Guyana bestaat nog

Oplettendheid zet land weer op de kaart

Het Zuid-Amerikaanse land Guyana bestaat nog. Dat blijkt uit onderzoek van de Open Universiteit van Harderwijk. Dr. Eddy van ’t Hoff (51) kon zijn ogen nauwelijks geloven toen hij door de nieuwe Bosatlas bladerde en het landje naast Suriname op de kaart zag liggen: “Wetenschappers hebben ruim veertig jaar geen moment aan Guyana gedacht. Ook ik was het compleet vergeten, terwijl Frans-Guyana me af en toe nog wel te binnen schoot.”

Van ‘t Hoff wil de komende tijd besteden aan het opsporen van andere vergeten landen: “Allereerst is dit geweldig nieuws voor de bevolking van Guyana, die jaren in onzekerheid heeft geleefd. Nu Guyana bestaat, ben ik optimistisch over landen als Zaïre, Laos en Neutraal Moresnet.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zelf bewaar ik nog goede herinneringen aan Transversaal-Guyana, waar Onze Vader ooit gevolmachtigd ambassadeur was van de dubbelgemeente Hardinxveld-Giessendam, voordat deze zwarte kousen-enclave stadsrechten en belastingvrijdom kreeg en toen op slag werd bevolkt door internationale belastingvluchters en werkschuwen met arbeidsloze inkomens. O heimwee, ik herinner mij uit Lila-Langetabbetje nog dat als het loonafhankelijk personeel honger had -tussen de vaste voederdagen maandag, woensdag en vrijdag dóór- dat wij ze dan speels een zakbijbeltje (rijstpapier) toewierpen, voor de ergste trek, dat werd gevréten. Mijn jongere broer wierp -voor de grap- wel eens een exemplaar van Das Kapital (houthoudend papier) in de kraal, maar dat kreeg men toch niet door de strot. Gouden jaren daar in Trans-Guyana, maar zij vlogen voorbij.

Reageer
gravatar

Kijk daar houden wij nou van, zo’n van ‘t Hoff. Nu gaan wij ervan uit dat hij ook aandacht gaat besteden aan vergeten en verwarde plaatsen en streken i.p.v. alleen maar landen. Neem nou Apelfoort, veel te vaak verward met Amersdoorn, Apeldoorn en Amersfoort om maar wat dwarsstraten te noemen. Wij overwegen inmiddels een ereburgerschap voor van ‘t Hoff!

Reageer
gravatar

Waar blijft de atlas van verdwenen landen? Zoals: Bessarabië, Roethenië, West-Soedan, Mandinko, Barbarië, Macedonië, het Osmaanse Rijk, Transsylvanië, Pommeren, Koerland, Roumeli?

Reageer
gravatar

Norman Davies, Vanished Kingdoms. The History of Half-Forgotten Europe (Penguin, 2012). Het is ook vertaald in het Nederlands.

gravatar

mijn mening telt juist nu? Nou, dan liggen er wel een paar lijnen meer, verkeerd. Venezuela trekt de grens ergens middendoor Guyana en Suriname moet nog een stukje taart krijgen van Guyana en Frans-Guyana.

gravatar

Dat kan pas ingevuld worden wanneer men eindelijk zeker weet waar Atlantis zich op de wereldkaart bevond, toch?
Hoe snel men anders die twee door elkaar haalt, en we willen géén internationaal conflict uitlokken, nietwaar?

gravatar

Moresnet bestaat tot mijn spijt echt niet meer. Het lag bij het Nederlandse vierlandenpunt. Het was een soort Luxemburg-avant-le-lettre: een belastingparadijs, terwijl de lonen er hoger lagen dan in de omringende gebieden. Geen dienstplicht, en alcohol stoken was er legaal. De bevolking vertienvoudigde dan ook in 40 jaar. Men heeft geprobeerd er Esperanto de officiële taal te maken, maar toen waren Pruissen en België het wel zat en annexeerden de boel, eerst de Duitsers in de Grote Oorlog (terwijl ze zelf dat landje hadden helpen ontwerpen en daarbij beloofd hadden het nooit de bezetten, foei, Duitsers), en daarna deed men in Versailles de rest, en maakte van ons vierlandenpunt weer een drielandenpunt. Damn, Moresnet, ik mis je zo.

Reageer
gravatar

Hier baal ik ten zeerste van. Heb ik er net heel lang over gedaan om Guyana onzichtbaar uit te gummen op mijn landkaart en nu dit weer! Wat een stress, kunnen we het niet chemisch verwijderen?

Reageer
gravatar

Z’on 2000 jaar geleden was heel Gallië bezet door soldaten van Caesar, de romeinse veldheer. Heel Gallië? Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de romeinen in de omringende legerplaatsen bepaald niet gemakkelijk.

de rest is geschiedenis.

gravatar

het laatste nieuws is dat hij op zoek is naar droomland. hij is gespot in gezelschap van een groene kikker en een gele vogel.

gravatar

Slavonie, Silezie, Transdnjestrie, de Komi-republiek, Rhodesië, Opper Volta, de Weimar Republiek, Karakalpakstan, de Verenigde Staten van Mexico, Myanmar, Somaliland en Abchazië moeten ook gecheckt worden.

Reageer
gravatar

Van Bordurie, Bazaria, Brits Honduras, de Verenigde Emiraten van Amerika, de Sovjet-Unie, Syldavie, Saarland, Moravie, de Koreaanse Volksrepubliek, Indochina en Gran Colombia weten we ook bar weinig.

gravatar

Neutraal Moresnet! hartstikke gezellig! en dat willen we graag zo houden….

Reageer
gravatar

Indien Mars op het Drielandepunt ligt, kan dat eventueel kloppen.