Shredder maakt bruut einde aan prachtige toekomst eendagskuikens

Ze hadden nog een heel leven voor zich

De circa 25 miljoen eendagskuikens die zijn versnipperd of vergast vanwege de vogelgriep, hadden nog een heel leven voor zich. Dat gevoel leeft sterk bij veel Nederlanders, die geschokt op de dood van de dieren reageren.

Omdat de kuikens vanwege de vogelgriep niet vervoerd mochten worden, zijn ze direct na hun geboorte in de shredder gegooid. ‘Afschuwelijk’, stelt Mariska Voermans (24) uit Zeist. ‘Ze waren nog zo jong, hadden nog zo veel van hun toekomst kunnen maken. Wie weet wat voor talenten er op deze manier verloren zijn gegaan, wat voor prachtige levens er in de knop zijn gebroken.’

Ook Anja van der Ven (37) uit Heerhugowaard staat stil bij de vele kuikendromen die nooit zullen uitkomen: “Nooit zullen ze gezellig samen met hun soortgenoten in een kleine kist staan. Nooit zullen ze weten hoe het is om snel volgroeid te zijn door slimme voedingsmethoden. Nooit zullen ze trots zijn op hun prestatie als veelzijdig stukje vlees.”

Niet alleen het feit dat de kuikens worden gedood, maar ook de manier waarop zorgt voor veel verontwaardiging. Mark Lucassen (60) uit Franeker: “Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om de kuikens te elektrocuteren, een pin door de hersenen te schieten of aan een slang te voeren. Versnipperen of vergassen is echt inhumaan.”

In verschillende steden wordt dit weekend een stille tocht gehouden voor de kuikens. Maarten de Droog (53) heeft daarvoor in Haarlem het initiatief genomen. Hij vult de voederbakjes van zijn katten Joep en Pim met malse stukjes in paté: “Kijk nou naar die lieve beesten. Ik moet er niet aan denken dat zij op zo’n manier zouden worden afgeslacht. Dat gun ik geen enkel dier.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat een uniek en prachtig gebruik van cynisme, ironie en sarcasme vind ik hier. Het werd hoog tijd dat deze wapens op zo’n wijze werden ingezet tegen al die zeurkousen die moeilijk doen over de nette wijze waarop wij dieren exploiteren. Misschien even doorpakken en gelijk de mensen die nog zeuren over de holocaust op de hak nemen.

Reageer
gravatar

Een Snipperdag voor deze Kuikens??
Veelal worden kuikens die op Schiphol staan te wachten om te worden vervoerd (indien de vlucht niet kan worden gehaald)
bijgevoerd.Als dit langer dan een dag gaat duren ook in de shredder gedaan .Simpel omdat het gewicht te hoog is door water en voer

Reageer
gravatar

Maarten de Droog vult de voederbakjes van zijn katten Joep en Pim met malse stukjes in paté: gemaakt van verschredderde eendagskuikens?; Straks beginnen Joep en Pim nog te piepen!

Reageer
gravatar

Het is juist Egypte dat onlangs huizen langs de grens met Gaza met de grond gelijk maakte. Ze hebben van de internationale reakties geleerd, dat je de eerste aanval van de Hamas beter niet kunt afwachten.
Het zijn de dorpen in Zuid-Syrie die Israel hebben gevraagd om ze tijdelijk te bezetten en het voor hun op te nemen, zodat de bewoners niet door de zgn. ISIL het hoofd wordt afgehakt.
Maar de internationale gemeenschap vindt dit om humanitaire redenen niet goed. Best satirisch.

Reageer
gravatar

Hoewel ik De Speld meestal erg kan waarderen, vind ik dit artikel ronduit smakeloos. Als je niets beters kunt verzinnen dan wat goedkope grappen over de ellende, die onze vee-industrie is, kun je beter ophouden met schrijven.

Reageer
gravatar

Het gaat niet over vee, maar de ellende bij kuikentjes die inderdaad smakeloos zijn omdat ze niet worden gegeten. Ik heb ook wel eens het idee dat niemand me lust en dat is een rotgevoel. Dat zullen die kuikentjes vast ook wel meemaken. Gelukkig hoeven zij niet lang lijden.

gravatar

Nou Bibi ik vind dit ook misdadig en zal vanavond in DWDD een krachtig protest tegen De Speld laten horen.
Zoals u weet heb ik overal verstand van en vind ook dat kuikens erg op vee lijken, het zijn net gecastreerde gele koeien

gravatar

Het is een feit dat eendagskuikens zo snel mogelijk moeten worden afgemaakt om de uitstoot van CO2 niet te verhogen. Immers, om deze kuikentjes voor te bereiden op een leventje van grote filets moeten ze meer voer krijgen dan hun soortgenootjes die niet door de Allesfresser gedraaid worden.
Het zijn gewoon a-sociale smakeloze kuikentjes.

gravatar

Dat is een onverwachte wending Ingrid; marketingtechnisch gezien een creatief concept; maar productietechnisch kleven er wat nadelen aan. Wie wil er een winterjas of dekbed waar het geshredderde bloed nog uitloopt? En je weet dat mega-kippenstallen binnen een cirkel van vijf kilometer een ondraaglijke urinestank opleveren. Nou zal dat bij één jas of dekbed niet zo’n vaart lopen maar bij één-op-één dates kan dat problemen geven als de kandidaat (m/v) moreel en sensorisch allergisch blijkt.

gravatar

Dat ze door de versnipperaar gaan is best zielig te vinden. Praktisch gezien is dit als eendagskuiken het beste moment. Je moet niet aan de rommel denken die ontstaat als het plofkippen waren.

Reageer
gravatar

De kippengriep hebben wij weliswaar met ganzenpost naar Holland gestuurd, maar voor het vergassen van de kuikens is door de Hollandse autoriteiten een oude Duitse methode van stal gehaald.

Ons treft geen enkele schuld, want dat laatste was niet onze bedoeling.

Vertaling: Frans Timmermans, talenwonder

Reageer
gravatar

Denk nou eens in dat die 25 miljoen arme kuikentjes hun hele verdere leven flink hadden kunnen raak fokken. Nu lopen wij van Lekker Dier wel -over 50 jaar bezien- miljarden kipfiletjes mis. Gruwel! Als ik dit maar te boven kom. Mijn hartelijke medeleven gaat uit naar alle nabestaanden, dat ze mogen voortleven in het hart, snik.

Reageer
gravatar

De suggestieve aanname van een prachtige toekomst in de aanhef maakt het contrast met de schredderdood natuurlijk groter.

Alhoewel de schredderdood associaties oproept met de kieteldood. Wat het geheel dan weer in een lolliger perspectief plaatst.

Keuzes die gemaakt moeten worden bij de redacties, keuzes.

Reageer
gravatar

Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten hoe
Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten waar naar toe
Hoe ver moet je gaan
De verre landen zijn oorlogslanden
Veiligheidsraadvergaderingslanden, ontbladeringslanden, toeristenstranden
Hoe ver moet je gaan
Vluchten kan niet meer

Reageer
gravatar

Hoho, er is ook nog een succesverhaal te meldden.

De Noordhollandse lichaamskunstenaar Peter O Maan heeft de kuikens persoonlijk vergast, en komt daarmee in het Guinness World Record Book. Hij versloeg de fransman Gaston die al sinds 1978 het record op zijn naam had met het vergassen van bijna 17 miljoen kuikens.

Reageer
gravatar

Zeg Bitterbal; die Westfries Peter O Maan, is dat nu een échte petomaan op natuurlijk gerijpt methaangas of zo’n petomanusje-van-alles, het type schnabbelende bovenhuisartiest dat werkt met butagas of campinggaz? Zoals die kleinzoon (aan dochter’s zijde) van Willem O Duys die in navolging van zijn opa (van moeder’s zijde dus) zijn gasten aan tafel épateert met gepocheerde goudvis à la carte en Gefillter Fisch.

gravatar

Dit noemt men ook wel ritueel shredderen. Zorgverzekeraar VGZ was, naar aanleiding van falende woekerpolissen, deze morgen niet bereikbaar voor commentaar. Vanavond geen pakjesavond, ik steek voor elk kuikentje persoonlijk een kaarsje aan

gravatar

Palestijnse kuikens worden stuk voor stuk doodgeschoten of met raketten bestookt en joodse kuikens hebben daardoor voldoende ruimte.

gravatar

Sta even stil bij de kerstgedachte. Konden we die kuikens niet beter opzetten? Dat staat altijd zo leuk. Of was dat met Pasen? Dan is er nog tijd genoeg. Beter een kip met dan zonder kop. Die kippenfarms zijn eigenlijk maar niks, dat wist ik al toen ik naar de middelbare school moest. Ik heb er nog last van; allerlei visioenen, het einde van de wereld. Hoeveel Nederlanders zijn er nu eigenlijk? Doe er wat mee, dan leveren ze nog wat op. Vooral in dagen van vervulling van de Schrift.

Reageer
gravatar

Hoeveel Nederlanders zijn er nu eigenlijk? Dat is toch geen vraag voor een beetje serieuze Maitreya?Die moet toch al zijn te redden volgelingen met naam en toenaam kennen? Maar goed: er zijn totaal 16.998.553 Nederlandse (inheemse én genaturaliseerde doch niet noodzakelijk ingeburgerde) ingeschrevenen en t/m vandaag nog zo’n 7.850 (tijdelijk) zwart aanwezigen, plus 73 geïntegreerde expats die passen op de brievenbussen van fiscaal vrijgestelde buitenlandse multinationals. Read my lips: Nederland is géén belastingparadijs (citaat: Jeroen Deysselbloem)

gravatar

OUTSIDER
Maitreya is geen soortnaam, maar verder heeft u de getallen goed voor elkaar. Een sterke geest getuigend van wilskracht en onafhankelijkheid die je nog maar zelden ziet bij de fiscus.

gravatar

Outsider,
Is de zuster al langs geweest op haar dageijkse ronde? Heeft u uw medicijnen al gehad, of heeft zij u misschien overgeslagen?
Ik ben ook zelfstandig ondernemer, maar dat soort dingen krijg je er nu allemaal bij met die liberalisering in de gezondheidszorg.
Ik zal anders wel even kijken waar zij is.

gravatar

Is u trouwens de zittende (c.q. dienstdoende) Maitreya of diens voorganger die al in 1970 via zijn Schotse profeet Benjamin Creme zijn komst aankondigde? Anders dan bij Dalai Lama’s die louter op basis van reïncarnaties hun opvolging regelen en Ayatollah’s die slechts eens in de 1000 jaar sterven, wordt de Maitreya toch met enig ceremoniëel ingewijd? Uiteindelijk mogen we in de Eindtijden de vervulling van de Schrift toch wel met enig Pomp and Circumstance tegemoet zien?

gravatar

Wéér iemand die de clou weggeeft. Wat onsmakelijk en stijlloos. Ik wil hier op eigen kracht kunnen lachen.

Kan ook zijn dat je zelf niet door had dat dit überhaupt de clou was… In dat geval ben ook jij genomineerd voor het zilveren speldenkussen van 2014. Gefeliciteerd!

gravatar

Dit geld naar mijn mening alleen voor vliegen, muggen en ander mugachtig gespuis. Voor de bulten die ze nalaten geld een seizoensverwachting. Evenwel : gedeelde smart is dubbele vreugd.,,,

gravatar

Volgens mij wordt de veelzijdigheid van dit stukje vis schromelijk overschat. Bovendien is 25 miljoen kuikens helemaal niet veel; daar maakt en lust zo’n versnipperaar wel pap van!

Wel zie ik uit naar de stille tocht want ik vind het fijn als iedereen zijn mond houdt. Tot ziens in Haarlem!

Reageer
gravatar

Mevrouw Kip,

Dat is wel een hele hoop ouderlijk verdriet. Ook kippen en hanen koesteren immers verwachtingen over hun nageslacht.

Zitten er overigens ook kuikens van u en uw hanige man bij?

gravatar

Beetje lullig Gravehound. In de context van de brede maatschappelijke discussies over ‘zwarte Pieten’ en H5N8 breng je gewoon NIET onze donkere sagenheld Othello Regilio Tuur ter sprake. Weliswaar is deze boksende designer-landgenoot serieël-monogaam gefixeerd op piepjonge blonde chicks, maar hij shreddert ze niet na afloop van de KVV-romance. Ze gaan allemaal terug naar het ouderlijk huis met een passende (T)uurvergoeding; de UWV verrekent dat met hun maandelijkse Wahjong-uitkering.

gravatar

Je kunt ze ook in een krokodil scheppen. Dat gaat best vlot want zo’n krokodil hapt er makkelijk twintig tegelijk weg. En als er een krok bezig is komt de rest er vanzelf op af.

Reageer
gravatar

Gek dat geen van die 25 ,miljoen ongelukkigen het idee heeft gehad een ‘second opinion’ aan te vragen nu het nog mogelijk is. Na 1 januari 2015 wordt dit uit het basispakket geschrapt en kan alleen tegen een aanvullende verzekering (€ 15,95- per maand) worden gerealiseerd. Overigens ben ik, mét Anja v.d. Ven uit HHW, van mening dat met deze kippocide een groot verlies van intellect in politieke kringen tot gevolg zal hebben. Er zitten daar al zolang zóveel kippen zonder kop hun kippendrift te etaleren, onder het warme zitvlak vandaan van een broedse VVD-kip die voorzitter is van het Tweede Kippenhok.

Reageer
gravatar

Meneer Sjon,

Dat kan wel zo zijn, maar het eigen risico is 360 euro per kuiken. Dat kan een gemiddeld kippenboer helaas niet opbrengen.

Wij als partij voor de aaibare dieren zullen volgend jaar een motie indienen om het eigen risico voor dieren af te schaffen.