Onderzoek naar declaraties Thorbecke

Opnieuw prominente liberaal in opspraak

De onrust binnen de VVD houdt aan. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar het declaratiegedrag van Johan Rudolph Thorbecke. De liberale staatsman (1798-1872) zou meerdere ritjes met een diligence ten onrechte hebben opgegeven als onkosten voor het schrijven van de Grondwet. Volgens anonieme bronnen op het ministerie van Binnenlandse Zaken zou hij bovendien geboren zijn in Zwolle.

De oppositie heeft Kamervragen gesteld aan minister Plasterk, Thorbeckes opvolger als minister van Binnenlandse Zaken. ChristenUnie-leider Arie Slob wil nog deze week helderheid over de feiten: “Ik wil van de minister weten of het klopt dat Thorbecke een fles Château Haut-Brion uit 1846 heeft gedeclareerd. Als dat waar is, heeft Thorbecke echt een politiek probleem. Die flessen kosten tienduizenden euro’s.”

Naast het OM is ook de interne integriteitscommissie van de VVD een onderzoek gestart. Partijleider Rutte vindt dat niet meer dan logisch: “Als grootste partij moeten wij de standaard zetten op het gebied van integriteit. Ik vind echt dat wij op dat punt hoge eisen moeten stellen aan mensen, zeker als ze grondlegger willen zijn van onze parlementaire democratie. Als geestelijk vader van onze grondwet moet je eigenlijk van onbesproken gedrag zijn.”

De ophef rond Thorbecke komt voor de VVD op een ongelukkig moment, ruim 37 jaar na de commotie rond oud-partijleider Toxopeus.

Volgens VVD-minister Schippers van Volksgezondheid is het niet toevallig dat de declaraties van Thorbecke, 167 jaar na dato, vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen uitlekken: “Ik wil niemand beschuldigen, maar ik stel vast dat het een dag voor de verkiezingen boven water gekomen is.”

De uitkomsten van de onderzoeken van het OM en de VVD-integriteitscommisie worden over twee weken verwacht. Tot die tijd is de Grondwet buiten werking gesteld.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik vindt het onterecht, dat de heer slob de huidige prijs van de wijn noemt, terwijl de fles destijds gekocht is.
Bovendien is deze fles inmiddels een kleine 170 jaar oud. per definitie niet meer te zuipen dus. echter als hij de fles nog kan vinden en deze verkoopt, dan zal de opbrengst naar de VVd moeten gaan. Dat is wel zo liberaal. Hooguit 10 % vindersloon voor de Christenunie.

Reageer
gravatar

Nee, nu hebben we een lekker duo op Justitie, zeg! ‘Van der Steur & zijn kaviaarknul’….
Die twee heeft de VVD alleen maar uitgezocht omdat die twee zó jong zijn, dat ze helemaal nog geen tijd hebben gehad om zich in corrupte schandalen in te werken. Ze zijn nog maar zo vers uit het nest gekropen waar ze uit het ei kwamen, dat ze zich nog niet elders in de nesten hebben kunnen werken.

Reageer
gravatar

Graag zou ik het politiek proces aangaande de heer J. van O. , die onthoofd werd, eens onder de loep willen hebben. Misschien dat er dan nog een paar koppen gaan rollen onder de verantwoordelijke ministers. Als we het toch over duistere zaakjes hebben.
In zijn tijd gebeurde dat tenminste in openheid. Als hij een hekel aan iemand had, werd die voor de leeuwen geworpen. Had het volk er ook nog wat aan.

Reageer
gravatar

Even wat anders.

Op 9 maart (Spaar bij Albert Heijn voor vriendelijk personeel! #3) schreef Jochem van den Berg dat De Speld een grote verhuizing achter de rug heeft naar een andere hoster waardoor reacties op de artikelen verloren zijn gegaan.

Na 9 dagen functioneert de forumsite nog steeds niet goed.

Heeft De Speld hun zaakjes nog steeds niet in orde?

Dat komt erg knullig over, het lijkt Groen Links wel.

Corrie.

Reageer
gravatar

Inderdaad, het VVD-complotverhaal is ook naar de Filistijnen. Heeft Frau Schippers daar soms voor gezorgd ? Want een reactie-etend monster, daar gelooft niemand in.

gravatar

Q-dance proudly presents: Nivillitiqon Indoor 2015.
Zojuist heeft Q-dance, bekend van onder andere Defqon.1, Q-base en Qlimax bekend gemaakt een nieuw feest tot zijn repertoire toe te voegen. Dit nieuwe feest wordt gehouden in onze hoofdstad, Amsterdam. Beursplein 5 zal deze zomer een geheel nieuw imago krijgen, van oersaaie verzamelplaats voor voornamelijk mannen in de midlifecrisis, tot een hip feestparadijs. Kosten noch moeite zullen gespaard worden, inclusief de nodige declaraties!

gravatar

Ervan uitgaande dat de heer Thorbecke meteen de toon voor de latere VVD heeft gezet, zou het me niets verbazen als er ook een handgeschreven bonnetje voor een Château Cheval Blanc uit 1947 zou opduiken. Die gasten schrikken er niet voor terug een en ander uit de duim te zuigen…

gravatar

Zwolle is het Den Haag van Overijssel, dus wat is daar nou vreemd aan?

Als het nou Meppel was geweest… was niks, is niks en wordt niks!

Reageer
gravatar

Een beetje geletterd persoon zou het adagium van Drenthe direct herkend hebben – maar jouw naam is zeker Haes?

gravatar

Ik geloof dat je op je wenken bediend wordt. Ik heb het even nagevraagd en elk van de bronnen die ik daarin geraadpleegd heb zegt dat Thorbecke inderdaad reeds is overleden.

gravatar

Thorbecke was inderdaad liberaal, maar de liberalen van de negentiende eeuw waren de natuurlijk voorlopers van de sociaal-democraten. De moderne liberalen van de VVD zijn voortgekomen uit de toenmalige conservatieven.

gravatar

De VVD heeft al een speciale commissie hiervoor en bij de PVDA zou dit nog zeker 167 jaar duren. Het is dus een dienst van de VVD aan de PVDA.

gravatar

Heel verdacht ook dat hij in een nacht tijd de koning van politiek inzicht liet veranderen. Dit riekt naar omkoping of anderszins ongeoorloofde druk.

Reageer
gravatar

Nee…. Wel dat de PvdA opgericht is door de talrijke buitenechtelijke nazaten van die koning. Het draaien zit in de familie.

gravatar

Onze hond had laatst ook ongeoorloofde druk uitgeoefend. Het hele tapijt zat onder! Het riekte ook behoorlijk, maar niet echt naar omkoping…