Voortaan altijd 2 mensen op hoofdredactie Telegraaf

‘We moeten voorkomen dat een gek de leiding overneemt’

De hoofdredactie van De Telegraaf moet voortaan altijd door twee personen bemand zijn. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs wil daarmee voorkomen dat een gek de leiding kan overnemen.

Vorige week werd de redactionele eindverantwoordelijkheid overgenomen door een krankzinnige. De redacteur had zich opgesloten in het kantoor van de hoofdredactie en plaatste de kop ‘Gillend de dood in’ bij een artikel over de vliegramp in Frankrijk. Uit onderzoek blijkt nu dat de man depressief en labiel was.

Paradijs was er niet van op de hoogte dat de man psychische problemen had: “Op zichzelf hebben we veel ervaring met mensen die niet helemaal honderd zijn. Zij vormen de inhoudelijke motor van onze krant. Dat personeelsbeleid heeft ook een risico: het is een dunne lijn tussen waanzin en krankzinnigheid. Iemand die de ene dag volslagen idiote stukken uit zijn duim zuigt, kan de volgende dag zomaar van het padje raken.”

Dat Paradijs er niet in slaagde om het incident te voorkomen, heeft te maken met eerder genomen veiligheidsmaatregelen. Sinds 2001 hebben alle hoofdredacties van Nederland een gepantserde deur om vernieuwing buiten te houden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nee, m.i. eerder een door reisbureaus gekweekte grensoverschrijdende mobiliteitsbehoefte; uitlopend in een collectieve stamneurose, vooral in vakantieperioden. Een dag niet gevlogen, een jaar niet geleefd. Ook een ideale manier om het milieu te belasten zonder individuele schuldgevoelens. Een langdurige adrenaline-rush ook: want wie vliegt, ziet toe dat hij niet valle.

Reageer
gravatar

Hetdoeterniettoe, preciseer a.u.b. even waar je op doelt met jouw reactie. Geen grappen maken over de cockpit van De Telegraaf, v/h De Stem (des Volks), of over De Telegraaf die redactioneel uit de bocht vloog met haar ronkende voorpagina vol van andermans leed. Vliegtuigongelukken treffen honderden families en nabestaanden per keer, toch wordt er in toenemende mate gevlogen. Vliegen is niet meer veilig: is vliegen een statistisch calculerend risico of collectieve doodsverachting?

gravatar

De co-piloot was een held, zijn vriendin had gezegd dat ze zwanger was. Ze hadden elkaar ontmoet in een hamburgertent waar ze samen werkten. Hij verdiende ook te weinig; hij had twee auto’s voor hen besteld om hun koolstofvoetafdruk te drukken. Hij nam het voor haar op. Hij dacht eerst aan zijn kinderen toen hij het vliegtuig met 149 anderen liet neerstorten.

Reageer
gravatar

Ja Frank, heel herkenbaar. Als zoonlief je in je been bijt als je hem zegt dat ie de I-pad moet inleveren waar ie eindeloos om gezeurd had omdat het lego-Ninja kasteel dat je voor hem had gebouwd toch niet aan zijn verwachtingen voldeed…
… dan spookt ook bij mij wel eens de gedachte door het hoofd om de hele rimram op de gang te zetten en de deur hermetisch te sluiten.

gravatar

Wie had dat gedacht, Corrie en Abu Rabbae in (24c) één adem en in één context; bien étonnés de se trouver ensemble? Dat kan nog wat moois opleveren; een stormachtige duinwandeling met regelmatig knievallen naar Het Oosten, in klederdracht naar keuze: Schevenings of niqaab. Integratie moét, weg met dat enge historische cultuurdebat. De dood of de I.S. gladiolen, uit de Schilderswijk

Reageer
gravatar

Verbazend, beste Corrie, dat je nu nog steeds in “wij” termen praat, als je het alleen over jezelf hebt. Wat prematuur het majesteitelijk meervoud of latente schizofrenie? Je weet toch: een echte schizofreen is nooit alleen?

gravatar

“We moeten voorkomen dat een gek de leiding overneemt” Kent u die uitdrukking?
We moeten voorkomen dat een gek de leiding overneemt. Dat geldt voor de Telegraaf, voor de vliegtuigen van Germanwings, voor Tepco in Fukushima, voor de Nederlandse regering, en voor de speeltuin op de hoek. Denkt u daar nou eens over na. En dan wens ik u nu een aangenaam etensmaal, met spekjes erin en zo!

Reageer
gravatar

Fatwa fatwa fatwa.

Bij decreet verbied ik mensen nog verder te reageren op dit smerige vunzige artikel van de auteurs Stephan ter Borg en Dirk-Jan Hoek.

Ik wordt er namelijk pischaggerijnig van. Geloof me, een kwaaie Corrie wil je niet meemaken!

Corrie.

Reageer
gravatar

“het is een dunne lijn tussen waanzin en krankzinnigheid”

Grappig dat Jules vertaald Engels spreekt (‘it’s a thin line…’). Hij bedoelt waarschijnlijk dat waanzin en krankzinnigheid heel dicht bij elkaar liggen.

Reageer
gravatar

Wat een ontzettend zeikartikel van De Speld! Is het soms bedoeld om een wit voetje bij dat smerige linkse blad De Volkskrant te halen? Volgens het aloude spreekwoord: “Wiens brood men eet wiens mond men spreekt”.

Collaborateurs!

Mijn krantje De Telegraaf is wel de grootste krant van Nederland en dat is niet voor niets zo. De Telegraaf durft tenminste de problemen te benoemen!

Niet meer van die rare artikels schrijven redactie, anders ben ik weg.

Corrie.

Reageer
gravatar

Hoi van Staeckerfven, wanneer ik mag kiezen met wie ik een groepje mag vormen dan kies ik voor Joep of L. de Behanger of F.F. Dimmen of Mohammed Rabbae.

Die gasten vind ik toch zo leuk.

Op Mohammed Rabbae na zijn het ook nog friends with benefits. 😉

Och wat mis ik Mohammed toch, hij is echt een schoolvoorbeeld.

Corrie.

gravatar

De co-piloot was lid van Share International. Hij wilde aantonen dat 9/11 ook maar een idee is die buiten proportie is geblazen. Een nuchtere man, het zou een Hollander hebben kunnen zijn. Heel fatsoenlijk. Een man die begaan is met de problemen waar zijn medemens mee te maken heeft.

gravatar

Ik wantrouw die bonhomie uit VVD-gerelateerde media-kringen; Jules die zich (zó populistisch) Sjuul laat noemen, maar ondertussen toch (eind)verantwoordelijk is voor al het journalistiek afval dat dagelijks wordt gedrukt op papier dat eigenlijk niet verder zou mogen komen dan de kattenbak of op de Albert Cuypmarkt als emballage voor gerookte vis. Sjuul doet zijn hoogbetaalde baantje trouwens ook nog steeds alleen: moet daar niet eens een co-équipier bij?

Reageer
gravatar

Kijk, ik lees al jaren geen radio meer, en luister ook al een eeuwigheid niet meer naar de krant. Juist vanwege al die gekken, die denken dat ze zogenaamd nieuws brengen. En dat allemaal terwijl ik als paranoïde medium al lang weet wat er gaat gebeuren…..

Reageer
gravatar

Laat je niet misleiden! Het is gewoon een bezuinigingsmaatregel. Voorheen werd de hoofdredactie bemand door 5 personen. Niet dat het veel uitmaakt overigens.

Reageer
gravatar

Beste Hilbrand, je denkt zeker, het woord ‘redactie’ heeft drie lettergrepen, dan kan de consensus er ook nog wel in.
(Bedoel je met consensus consensus of meerderheidsbesluit?)

In een ééndimensionale wereld hoef je niet veel moeite te doen om consensus te bereiken. Er is immers maar één waarheid, en die ligt rechts naast je.

Goed om het woord ‘poldermodel’ in deze context te vermijden.

gravatar

Het lijkt nog het veiligste de redactie samen met Anita Laat Zich Opnemen in de Rembrandtkliniek te Hilversum te vestigen. Dan hebben de patiënten daar tenminste ook iets te doen.

Reageer
gravatar

Je moet er niet aandenken dat Adam en Eva destijds niet samen in het Paradijs hadden gezeten. Adam niet van Eva’s appel had gesnoept. Dan was de Paradijselijke deur op slot gebleven. We hadden in dat geval met z’n allen in dit tranendal nog steeds voor aap gestaan. Van de andere kant was ons het dagblad de Telegraaf bespaard gebleven.

Reageer
gravatar

Ook NRC met hun half-paywall is niet veel meer dan een meisjesblad, zoiets als Viva waar volwassenen bloedserieus op ingaan, na het financiële debacle van rond 2008. Het idee is van Japan overgenomen, waar de economie jarenlang overeind gehouden werd met het onderling geslijm van cadeautjes op het niveau van kinderen die het nog niet helemaal aandurven.