keer nadenkt om nog een keer terug te komen.

Reageer
gravatar

Die fooi hangt erg af van in hoeverre de mens-deurwaarder vanuit het een-dienst-voor-een-dienst concept proactief schuldverzachtend optreedt. Toch is ook dan aan te raden niet boven de 10% van de aldus gerealiseerde netto schuldvermindering te gaan, tenzij bijbehorende acties zo bevredigend waren dat herhaling van de transacties met deze mens-deurwaarder verlangd is door de aangename wijze waarop de weg naar een gelukkige voltooiïng is ingeslagen en deze vervolgens is gerealiseerd.

Reageer
gravatar

Beste JaJa,
Ik weet het niet… Moeten we Corrie wel wijzen op de mogelijkheid van oneerbare praktijken en happy endings met deurwaarders ten bate van schuldenlastvermindering? Ik heb daar wat twijfels over.
Ze zit toch al in zo’n Poen Voor Vrijen millieu. Een beetje gecodeerd voor alleen de allerbeste verstaanders leek me meer gewezen, ziet u?

gravatar

Oké dan maar, hier de oorspronkelijke ongekuiste versie, op verzoek van JaJa:

Als zo’n dw laat merken dat er van de schuld wel wat af kan als ie bij jou dr ff op kan, en hij maakt er een lekker potje genot van, doe dan niet flauw met de fooi al is het bed nu een zooi en vraag of ie morgen wéér kan.

gravatar

Ik wou dat iedereen die fooi wil ontvangen zich zo nederig opstelt als onze deurwaarders. 10% vind ik echt het laagste wat je moreel gezien kan geven zonder iemand zwaar te beledigen. Ga zelf je huis ontruimen als je het hier niet mee eens bent!

Reageer
gravatar

Laatst stond er een hier voor de deur, maar weer naar huis gestuurd. Ze kunnen best een fooi krijgen, maar zodra ze over een gerecht praten….

Reageer
gravatar

Fooien oké, maar wel direct bij terugkomst op kantoor beslag op leggen, natuurlijk. Het is voldoende als alleen de directie van het deurwaarderskantoor er rijk van wordt. De gewone (assistent-) deurwaarder moet het maar zien te rooien, net als zijn klanten…….

Reageer
gravatar

Helaas ben ik nog nooit een deurwaarder in het wild tegengekomen. Hoe moet je ze vangen ? Met zout op hun staart ? Kan ik meteen vragen hoe ze mijn deur waarderen.

Reageer
gravatar

Jacintha jokt.
Ze maakt met alle deurwaarders een nummertje.
Daarover wordt in de kring van deurwaarders openlijk gesproken.
Over betaling in natura bestaan evenmin regels.
(Maar lekker is het zeker en vast ).

Reageer
gravatar

In antwoord op de 2de vraag;

redelijk: gemotiveerd, raisonnabel, rationeel, verantwoordelijk, verstandelijk, verstandig

ordentelijk, passelijk, raisonnabel, schikkelijk, aannemelijk, billijk, civiel, matig, schappelijk, zinnig

behoorlijk, draaglijk, nogal, tamelijk, vrij
redelijk: ` re – de – lijk
bijvoeglijk naamwoord en bijwoord

1
met verstand;

2
billijk;

3
tamelijk

Reageer
gravatar

Nu heb ik goed contact met verschillende deurwaarders. Sommige willen wel binnenkomen voor een kopje koffie, andere willen alleen buiten blijven staan, dus die geef ik ook niets extra’s.

Maar het is altijd gezellig om even bij te kletsen over de grote financiële problemen waar ik in zit. Na een goed gesprek gisteren, mijn matras meegegeven. Het is even wennen om op een lattenbodem te slapen, maar emotioneel voelt het voldaan.

Reageer
gravatar

Nou nou pas maar op dat je nek niet stijf wordt van die planken. Ik heb het ook eens geprobeerd, vond het toch niet lekker liggen omdat ik helemaal stijf werd. Tja, dat was een lullige periode.

gravatar

Oh wat erg. Heb je bewust gekozen voor geen deurwaarder? Of kon je geen deurwaarder krijgen?
Wij zijn toch zo gek met onze deurwaarder, hoewel je er soms wel wat voor over moet hebben. Zo staat hij soms om 07:00 al voor de deur.
Geloof me, een deurwaarder van jezelf is toch heel anders dan een deurwaarden van een ander.

gravatar

Maar best Belegd Broodje, belt zo iemand dan aan op eigen kosten? En geef je deze deurwaarder tijdens het wachten dan een koekje bij de sanseveria?

gravatar

Tja, nu wordt het toch wel tijd voor reacties hier als: ‘je kunt niet overal grappen over maken en: ‘er zijn grenzen’. Wellicht wat opgezegde abonnementen?

Reageer