Vla: de gele sluipmoordenaar

‘Het is nu echt zes voor drie’

Voor veel mensen is het op het oog een tamelijk smakeloos, maar onschuldig toetje. Voor anderen is het een drama van immense proporties. Vla. Experts luiden de noodklok over het weeïge maatschappelijke debat: “Het is nu of volgende week.”

Dieter Horst stond door een noodlottig toeval diverse malen oog in oog met vla. Hij trotseerde het lobbige goedje tot zes maal toe en geeft tegenwoordig als ervaringsdeskundige lezingen en weerbaarheidstrainingen door het hele land: “Mensen accepteren vla als een product waartegen ze machteloos staan, maar dat is niet altijd waar. Jij bent de baas. Niet de vla. Maar dan moet je wel eerst durven toegeven dat vla een probleem is.”

Voor Agnes de Groot (53) is dat niet zo eenvoudig. Zij verloor zeven kinderen aan vla. De Hilversumse is murw gebeukt na talloze pogingen om de machtige toetjeslobby publieke verantwoording te laten afleggen: “Ik heb het gevoel dat ik niet word gehoord. Petities, een kort geding: ik heb alles geprobeerd, maar het gaat telkens de doofpot in. Met hagelslag of vlokken.”

Dieter Horst erkent dat er meer nodig is dan trainingen. Volgens hem is het tijd dat de overheid waarschuwt voor deze laffe vorm van zuivel: “Vaak weet je gewoon niet wat je in huis haalt totdat het in je mond zit. En dan is het in de meeste gevallen al te laat. Daar is duidelijk heldere regelgeving voor nodig. Een minimumleeftijd, afschrikwekkende plaatjes op de verpakkingen en een vlaverbod in restaurants. Dan zijn we al een heel eind. Maar het moet wel op enigszins korte termijn. Het is nu echt zes voor drie.”

Campina-directeur Gregory Sklikas is voor veel mensen de verpersoonlijking van vla. De omstreden Griek weigert tot nu toe zijn aandeel in de stille genocide te erkennen. Agnes de Groot is vastbesloten de meedogenloze dessertmagnaat ten val te brengen: “Het voelt als mijn plicht. Hoeveel meer van mijn kinderen moeten nog geofferd worden aan zetmeel met een flauwe vanille- of caramelsmaak? Ik rust niet tot Sklikas zit waar hij hoort: achter de tralies, tussen de ratten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

hoi op welk artikel is dit gebaseerd? graag een reactie binnen 2 minuten ik doe dit op school, het moet af morgen, xoxoxo

Reageer
gravatar

Ik heb recentelijk nog mijn beste vriend verloren aan vla. Nu blijkt dat er drie chinezen zijn opgepakt voor het inspuiten van bedorven vlees in de vlapakken, waar mijn vriend waarschijnlijk aan bezweken is. EET GEEN VLA MEER MENSEN!

Reageer
gravatar

Een Jodenster?
Hoe ze je in zitten te schatten om ‘je’ of ‘u’ te zeggen dan wel met hun psychologische kennis maar direct zonder overleg te typeren, daar krijg ik pas de tyfus van!
En hoe de manager zich daar ook nog mee bemoeit?
Big Brother. En dat alles op camera vastgelegd.

Reageer
gravatar

… En de tasjesdragende afgunstig naar de overkant loerende trutten hoe die hen in de toekomst verkrachtende lul eruitziet van de overburen.

Reageer
gravatar

Ik zocht eens een paar woorden op in Trouw, NRC ofzo, schrijf je ofzo vast of los, om spelling of grammatica te controleren, ik schrijf een boek dat ik zelf edit, er zijn heel wat van die nare uitzonderingsregels enz. en ze hebben gelijk de hele zoekmachine aangepast op thema, zodat je op steekwoorden niets meer kan vinden zonder door de brij te gaan van een heel oeuvre sektarische, acamemische slappe hap die geen enkele andere manier weet om aan lezers te komen.

Reageer
gravatar

Verdomd ja!

Wie weet komt die wittige vlek wel omdat er een harde lichtbron is gebruikt die van linksvoor komt en een gedeelte van de vla als het ware overbelicht daar waar de vla het meeste licht vangt (op een heuveltje). De schaduwen zijn vrij hard waardoor er een bruinig/oranje achtige rand ontstaat daar waar het licht de vla niet goed kan bereiken omdat er daar is geroerd met de lepel waardoor een glooi in de vla is ontstaan (door weerkaatsing van de kleur van de kom is deze schaduw wat oranje achtig). De oranje gloed in de vla daaromheen ontstaat ook doordat de kleur van de vla (geel) zich mengt met de kleur van de weerkaatsing van de binnenkant van de kom op de vla.

Denk je ook niet?

gravatar

Bah, bovenstaande onzintekst ‘Man zonder naam’ heeft 690 tekens terwijl maar 500 tekens zijn toegestaan.

Van lange teksten houd ik niet en zeker niet de teksten van reaguurders.

Moderator van De Speld doe er toch iets aan!

Regels zijn er om gehoorzaamd te worden.

Geef die gast toch een IP ban.

Corrie.

gravatar

Beste Corrie,

Allereerst spijt het me dat ik een reaguurder ben; daar was ik zelf nog niet van op de hoogte. Dank voor de info! Tevens spijt het mij dat je niet van lange teksten houdt. Het lag geenszins in mijn bedoeling je te kwetsen.

Voortaan zal ik na het bewerken van reacties eerst het aantal letters tellen voordat ik op “reactie plaatsen” klik. Wil je me een link geven naar de regels die ik moet gehoorzamen opdat ik in de toekomst niet op een andere manier onverhoopt de fout in ga?

gravatar

Het kan geen toeval zijn dat dit naar buiten wordt gebracht aan het begin van de verkiezingen die we gaan verliezen. Het is één groot complot. Het zou beter zijn als we een beetje zouden samenwerken en vla is daarbij het juiste smeermiddel. Geen gezeik: iedereen Vrijheid Van Declareren!

Reageer
gravatar

Een complot van vlaaienlichters? Ik sluit niets uit in deze. Ik wil dan ook graag een pleidooi houden voor frequente vlaconsumptie. Daarbij dient er wel op gelet te worden, dat dit zelf gekookte vla is (met vel erop!) en niet dat surrogaatspul uit een pak.
Zeg “Ja!” tegen vla

gravatar

Hè ja, vla! Laat ik vandaag weer eens vla gaan koken. Ik denk dat ik maar sjekladevla ga koken. Ik heb er alle ingrediënten voor in huis, dus hoef er niet eens voor na.ar de winkel.

Reageer
gravatar

hè ja, vla! IK ga vandaag maar weer eens ouderwets zelf vla koken. Ik heb er alle ingrediënten voor in huis. Het moet maar weer eens sjekladevla worden!

Reageer
gravatar

Beste P.

Het is 1 maart 2015 dus ik kan je verzekeren dat dit geen 1 april grap is.

Het artikel is inderdaad wat aan de vage kant maar het is Betrouwbaar Nieuws dus neem het nu maar gewoon aan voordat het te laat is!

gravatar

De honderdduizenden mensen die door IS vermoord worden wonen hoofdzakelijk in kamelenlanden.

Therefore, who cares?

Vla: de gele sluipmoordenaar is belangrijker.

Corrie.

gravatar

@@@IS vermoordt honderdduizenden mensen in Syrië en Irak en wij hebben het over vla??@@@

Ja, want elk nadeel hep ze voordeel! Met al die honderdduizenden doden blijft er voor ons meer vla over.

Heerlijk!

gravatar

Vla, vla, vla, vla
de een zegt yochurt,
de ander pudding
maar ik zeg vla
Vla, vla, vla, vla
‘t zal je gedacht zijn wat je allemaal met vla kunt doen
Je hoort vaak zeggen dat geluk niet zo te koop is
maar vla doet wonderen, vooral als het een hoop is.
Ja, ja, ja,
Vla, vla, vla, vla
Vla, vla, vla, vla, vla

Reageer
gravatar

Ik heb dit stuk drie keer gelezen en weet nog steeds niet wat er mis is met vla! Kritiek o.k., maar leg dan ook uit waarom. Zoet en suiker is echt teweinig voor deze kritiek!

Reageer
gravatar

Beste Anja,

Ik bespeur enig wantrouwen en misschien zelfs ongeloof in je reactie. Toch is het belangrijk dat je open staat voor de berichtgeving van de Speld. “De Speld” is nl. hét medium voor Betrouwbaar Nieuws. Dat staat ook duidelijk aangegeven in de header van de site (dus dan is het ook zo).

Hoe dan ook: je kunt later niet zeggen dat je nooit bent gewaarschuwd!

Zoals mijn grootmoeder altijd placht te zeggen: “De Speld: daar kun je vanop aan!”.

gravatar

Nou, nou, nou…..! Okee, vla KAN wat zoet zijn en jawel, er zit wat suiker in. Maar om de ongezouten kritiek nu te concentreren op zowel suiker als zoet, vind ik toch wel zuur. Waar komt zoveel bitterheid ten opzichte van zulk een eerlijk product als vla toch vandaan?

gravatar

ik zou dit waarschijnlijk serieus moeten nemen maar… is dit nou ECHT serieus? want het voelt eigenlijk een beetje als een l*lkoek verhaal aan. een beetje hetzelfde als; “vezels maken me dik, dus eet ik dat niet meer” gevoel… of ben ik de enige?

Reageer
gravatar

Misschien moet je je even oriënteren op de website waar je dit artikel leest. Dat zegt hopelijk genoeg 🙂 check je bron.

gravatar

Nee.

Je bent niet de enige. Anja (hieronder) schijnt wel pap van vla te lusten maar ook zij heeft haar twijfels maar ik druk jullie op ‘t hart: neem De Speld vooral serieus; het is een bron van Betrouwbaar Nieuws (het staat in de header dus is het ook zo) en ja: je kunt er later je voordeel mee doen!

Jullie zijn allebei gewaarschuwd en zoals mijn wijlen grootmoeder altijd placht te zeggen: “Twee gewaarschuwde mensen tellen voor drie!”.

gravatar

Vezels hebben u inderdaad allemachtig en ongelooflijk dik gemaakt. Zoiets zou met vla nooit gebeurd zijn. Het enig nadeel dat daaraan kleeft, is dat (indien u te snel en te enthousiast lepelt) u er wat vlatulent van zou kunnen worden.

gravatar

Toevallig was ik laatst in Hardenberg en daar zag ik toch een gigantische berg vla (met raampjes erin). Volgens ingewijden schijnt dat het stadhuis te zijn, maar zoiets onsmakelijks rij ik liever snel voorbij.

Reageer
gravatar

Domme, domme Corrie van de overkant. Meppel heeft helemaal geen stadhuis, maar een dorpskantoor, helemaal van lucifertjes gemaakt door de plaatselijke bevolking. Beter opletten, hoor.

gravatar

Ik spuit zelf vla maar alleen omdat ik op die manier mijn tanden niet bederf.

Gelukkig ben ik niet verslaafd geraakt terwijl dit nogal makkelijk zou zijn met dit over en overheerlijke spul.

Bij craving eet ik gewoon een paar pakjes stroopwafels en neem vijf slaappillen en dan ben ik er weer even van af.

Reageer
gravatar

Misschien trekken de Zionisten in de lente weer naar het noorden ? Dan stopt het bij Nova Zembla of daaromtrent.

gravatar

Het noorden? Het oosten zul je bedoelen! Al die nare Zionistische ”mensen” komen nu massaal naar het mooie Kiev, ik word er ziek van! Ik bedoel.. maak je eigen stad ofzo, in Nederland is er toch ook zo een Zionistisch bolwerk? Almere toch? Nou ik zou zeggen laat ze lekker hun eigen steden bouwen in plaats van onze mooie beschavingen omver te werpen, barbaren nazi’s zijn ‘t.

gravatar

Ik heb in mijn hele leven vrijwel uitsluitend melkproducten gegeten en ik leef nog. Als dat niet het bewijs van het tegendeel is, dan weet ik het ook niet.

gravatar

En de bomen die net een beetje vol werden en diversiteit aan planten aan de Plantage wordt ook alweer weggehaald om het netjes te houden met een vierkant kapsel laaggroei voor de buurt. Daar zijn ze dan een maand mee bezig met hun draglines, de plantsoenendienst. ‘Ik heb een baan.’

gravatar

I’ve been 15 years in the nut ward, for trying to stop the trees from being cut down, from trying to rearrange the lifestyle of a bunch of people who don’t want to change. But they’re gonna change because a cold wind is blowing. You’re gonna change or else there’s going to be no life left on the planet Earth. (1989)

Charles Manson

gravatar

Mevrouw of meneer Aaker,

Bij de plantsoendiensten werken werknemers, taakgestraften en werklozen. Alleen de eerstgenoemde groep ontvangt een karig inkomen. Voor de anderen is het werk zelf hun verdiende loon.

gravatar

DRS E. ZEL, ECONOOM

‘Voor de anderen is het werk zelf hun verdiende loon.’

Daar heb ik wat aan.

Voor uzelf is het genot van schuld en boete in het geniep blijkbaar groter dan de natuur.

Typisch calvinisme.

gravatar

Mag een supermarkt trouwens wel pasjes geven op basis van persoonsgegevens? Is dat de bedoeling daarvan? Door die pasjes en dergelijke gaat de doorstroming aan de kassa voor iemand die hier komt om aan zijn materiële behoeften tegemoet te komen op het dorp los van sociaal contact veel te langzaam.

gravatar

Het is niet zo dat zoals beweerd de caissières niet vriendelijk zijn, maar het opportunisme naar de klant toe is wel schizofreen: discriminatie op seksuele voorkeur en leeftijd, en uiteenlopende houdingen van gepruil en geslijm tot kille minachting en aanstootgevende beleefdheid voor de klant die net na hun uitverkoren minnaar komt. Als er eens iemand voor wie ik seksueel niet interessant genoeg ben wat soepeler wordt, dan worden ze zelfs door een mij vijandige manager alsnog gecorrigeerd.

gravatar

Stukje Nederlands, je zegt officieel ‘vervangen door’, niet ‘voor’, je zegt dan bijvoorbeeld ‘de heg is vervangen door een schutting door de plantsoenendienst’. Door en door … De taalkrenten verpesten iedere poëzie, het is vervangen met of voor, door … Dat moet toch kunnen, en het is niet officieel, of zijn schutting en plantsoenendienst (en Nederlands taalgenootschap) een en dezelfde?

gravatar

Alexander Brandenburg en Rudolf Julius hebben vanochtend bij het ontbijt duidelijk al teveel vla gegeten. Ze hebben er de buik vol van.

Reageer
gravatar

Lieve zus,

Voor de reageerders die liever Engelstalig filmjargon horen, dan uitdrukkingen in onze mooie taal, geef ik een vertaling:

Made my day bij deze heartwarming quote: eating vla is the proef van de pudding.

Het slaat werkelijk nergens op, maar dat zijn doorgaans ook hun reacties.

gravatar

Hoi Mohammed, wat fijn dat je een reply hebt geplaatst, dan is het tenminste nog lachen. Jij bent voor mij een echt voorbeeld van een moslim.

Wat een saai artikel is dit! Het is veel te lang en het zou leuker zijn wanneer het over bruine vla gaat. Dat geeft leukere reacties, nu is het alleen gekkie Paulussen die uit z’n dak gaat. Maar ja, die reageert overal op. Wanneer je een pagina uit het telefoonboek zou plaatsen gaat die zelfs ook uit z’n dak.

Corrie.

gravatar

Corrie, dat kan best wel zo wezen dat iedere malloot zich voor bijvoorbeeld Mohammed Rabbae kan uitgeven.

Maar aan de reacties van degene die zich voor Mo uitgeeft kun je opmaken dat hij een scherp observator met een groot empathisch vermogen is.

Met zijn leuke reacties laat hij ons zien hoe de gedachtewereld van de moslim eruit ziet. Met name die van de jongeren.

Mo is een aanwinst voor het reactieforum, je kunt vreselijk om hem lachen.

Corrie.

gravatar

Nancy, dat is ongeveer hetzelfde als bij de zich als pittig beschouwende commentatoren met hun ’s zondags van de kerk spijbelende aanhang sullen.

gravatar

De dokter zegt dat het niet erg is dat ik zo de eenzaamheid een beetje verdrijf. En dan neem ik ‘s avonds nog een pilletje voor het slapengaan. En dan sta ik ’s ochtends vroeg op. Anders denken de buren dat er wat aan de hand is.