Kabinet wil door met binnenlandse zaken

Binnenlanders tegen verlenging Nederlandse betrokkenheid

Het kabinet wil ook de komende twee jaar door met binnenlandse zaken. De huidige verbintenis met het binnenland loopt af op 1 januari 2014, maar premier Rutte vindt dat het kabinet zijn nationale verantwoordelijkheid moet blijven nemen.

De afgelopen tijd gingen veel stemmen op om te stoppen met het beleidsterrein. Volgens tegenstanders is het binnenland geen zaak van de overheid. Rutte is het daar niet mee eens: ‘Als je kijkt naar zaken als het openbaar bestuur, de Grondwet en de AIVD, dan vind ik dat je daar als kabinet ook een rol in moet hebben.’

Rutte hoopt op brede steun in het parlement. Veel oppositiepartijen zijn echter kritisch. D66 en GroenLinks vinden dat binnenlandse zaken beter in internationaal verband kunnen worden geregeld. D66-leider Alexander Pechtold: ‘Binnenlandse zaken zijn bij uitstek een thema dat je samen met andere binnenlanden moet aanpakken. Een herindeling van de Krimpenerwaard is bijvoorbeeld zinloos zonder VN-mandaat.’

Het binnenland zelf is overwegend tegen een verlenging van de Nederlandse betrokkenheid bij het binnenland. Consultant Henry Spijkers (58) is eigenaar van een binnenlandse eenmanszaak. Hij vindt dat het kabinet zich niet met zijn zaken moet bemoeien: ‘Laat de overheid zich beperken tot de kerntaken, zoals de Grondwet, de AIVD en buitenlanders. Binnenlandse zaken kunnen wij als burgers prima zelf regelen.’

Volgens binnenlander Trudy Pieterse (43) is het tijd dat andere landen hun verantwoordelijkheid nemen. ‘De Nederlanders en ook de Duitsers hebben de afgelopen eeuw hun steentje ruimschoots bijgedragen aan ons binnenland. Nu zijn de Romeinen, de Spanjaarden en de Fransen wel weer eens aan de beurt.’

Het lijkt erop dat de Eerste Kamer het voorstel van het kabinet zal verwerpen. Als het kabinetsplan toch een meerderheid haalt, blijft Nederland ook de komende twee jaar bestaan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Weerbericht luidde: In het binnenland kunnen stevige buien vallen. Was ik toevallig in Duitsland, regende het daar verdorie ook! Dus dat hele binnenland kan afgeschaft worden. Toch?

Reageer
gravatar

Alhoewel ik het helemaal eens ben met het besluit om te verlengen, plaats ik toch wel enkele kanttekeningen. ik vindt dat een dergelijke korte verlenging iets teveel gelegenheid biedt om er binnen 1,5 jaar opnieuw over te beginnen en stel daarom voor het veld juist te verbreden van zaken tot aangelegenheden en van binnenland naar landelijk.Conclusie is dus dat er een Ministerie van Landelijke Aangelegenheden mag komen. Het is nu eenmaal zo dat niet alles als zakelijk bestempeld kan worden.Dat opent dus nieuwe perspectieven voor eindeloos ouwehoeren.

Reageer
gravatar

Ik ben helemaal geen schoffie, ik ben alleen maar werkeloos en zit daarom in de steun. Verder ben ik ook van mening dat Mohammed een pedofiel was, ik ben daarom ook veel meer Nederlander dan Algerijner. Nog altijd beter dan een aap!

Reageer
gravatar

Dan wordt het tijd dat je eens een cursus sollicitatiebrieven schrijven gaat volgen: dit lijkt nergens op.

Hooliganisme bedrijven en Mohammed een pedofiel noemen, daarvoor moet je bij de Telegraaf en Geen Stijl zijn, of de fansite van de PVV.

gravatar

Met het volledig correcte en kordate optreden van de VN in zwarte-pietengate heeft zij duidelijk laten zien hoe zaken vanuit een objectief standpunt beter belicht kunnen worden. Ik pleit ervoor om meer zaken via dit onafhankelijke orgaan te laten verlopen. Groet, V. Shepherd

Reageer
gravatar

Als ik de berichten zo lees gaat de Zwarte Pieten discussie de dienaren van Binnenlandse Zaken morgen handenvol werk opleveren bij diverse Sinterklaas optochten. Kwinsie en zijn vrienden, de motorclub, allemaal hebben ze toegezegd voor dit kinderfeest.

gravatar

Het Kabinet kan wel zo veel willen. Zullen we er eerst maar eens een bindend referendum aan wagen?

En kan iemand dat algerijnse schoffie nu eens terug in de isoleer schoppen?

Reageer
gravatar

Jeettje,

Ik zou maar oppassen als ik jou was. Voor je het weet krijg je de kinderbescherming achter je aan vanwege het mishandelen van een dertigjarige met de intelligentie van een peuter.

gravatar

Macht, gezag en legitimiteit[bewerken]
Het concept van macht staat centraal binnen de politieke filosofen. Het betreft vooral vragen naar de oorsprong van macht, de verschillende vormen en ook haar legitimiteit: wat maakt de heersende macht of autoriteit tot een legitieme macht? Belangrijk is ook de notie van de geweldsmonopolie van de staat waarbij de staat de enige is die op een legitieme wijze geweld mag gebruiken (via het leger, de politie, …). In de geschiedenis van het politieke denken heeft zich een verschuiving plaatsgevonden van de legitimering van de heersende orde.

Reageer
gravatar

Waarom Friesland hierbij halen, het gaat toch over binnenlandse zaken? Al erg genoeg dat zij in de EU getolereerd moeten worden samen met Roemenië en Verhofstadt.

Reageer
gravatar

Waar ter wereld ik ook kwam
Nimmer trof ik zo een bende
dan bezuiden Rotterdam

Soms leggen ze de weg zomaar om
Gelijk dat Vaanplein. Op een dag kwam ik in Krimpen aan de IJssel uit.
Terwijl ik aan de Groene Hilledijk moest zijn.

Naar het schijnt is Nederland een binnenland terwijl België een transitland is. Iemand die naar Nederland gaat heeft daar een reden toe.

Op sommige plaatsen in Nederland hebben ze nog nooit een Belg gezien. Echt waar.

Europa = Annie hou jij mijn tassie even vast? Want die gozer wil met me dansen.

Reageer
gravatar

Nee niet weer… ik hou geen tasjes vast.
De zangeres van dat nummer is dood en begraven, nou dat liedje nog… Stop je zooi maar in je broekzak of in je laarzen (had je nog niet aan gedacht he?)

gravatar

Echt niet??? Zo handig, laarzen met rits zijn wel een prè.

Lief klein portemonneetje met pasjes, mini-agenda + mini-pen, lipstick, poederdoos en een broodje voor onderweg passen er makkelijk in mits niet te strakke laarzen, benut vooral de ruimte rond de enkels!
Ziet niemand wat van.
Sleutels moet ik ten sterkste afraden om voor de hand liggende redenen.
(AU!!)

Ik (en velen met mij) heb trouwens al tientallen jaren geleden een Belg gezien in een Sommige Plaats. Het verhaal ging dat hij rondtrok door Nederland om op en in Sommige Plaatsen zijn kunsten te vertonen.

Eén van de eerste reizende Belgen misschien? Ik wilde het zien, zeker wel.
Je moest er een kaartje voor kopen, het was toen nog echt iets exotisch.
Grappig, ik heb genoten; die namen en dat dialect…
In België zal het gewoon zijn maar ik had nog nooit van Urbanus als voornaam gehoord!!
Om over zijn achternaam maar te zwijgen…

gravatar

Hihi, het werkt.
Geen Belg te bekennen op de Groene Hilledijk.

Volgende stap is de bewegwijzering zó te maken dat ze vanzelf weer in België staan voor ze het door hebben.

gravatar

Ik weet niet of dat gaat werken heer Jeettje, in België zelf hebben ze ook dat soort bewegwijzering, dus daar zijn ze al aan gewend.
Als je de Belgen echt in België wilt houden en de Nederlanders vrije en snelle doorgang wilt garanderen moeten we misschien eens naar België gaan en alle wegwijzers de juiste kant op laten wijzen.
Leuke kwajongensstreek…

gravatar

Dat is u juist het mooie, Neo; daar zijn wij van uitgegaan. Dus wijzen wij hier gewoon de richting aan, dat zijn ze niet gewend en bij onoverzichtelijke situaties plakken we bordjes ‘richting Antwerpen’ en ‘richting Brussel’ erbij: dan slaan ze af en staan ze in Krimpen aan de Ijssel. Slim hé? Niet verder vertellen hoor, maar we werken aan een electronisch systeem met nummerplaat herkenning, zodat het plaatsnaambord ineens verandert zodra een Belgische nummerplaat gedecteerd wordt – daar weten ze geen raad mee.

gravatar

In Rotterdam is al een proef gaande met reizigers gek maken; op het Centraal Station.
Zéér geslaagd, als het echt niet anders kan en ik daar de trein uit moet kom ik soms mensen tegen die al dágenlang zoeken naar het perron waar de trein naar Roosendaal vertrekt.
Zonder gratis koffie(!!).

Heb je het perron gevonden is de trein al weg, volgens de spookstem die de weg wijst en goede raad verstrekt: ‘De volgende komt binnen om krrrrt over kraak krggggghhhh minuten op spoor….tien om kgrrrrrr uur ..entwintig. o nee, ….endertig, als alles meezit.
Luister goed naar de instructies zoals kgggt brrrtje eigen initiatief. Dank u.

Ze treen from Emsterdem is leet issent it? krggggzz przzt …………….. thank you!
Keep the faith!

Geinen met passagiers kan je aan Rotterdammers wel overlaten; wat moet iemand trouwens aan de Groene Hilledijk?
Beviel het niet in Krimpen aan den IJssel?
Mij ook niet hoor, via google maps dacht ik al meteen: nee, niks voor mij.
Van de Groene Hilledijk ging mijn hart ook niet sneller slaan; echt er zijn leukere plaatsen te vinden in ons mooie kikkerlandje!

Liefs, Annie

gravatar

Meteen privatiseren die hap, wat een lutsers……….

Reageer
gravatar

Nu ja, ik stel voor om alle ministeries, behalve Defensie, die hebben we hard nodig om onder andere een adequate dijkbewaking te garanderen, plus de beide Kamers en uiteraard zij die hen bevolken centraal te verplaatsen naar Brussel. De lijnen worden zo een stuk korter, ook geen Fyra meer nodig, en men kan zich daar volop storten op het Europese Binnenland. Dus Dames en Heren in ‘t Haagse, ruim terstond uw kantoortjes op en hol als de sodemieter visionair Wilders achterna. Als gevolg zal in in het binnenland de werkloosheid spectaculair dalen, ik vermoed dat er minstens 800.000 mensen nodig zijn op de achtergelaten rotzooi op te ruimen.

Reageer
gravatar

Wij van de Afscheidingsbeweging Zuidelijk Nederland (AbBL) eisen al langer onze binnenlanden, zijnde Brabant en Limburg, terug. Daarom zijn wij zeer verheugd over deze positieve ontwikkeling. Het geeft de zuidelijke burger weer moed.

Reageer
gravatar

Ha die Paulus! Hoe is het met u? Vraagje: Is aansluiting bij het bourgondische België een optie?

gravatar

Nou, beste Paulus, van mij liever gisteren dan overmorgen: die Bossche Bollen komen toch niet; zo veel is wel duidelijk.

Maar dat betekent wél visum aanvragen om beschaafd Nederland binnen te mogen en 3 weken quarantaine in een afgezonderde omgeving, een oud asielzoekerscentrum moet voldoen – zonder familiehereniging.

En natuurlijk ex- en importheffingen op alle goederen; waarbij voor hulpgoederen van de VN het lage tarief geldt: zo rot zijn we nu ook weer niet.

Trendvolger, probeer er nu geen internationale kwestie van te maken: Bourgondisch België moet bourgondisch blijven: wij, de familie Jeettje, willen ons uitje niet doorbrengen in Boers België.

gravatar

Inderdaad Jeettje,

Je hebt het bijna goed gezien.

Wij van de AbB zullen na verzelfstandiging het hooghartige, humorloze, brutale en zenuwpezend volk van boven de grote sloten niet langer zonder meer toelaten tot ons gastvrij binnenland. Zelfs niet met welk indrukwekkende visumstempel dan ook.

We denken nog na over een eventuele toelating na minimaal een half jaar verblijf in een streng ontsmetting- en opvoedingsoord, waarbij ook aan het aanleren van de juiste gee- en erklanken veel aandacht zal worden besteed.

Ik weet dat mijn collegae van de AbL er ook zo over denken. Ik heb zelfs instemmende geluiden uit Gelder- en Friesland gehoord.

gravatar

Leuk geprobeerd Paulus, maar je valt door de mand.
Ik geef een voorzetje en gelijk leg je al je plannetjes bloot om maar geen Sjekladebollen te hoeven bezorgen.
We zijn weer erreg verrast hoor. Maar niet verbaasd.

gravatar

Momentje beste Jeettje. Het is al ruim anderhalve eeuw een internationale kwestie.

http://tinyurl.com/pef8gg6

Overigens zeer benieuwd hoe die Braboërs een streng en tuchtig asielbeleid willen voeren én handhaven, wanneer men zelf, blijkbaar zit dat in de volkse aard, met elke maat meet die voor handen is. En dan de Bol der Bollen uit het beloofde land. Promises, promises! Paulus, laat die ballen maar zitten, ik opteer Arnhemse Meisjes, nog warm aanvoelend van het afbakken, vers uit ‘t handje.

gravatar

ik voel er veel voor om Binnenlandse Zaken af te schaffen. in plaats daarvan is er behoefte aan een ‘ministry of funny hats’. op dat gebied is nog een boel te doen en kan ik minister blijven.

Reageer
gravatar

Gegroet Gij Koninklijke Majesteit, Eerste onder de ongelijken,

Hoe moet ik nou weten wat participatie betekent? Ik adviseer U, o Machtig Vorst, te raden te gaan bij de schrijver van Uw troonrede. Dat is de heer O. Bama MBA van het tekstbureau 4PerfectDutchTexts.

Reageer
gravatar

Nu we het toch over ministeries hebben, wil ik mijn bevreemding uitspreken over het feit dat Rutte nog geen ministerie van participatiezaken heeft opgericht. Zo’n ministerie is onontbeerlijk, gezien de toespraak die de koning in september heeft voorgelezen.

Reageer
gravatar

Ja, dat herinneren Wij Ons nog vaag. Wij weten nog dat Wij bij het voorlezen dachten wat de tweede onder de gelijken in ons land, de heer Rutte, met participatie bedoelde. Niet meer aan gedacht om het hem te vragen.

gravatar

Gegroet Gij Koninklijke Majesteit, Eerste onder de ongelijken,

Hoe moet ik in hemelsnaam weten wat participatie betekent? Ik adviseer U, o Machtig Vorst, te raden te gaan bij de schrijver van Uw troonrede. Dat is de heer O. Bama MBA van het tekstbureau 4PerfectDutchTexts.

gravatar

Altijd weer dat materialisme. Binnenlandse zaken, Buitenlandse zaken, zaken kabinet. bah. Waar is het Misterie van Binnenlandlands Gedachtengoed? of de Minister van Buitenlandse Idealen, Processen en Stromingen (misschien moeten we dat anders noemen, maar het gaat om de idee.)

Reageer
gravatar

Ik snap die Rutte wel. Het contract loopt af, maar hij heeft de buit nog niet binnen. Gezien de behaalde resultaten had hij allang weggestuurd moeten zijn, inclusief mooie oprotpremie.

Met zijn competenties heeft hij nóg twee jaar nodig om er een nóg grotere rotzooi van te maken.

Reageer
gravatar

Ik vind het belachelijk dat dit zomaar kan, zonder deugdelijke aanbesteding. Misschien heeft sociale zaken ook wel interesse in dit ministerie. Of wie weet kan het Maltese ministerie van economische zaken dit veel goedkoper uitvoeren.

Erg kortzichtig om dit gewoon maar te verlengen, zeker gezien de huidige crisis.

Reageer
gravatar

Ik begreep dat Malta 240.000 euro per inwoner wil betalen om hier al onze binnenlandse zaken te kunnen regelen. Ik zou zeggen: doen!! Wij kunnen dan allemaal de eerste jaren op vakantie naar een mooi en zonnig land en daarna zien we wel weer een keer.

gravatar

Al die binnenlandse bestedingen, wie moet dat uiteindelijk opbrengen? Het kan toch niet zo zijn dat de buitenlandse belastingbetaler dat allemaal maar subsidieert. Het wordt tijd dat we eens tegen het licht houden hoeveel het binnenland ons nu eigenlijk kost, en hoeveel het ons opbrengt. Het kan zomaar blijken dat er sprake is van een handelsoverschot, dan zijn de rapen wat mij betreft gaar!

Reageer