Tieners komen door burnout niet aan puberteit toe

'Meerderheid zou graag meer tijd besteden aan haten gezin'

Veel pubers hebben moeite met het vinden van een gezonde balans tussen hun burnout en hun puberteit. Uit een enquête van TNS/NIPO blijkt dat 63% van de ondervraagden graag meer tijd zou besteden aan de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken, maar daar te moe voor is.

“Idealiter zou ik op zondag bezig zijn met schreeuwen naar mijn moeder dat ik haar haat en dood wil, maar ik ben domweg te moe om mijn familie de aandacht te geven die het verdient”, sipt Iris (14) uit Dronten.

In januari werd vastgesteld dat ze een burnout had. Ze wijt het aan de onmenselijke werkdruk op school. “De halve klas is opgebrand. Laatst hadden we een onverwachtse overhoring bij Engels, terwijl bijna niemand zijn woordjes had geleerd. Zoiets kan je niet maken, maar dat soort verknipte machtsspelletjes is wél de dagelijkse realiteit. Dat houdt geen mens vol.”

De zorgen groeien de tieners zozeer boven het hoofd dat ze nauwelijks nog aan hun puberteit toekomen. Jeroen (12): “Schaamhaar groeien, hartstikke leuk allemaal, maar wanneer zou ik dat dan moeten doen?! Ik heb helemaal nergens zin in, maar ondertussen wordt er wel van me verwacht dat ik een baard in mijn keel krijg. Krijg zelf een baard in je keel!”

Psychologen stellen dat de problematiek zeer serieus moet worden genomen. “Als een tienerburnout niet adequaat wordt behandeld, dreigen ze te laat gereed te zijn voor hun studentenburnout. Als je op die manier steeds een burnout voor je uitschuift, zou je rond je 50e zomaar het idee kunnen krijgen dat je iets hebt gemist en in een ernstige crisis vervallen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een bewonderingswaardig stukje bullshit. Het groeien van schaamhaar regelt het lichaam zelf wel. Wie heeft daar ooit iets aan moeten doen?
Tijd besteden aan het ontwikkelen van secundaire geslachtskenmerken? Huh ? De baard in de keel die kreeg je gewoon vroeger, gratis en voor niets. Lichamelijke veranderingen komen vanzelf of wij het willen of niet.
Dit is een tragikomedie want nu moet ik elke week 2 keer mijn ballen scheren.

Reageer
gravatar

“De baard in de keel die kreeg je gewoon vroeger, gratis en voor niets. ”

Dat waren nog eens tijden!
Tegenwoordig moeten die kids alles zelf doen. Ik ben er ook geen voorstander van hoor, maar om het nu gelijk als bullshit af te doen…

Ik ben er één van de Tweede Fase, het eerste jaar dat t ingevoerd was, dát was pas een ramp. Zelfstandig je pubertijd plannen, maar niemand wist nog precies hoe. Menstruatie lukte nog wel, maar met de borsten is het nooit wat geworden.

gravatar

Wat de ‘volwassenen’ maar niet kunnen begrijpen is dat die kinderen geen kinderen meer zijn, de afhankelijkheid is een economisch principe waar laf misbruik van gemaakt wordt door zowel ouders als leerkrachten. In die samenwerking begint het verraad dat maatschappij heet waartegen de puber in opstand is. Ik zie ‘onvolwassenheid’ juist als die oneigenlijke competitie door de ‘ouderen’ in dit geval met ‘kinderen’ omdat die makkelijker te chanteren zijn. Dat principe zet zich je hele leven voort.

Reageer
gravatar

Je wordt opgeleid tot een burnout, maar op school staat je niet. Het is net als met de kerk, je krijgt automatisch een geloofscrisis, maar die sta je niet toe tijdens de zondagsdienst, dat is niet beleefd. Je spaart je misère zo lang mogelijk op, dat is volwassenheid, en je geeft die later door aan je kinderen, als je daar tenminste ooit aan toe komt. Competitie is een hoofdbestanddeel van onze opvoeding, opleidingen professionaliseren dat.

Reageer
gravatar

Een kennis sprak me, zijn vrouw was onderwijzeres op een basisschool. Ze zei dat kinderen allemaal het ‘hoogste’ willen bereiken (in het beheersen van de ander?) terwijl er toch ook andere mensen nodig zijn.

gravatar

Als volwassene zou je je wel een beetje in kinderen moeten kunnen verplaatsen hoor. Het lijkt misschien niet te druk allemaal maar je moet niet vergeten dat kinderen alles moeten plannen en op orde houden en voor de eerste keer brengt dat meestal wel wat stress met zich mee. Als volwassene moet je even nadenken wat jij van het voortgezet onderwijs vond, want nu kijk je er anders aan dan toen, mede omdat je er niet meer direct mee in contact staat.

Reageer
gravatar

Luilebol is het, Han de Wit was de eerste luilebol ever.
Geen luileNbol, zeker met andere dingen bezig op school dan je moerstaal fatsoenlijk leren schrijven.
Ik niet maar ik heb nu een burnout die al lang genoeg duurt en hevig genoeg is opgelaaid om heel 020 plat te branden.
Die gedachte houd me op de been, dat wel.

gravatar

Ouderen komen nooit uit hun rol, daarom schiet de evolutie niet op, dat is het probleem. Ze hebben tegenwoordig overal een biologische verklaring voor (nodig), aangeboren homoseksualiteit, puberteit, ter legitimiteit. Als ik meen dat een homo sociaal bepaald is, ben ik homofoob, omdat je niet mag zijn wat je wil. De wil wordt verstampt in de puberteit, ofwel puberteit is de reactie daarop. ‘Puber‘ wordt even discriminerend gebruikt als ‘homo’. Het gevolg is de onderdrukking door de overlevenden.

gravatar

Als tieners weer wat meer gingen roken en af en toe een inbraakje zouden zetten zou de pubertijd weer ingehaald kunnen worden.

Zelf ben ik momenteel 76 jaar en ik haat iedereen behalve Teeven.

Reageer
gravatar

Kijk (overigens vroeger een leuk blad voor de jongeren) eindelijk krijgen die etters van een pubers hun ergerlijke trekken en streken thuis. Watjes zijn het uiteindelijk en tot uitgeburnde watjes zullen zij dus wederkeren. Om dit soort topartikelen lees ik gelukkig dus het onovertroffen e-zine de Speld.

Reageer
gravatar

Als een keer je geest is geconditioneerd, kom je er nooit meer vanaf. Verder is het doel van goed onderwijs dat je zo gefrustreerd raakt dat je de rest van je leven impotent bent, en dat je voortaan jezelf in probeert te halen en anderen even hard te kwellen als je zelf wordt gekweld, zo trachten wij kwaliteit te genereren. Dat moet zo vroeg mogelijk beginnen om aan de internationale normen te kunnen blijven voldoen.

gravatar

Ik vind dit ernstig overtrokken. Ja, je moet naar vioolles, maar daar kun je toch ook gewoon een scene van maken? Tuurlijk, er is iedere schoolvrije week een dorpskermis om je bezig te houden, maar daar kun je toch ook gewoon bier als ranja drinken en vervolgens risicovolle seks bedrijven, als gevolg van groepsdruk? Die pubers van tegenwoordig mogen zelf ook wel een beetje meewerken hoor!

Reageer
gravatar

Wat dacht je van een standaardreactie, zoals: lekker lang/kort*.

* Naar eigen keuze. Of is dat ook al te veel?