Patryk Kosmider  / Shutterstock

Patryk Kosmider / Shutterstock

Met dit simpele ezelsbruggetje vergeet je geen enkel Grieks eiland meer: AAAAACDFFIIKKKKMMMNNPPPR- SSSSSTTAACGKKKKKLLNPRSTPP- LOSTACOPAFTILASEAAGKPPSSSS- SAAEKKKIKLMMSPZAAAHPSSSDT-eilanden

Niets zo vervelend als dat je halverwege het opnoemen van de Griekse eilanden niet meer weet of je er eentje bent vergeten (guilty, wij vergeten op de redactie Psara en Melos nog wel eens), of ze in de verkeerde volgorde noemt. Met dit simpele ezelsbruggetje overkomt je dat gelukkig nooit meer!

Want in plaats van dat je Amorgos, Anafi, Andros, Antiparos, Aspronisi, Christiani, Delos, Folegandros, Ftena, Ios, Iraklia, Kea, Keros, Kimolos, Kithnos, Makronisos, Melos, Mikonos, Naxos, Néa Kaméni, Paléa Kaméni, Paros, Poliegos, Rinia, Santorini, Schinousa, Serifos, Sifnos, Sikinos, Syros, Tinos, Thirasia, Astipalaia, Agathonisi, Chalki, Gyaros, Kalymnos, Karpathos, Kasos, Kastelorizo, Kos, Leros, Lipsi, Nisyros, Patmos, Rodos, Simi, Tilos, Plati, Pserimos, Limnos, Orestis, Samothrake, Thasos, Arginusae, Chios, Oinousses, Psara, Antipsara, Fourni, Thymena, Ikaria, Lesbos, Agios Efstratios, Samos, Euboea, Adhelfopoulo, Alonissos, Gioura, Kyra Panagia, Peristera, Piperi, Skantzoura, Skiathos, Skopelos, Skyropoula, Skyros, Antipaxi, Atokos, Erikoussa, Kalamos, Kastos, Korfoe, Ithaka, Kefalonia, Lefkada, Mathraki, Meganisi, Skorpios, Paxi, Zakynthos, Agios Georgios, Aegina, Angistri, Hydra, Poros, Salamina, Spetses, Spetsopoula, Dokos en Trikeri moet onthouden, onthoud je gewoon dat ze ook wel de AAAAACDFFIIKKKKMMMNNPPPRSSSSSTTAACGKKKKKLLNPRSTPPLOSTACOPAFTILASEAAGKPPSSSSSAAEKKKIKLMMSPZAAAHPSSSDT-eilanden heten. En dan rolt de rest er vanzelf uit!

Goed om te weten: in Griekenland zelf hanteren ze een ander alfabet en spreken ze over de ααααβγγγγδδεζηθθθθικβεββεεεδδθθθθλααθθθαλλλμδδνβββδεεεδδβξογπλλλρςσββταςςςςςγγλλαααυγγφχψω-eilanden. Aangezien de meeste Grieken erg trots zijn op hun eilanden, strekt het tot de aanbeveling om het ezelsbruggetje ook in hun taal te onthouden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat land beter boycotten vanwege de NAVO, Rusland, de Koerden, verkiezingsfraude, persvrijheid, corruptie, Armeense genocide, …

Kortom: Erdogan.

gravatar

Ik heb vanavond een flink modderfiguur geslagen bij de lokale Griek. Toen ik bij het bestellen van het nagerecht aan de hand van het bovenstaande ezelsbruggetje de eilanden opsomde, wees de kelner mij er fijntejs op dat ik Kreta niet genoemd had.
Ik hoop volgende week bij de het restaurant van de Ikea meer succes te hebben, heeft iemand een ezelsbruggetje voor alle Zweede eilanden?

Reageer
gravatar

Volgens mij is het Grieks:
αααααχδφφιικκκμμμννκπκππρσσσσσσττααχγκκκκκλλνπρστππλοσθαχοπαφθιλαεσεααγκπππσσσσσααεκκκικλμμσπζαγααυρσσσδτ

Reageer