VVD: Minder ongeschreven regels voor ondernemers

'MKB'ers moeten zelf bepalen of ze met volle mond praten'

Het oerwoud aan ongeschreven regels maakt de Nederlandse ondernemer vleugellam, aldus VVD-Kamerlid Ton Elias. Vanuit zijn partij klinken steeds meer stemmen om de ongeschreven regelzucht flink terug te dringen.

“Het is schandalig dat de Nederlandse zelfstandige aan zo veel ongeschreven regelgeving vastzit”, aldus Elias. “We moeten onze gesprekspartner aankijken, in het OV opstaan voor ouderen, een nieuwe toiletrol ophangen als de oude leeg is, enzovoort. De ongeschreven regeldruk laat geen enkele ruimte meer voor ondernemers om zaken te doen.”

Elias zegt dat sommige ongeschreven regels uit de tijd zijn: “We leven in 2014. Waarom nu nog die stilzwijgende afspraak dat je de deur voor mensen openhoudt en niet met volle mond praat? De economie heeft er baat bij als ondernemers zo min mogelijk in de weg wordt gelegd. Laat ze gewoon in een lege treincoupé naast een onbekende gaan zitten en hoogbejaarden tutoyeren.”

Sybrand Buma (CDA) noemt het standpunt van Elias onrealistisch: “De meeste ongeschreven regels liggen stevig verankerd in de Ongeschreven Wet, die in 1821 is ingevoerd. Om deze te wijzigen is een tweederde Kamermeerderheid nodig. Dat lijkt in het huidige versplinterde politieke klimaat onhaalbaar. Voorlopig zullen we dus fooien van tien procent moeten blijven geven en rechts op de roltrap moeten blijven staan.”

Elias is het niet eens met Buma: “Ongeschreven regels zijn niet heilig en in de loop der tijd zijn er al veel gesneuveld. In 1283 werd de stilzwijgende afspraak dat je op zaterdag geen maliënkolder draagt, afgeschaft. Vanaf 1964 hoefden Nederlandse treinreizigers zich niet meer verplicht te voelen op te staan voor roodharigen.”

Om het aantal ongeschreven regels terug te dringen, pleit Elias voor het instellen van een strikte gedragscode.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is toch wel wat magertjes; slechts 22 reacties op dit artikel over politieke zwaargewicht Ton Elias, nestor van de fractie LONT, (Liberaal Obesiet Nederlands Toneel) binnen de VVD. De eerste daadkrachtige MKB’er die zijn eigen kleinschalige vetmesterij ‘aan huis’ begon, mét overheidssubsidie en verlaagd BTW-tarief. De ware adept en vlaggendrager van icoon Harm van Riel, die zo uniek gracieus sigarenas kon morsen op zijn vest. Ik hoor Titjana Simic al roepen: Kom; in beweging!

Reageer
gravatar

Allemaal gelul en gezeik op ons mooie land. Het is hier helemaal niet zo slecht gesteld met de ongeschreven regeldruk.

Ik heb een vriend in Engeland en daar is het echt vele malen erger. Moet je overal please en thank you zeggen. En mensen uitnodigen terwijl je ze niet over de vloer wil hebben. En uitnodigingen afslaan omdat een andere regel weer bepaald dat je er niet op in mag gaan.

Dan toch liever oer Nederlandse ongeschreven regels zoals dat je iedereen voor rotte vis mag uitmaken.

Reageer
gravatar

Sorry Klaas, op het risico af je niet langer Te Vriend te kunnen houden, er zit een luchtje aan die redenering. Men mag toch minstens trachten een ander met de juiste woordkeus voor rotte vis uit te maken. Een rotte vis blijft rot, maar met de juiste verbale desodorisant (in spuitbus op waterbasis) is de stank zoveel beter te verdragen. Maar jammer genoeg zijn er nog geen effectieve spuitbussen tegen volvette VVD´ers.

gravatar

Doet me denken aan Frank Zappa’s Central Scrutinizer: “It is my responibility to enforce all the laws that haven’t been passed yet”. Lol.

Reageer
gravatar

Gelukkig heeft Elias altijd een rietje bij zich, zodat hij overal uit zijn bol kan gaan.
Misschien ook eens kijken naar de legale verkrijgbare zwaar verslavende HARD-drugs zoals Alcohol en Tabak, die hun harddrug eigenschappen toch blijven behouden ook als je ze anders gaat noemen en/of legaal gaat maken. Alle ontstane agressie/onrust ellende blijft ook hierdoor steeds weer dagelijks toenemen.
En dan eens kritisch nadenken, hoe het kan dat een onschuldig SOFT-drug plantje steeds de schuld krijgt van deze excessen !

Reageer
gravatar

Ongeschreven regelneef Tonnetje R. Elias moet gewoon z’n mond houden.
Hij heeft de ongeschreven regel zelf mede uitgevonden toen hij in zijn studententijd bij het maken van een examen te lui was om zijn gevallen pen van de grond te rapen.
Is toen trouwens wel gezakt (en niet alleen door z’n stoel).

Reageer
gravatar

Je kunt van Ton Elias zeggen wat je wilt, maar het is zeker géén lichtgewicht in de politiek. En -ondanks zijn omvangrijk gewicht, of gewichtige omvang- een lenige man. Ervaring als spreekstalmeester bij Circus VVD, Persvoorlichter bij RVD; duidelijk een man met een gladde tong, die hem bij gebrek aan geestelijke diepgang en gewicht toch naar boven deed vallen in de door de VVD gecontroleerde Vaderlandse ambtelijke hiërarchie. Hij is hét epicentrum van zijn Partij én belofte voor de toekomst.

Reageer
gravatar

Maar meneer Hans Teeuwen. Ik zat helemaal niet aan uw togus. Precies zoals het hoort volgens de ongeschreven regels.

gravatar

Harses? Moet je de rest eens zien; je kunt niet om Ton heen, zonder een lunchpakket mee te nemen. Maar het moet gezegd: hij draagt zijn obesitas met waardigheid.