Ganzen gooien V-formatie overboord

‘Formatiewisseling verloochening Hollandse school’

Veel ganzenformaties lijken te zijn afgestapt van de vertrouwde V-formatie. Vogelaars spotten deze winter geregeld groepjes vliegende ganzen met opkomende backs en een controlerend blok in het midden. Ze juichen de formatiewisseling toe: “Het getuigt van gezond realisme om in Europa niet meer blind naar voren te vliegen.”

Vogel-analyticus Arend-Jan van Gendt laat zien hoe de koerswijziging in z’n werk gaat: “Je ziet heel duidelijk de trend van zonedekking, waarbij een vliegende keep hoog druk kan zetten, ook als de ganzen de wind even niet in de rug hebben. Op die manier voorkom je een counterbeweging van de luchtstroom, maar het is feitelijk wel een verloochening van de Hollandse school.” Van Gendt verwacht niet dat Nederlandse ganzen dit voorjaar al kunnen meedraaien met de wereldtop: “Dit is een hoopvolle ontwikkeling, zeker omdat talentvolle kuikens steeds eerder naar het buitenland vliegen. Toch zijn we er nog lang niet. Eén schwalbe maakt nog geen zomer.”

Niet iedereen is enthousiast over de nieuwe formatie. Oud-vogel Johan van der Weerd: “Ik begrijp de nieuwe generatie wel. Met de tactiek ‘lange halen snel thuis’ gokken ze op bevliegingen van ganzen die sterk zijn in de lucht. Het nadeel van dit systeem is echter dat je veel kwetsbaarder bent op de vleugels. Bovendien is deze vorm van resultaatvliegen voor de neutrale vogelspotter niet om aan te zien. Hiervoor ga je niet naar het weiland.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Heel veel van die vogels komen uit Duitsland van de lopende band bij een erg groot autofabrikant – dat weten niet veel mensen.

Het is tegenwoordig dan ook steeds meer een VW formatie – daar kunnen andere trekkende vogels niet veel mee – en verward hun jacht strategie.

Reageer
gravatar

De vogels dienen volgens de nieuwe spelling in F-formatie naar het zuiden te vliegen, hoewel bij een vlucht naar Spanje ook de B-formatie wordt goedgekeurd.

Reageer
gravatar

De volgens dienen volgens de nieuwe spelling in F-formatie naar het zuiden te vliegen, hoewel bij een vlucht naar Spanje ook de B-formatie wordt goedgekeurd.

Reageer
gravatar

Het loslaten van de ganselijke V-formatie is slechts de opmaat naar het verlaten van V(eiligheids)-raad door de Nederlandse school. Bert Koenders hintte al in die richting: onderzoek toont aan dat het merendeel onzer vaderlandse Jihadi’s Soenniet is en gezien onze afhankelijkheid van Saoedische olie en ons NAVO-verdrag met Turkije moeten wij ons van alle V-interventies onthouden. Yemen is boos door onze opschaling naar “substantieel dreigingsniveau” en roept zijn ambassadeur terug. Erdogan wacht nog op de knieval van Pechtold en Rutte.

Reageer
gravatar

Zojuist maakte AT5 bekend dat Alexander Pechtold zijn dagelijkse 66 push-ups heeft vervangen door een gelijk aantal knievallen naar het Oosten (richting Erdogan). Pechtold meldt dat deze noodzakelijke koerswending deel uitmaakt van het electorale voorspel van D66. Deze stap werd mede mogelijk gemaakt door VNO/NCW en BuZa. Dagelijkse updates van D66’s variabele verkiezingsprogramma zijn op aanvraag verkrijgbaar bij servicebalie’s van AH XL (ook in Turks, Marokkaans en Swahili) en op D66dot.com

gravatar

Ik zie hier in de landelijke omgeving van Noord-Limburg dat ganzen niet naar het Zuiden meer trekken. De vogels zitten aan de grond omdat ze niet met het nieuwe systeem overweg kunnen. De lokale waterschappen willen volgend jaar een hogere bijdrage vragen om zo budget vrij te kunnen maken voor het bijvoeren van de dieren. “Er heerst honger onder de overblijvende dieren” aldus een woordvoerder. Jagers zijn van mening dat er beter afgeschoten kan worden.

Reageer
gravatar

De gewijzigde formatie is slechts een bange reactie van de gansjes op het toenemende gevaar van BUK-raketten en rondviegende christenhoofden. Dit terwijl bekend is dat een dooie gans in het hiernamaals wordt opgewacht door 126 maagdelijke soortgenoten!

Reageer
gravatar

Ik woon op een eiland, waar ze een krekenplan hebben ontworpen langs de kust. Ze zijn daar trouwens te ver mee gegaan. Maar ik ga vaak op de fiets van het ene naar het andere dorp, en pauzeer dan ergens bij een bankje waar een binnenwater is met vogels. Hier heb ik veel vogelaars ontmoet, en zo kwam ik daar een man tegen uit Limburg die me wat dingen uitlegde. De man gaf me zijn verrekijker cadeau. ik protesteerde even, maar ik heb hem geaccepteerd en de man bedankt. Er zijn niet zoveel vrije vogels meer, een enkele rare vogel wel.

Reageer
gravatar

Daar zit wel iets in. De natuur zelf streeft niet naar dat soort soortperfectie. Variatie, daar gaat het om. Net De Speld wat dat betreft.
Maar toch, had er niet een backslash boven die — gemoeten?

gravatar

De veranderde formatievorming is een reactie op de gewijzigde afschietregels rond Schiphol. De FIFA broedt nog op plannen de formaties wereldwijd toe te staan.

Reageer
gravatar

Ik hoop niet dat die uilskuikens van de FIFA mij m’n kroketten gaan kosten!

Ik vlieg snel de deur uit om er nog een paar te kunnen grazen!

gravatar

Normaal gesproken vind ik agent Bertus een grote moralistische zeikerd. Zo’n type noem ik gekscherend een Paulusje.

Maar met het Line Dancefilmpje doe je me een groot plezier. Het is altijd fijn te zien dat je iets beter kunt.

En van het ganzenfilmpje smelt mijn hart. Ik ben gek op ze, op de vensterbank heb ik al jaren een mammagans met haar kindekes staan. Mijn man noemt ze mamma Corrie met de kinderen. De schat!

Bertus hou je van chocolade-eitjes? 😉

Corrie.

gravatar

D´r zijn hier toch maar even 12 Kinder-eieren gelegd. Dat zijn er meer dan ons gehandicapte kabinet er in één kabinetsperiode uit krijgt.

gravatar

Zag laatst een groep ganzen met een training schema bezig om meer spiermassa te kweken. Hoorde ook geluiden dat ze bezig waren met een non-stop ronde om de aarde.
Sportieve beestjes die ganzen

Reageer
gravatar

Ach, eindelijke een intelligente reactie! Zo zie je maar dat net als bij de jeugd en de dames in het voetbal ook bij de ganzen de jongedametjes de toekomst hebben.

gravatar

Van harte gefeliciteerd Wie!

Mijn vader heeft ‘m al geplukt, en morgen is de staafmixer aan de beurt, om na het aanbraden en het garen van het beest met wat moedermelk ‘m tot een stevige maaltijd te malen.

Daarna wordt een uur na mijn gulzig verorberen ervan mij een schone luier omgedaan, en ga ik weer lekker verder met waar ik daarvoor gebleven ben: slapen.

gravatar

Het lijkt erop dat de ganzen de 1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1 opstelling van Chili op het afgelopen WK hebben geadopteerd.
Net als bij het voetbal, denk ik dat ons nationaal viertal in het ganzenborden geen onoverkomelijke problemen zal kennen tegen deze opstelling.

gravatar

Dat heeft dan nog lang geduurd. Dus ja, ganzen zijn per definitie dom.

De Duitsers vlogen in de jaren ’30 al in een Schwarm, waardoor zij veel langer in de lucht bleven hangen om de anderen neer te halen.

Reageer