Nederland in de ban van mysterieuze ‘Ombudsman’

Hype rondom vermeende superheld

Niemand weet wie hij is of waar hij vandaan komt. Maar sinds enkele weken is hij een ware hype: de zogenaamde ‘Ombudsman’.

Wie de sociale media volgt, kan niet om de vermeende superheld heen. Volgens zijn fans is hij een onafhankelijke functionaris die klachten van burgers over onbehoorlijk overheidsoptreden behandelt. Veel anderen twijfelen echter aan zijn bestaan.

Angelique Smits (47) uit Hoogeveen weet zeker dat ze de Ombudsman gezien heeft. “Hij durft het aan om de politiek racistisch te noemen en hij waarschuwt ons voor naïviteit met betrekking tot afluisterpraktijken. Wij zijn als samenleving niet mondig genoeg om onze leiders op dit soort kwesties aan te spreken. Daarom doet hij dat nu voor ons. Wat een man!”

Bilthovenaar Ben Elker (34) gelooft niet in de mysterieuze held. “De Ombudsman bestaat natuurlijk niet, maar ik geloof wel dat er iets van een instantie is waar je over de overheid kunt klagen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik hoop niet dat het cijfer op zijn tenue iets zegt over de waarde van zijn functie

Reageer
gravatar

Dat ‘cijfer’, zoals jij dat noemt, is in feite een ‘letter’:

let·ter (de; v(m)) 1(meervoud: letters) teken dat dient als aanduiding van een klank; letterteken: beginletter;

Het staat dan ook voor de letter ‘O’, dezelfde letter waar de term Ombudsman mee begint, vgl de ‘S’ en Superman.

gravatar

0h! Dat was me even 0ntgaan. Ik dacht namelijk dat 0mbudsman met een nul beg0n. Maar ja, mijn binaire vaardigheden zijn een beetje roestig…

gravatar

Begrijpelijke verwarring.
Vroeger noemde Willem Duys zich een tijdje Willem O’ Duys – commerciële interessantdoenerij- totdat hij ergens aangesproken werd door een dame: “oooh bent u nu Willem 0 (nul) Duys?”.

gravatar

Beste Jeettje,

ga mij nu niet vertellen dat al die Ierse telefoonnummers met een letter beginnen.

gravatar

of dat ‘7’ een Grieks eiland is en dat James Bond een soort Oh Oh Cherso (schrijf je dat zo?) avant la lettre was…

gravatar

Ja hoor, na Superman, Batman en Spiderman zou er nu een “Ombudsman” zijn ? Gelukkig weet ik dat de Speld niet altijd serieus kan worden genomen.

Reageer
gravatar

Hoe weet je dat De Speld niet serieus zou zijn? Is daar onderzoek naar gedaan?

gravatar

Het levenswerk van Prof. Bokhoven is een langdurig onderzoek naar de betrouwbaarheid van de Speld. Helaas is de hooggeleerde heer sindsdien niet meer gezien, zodat ik vrees dat hij zich aan deze kwestie heeft vertild of dreigt te vertillen. Nadere informatie volgt.

gravatar

Oei, best Oele. Artikelen gepubliceerd in De Speld dient men altijd serieus te nemen. Complexe vraagstukken binnen het maatschappelijke debat worden door De Speld op een begrijpelijke wijze uiteen gezet en van maatschappelijk-kritisch commentaar voorzien. Neem nu Heer B. Toch ook een 2.0 versie van de alom beroemde Vakantieman, welke door diverse commerciëlen nog steeds wekelijks op tv geplagieerd wordt. Ikzelf zet wel eens vraagtekens bij de berichtgeving in de zogenaamde kwaliteitskranten en de achtergrond- en opinieprogramma’s op televisie. Bij Superman denkt men aan Jeroen Pauw, Batman schijnt het alias te zijn van Freek Vonk en Spiderman is de bijnaam van Peter R. de Vries. Zij die in hun eigen sprookjes geloven. Gelukkig is daar De Speld voor om deze ballonnetjes door te prikken en ons de heldere inzichten te geven om de muggen van de olifanten te onderscheiden. Waarvoor dank.

Reageer
gravatar

Beste Oele, mijn reactie had uiteraard onder #3 geplaatst dienen te worden, bij deze. Met een groet, Trendvolger.

gravatar

Ten dele kan ik u tegemoet komen, in zoverre dat de Speld aanmerkelijk betrouwbaarder is dan de mainstream-media die bol staan van de (zelf)censuur.
Naast Spiderman wil ik nog wijzen op het bestaan van Spy-there-man waarin wij onze vriend O’Bama (ierse afkomst) kunnen herkennen. Eén van zijn slachtoffers is Merk-niets-el-woman, maar dat weet u.

gravatar

Beste Trendvolger,

hoewel ook voor mij de Speld een kompas in mijn leven is als het om nieuwsgaring en -duiding gaat, moet ik Oele in deze wel gelijk geven. Iedereen weet dat, behalve Specialdude, er geen superhelden bestaan. Noem mij een scepticus maar ik geloof bijvoorbeeld ook niet in elfjes en kabouters…

gravatar

Beste Jongengroenenblue, Sedert jaren deelt een Bossche Kabouter en zijn familieleden zijn en hare mening over het e.e.a. hier bij De Speld. Reacties die door mij en anderen alhier uiterst serieus genomen worden, met name wanneer e.e.a. in historisch perspectief door hen geplaatst wordt. Zo hebben wij destijds vernomen dat een Haagse bakker de uitvinder is van de Sjeklade Bol, lang voor de industriële revolutie. Voor de goede orde: Kabouters bestaan en zij luisteren naar de familienaam Paulus. Maar u heeft een punt: Superhelden zijn een uitstervend ras sinds men besloten heeft een aantal stripverhalen niet meer te verfilmen. We zullen het dus moeten doen met Heer B.

gravatar

Beste Trendvolger,

gelooft u echt nog in die sjekladebollen. Jarenlang heeft men mij wijsgemaakt dat Sinterklaas bestaat maar tot mijn grote teleurstelling bestaat hij niet. Ook sjekladebollen moeten mijn’s inziens tot de leugens gerekend worden waarmee men kleine kinderen bang maakt…

gravatar

Beste Jongengroenenblue,

De Sjekladebol is een uiterst geloofwaardig artikel. Zelf vind ik ze wat aan de vette kant, maar Mevrouw Trendvolger lust er wel pap van.

http://tinyurl.com/npwugw6

gravatar

Ok, mijn fout. Het is ook al zo lang geleden dat deze vermeende kabouter beloofde om de genoemde bollen op te sturen… Ik geloofde er niet meer in. Vettig dus? Misschien dat mejufvrouw jongenz. ze ook lekker vindt.

gravatar

Trakteer uw schatteboutje op een bezoekje aan Bakker de Groot in Den Bosch en laat haar de bol(len) naar keuze uitzoeken. Graag horen wij van u maandag a.s. hoe uw weekend geweest is. Veel Plezier!

gravatar

Dank! Hoewel het nu een beetje vroeg is voor voorspellingen kan ik nu al wel zeggen dat het weekend, zoals altijd, zwaar gaat worden…

gravatar

Ach, JGB, er is nog een methode om het weekend aanvaardbaarder te maken, qua sjekladebollen, misschien iets meer op uw voorkeur toegesneden:
http://tinyurl.com/pgucu4f

Daar moet het weekend toch in aangename sferen mee verglijden ….

gravatar

….. ehh, ik zie net dat men een kommaatje is vergeten te zetten bij het alcoholpercentage ……

gravatar

Dank u Jeettje. Jammer dat er een komma hoort te staan. Mocht dat het ware percentage geweest zijn, had ik meteen een kratje besteld.

gravatar

Zijn daverende succes dankt hij ook aan het feit dat hij slechthorend is en zes talen niet behoorlijk spreekt en al helemaal niet verstaat. Hij beweert een afstammeling te zijn van het Orakel van Delft en dat zijn ouders uit de Borinage komen.

Reageer
gravatar

Was het maar waar , een Onbudsman. IK geloof daar niets van . Nergens wordt je geholpen door deze Onbudsman,alleen op TV , daar zie je Batman , Superman, Spiderman óók en volgens mij bestaan die ‘- mannen’ nog niet eens, allemaal filmtrucages en zo . Nou , mocht die bestaan , dan laat hem maar komen, ik heb genoeg problemen met de overheid en enkele geschillen met de belasting, kijken offie daar wat aan kan doen…..

Reageer
gravatar

Toch blijf ik er op hameren: alleen een geweldenaar als prof. dr. Bert Bokhoven (omnideskundige en tevens begenadigd trendlistener) kan een dergelijk fenomeen goed voor ons duiden!!

Reageer
gravatar

Dat is waar maar tien autobommen zijn wel sterker dan één…
Ik neem aan dat de NSA me nu wel in de gaten heeft…

Reageer
gravatar

Ik mis in dit verhaal de Budsman.
Je kan het niet eens zijn met de Budsman, oke, geen probleem, maar om jezelf dan de On-Budsman te noemen vind ik nogal negatief.
Ga je schamen of je krijgt te maken met die andere superheld en linkerhand van de Budsman……Laxman!!! Tadaaaaaaa…

Reageer
gravatar

Sorry, ik liet me even gaan.

gravatar

En ik heb moeite met de n en de m, nou en??

gravatar

Beste Laxman,

hebben The Beatles niet ooit een liedje over u gemaakt? Of heb ik nu moeite met de l en de t… Ach, tax? relax!

gravatar

MMMmmmm, het is taalkundig niet juist. Het dient te zijn: PVV is (het een en partij dus enkelvoud) of nog beter: de PVV is. PVV’ers zijn kan weer wel als meervoud, hoewel taalkundig niet zo sterk. Maar ja, ik ben niet de eerste die hier pleit op de Speld voor een Nederlandse taalcursus op wat hoger niveau voor alle mensen die op de PVV (willen) stemmen.

Reageer
gravatar

MMMmmmm, taalfouten all over the place! Schande. Moet ‘en’, in het tussen aanhalingstekens geplaatste gedeelte, niet ‘is’ zijn en bovendien vóór ‘een’ staan of interpreteer ik het nu verkeerd? Kan…

Reageer
gravatar

Ik heb anders best respect voor zijn bijdrage. Hoe lang denkt u dat hij er over gedaan heeft om zo’n lange reactie te tikken. Enige toewijding kan hem niet ontzegd worden. Helaas heb ik geen idee waar hij het over heeft, maar dat ligt ongetwijfeld aan mij…

gravatar

Men kijkt naar de herhaling van een algerijn… Vermoeiend.

Reageer
gravatar

Beste Margootje,

wellicht heeft u moeite met de lettercombinaties kl en gr? Of leid ik aan betrekkingswanen? Kan…

Reageer
gravatar

NERD!!!! Je mag best op vakantie en ziek zijn of een kind krijgen je doet maar.
Regel alleen ff vervanging v.w.b. het verwijderen van de boodschappen -hoe boeiend ook- van spammende aglereien die copy/paste hebben ontdekt kan dat?

Ik ben alleen zo bang dat als spammen, meterslang, niet opvalt mijn vraag ook niet opvalt..

Mailen doe ik niet meer, zonde van mijn zuurverdiende belastingtijd.
Of zoiets.

Maar geloof me Nerd, het gaat vervelen.. echt heel erg vervelen.
Zeker als het er dagenlang staat, dagelijks even een emmertje chloorwater en een borstel door de site en schoon is uw topic.

Of Dreft, niets is veiliger.

En als dat ook teveel gevraagd is schakel dan de ombudsman in, of de politie. (hahahahahahaha dat laatste was een grapje hoor, politie….)

Reageer
gravatar

Beste Haagsche,

zou u zo vriendelijk willen zijn om uit te leggen wat er zo grappig is aan politie. U heeft kennelijk geen idee van waar wij dagelijks mee te maken hebben. Men mag toch hopen dat als wij ook maar vijf minuten tijd over gehad hadden, wij aan het Algerijns Philosoffie-probleem onmiddellijk een algemeen aanvaarde vorm hadden gegeven… Een beetje respect please!

gravatar

De ombudsman bestond wel, maar nu nier meer.
Het betreft dus een persiflage, die mensen doet geloven dat er nog steeds aan ze gedacht wordt. Zijn stichting zal inmiddels opgehouden zijn te bestaan:

Op donderdag 10 januari 2013 werd bekend gemaakt dat Stichting de Ombudsman per 1 juni 2013 ophoudt te bestaan.

Bron:Wikipedia.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ombudsman

Onder voorbehoud van betrouwbaarheid,

Met vriendelijke groet,

Lodewijk

Reageer
gravatar

Ja en? 80% van de bevolking leeft onder een steen, eventueel nog met een houten dakje ter versiering erop, dus?

De verwarring ontstaat omdat het shirtje te klein is om de volledige naam zichtbaar te maken:
Super Ombudsman LEX

De afkorting daarvan, SOLEX, wijst weliswaar op solide, onvergankelijke betrouwbaarheid, doch is tevens een gepatenteerde en beschermde merknaam, dus koos men de O.
Zo jammer dat men dat gewoonweg niet uit zichzelf begrijpt.

gravatar

..excuus, excuus, mijn fout mensen.

Toch fijn dat u op mijn verzoek in wilde gaan beste Filosoof. De wending die u aan het debat geeft schijnt een heel nieuw licht op de manier waarop we het fenomeen ombudsman gewaar worden.

Toch weet ik niet zeker of ik het nu helemaal goed.. Of ik echt goed begrepen heb wat, eh.. Als het niet te veel gevraagd is heer Filosoof?

Reageer