Lageropgeleiden voortaan ook ‘hogeropgeleid’

‘Iedereen hoort bij de elite’

Wie de basisschool heeft afgerond, mag zich voortaan ‘hogeropgeleid’ noemen. Het kabinet hoopt daarmee de kloof tussen hoger- en lageropgeleiden te dichten.

Momenteel is minstens een HBO-bachelordiploma vereist om hogeropgeleid genoemd te worden. Lodewijk Asscher vindt dat niet eerlijk ten opzichte van de lageropgeleiden: “Dat soort etiketten creëert een tweedeling in de samenleving. Wie zegt dat iemand met een vmbo-diploma lager is opgeleid dan iemand met een PhD?”

Partijen als de PVV en de SP proberen al langer aansluiting te vinden bij de ontevreden groep die denkt dat alles in ons land bepaald wordt door een hogeropgeleide elite. Volgens Asscher zorgen deze partijen voor polarisatie: “Ik steun het streven naar gelijkheid. Als kabinet zeggen wij daarom: iedereen hoort bij de elite.”

De onderwijswereld reageert enthousiast. Rector magnificus juf Joke van Universiteit De Triangel in Geldrop: “Wie straks bij ons de Citotoets heeft afgerond, heeft de wereld aan zijn voeten liggen. Het maken van die toets is niet voor iedereen weggelegd, dus onze alumni mogen hartstikke trots zijn op dat papiertje.”

Er zijn ook kritische geluiden. Justin Hoekman, fietsenmaker in Alphen aan den Rijn, is bang dat hij geen geschikt personeel meer kan vinden: “Die knappe koppen van de universiteit zijn helemaal niet goed met hun handen. Ik heb jongens en meisjes nodig die een band kunnen plakken, geen wijsneuzen die de hele dag in de boeken zitten.”

Asscher denkt dat het met de negatieve gevolgen wel meevalt: “Het voelt natuurlijk wat onwennig dat mensen uit Volendam nu ook bij de elite horen, maar ook zij kunnen op hun eigen beperkte manier hun steentje bijdragen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hoger afgeleid.. voor de mensen die zich beter hoger kunnen afleiden – is een vakgroep opgezet voor mensen met een met een concentratie verstoring (ergens tussen de 1 -2%).

Ze houden zich vooral bezig met het ontwikkelen van SAP Apps.

Heeft u het kunnen volgen – lees het nog eens.

Reageer
gravatar

Waarom verhogen we niet alle scholen? Hoeveel hoger dat dan zou moeten zijn moet onderzocht worden. Maar dan is iedereen hoger opgeleid. Het hele probleem is daarmee opgelost.

Reageer
gravatar

Ik kan wel janken: ook ik ben als nietsvermoedend arbeiderskind grootgebracht met al die holle retoriek over “democratie, gelijke kansen en klassenloze samenleving”. Voordat ik begreep dat dit alleen maar inhoudsloze verbale constructies waren, bedoeld om minderbedeelden rustig te houden”, als “Einübung in die Klassengesellschaft” was ik al ingelijfd in de horden die nu hun dépit alleen nog maar vreedzaam kunnen uiten in circuits als De Speld. Nu rest nog slechts ‘Geween en tandengeknars’ en flatscreen-tv’s.

Reageer
gravatar

Nu nog een egalisering van de loonsommen. De huidige ratio van 1: 1.000 is wat uit de hand gelopen, vindt nu ook het IMF. Sociale minima met 1 kind moeten rondkomen van nipt € 12.000,- per jaar via de ‘bukrekken’ bij AH, hogere ambtenaren met marginale inkomens van € 120.000,- moeten bij Aldi en Lidl winkelen en bankdirecteuren moeten van een schamele € 1.200.000,- p.j. hun 5 kinderen laten studeren, 2 maîtresses onderhouden, 3 hypotheken aftikken en shoppen bij plaatselijke voedselbanken.

Reageer
gravatar

Tja, voor dit stille leed onder Neerland’s upper-middle class heeft niemand oog. De nationale nieuwsindustrie zou hier eens behoorlijke research aan moeten wijden, desnoods undercover met Alberto Stegeman en Jort Kelder; dit ongeschreven leiden in Heemstede, Aerdenhout, ‘t Gooi e.o. In die streken moet men de kwalificatie “hoogopgeleid” nu nog starten via College Luzac. Hemeltergend dat dit sociale onrecht niet naast KNVB en de Eerste Kamer-putsch op de voorpagina’s prijkt van ‘onze bladen’

gravatar

Het jammere is dat dit al zo werkt…
Kijk naar de opleidingstrajecten waarbij je na een HBO+ master een universitaire graad hebt, dit is zeker niet voor alle sectoren gelijkwaardig aan de ‘echte’ universitaire route.

Reageer
gravatar

Het klopt wel. Zelf ben ik na 6 jaar van de lagere school geschopt, terwijl er ook leerlingen waren die zich veel meer hadden verdiept in de materie als rekenen, taal en geschiedenis omdat ze er meer tijd aan hadden besteed. Sommige 8 andere zelfs 9 jaar. Door de langere studieduur verkregen ze meer inzicht in verschillende vakken, maar vooral de structuur van het klassensysteem, wat nog steeds geldt, terwijl men beweert dat die afgeschaft is.

Reageer
gravatar

MBO’ers hebben na hun opleiding zo’n beetje dubbel zoveel kans op een baan als hoger-opgeleiden, zo was van de week nog in het nieuws. Deze maatregel is wel een hele doorzichtige poging om hoger opgeleiden banen binnen te sluizen waar zij totaal ongeschikt voor zijn. Waar ze gewoon dingen moeten dòen en zo, inplaats van regeltjes te verzinnen om de rest van Nederland het leven zuur te maken.

Reageer
gravatar

Nog geen 2 jaar geleden verklaarde Onno : JE KOMT ER NIET MEER IN!! Awel merci. Gatlikker.

Nu mag ‘m er zelf niet meer in. LOL.

Wedden dat ‘m binnen een paar weken in Brussel opdaagt?

Reageer
gravatar

Nogal wiedes, het grootste stelletje kontebonkers zit daar!! (vergeef me deze lageropgeleide opmerking) Hoesje heeft altijd wel gaatje over in zijn agenda.

gravatar

Ondergang om nu al je eigen grafsteentje in Volendam bij te dragen….? Ik snap best dat iets satirisch hier moet zijn maar om je zo warm te houden….
Dan liever met een RoyDondersJuichPak!!!

Reageer
gravatar

Leuk en aardig dat ik mij nu als alfahulp een hoogopgeleide mag noemen, maar wat heb ik eraan? Het verschil tussen laag- of hoogopgeleide heeft allang geen enkele betekenis meer.

Beter is een verschil te maken tussen gezond verstand en linkse gekkies met hun verziekt verstand.

Mensen met gezond verstand zijn hoopvol en werken aan een betere toekomst voor Nederland.

Voor herstel van onze dierbare Nederlandse normen en waarden moet je bij meneer Wilders van de PVV zijn.

Corrie.

Reageer
gravatar

Het regent. Koud?
Licht uit en je weet niet eens dat je ‘m aan hebt.
ik heb geen plaatje (donker dus niet nodig)maar bedoel het RoyDondersJuichPak!!

gravatar

Corrie, een “waarde” is bijv. een getal tussen 1 en 10. Getallen zijn eigenlijk Arabische tekens. Daarmee is het bewijs geleverd van islamisering. Wilders weet dat z’n aanhang amper tot 10 kan tellen (dus in gewoon Nederlands, “amper tot tien kan tellen”) Om concrete “waarden” in de vorm van getallen te vermijden, zegt hij dus dingen als “veel”, “verschrikkelijk” of “tsunami”. Dit talstelsel zal binnenkort de norm worden binnen het lager onderwijs.

gravatar

Hoe moet ik dan mijn bonnetjes uitschrijven? In Romeinse cijfers? Het heeft indertijd nogal wat moeite gekost die gasten het land uit te krijgen.
Zo blijft de politie reorganiseren.

gravatar

Benny Blind, Benny Doof, Benny Normaal? Zelfs nu ik me een hoogopgeleide mag noemen wordt het wel erg ingewikkeld.

Wie is de Benny, de meneer Wilders van De Speld, waar ik verkikkerd op ben?

En heeft Benny na Oud & Nieuw nog een gaatje vrij in zijn agenda?

Prettige feestdagen lekker ding! 😉

Corrie.

gravatar

Geachte Corry,

De door u genoemde Benny staat waarschijnlijk perplex van uw reactie. Deze Benny heeft altijd een gaatje, het menselijk lichaam is namelijk niet zo gemaakt dat men dan wel, en dan geen gaatje heeft. U als hogeropgeleide bioloog zou dat toch moeten weten. Evenwel laat het nieuwe jaar nog op zich wachten, maar dat wist u waarschijnlijk al.

Ik wens u nog een vreugde en liefdevol weekend toe.

gravatar

Wij van de politie weten dat het in geval van nood heel goed mogelijk is om er een gaatje bij te schieten.
Wel verdacht dat Corrie om een gaatje vraagt en haar idool er juist geen wil.

gravatar

Corrie jij lekker gek wild beest van me,

Ik krijg ballen in mijn buik van jou en maak tijd voor je wanneer je maar wil.
Liever niet bij daglicht, wel op een afgelegen plek.

Logisch dat je lang niet alles kan volgen zonder een afgeronde basisschoolopleiding, geen opleiding dus. Geeft niks. Is ook moeilijk.

Je wilt met mij neuken. Meer hoef je niet te onthouden. Schrijf maar ff op voor de zekerheid ;).

Benny Achterlijk XXX

gravatar

Dit is al een oud idee, dat tevens afgezwakt wordt ingezet. Jacobse en van Es hadden in de jaren tachtig al het programmapunt dat iedereen bij zijn geboorte Drs. voor zijn naam mocht zetten. Samen voor ons eigen! De tegenpartij! Dus dit lullige regeltje moet gelijk goed ingezet worden.

Drs. Ir. Robertus.

Reageer
gravatar

GEDVERDEMME!! Ik heb een vermogen gespendeerd aan mijn academische opleiding en vervolgopleidingen! Nu blijkt mijn verzekering national academic mijnyoghurt speciaalvoor academici mjin relatieburau ingenomen te worden door ongeschoolde paupers en nitwits! Dat ze het gras uit mijn tuin vreten okay dan maar! Maar de speld zou dit nieten moeten aanmoedigen! Dagelijks hoor ik het domme gekakel in een onverstaanbaar dialect! BAH!

Reageer
gravatar

Onvoorstelbaar dat je beweert een opleiding te hebben gevolgd terwijl je niet eens “Godverdomme” kunt spellen. Je maakt er “Gedverdemme” van. Zelfs de spellingscontrole keurt dit af, maar dat niet alleen, iedereen weet dat er geen “ged” bestaat. Laat staan dat die iemand je zal “verdemmen”.

gravatar

Dit is het beste plan ooit, de eerste twee jaar doe je de vooropleiding ‘kleuterschool” als je geslaagd bent voor de vakken knippen, plakken en kleuren, dan mag je de vervolgopleiding “basisschool” gaan doen. Heb je de basisschool met goed gevolg doorlopen dan kan je je later bijscholen met een cursus “zittend plassen” Nu alleen nog voorbehouden aan ambtenaren van de gemeente Almere

Reageer
gravatar

Vroeg of laat zal zittend plassen universeel zijn.

Dit kan eventueel ook chirurgisch tot stand gebracht worden.
Hiermee zal de emancipatie in dit land vooraan komen te staan op wereldschaal.
Problemen in de gezondheidszorg zullen er nauwelijks zijn.

We laten het over aan de vrije markt, wettelijk verplicht dan.

Imagine.

gravatar

Democratisering, die begon met de oprichting van de basisschool, het bij elkaar brengen van kleuters en kinderen onder één dak, was de opzet om kinderen ook te programmeren op de komst van de euro, de uitbreiding van de NAVO en de burgeroorlog in Syrië, Irak en Oekraïne, die nu veel verder is met de opmars van het breedbeeld computerscherm.

Reageer
gravatar

De laatste stap om pedofilie te bestrijden was het universitair onderwijs onder één dak te brengen met de basisschool. Studenten plassen nog te vaak buiten de pot. Ook de ‘basis’ is verrot, het doet te veel denken aan de ‘onderkant’. Dat is in onze tijd van geboortebeperking niet aan de orde, het is ook te seksueel discriminerend naar de Hollandse meisjes die er nog steeds te vaak over dromen moeder te worden. Het is niet meer van deze tijd.

gravatar

Op steeds jongere leeftijd zullen we allemaal zittend moeten kunnen plassen, dat is een hele uitdaging voor ons onderwijsbestel, ook de jongens, op alle leeftijden wordt dat wettelijk verplicht met de Europese grondwet en zo zal iedere vorm van racisme uitgebannen worden, en ons onderwijs beter aansluiten op andere landen in de Europese Unie.

gravatar

Help! ook Nick & simon horen nu bij de elite! En zodirect zie je Jort Kelder opduiken in Volendam om een aflevering van “Hou heurt het eigenlijk” in elkaar te draaien…

Reageer
gravatar

Tssk, ik ben hier helemaal niet blij mee.. Waar moet ik nu zeuren over de ongelijke kansen door de verschillende niveau’s? Waar kan ik mijn gebrek aan kwaliteiten dan op afschuiven? Meppel? Conchita Wurst? Nee, nee, drieduizendmaal NEE!
Groetjes uit Zandvoort, laagachtend, Sander Zand.

Reageer
gravatar

Ik stel voor dat een voormalig laag opgeleid iemand zich ‘hoog opgelijt’ noemd. En dat een voormalig hoog opgeleid iemand zich ‘hoog opgeleid’ noemt.

gravatar

Wanneer alle basisscholen en vervolgopleidingen op de bovenste verdiepingen van (kantoor)flats worden gevestigd is automatisch iedereen hoog opgeleid.

Reageer
gravatar

Ik ondersteun dit van harte. Als alumnus kan ik melden dat mijn afstudeerboekbespreking over Pinkeltje significant heeft bijgedragen aan mijn post-doctorale studies in de brugklas.

Reageer
gravatar

Ik vindt dit erg jammer… Mensen gaan ook niet voor niets doorstuderen.. Als iedereen gelijk is dan is men tevree.. het is mijn persoonlijk mening, maar ik ben er niet mee eens en dit moeten ze voor mij apart echt niet gaan inschakelen. Er zijn reden waarom mensen doorstuderen… dus dit vind ik dikke klets. Dus flikker maar op dikke retard! Houdoe!

Reageer
gravatar

Zelf loop ik er tegenaan dat ik vaak onderschat wordt doordat ik ‘enkel’ een basisschool diploma heb, terwijl ik die toch heb afgesloten met een dikke 520 voor mijn cito.

Ik vind het oneerlijk dat andere sollicitanten worden beschouwd als personen met meer kennis, enkel omdat ze veel langer gestudeerd hebben op een hoger niveau dan ik.

Ik vind dit een mooi initiatief!

gravatar

Neenee, ‘dikke retard’ mag straks niet meer; het wordt ‘dikke slimmerik’ voor iedereen met een basisschooldiploma en een bepaalde minimale omvang.

Of zullen we iedereen onder de 400 kilo voortaan ook ‘dun’ noemen?

Houdoe!

gravatar

Wat zeur je nou? Je bent nu eindelijk hoogopgeleid en men kan je dus niet meer uitmaken voor achterlijke dislectische Brabantse kutflikker.

gravatar

@Evelien
Nee, het is “Ik vin” of eventueel “ik fin”. Luister maar eens naar mensen. Zelden zul je “vind” of “vindt” horen. Wel bijv. “gevonden”. Dan gaat het over een vondst. Maar dat gaat ook op bij “ik vond”. Dan zeg je ook vaak “ik von” en het resultaat van het “vonnen” is een vondst.

gravatar

Dus kostte het jaren studeren, om als stoker binnen het huwelijk met het bestel het vuurtje op temperatuur te houden. Met het daaruit voortvloeiende bijproduct, wordt Zusje Smit warm gehouden, waarmee ook buiten Volendam de burger volgens de mediawet waar voor zijn geld krijgt.

gravatar

Goede bedoeling, maar ik denk niet dat het uiteindelijk veel nut heeft. Mensen blijven toch wel manieren zoeken om zich af te scheiden van de grote meute mensen.

Mensen blijven toch opzoek naar manieren waarbij zij in een beter daglicht komen te staan omdat ze een bepaalde opleiding hebben gevolgd. Waarom zou je anders nog gaan studeren op een universiteit als het je geen voordeel oplevert tov van derest?

Reageer
gravatar

Typisch kapitalistische uitspraak, Astrid. Iedereen die ik ken krijgt fabrieken en ik krijg alleen deze stomme familie die ik moet blijven voeden. Is dat soms eerlijk en motiverend?

gravatar

En dat moet zeker allemaal van mijn belastingcenten?

gravatar

Ik hoop dat binnenkort het leenstelsel in het basisonderwijs wordt aangekondigd. Het kan toch niet zijn dat de samenleving betaalt voor de hobby’s van hoogopgeleiden?

Reageer
gravatar

Ja, want zij worden -in het aanvraagformulier studiefinanciering- geduid als ‘studerend’. Eigenlijk zouden we al blij moeten zijn als onze overwegend randdebiele volksvertegenwoordigers en autocratische kabinetsleden minimaal dit niveau onderwijs hadden genoten voordat zij in de politieke slangenkuil doken. Nu zitten we met misfits als Henk Kampf, winkeldochters als Bertje Koenen en dropouts als MP Mark Rutte, volstrekte dwerg in de internationale politiek, maar een reus in poppenhuis Binnenhof.

gravatar

Beste Lei,

Zeg ik het zo goed of wilt u anders aangesproken worden..

Een rijm bestaat uit meer als één zin toch? Dit , wat u zei, is meer een oneliner!
Dat wat u schrijft is meer een verwensing om het verschil tussen “elite” en “zwarte pieten” aan te willen geven.

Kunt u uw best doen om het in rijmvorm weer te geven?

Zo snapt niemand wat u bedoeld.

Ik zou het op prijs stellen als u het juichpak in uw rijm kan meenemen.
Hoeft niet, mag wel!

gravatar

Het lijkt er misschien op dat ik een lang stuk schrijf trouwens (meer als 500 tekens) maar dat is niet zo. Of toch wel..?

Daarom, doe u best en verras mij eens Lei!

Kort oké, lang om u te laten gaan, lang om te laten zien wat u in uw mars heeft, lang om alles samen te vatten wat u dwars zit en van hou!!!

Kortom leef u uit!
Nu, hier het kan!

Ik kan het.
Nu nog reactie! In rijm. Alstublieft

gravatar

Ik wacht af.
En serieus!

Roy donderspakken zijn meer als broodjes met vlees. Ze zijn gedachtens naar jezelf!!!

En dan gaat het niet over mij!

gravatar

Bedankt zeeotter,

Klinkt goed!

Nog even de verhouding tussen verwachting en vekrachting in een nieuw lied van u om duidelijkheid hierover!

Het hoeft niet wijselijk. Mag wel!
Verschil met!

Wijsheid

gravatar

Ik ben weer aan zet, dat betekend dubbele pret met roy donders in bet (hoogopgeleid) en dat rijmt ook nog op servet,manchet, kroket en omelet. Nu is de inspiratie helaas op en is het tijd dat ik stop, hopelijk vindt u deze reactie ook top en geen flop zoals kabouter plop.

gravatar

Meppel, Woerden en de rest van Friesland spreken geen Nederlands en kunnen zich dus ook nooit hoogopgeleid noemen. Laat ze daar maar doorgaan met het idiote fjlepperen en kaatsen terwijl wij ons met echt belangrijke dingen bezig houden.

Het is trouwens net bekend geworden dat Onno Hoes eigenlijk uit Meppel komt.

gravatar

Geschiedenis: toen de jaren zestig begonnen, de laatste, zij het milde, evolutionaire impuls in Nederland, was er nog een kleuterschool en een lagere school. ‘Lager’ werd echter geassocieerd met een discriminerend vooroordeel naar de kinderen, vooral nu Suriname onafhankelijk werd en de zwarte bevolking deel uit begon te maken van onze blozende kinderen.

gravatar

@Blaatstafje. Voorlopig in de zin van?
U zit nog in de ontkennende fase?

Eerst uw lagere school afmaken dan!

Niet uitroeien maar je best doen om je diploma te halen!

gravatar

En Justin Hoekman heeft misschien ook het uitroeien meegemaakt…
ik praat het niet goed maar een diplomawaarde is geen juichpak waard!!!

Misschien dat dat iets is om over na te denken!