Supercomputer kan IBAN tot op 500 cijfers nauwkeurig berekenen

Expert spreekt van doorbraak

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een supercomputer ontwikkeld die een IBAN-nummer tot op vijfhonderd cijfers nauwkeurig kan berekenen. Experts spreken van een doorbraak. Tot nu toe werd een IBAN-nummer grofweg geschat tot op zo’n 18 karakters.

Het is de bedoeling dat Nederlanders in de loop van het jaar hun nauwkeurige IBAN-nummer uit hun hoofd leren, zodat op 1 januari 2015 overgestapt kan worden op het nieuwe systeem.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Misschien toch efficiënter om mijn bitcoin adres uit mijn hoofd te leren.

Reageer
gravatar

Kunnen we dit niet acceptabel oplossen door het IBAN nummer bij de Kat van Schrödinger te stoppen? Het wordt wel krap in die doos van Pandora, maar wellicht kan Mark Rutte er ook nog bij. Bespaart hem weer een coming-out.

Reageer
gravatar

Ik vind het nog steeds bijzonder dat er niet gekozen is voor 1 nummer dat persoonsgebonden is met daarachter een volgnummer. Switch je van bank, neem je je nummer mee, of er wordt een nieuw volgnummer aangemaakt. SIMPEL en te onthouden!

Reageer
gravatar

En voor diegenen die de implicaties hier niet helemaal van begrijpen; dat betekent dat uw PIN nummer voor eind 2015 uit 12 nummers zal bestaan! Velen, waaronder een grote groep shopverslaafde 65+’ers bereiden zich reeds voor met overdosissen Ginko Biloba om de geheugencapaciteit in optima forma te brengen.

Reageer
gravatar

Bij een IBAN van meer dan 400 cijfers gaat de invloed van de kromming van het tijd ruimte continuum een rol spelen. Tel daarbij op Feynman’s Sum over Histories uit de quantum mechanica. Elk IBAN nummer zal op elk moment uit elke mogelijke reeks bestaan, tot de observator middels zijn observatie alle andere reeksen uitsluit. Dat biedt nogal wat ruimte voor afwijkingen, dus met een beetje geluk blijkt u in het bezit van de IBAN van de DNB en worden er plots miljarden op uw rekening gestort. Het is wel zaak dit snel inzichtelijk te hebben, alvorens een andere werkelijkheid ongemerkt de bovenhand krijgt. De UVA doet een geweldige zet hiermee!

Reageer
gravatar

De pennenfabrikanten zullen blij zijn. Elke keer als je een acceptgiro moet invullen ben je dus 16 kantjes je rekeningnummer aan het invullen. Ook de bankpasjes zullen op den duur opvouwbaar worden, en op zakelijk briefpapier en op fakturen zal in de toekomst op de plek waar nu het rekeningnummer staat nu de tekst “z.o.z.” komen te staan.

Reageer
gravatar

Er zijn ongeveer 500 miljoen Europeanen. Om hen allemaal twintig bankrekeningnummers te geven, heb je aan een cijfer met tien posities toch genoeg? Maak het direct ook tot ons telefoonnummer en BSN en vanaf je geboorte eigendom van de burger en niet van de bank, overheid of van een telefoonbedrijf. Hoeven we niet veel te onthouden.

Reageer
gravatar

Ik vind dat wel een lastig punt Frank. Wat nu als je nummer je niet bevalt omdat je het niet mooi vindt hoe een 7 en 6 naast elkaar staan?

En een cijfer met 10 posities is ook niet helemaal praktisch. Volgens mij kun je daar maar 100 personen blij mee maken…
1………
.1……..
etc.

gravatar

Ach jee, daar heb je weer zo’n bijgeloofgelovige.

Beste Srecko,

Voor het getal van de beest kun je beter naar de duistere krochten van internet gaan.

gravatar

Alle EU-inwoners krijgen binnenkort een flexibel elektronisch Europees Burger (Citizen) Service Nummer (e-ECSNr).

Het e-ECSNr bestaat uit alle mogelijke kenmerken van een burger, die belangrijk zijn voor overheidsinstellingen, NSA, bedrijfsleven, banken en Holland Casino, en bevat tevens de accurate coördinaten van de actuele verblijfplaats.

Het e-ECSNr telt 4371 lettertekens plus een vingerafdruk, behoudens een zelfgekozen gebruikersnaam en idem wachtwoord. In ons land vervangt het e-ECSNr de onveilige DigiD.

De EU heeft belooft om van de zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord geen geheim te maken.

Reageer
gravatar

Beste heer Steeds,

dat idee is helaas ook al weer achterhaald. Men wil dat het e-ECSNr uiteindelijk gaat bestaan uit het volledige genoom. Zo hebben huis- en boerderijdieren, alsmede wilde konijnen en de begonia’s in de tuin ook hun eigen e-ECSNr.

gravatar

Heer Jongengroenenbleu,

Ik maak me daar wel enigszins zorgen om. Hoe verzekeren we ons dan van een unieke e-ECSNr voor klonen en geënte planten?
Mijn voorstel is dan ook om het e-ECSnummer te vervangen door het RelatieveTijdRuimteLocatie-e-ECSnummer, het zogeheten RTRLeECSN.
Hiermee kan de overheid ten alle tijde controleren wie of wat zich waar bevindt op welk moment, en burgers kunnen aan de hand van hun huidige RTRLeECSN ook makkelijk zien of ze nog steeds compleet zijn, wat hun actuele banksaldo is, welke SOA’s ze meedragen en waar en wanneer ze precies zijn. Zo vervangt het RTRLeECSN niet alleen het BSN, DigiD, e-ECSN en IBAN, maar ook het horloge, GPS, MijnING, RaboOnline en het Elektronisch Patiënten Dossier.

Een win:win dus!

gravatar

Ome Steeds,

Weet u of kinderen kunnen worden bijgeschreven in het e-ECSNr van een of beide mama’s en papa’s?
Of komt er ook een e-ECSNrjr?

Warme knuffels van Paulientje
en van mama, maar dat mag ik niet aan papa vertellen.

gravatar

Lieve Marg00tje,

Dat onthoud ik graag voor jou, als je zo lief bent om mij ook jouw wachtwoord te geven, want anders heb ik er niks aan.

gravatar

Arnoud,

Jij bent geen lid van de bankgiroloterij, want je hebt immers geen stemrecht bij de keuze van het winnend nummer, maar slechts slachtoffer.

gravatar

Ach, wat we nog verder te weten gaan komen is dat er een verbinding is tussen de IBANcode en de BITcoin mits de IBANcode een priemgetal van 367 cijfers bevat wat, vermenigvuldigd met 7 dan precies het cijfer 9 verschilt van IBANcode.

Reageer
gravatar

Jaaaa! Dit is mijn onderwerp. Als systeembeheerder vraag ik mij dan ook altijd af hoe dit met de security geregeld is. Maar bovenal; wie is hier verantwoordelijk voor als dit mis gaat?

Reageer
gravatar

Oh ja, ik werk alleen op dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 10 en 16 uur. Om de week heb ik een ATV dag. Dus ik kan verder niet verantwoordelijk gesteld worden voor security issues.

gravatar

Ja precies, IBAN codes moeten voortaan een combinatie van hoofdletters, kleine letters en vreemde tekens bevatten en ze dienen elke 90 dagen gewisseld te worden. En als u erop wordt betrapt dat u uw IBAN code niet uit het hoofd weet dan wordt er geen schade vergoed als u slachtoffer wordt van phising. Veiligheid boven alles.

gravatar

Ha, eindelijk slaat “IBAN de verschrikkelijke” echt toe ! Ik vond 18 karakters al echt iets voor mietjes. Met 500 karakters ligt er pas een uitdaging, vooral omdat ik tien rekeningen heb.
Ik zal de nummers zo snel mogelijk instampen. Waarschuwt u mij even als er rook uit mijn oren komt ?

Reageer
gravatar

Dan wil ik ook een aantal hoofdletters, kleine letters, leestekens, griekse letters, hebreeuwse letters en arabische letters verplicht stellen en niet te vergeten een hindoestaanse tekst.
Minstens twintig voorloopnullen lijkt me ook minimaal vereist evenals wat spaanse invloed met omgekeerde vraagtekens en uitroeptekens. Lekker, joh..

gravatar

Dat kan dan wel zo zijn maar met de kwantumcomputer heb je niet de uptime garantee en security statement als de supercomputer.

gravatar

Ach Albert, kunnen er misschien ook een paar chocoladeletters bij?

Daar zijn mijn kinderen namelijk zo gek op.

Alvast bedankt.

gravatar

Ik moet u toch even melden dat ‘IBAN nummer’ een dubbelopisme is. De N van IBAN staat al voor nummer (de Engelse versie van nummer, dat dan weer wel).