Preventief benefiet voor Peru

Nationale tv-actie ‘voor het geval dat’

Er komt een preventieve benefiet-actie voor Peru. Gedurende de maand januari kunnen mensen geld storten op giro 555, voor het geval er ooit een natuurramp plaatsvindt in het overwegend Zuid-Amerikaanse land. De Publieke Omroep en de commerciële zenders RTL4 en SBS6 zullen volgende maand samenwerken bij de nationale inzamelingsactie op televisie.

Natuurrampen komen over het algemeen zelden voor in Peru. “Maar je weet het maar niet,” aldus Tineke Lodders-Elfferich van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). “Door een preventieve actie vermijden we het risico dat er te weinig media-aandacht is op het moment dat het daadwerkelijk mis zou gaan in Peru. Wat dat betreft hebben we geleerd van het verleden: een paar jaar geleden overstroomde Pakistan in de zomervakantie, zonder dat er op voorhand geld was ingezameld. Dan ben je eigenlijk al te laat.”

Volgens Lodders-Elfferich is er extra veel geld nodig, omdat het nog niet duidelijk is wat de aard van ramp zal zijn: “Het is op dit moment buitengewoon moeilijk om toegang tot informatie te krijgen. Misschien zijn er alleen medicijnen en voedingsmiddelen nodig, maar wellicht ook zwemvesten of warme dekens. Voor de zekerheid kopen we maar zo veel mogelijk spullen in, maar dat betekent wel dat er extra geld nodig is. Daarnaast zijn er donaties nodig voor een correctie op de inflatie.”

Verschillende BN’ers hebben inmiddels hun steun toegezegd aan de benefietcampagne ‘Peru, het zou zomaar kunnen’. Musicalster Chantal Janzen vindt het belangrijk dat er eindelijk aandacht komt voor toekomstig leed: “Het is hartverscheurend wat er met mensen in Peru zou kunnen gebeuren. Het is onze morele plicht om solidair te zijn met de slachtoffers, er kan ten slotte elk moment iets gebeuren.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb net een dozijn strijkstokken gedoneerd. De bijbehorende stradivariussen had ik al te gelde gemaakt voor drie wereldreizen en twee riante vakantiebungalows op de bahamas.

Reageer
gravatar

Een heel goed plan. De toekomst is nu eenmaal ongewis. En je weet nooit waar je je op moet voorbereiden. Dat komt overigens weer omdat de toekomst ongewis is. Maar laat ik ook een duit in het zakje doen, of zo je wilt een steentje bijdragen. Dat geld moet tenslotte ergens blijven zolang er geen ramp heeft plaatsgevonden. Welnu ik heb wat ruimte gemaakt op mijn bankrekening, ik ben dan ook van harte bereid (een deel van) de opbrengst op deze rekening te laten storten. Het is slechts een kleine geste, maar alle beetjes helpen.

Reageer
gravatar

Jij trekt volle zalen zeker…
Ik zou bijna zeggen: ‘Laat me niet lachen’ maar dat zou een overbodige vraag/opmerking zijn bij nader inzien.
Je kunt deze opmerking dan ook als niet geplaatst beschouwen.

Prettig weekend en vrolijk pasen maar weer!

gravatar

Wat nou preventief benefiet? Preventief ruimen die handel! Elke keer die bedelacties om geld. Ik ben er zo langzamerhand spuugzat van!

Reageer
gravatar

Tineke Lodders- Elfrich? Dat is toch die ietwat truttige ex- CDA voorzitster? Dan moeten we oppassen dat we niet voor het karretje van zendelingen geplaatst worden in de eeuwige drang van het protestantse deel van het CDA om roomse landen a la Peru tot het “ware” (protestants gristelijke) geloof te bekeren. Nederland let op uw Saeck!

Reageer
gravatar

Regeren is vooruitzien. Met alle risico’s in Peru is het maar de vraag of het land wel een toekomst heeft om te steunen; aardbevingen, infectieziekten, moorddadige groepen en panfluitextremisten leiden, al vooruitziende, tot een zekere ondergang van het land. Nu kan niemand met zekerheid in de toekomst kijken, maar zeker is wel dat alle huidige inwoners over 150 jaar allen overleden zullen zijn.
Dat maakt het eenstemeer duidelijk hoe belangrijk een visie op de toekomst is voor onze hulporganisaties.
Een hulpactie lijkt me nu dus niet meer op zijn plaats. Hadden we er maar eerder aan gedacht!

Reageer
gravatar

Je moet als serieuze redactie tegenwoordig je woorden zorgvuldig kiezen. Om de Oceanische minderheid van Peru niet te beledigen, is “overwegend” hier op z’n plaats.

gravatar

Hmmmm, na deze opmerking over het niet beledigen van de Oceanische minderheid van Peru, moet ik mijn eerdere reactie bij #13 wellicht herzien… Waar ik eerder nog voorstander was van het uitsluiten van het separistische naar Azie drijvende deel realiseer ik mij nu dat ik daar een hele groep mee wegzet. Ik haak daarom graag aan bij het commentaar van de geachte heer Duikplank: laten we Geer en Goor dan naar dit deel sturen, dan kan de volgende actie daarvoor worden ingezet. Tenzij er dan een actie is voor het behoud van de dodo, want ik ben ook wel voorstander van het aanbrengen van structuur in de acties.

gravatar

Zo een actie valt of staat toch met mediagenieke beelden van toekomstige slachtoffertjes. Ik ben zeer benieuwd naar het beeldmateriaal waarmee ze gaan werken.

Vrolijk spelende kinderen die mogelijk onder het puin bedolven komen?
Stapels netjes opgevouwen lijkzakken?
Dranghekken met militairen om toekomstige voedselhulp en medicijnvoorraden te beschermen tegen plunderaars?

Ik ben erg enthousiast over zo een vooruitstrevend concept en zeer benieuwd naar de grafische vormgeving ervan. Voor een mooi vormgegeven actie heb ik zeker wel een mooie bijdrage over.

Reageer
gravatar

Waarom toch altijd voor landen ver weg waar nog nooit iemand van gehoord heeft. Groningen kan ieder moment door een of meerdere aardbevingen getroffen worden. Laten we daar eens bij stil staan en een actie voor beginnen voor het te laat is.

Reageer
gravatar

Het gaat immers om totaal onverwachte natuurrampen; dat Groningen in de nabije toekomst getroffen gaat worden door hevige aardbevingen staat wel vast.
Te voorspelbaar; daarom dus.

gravatar

Gevalletje hoogmoed komt voor de val: jarenlang blèren dat er niets boven Groningen gaat, ja, dan kun je er donder op zeggen dat er straks niets onder Groningen gaat.

Maar zo slecht is het onderwijs toch niet dat u landen kent waar u nooit van gehoord heeft, toch?

gravatar

Wat jammer dat geld storten om het in de toekomst zo zwaar getroffen Peru alleen in januari kan…

Nu zou ik nog royaal kunnen doneren; de ervaring leert me (tsunami 2004, tijdens de kerstdagen!!!) dat al het geld dat ik kon missen toen al was opgegaan was aan gevulde cavia en hondenbrokken.
Toevallig had ik dat jaar Kerst in Peru als thema.

Gelukkig was ik alleen thuis en hoefde geen discussie te voeren over cavia’s eten (politiek correct!?!?, maakt het uit of er kinderen met cavia’s als huisdier aan tafel zitten, kop eraf of -traditioneel- serveren met kop en al) kortom daar hadden ze eerder aan moeten denken.
Gewoon in mei, krijgen veel mensen vakantiegeld of in november, goede maand als ik de opbrengst voor de verrampeneerde Philipijnen (minus Trijntje’s belofte) zo eens bekijk een prima inzamelmaand maar ik dwaal af, sorry.

In Honduras is het trouwens ook verdacht rustig de laatste jaren…
Maar ja, jammer dus. Januari ben ik standaard blut, zo weer zoeken en speuren, als alles meezit vier ik die dagen in een potentieel rampengebied.

Voor het goede doel; het is gebleken dat mensen royaler geven als er ook Nederlanders bij zijn betrokken.
Ja, ik denk heus wel aan anderen die het wellicht slechter gaan krijgen dan ik in januari.

Ik denk nu bijvoorbeeld aan de waddeneilandbewoners die weggestormd zullen worden in De Sinterklaasstorm van ’13.
Zo zal deze storm de geschiedenis ingaan denk ik zo.

Reageer
gravatar

Hm, we hebben het hier wél over échte rampen, Annie. Of een paar weggewaaide Waddeneilanden daarbij horen; ik ben er niet zo zeker van.

En Nederlanders kennende komt het ramptoerisme dan goed op gang, en dat is weer héél goed voor de noordelijke provincies, toch? Toeristenbelasting verhogen en we hebben er allemaal wat aan; zo doe je dat.

gravatar

Daar heeft u wel een puntje..

Eenmaal weggewaaid kunnen er ook geen stervende verdwaalde bultrugwalvissen meer aanspoelen op die niksige eilandjes.

Scheelt een hoop sentimenteel gedoe, stille tochten voor Johanna de bultrugwalvis, die later een Johan bleek te zijn trouwens, die de Groningse grond nog meer doen schudden, het is al wankel en dan honderden mensen met grote bloemstukken over dat land….geen goed idee.
Gevolg: aardbevingen, nog meer.

Inderdaad, laat ze maar wegwaaien, ik zie het nut van die eilandjes niet in, geen normaal mens wil er wonen….
Geen ramp, inderdaad.

Ik bedoel: een stille tocht voor een walvis.. kom op nou! Dat verzin je toch niet???

Hun wel……..

gravatar

Ja, en dan kan Lenie eindelijk ook met pensioen: op die eilandjes raken die zeehonden mekaar toch maar kwijt, zijn we eindelijk van die ellende ook verlost.

gravatar

De zeehondjes eindelijk verlost van Lenie….
Dat zou best een mooi en ontroerend moment in de a.s. film kunnen worden.

Blije zeehondjes die eindelijk het ruime sop kunnen kiezen, zwemmen hoe ze willen, zelf verse vis mogen vangen en doodgaan als ze oud of doodziek zijn.
Free kleinelievewittezeehondjes!!

En laat Lenie maar mutsjes gaan breien voor flesjes limonade.
Zie de reclame, brei een mutsje voor je flesje vruchtensap; dat komt ten goede aan de ouderen onder ons.
(ik snap er ook niks van, sorry, maar wel echt iets voor Lenie denk ik).

Zo is Lenie ook weer lekker bezig, de flesjes sap een warm mutsje op in de winter; iedereen tevreden!
Niks geen ramp!!

gravatar

Ik vind dit een goed idee. Laten we gewoon nu vast een schema maken voor 2014 waarin we aangeven wanneer we waar ondersteuning willen bieden bij natuurrampen, oorlogen of volksopstanden. Zoals dat de laatste jaren is geregeld, vind ik echt drie keer niks. De ene maand zijn er in drie landen in verschillende uithoeken van de wereld natuurrampen en de andere maand gebeurt er helemaal niets. Dat kan zo niet langer doorgaan, dus het wordt hoog tijd dat we daar wat structuur in brengen. Dan kunnen we zaken als de inzet van het leger en noodhulp ook veel efficiënter inzetten en dat leidt weer tot de nodige kostenbesparingen.

Reageer
gravatar

Het zou mij niet verbazen als er naar aanleiding van een vorige aardbeving een deel separistisch naar azie is gedreven…. Maar dat lijkt me nu buiten de scope van deze actie te vallen

gravatar

Zo is het maar net ! De Enkhuizer Almanak voorspelt voor 28 maart 2014 a. Springtij op de Noordzee, b. Hoge rivierstanden door smeltende ijs en sneeuw in Alpen en c. Een aardschok in Groningen. Het noorden van ons land kan worden verzwolgen. Nu reeds maatregelen nodig. Twarres, De Kast en De Erven van Harrie Muskee bereiden al achter de schermen een inzamelingsactie voor.
Laat Peru in zijn eigen sores gaar smoren. Nederland staat aan de vooravond van een megaramp. De toorn des Heeren over ons ! De Ark uit Dordrecht maakt zich gereed naar Groningen af te varen.

gravatar

@ Bant Luttelgeest:

Helemaal mee eens. Veel liever zo’n actie in het kader van het mogelijk overstromingsgevaar van het Uddelermeer !

gravatar

Ik snap het niet helemaal: we hebben een kabinet dat uitmunt in verbieden en hele pakketten maatregelen verzint om alles te verbieden of minstens belasting en boetes daarover te heffen.

Waarom verbiedt dit kabinet die aardbevingen en tsunami’s niet?
Bij overtreding een fikse boete en 555 betaalt zichzelf. Hoef je ook niet naar het geslijm van bn-ers te luisteren.

Reageer
gravatar

Ach Jeetje. Het kabinet verbiedt niet, maar belast en bezuinigt. Het lijkt mij dus veel beter in de tijdgeest en de plannen van Mark c.s. passen als we op natuurrampen en ander onheil gaan bezuinigen. Laten we in het komend voorjaarsoverleg met elkaar afspreken dat we 35% minder rampen toestaan. Moet kunnen, toch? Zeker in onze verzakkende en bevende polder!

gravatar

Nou nee Spuit11, u doorziet het ragfijne spel niet. Er wordt gezegd dat men bezuinigt -door middel van belasten en verzwaren- maar het is toch écht verbieden: men genereert geld door boetes uit te schrijven op van alles en nog wat, dus een verborgen verbod.

En men bezuinigt op de portemonnee van de burgers; u en ik betalen dat, ergo: het wordt ons verboden geld uit te geven aan dingetjes die het betalen van steeds meer belastingen en boetes in de weg staan.
Dus die oproep van Mark Rutte om vooral een nieuwe auto te kopen is een hele slechte Gordongrap, helemaal omdat we zelf geen auto’s meer maken. Zelfs, oh schande, geen Solexen meer.

Dus verbieden die onzin, dat levert op. En start met het geld een Solexfabriek op, en stuur die Solexen naar het ondanks het verbod getroffen gebied. De wegen zijn dan toch onbegaanbaar, doch nooit voor een Solex.

gravatar

Beste Jeettje, op zich is het idee van Spuit Elf niet zo slecht. Wat als men bijvoorbeeld de rampen zelf gaat belasten? Dan zijn we nog verder van huis. In het bijzonder nu men van eventuele rampen in de toekomst uitgaat. U weet toch ook dat de regering alle mogelijke meevallers als ware het vaststaande feiten in de begroting opneemt?

gravatar

is daar geen liveverslag van? Geen reporters ter plaatse?
Dit verontrustende bericht bereikte mij via facebook.

het gaat hier flink te keer, er rollen alweer plastic potjes door de straat,’t regent en de wind giert. Hoe is het bij jullie
Vind ik leuk · · Delen · 2 uur geleden in de buurt van Schagen (gemeente) ·

gravatar

En wéér wordt er alleen maar aan mensen gedacht. En al die lama’s en cavia’s dan? Dieren hebben ook rechten!!!!

Reageer
gravatar

Wij geven geen cent meer aan die corrupte boevenbende in Peru. De linkse overheid in dat Stalinistische stukje verdorvenheid had het geld zelf in dijken, brandschotten of flexiblele huizen moeten steken, om zo overstromingen, bosbranden of aardbevingen het hoofd te kunnen bieden. Maar nee hoor, de Spaanstalige evenknie van Marx Rutte steekt het zuurverdiende belastinggeld van Manolo en Carmelita liever in linkse hobby’s als poncho’s en panfluiten. En dan hier komen bedelen bij Henk en Ingrid, die hetzelf al zo zwaar hebben omdat ze door Europa worden uitgeknepen. Genoeg is genoeg. Teken verzet aan tegen dat boeventuig, eigen rampen eerst. Doe normaal man.

Reageer
gravatar

Het is hartverscheurend wat er met Chantal Janzen zou kunnen gebeuren. Kunnen we niet gelijk een benefiet houden voor de rampen die haar mogelijk in de toekomst gaan overkomen. Ik denk dan aan een knobbeltje op de stembanden, een houten been, of wellicht zelfs ontslag?! Huiveringwekkend toch?!

Reageer
gravatar

Peru IS gevoelig voor aardbevingen. Laten we dan wel hopen dat er weer eens snel een grote aarschok komt daar, gevolgd door een tsunami, zodat de mensen gemotiveerd blijven voor dit soort zeer noodzakelijke preventieve benefiet-acties. Het is toch prachtig dat er iedere keer mensen zijn die zich voor anderen willen inzetten.

Reageer
gravatar

Wat een geweldig idee! Ik ben er helemaal voor. Het is inderdaad ook gewoonweg vreselijk wat er met die arme mensen zou kunnen gebeuren.
Voor iedere like op facebook donneer Ik een euro.. *kuch*

Reageer
gravatar

Helemaal geen goed idee! Dat geld blijft vast weer aan allemaal strijkstokken hangen en komt nooit aan in Peru. Mijn zuurverdiende crisiscenten krijgen ze niet!

Maar ik ga wel kijken. Er is in januari toch nooit iets leuks op tv, dus een avondje chagrijnen met giro 555 kan ik dan wel gebruiken.

gravatar

Beste M VD Velst. In Diergaarde Emmen is nog plek voor u. Het park is via de A37, de N381 en de N34 bereikbaar met de auto. Op parkeerterrein Zuid is ruim voldoende parkeergelegenheid. Vlakbij de parkeerplaats ligt de ingang van het nieuwe deel van het park, locatie Es. Hier melden: u wordt dan ontwormd en ingeënt. Wel graag eigen ondergoed en tandenborstel meenemen.
Het de-serieuziseringsprogramma begint volgende week woensdag. Het is onbekend hoe lang dit gaat duren: een en ander staat of valt met uw gevoel voor humor.

gravatar

keurig gestalt op een ‘legale’ bank in de bahamas waar een kleine elite er rijkelijk van leeft, de rente natuurlijk maar das ruimschoots genoeg.
zo veel geld beheren is heel zwaar

gravatar

Maar Heer van de Velst,
Joran van der S. is geëmigreerd naar Peru.
Die ramp lijkt mij groot genoeg, welke ramp wilt u daar nu nog meer organiseren? Geer en Goor er heen sturen?
Dat is wat mij betreft een stap te ver en kan ons op diplomatieke sancties komen te staan.