Persoonlijk energielabel schokt lichaamseigenaren

Label berekend op basis van BMI en patiëntendossier

De overheid heeft deze week aan ruim 8,2 miljoen lichaamseigenaren een brief gestuurd met daarin hun persoonlijke energielabel. Het label is berekend op basis van openbare gegevens, zoals de dikte van de vingerafdruk in het paspoort, het elektronisch patiëntendossier en de Body Mass Index (BMI) van de lijfeigenaar. Veel mensen zijn het niet met hun inschaling eens.

Wanneer burgers solliciteren, met de trein reizen of inloggen met hun DigID, moeten ze vanaf 1 maart hun persoonlijke energielabel opgeven. Zo kunnen de betrokken instanties zien of het om een slecht geïsoleerd en tochtig persoon gaat of over een burger met energieklasse A of zelfs AA.

Door middel van heffingen en kortingen wil de overheid mensen met een slecht rendement stimuleren om hun lijf duurzamer te maken. Op de website uwenergielabel.nl staan adviezen voor een betere lichaamshuishouding: “Met een relatief kleine verandering als een liposuctie verbruik je al veel minder energie. Door gezond te eten kun je bovendien de uitstoot van schadelijke gassen tot wel 80% omlaag brengen.”

Critici hekelen de manier waarop het energielabel berekend is. Delftenaar Tijmen van de Winkel (28) kreeg een F vanwege een sterk verouderd metabolisme: “Deze F is nog berekend op basis van gegevens uit 2011, toen ik krap 60 kilo woog. Inmiddels heb ik een dikke laag isolatie en zou ik alleen al daarom een A of desnoods een B moeten hebben. En dan heb ik het nog niet eens over mijn nieuwe fleecetrui gehad.”

Datingssites nemen het energielabel op in de profielen van gebruikers: “We zien dat steeds meer mensen duurzaamheid belangrijk vinden in hun relatie. Nu is voor al onze leden inzichtelijk of ze met een energiezuigende persoon aan het daten zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Let op! Bent u eigenaar van het lichaam van meerdere onderhorigen, dan mag u elke 3e onderhorige ongeacht de feitelijke uitstoot beschouwen als maximaal vallend onder energielabel B.
Bent u grootlijfeigenaar (>10 lijven), dan kunt u bij uw netbeheerder een verklaring van toestemming tot labelgemiddeldenheffing opvragen.
Sluit een kopie van de verklaring van minstens twee jaar geen Nespresso gedronken bij.

Reageer
gravatar

Bah, alweer vijf alinea’s met tekst. Daar hou ik helemaal niet van, je krijgt er prikogen van.

Wanneer dringt het eens bij de redactie van De Speld door dat moderne mensen daar niet van houden. Daar scoor je maar weinig liken mee. Als het blijft doorgaan ben ik weg.

L. de Behanger, I.K. Bendeklos en Joep zeggen jullie er ook eens wat van. Het heeft ook consequenties voor jullie. Je zult me dan moeten missen. 🙁

Corrie.

Reageer
gravatar

Ik moet enorm schijten van deze maatregel.

– Dat zal dan wel weer minpunten opleveren vanwege het gat in de ozonlaag en de bijdrage aan het Europese mestoverschot –

Gelukkig kan ik binnenkort mijn gat afvegen met Eurobiljetten, want die zijn straks waardeloos.

Reageer
gravatar

Wat men er niet bij vertelt is dat als je de plestik vorkjes en messen bij de maaltijd opeet je al snel in een heel voordelig energielabel terechtkomt.

Het is maar dat je het weet.

Reageer
gravatar

Ik heb al een veel betere vriendin via mijn levensverzekering. Dat is digitaal voor me uitgezocht bij ING, toen al samen met mijn hypotheek. Ik ben er tamelijk content mee. Ze loopt nog redelijk goed voor haar leeftijd. Een tamelijk uitgerekt kutje. Dat heeft mijn collega nog voor elkaar gekregen, ze was wat eng vanonder. Mijn kinderen zitten bij dezelfde verzekeraar. Die zijn ook tevreden. Wij zijn eigenlijk een heel tevreden familie. Ik heb een doorzonwoning, mijn nieuwe vriendin is bij me ingetrokken, niemand kijkt bij ons naar binnen. We hebben dezelfde polis. We wonen vlak bij de stad op het platteland, een halfuurtje rijden.

Reageer
gravatar

Eerst had ik netjes B, tot ik dit bericht las. Witheet van woede, tjah en als je de kachel flink opstookt gaat het energieverbruik omhoog, word ik in F geplaatst.

Of mijn vrouw dan!! Ze had dubbel D nu “opgeschaald” naar een enkele B

Reageer
gravatar

En de B van Babagaai niet te vergeten.

gravatar

Bedankt voor het schrijven van u.

De “H” qua energielabel komt erin uw korte reactie niet echt uit…

“B” van beetje jammer.

Van “B” naar “H” dan wel.

Graag wat meer uitleg i.p.v. uw altijd korte reactie om meer begrip op te brengen naar uw reactie.

Als het u belieft natuurlijk.

gravatar

Als we dit label wereldwijd doortrekken, dan is de vermoedelijke uitkomst dat de landen, waar erkende flatulente voedingsculturen worden gebezigd, vrijwel zeker nooit boven een C zullen kunnen uitkomen o.b.v. hun warmteuitstoot.

Reageer
gravatar

Heeft men ME (Mijn Energielabel) alleen nodig bij solliciteren, met de trein reizen of inloggen bij DigID? Was dat maar waar! Zonder die verrekte ME kom je tegenwoordig niet meer met een vrouw het bed in. Dat is veel erger.

Reageer
gravatar

Kort gaan met veel impact zegt niks over je BMI als je benen geamputeerd zijn.
BMI zegt dus niks over je lengte en impact.

Impact zegt dus niets.
Het gaat meer over gevoel als dat er dan is natuurlijk.
Zo is niemand vies behalve als je dat zelf vind!

Wat is uw echte naam?

gravatar

Yeah, cut off my legs and call me “Shorty”. Zoiets? Maar wees voortaan wel wat bedachtzamer met dat nonchalante gebruik van ME; myelitis encephalitis leidt op termijn tot blijvende invaliditeit

gravatar

Dikke mensen zijn gezellig.

gravatar

Papagaai is uiterst irritant. Hij beloont bovendien zichzelf.

Op zijn zelfgenoegzaamheidslabel staat daarom een Z (Zeer ernstig).

gravatar

Plien is uiterst irritant.
Ook zij doet aan schaamteloze zelfpromotie.
Zij heeft intelligentie-label DB, wat voor zich spreekt!

gravatar

Waarom jullie schrijven van ene A. Als jij bedoelen Samir A. Jij weer rassist. En meneer B.? Jij bedoel natuurlijk Mohammed B.

Altijd weer die moslim pineut maken, waarom? Waarom jullie dik maken. Niet nodig zijn.

Ja wij veel energie hebben. Jullie slome Cristenhond

gravatar

Nu Papagaai eens zonder napraten zelf een woordje probeert te doen, bewijs hij naast buitengewoon irritant ook nog eens zeer rancuneus te zijn. Dat laatste komt veel voor bij mensen die geen spatje humor hebben.

gravatar

Moslimhatende, zichzelf lollig achtende kromprater Rabbae,

Ook jij bent voor Pliens zelfgenoegzaamheidslabel genomineerd voor de titel “Zeer ernstig irritant”.

Bovendien kruip jij stiekem voor door zonder aanleiding en zonder reden een reactie onder #1 te plaatsen.

gravatar

Ali baba is dat niet een struikrover?

Of zijn alle imams struikrovers, wie kan daar uitleg over geven, buiten de heer Mohammed Rabbae.

Wellicht de heer viesman? Of weet papagaai een antwoord te kopiëren.