Poetin declareerde ten onrechte moorden in de privésfeer

President gaf tienduizenden roebels uit aan luxe afrekeningen

De Russische president Vladimir Poetin heeft voor tienduizenden roebels aan privémoorden ten onrechte gedeclareerd. Dat beweert de onafhankelijke Russische nieuwszender Dozhd TV. Volgens de redactie, inmiddels vermoord, stond de omgebrachte oppositieleider Boris Nemtsov op het punt de declaraties openbaar te maken. “Het is op zijn minst toevallig dat hij nu niet meer leeft”, aldus de journaalpresentator van Dozhd TV gisteren in de uitzending.

Poetin declareerde in 2006 talrijke bonnetjes voor de moord op de kritische journaliste Anna Politkovskaja. Het zou onder andere gaan om handvuurwapens, Tsjetjeense huurmoordenaars en een kilometervergoeding voor de vluchtauto met chauffeur. Volgens leden van de Russische oppositie was de moord op Politkovskaja duidelijk een afrekening in de privésfeer. Zij eisen dat Poetin alle gemaakte kosten terugbetaalt.

De onterechte declaraties zijn extra wrang omdat veel Russen in armoede leven en geen geld hebben voor luxe liquidaties. Dat de president zo vrijpostig omspringt met gemeenschapsgeld valt niet goed bij Russische burgers. Zij reageren dan ook onthutst op het nieuws. “Ik heb altijd al het gevoel gehad dat er iets niet deugde aan Poetin”, aldus een inwoner van Moskou die anoniem wenst te blijven. “Dat hij voor zo’n eenvoudige moord een stel dure moordenaars laat invliegen, laat maar weer eens zien hoe losgezongen van de werkelijkheid al die politici zijn.”

Sjoemelen met declaraties wordt in Rusland gezien als een politieke doodzonde. Een onterecht gedeclareerd etentje van tsaar Nicolaas II leidde in 1917 tot de revolutie van de bolsjewieken. Volgens het Kremlin waren de onterecht gedeclareerde moorden een kwestie van slordigheid en niet van kwade wil. De Russische president belooft beterschap: toekomstige afrekeningen betaalt hij gewoon uit eigen zak.

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

ik vind dat Putin ookwel even een vergoeding mag geven voor de privacy die hij schond bij de mensen die hij vermoorde… ik vind het niet kunnen, toch even een betaling van 100 roebel is al een stap in de goeie richting…

Reageer
gravatar

Het is dat Vlad officieel geen Nederlands spreekt, anders had men hem ervan kunnen verdenken dat hij de postacademische opleiding HBO-declareren van spindokter Jack de Vries bij LOI/Teldersstichting had gevolgd. Vlad spreekt vloeiend Duits (hij is ruim 15 jaar) hoofd van de KGB in de Bondsrepubliek (standplaats Bonn) geweest en de enige Rus die van het Politburo een budget kreeg met tekeningsbevoegdheid tot een bedrag van Rubli 500.000,-: bijna net zoveel als Jos van Rey.

Reageer