Cremeren: bij het crematorium of gewoon thuis?

Steeds meer Nederlanders kiezen voor huiselijke sfeer

Nu uitvaartverzekeringen de crematie in eigen huis vergoeden, laten steeds minder Nederlanders zich nog verbranden in een vreemd en onpersoonlijk crematorium. Dankzij de intieme en ontspannen sfeer is thuiscrematie bezig aan een opmars.

Thuiscrematie is relatief goedkoop en sluit aan bij persoonlijke wensen van de nabestaanden. Ron Huizinga van thuiscremeerconcurrent.nl: “De meeste mensen kopen een simpele vuurkorf of kiezen voor de buitenoven. Deze worden in tuinen, op dakterrassen en zelfs op balkonnen geplaatst. De enige voorwaarde is een mogelijkheid tot rookafvoer.”

Het is ook mogelijk een oven te huren, een handig alternatief voor mensen die geen zin hebben om na een crematie jaren met een overbodig apparaat te zitten totdat een volgend familielid overlijdt. Verschillende modellen zijn per dagdeel te huur bij crematoria of witgoedspeciaalzaken, waar ook enkele lease-ovens beschikbaar zijn. Volgens Huizinga is het belangrijk dat een deskundige bij de crematie aanwezig is: “Zeker de eerste paar keer wil je er iemand bij hebben die kan optreden, mochten er ongelukken gebeuren.”

Er zijn ook kritische geluiden. Anneke Vreugdenhil, woordvoerder van uitvaartverzekeraar DELA : “Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het crematorium. Niet iedereen heeft een stationwagon met ruimte voor een halfverkoold lijk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bij de Damma Thuis – kun je van die kant-en-klare thuis crematorium kits kopen – zak kolen – aanmaak vloeistof of blokjes en hun.. zo geregeld.
Bij de OkJa willen ze er ook aan beginnen maar die apparaten moet je eerst zelf in elkaar draaien.

Reageer
gravatar

Welicht kun u mij advies geven. Graag zouden wij gebruik willen maken van de mogelijkheid van thuiscremeren. Echter we huren een flatje en we hebben geen eigen tuin, dakterras of balkon. En dat is een probleem, we kunnen het niet thuis laten plaatsvinden. Dat geeft een dilemma want na wat belletjes weten we dat voor zulk een evenementje in de buitenruimte toch een vergunning moet worden aangevraagd wat zo 6 weken kan duren. Het dillemma is dan dat de wet voor lijkbezorging stelt dat onze lijken binnen 6 werkdagen geborgen moet zijn. Het zou voor ons geen probleem zijn de opbaring wat op te rekken met een aantal weken. We hebben inmiddels al een bevriende thanatopracteur gevonden (wordt heel erg gepromoot dood uitvaartondernemers als de meest ideale vorm van opbaren) die ons lijk in de badkamer wil balsemen inclusief het schoonmaken van de ruimte (het gaat er nogal bloederig aan toe). We gaan graag mee met de trend van zelfredzaamheid maar u ziet het heeft nog wat haken en ogen. Wellicht kunt in een tweede kamer een vraagstellen met betrekking tot het oprekken van de termijn van lijkbezorging. Graag uw reactie, Ardy

Reageer
gravatar

En toch gaat er een precedentwerking uit van deze ontwikkeling.

Het geeft natuurlijk geen pas dat dierbaren die de voorkeur geven aan begráven in intieme sfeer, die mogelijkheid nog langer onthouden wordt.

Een ander punt is het nogal egoïstisch karakter van het overlijdensgebeuren “an sich”, zoals de engelsman zegt.
Doorgaans wordt er niet of nauwelijks rekening gehouden met de agenda of vakantieplannen van naasten, en is het overlijden een nogal eenzijdige aktie. Waarbij de overledene zich ook nog eens totaal onttrekt aan het geregel en gedoe wat daar op volgt. Asociaal.

Daaruit volgt als vanzelf de ontwikkeling van het Preventief Teraardebestellen, waarbij de dierbare -onder onbepaalde voorwaarden- op een zo gunstig mogelijk tijdstip deelgenoot kan zijn van de voorbereidingen op zijn/haar teraardebestelling danwel crematie.

Indachtig mijn advies onder #31 adviseer ik dat de dierbare zich ter aarde bestelt in de moestuin, danwel in het rozenperk.

Voor de goede orde verwijs ik ook nog even naar mijn bijdrage onder #22.

Voorwaar, ik voorzie een revolutie in de wereld van de uitvaart. Hierbij introduceer ik het begrip Thuisvaart. (geregistreerd handelsmerk van de DCE-Stichting)

Namens de DCE-stichting,
Prof. Dr. P. Beertje.

Reageer
gravatar

Thuiscremeren in uw flat/ appartement is geen enkel probleem, u dient alleen rekening te houden met de rookgasafvoer. twee (boven-)raampjes (tegen elkaar) open kunnen zetten is in principe voldoende mits er geen sprake is van een volledig windstille dag. Bij onvoldoende afvoer van rookgassen loopt u het risico dat u uw plafond opnieuw moet witten. Onze crematieovens zijn voorzien van een aslade waarin de stoffelijke resten worden verzameld. U kunt de as op een willekeurige plek uitstrooien maar u dient wel rekening te houden met (onder-)buren. Meerdere van onze klanten melden ons overigens dat zij, naar volle tevredenheid, de as verwerkt hebben in het beddenkussen dan wel matras zodat zij met de dierbare overledene in bed kunnen blijven liggen.

Reageer
gravatar

Geachte Moosje,

Namens de DCE-stichting sommeer ik u de term ‘thuiscremeerconcurrent’ per direct uit verkeer te nemen. U handelt in strijd met het Beneluxverdrag inzake intellectueel eigendom (BVIE) art. 13A lid 1, in het bijzonder sub c en d.

Uw term ‘thuiscremeerconcurrent’ toont teveel gelijkenis met de merken ‘Thuisvaart’ en ‘Thuisvaartconcurrent’ geregistreerd door de DCE-stichting.

Uw handelsnaam kan derhalve leiden tot verwarring bij de Dierbare en/of de Naaste, temeer omdat u actief bent in dezelfde branche, hoewel veel minder professioneel en betrouwbaar.

Bovendien beschikt u ons inziens nog niet over een leeftijd van 13 jaar, hetwelk betekent dat u geen werk mag verrichten.

Mocht u niet voldoen aan onze eis, dan zijn wij genoodzaakt juridische stappen te ondernemen dan wel uw moeder te bellen.

Hoogachtend,
prof. Dr. P. Beertje, voorzitter DCE-stichting

gravatar

Moet gezegd dat men gezien de wat beperkte capaciteit van het apparaat wel ruim voor het daadwerkelijke overlijden dient te beginnen met bijv. alvast eens een hand of beendeel. En het is met alle respect juist die geleidelijkheid die het ook voor brandeling mogelijk maakt participatoir deel te nemen en zo via het meermalig beleven van de kleine dood er een aangename event van te maken.

Reageer
gravatar

Ik ben tegen! Al dat thuisklussen is de doodsteek voor de crematoria!

Reageer
gravatar

Beste Carrotte,

Nou dan steken ze die dan toch mooi in brand.

Dat nieuws kan zo in de meest gelezen rubriek van internetkranten en andere tijdschriften, de rubriek OPMERKELIJK. Staat er ook eens een keer echt heet nieuws in.

Bovendien houdt het de brandweer van de straat… uh… op straat.

gravatar

Ja dat wordt inderdaad een dooie boel daar.

Maar de een zijn dood is de ander zijn brood. Vanuit mijn vakgebied, en mede vanwege de reeds aanwezige faciliteiten adviseer ik om de crematoria om te turnen in zogenaamde Indoor Barbequoria.

Daarmee wordt het de burger mogelijk gemaakt om voortaan het gehele jaar door te genieten van het BBQ gebeuren.

Geen dank.

gravatar

Die ultra-populistische blonde politieke kleine zelfstandige met personeel… kom hoe heet hij ook al weer… die tegen buitenlanders is… je weet wel. Weet die ook niet het nodige af van stoken in een multicultureel land?

Reageer
gravatar

Mijnheer Boef,

Nou, die bijpassende chauffeur is perfect gekleed voor een hele hete crematie.

Kan ik die limousine ook zonder die chauffeur huren? Want eerlijk gezegd wil ik voor mijn eigen crematie liever mijn eigen chauffeur.

gravatar

Goede ontwikkeling; nu de thuiszorg en zorgverzekering steeds verder uitgekleed worden en men derhalve steeds eerder komt te overlijden is het thuis cremeren een logisch vervolg!

Reageer
gravatar

Hai die Mosie,

De mantelzorg is toch al bijna gecremeerd door Rutte en zijn Rebellenclub.

Doei dan maar weer,
Paulusje

gravatar

Beste Paulusje,

Rutte c.s. is ontzettend tégen het cremeren van mantelzorgers. Een beetje afbranden daarentegen vindt-ie OK want daarbij blijven de organen nog intact zodat die beschikbaar komen voor donatie.

gravatar

Aanvullende tip voor de zelfmoordenaars: laat een in plastic geseald paspoort, ID of rijbewijs in uw jas of broekzak zitten, wie uw tandarts is en voor mijn part een vaarwel allemaal ik zie het niet meer zitten blablabla, u doet er de medewerkers van het Forensisch Lab. een enorm plezier mee en bespaart ze een hoop gebel, gezoek, achterdochtig gedoe en het is niet vaak zulk mooi weer in september dus wacht niet te lang.
Wat zeg ik? Opschieten, het blijft niet eeuwig zomer hoor!

gravatar

Ik heb me een paar dagen geleden aan mijn sigaar verbrand. De uitvaartvereniging ziet daar echter geen leiding in om mij bij het cremeren korting te geven. In dit land moet je ook alles zelf doen, zelf tanken, zelf sneeuwruimen, zelf in de spiegel kijken. Bah!

Reageer
gravatar

Dat laatste hoeft niet, als je het slim aanpakt. Ik heb mijn spiegelbeeld getraind om mij continu aan te kijken van gene zijde. Werkt uitstekend. Ik hou er nog wel toezicht op, meerdere keren per dag zelfs. Maar tot nu toe is de score 100%. Volgens mijn statistiekdocent is het menselijkerwijs zeker, dat’ie ook kijkt als ik er niet ben.

Nu we het toch over spiegels hebben, met genoeg van die dingen kun je klimaatneutraal in dampvorm overgaan op een zonnige dag. Een eredienst met een priester van Ra, de Egyptische zonnegod, zou heel goed bij de sfeer passen. En dan “Pastorale” draaien, gezongen door Ramses Shaffy en Liesbeth List.

gravatar

Als voorzitter van de DCE-stichting (Democratisch Crematoire Euthanasie) kan ik zeggen dat onze stichting zeer verheugd is met deze ontwikkeling; de tijd is rijp om onze doelstellingen bewaarheid zien te worden. Driewerf Hoera!

Naast deze technologisch/maatschappelijke vernieuwing juichen wij tevens de visionaire H.J. Schoo toespraak van onze Excellentie Premier Mark Rutte van harte toe. Een paar citaten:

“. . hoe verkleining van de verzorgingsstaat ruimte biedt aan de samenleving en aan mensen om zelf initiatieven te ontplooien. De overheid hoeft niet alles zelf te doen om dingen toch mogelijk te maken. Van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ dus.”

“Diagnoses zullen steeds meer thuis worden gesteld. Standaardbehandelingen kunnen in de huiskamer plaatsvinden”

“. . . willen mensen in deze tijd ook gewoon meer zelf organiseren, zelf invloed hebben op de zorg die ze krijgen. En daarom gaan we deze zorg veel dichter bij mensen organiseren, met meer maatwerk en meer oog voor wat mensen zelf kunnen betalen“

Beide ontwikkelingen zijn toch een hele tegemoetkoming aan onze doelstellingen, namelijk;

1) Het bevorderen van het democratisch proces bij euthanaseren.
De besluitvorming overlaten aan louter de euthanasie kandidaat zelf, is toch een beetje als de slager die zijn eigen vlees afkeurt. De vereniging stelt dan ook voor om potentiele kandidaten te nomineren middels een petitie. Gewoon, de meeste stemmen gelden.

2) Reductie van de psychisch belastende processen rond euthanasie dan wel crematie.
De moeizame gang langs medici die medewerking weigeren om schoonmama uit ons lijden te verlossen, en vervolgens de afwijzende houding van crematoria, die onredelijke eisen stellen omtrent de vitaliteit van het oude lijk, dat moet maar eens afgelopen zijn.

3) Zelfbeschikking. Geef de burger de zeggenschap terug over zijn leefomgeving en zijn portemonnee. Weg met bureaucratische instituten en regelzucht.

De DCE-stichting was tot vandaag voorstander van een ”Een-loket” oplossing, alwaar de Crematoire-Euthanasie-kandidaat kon worden aangemeld middels het inleveren van de bovenvermelde petitie. Vervolgens zou een koerier de desbetreffende kandidaat kunnen inzamelen en aanbieden aan het dienstdoende crematorium. Vanzelfsprekend voorzag de stichting de nodige logistieke en bureaucratische problemen, zoals wachtlijsten, tussenopslag en dergelijke. Daarmee onze derde doelstelling onder druk zettend.

Vandaar onze vreugde over de huidige ontwikkeling; er is niets meer dat nu een volledig online DCE in de weg staat !
– De petitie online ondertekend en ingediend middels DIGID, (anoniem vanzelfsprekend)
– De beoogde DCE kandidaat kan in eigen beheer ingezameld worden,
– De benodigde apparatuur kan volledig naar draagkracht en op elk gewenst tijdstip gehuurd dan wel aangeschaft worden. Door de burger zelf online te regelen vanuit de luie stoel.

Afsluitend met het adagium van de DCE-stichting roep ik verheugd: ”In de brand, uit de brand”

Hoogachtend,

Prof. Dr. P. Beertje

Reageer
gravatar

Ik mis op de website van thuiscremeerconcurrent.nl wel vitale informatie ter voorkoming van ongelukken, met name mbt het vooraf verwijderen van losse proteses en het gebruik van spiritus. Mijn man is onlangs een oog verloren doordat bij de explosie het gebit van mijn schoonmoeder erin geslingerd werd.

Reageer
gravatar

Hij blijft opdringerig die Jan Cremer!

Geef mensen groot gelijk: waarom zou je duizenden pleuro’s verpesten als je het zelf kunt, gezellig in de woonkamer. Je zou zelfs zeer voorzichtig aan een combi kunnen denken met barbecue als je toch bezig bent. Dan valt de stank minder op en het is wat machtiger dan een saaie koffietafel. Laten we er een feestje van maken!!

Ron Huizinga maakt een overleden indruk, ze site is inactief…

Reageer
gravatar

De snelkookpan is een goed alternatief; zeker voor kleinbehuisden.

Voordeel van een lease-oven(tje): de mogelijkheid om in één moeite door cake te bakken voor na de plechtigheid.

gravatar

Moet het vlees bij een Joodse verbranding ook koosjer zijn?

Reageer
gravatar

Beste Polleke, Toch best wel slimme voor iemand van u leeftijd.
Welnu, Producenten kunnen het stoffelijk overschotproduct herkenbaar maken met een met het Koosjer certificaat en ORT-stempel: Onder Rabbinaal Toezicht.

gravatar

Ik wacht even tot de Tibetaanse begrafenis hier trending wordt, levert ook flink wat vacatures op Rutte met al die voorsnijders die dan nodig zijn.

Reageer
gravatar

Ik heb een partijtje minicrematoria voor de camping op de kop getikt. Hoeft oma niet op de imperiaal terug.

Nu met gratis aansteker en weckfles voor de as.
Tweede voor de halve prijs.

Reageer
gravatar

Och, ik doe dit al een tijdje. Inmiddels heb ik in een gezellige huiselijke sfeer de halve straat al gecremeerd. En de zaken gaan goed, want er is geen ZZP’er te vinden is die hier ook brood in ziet.

Reageer
gravatar

Komt er ook een oplossing voor op het balkon? Wij kunnen tot nu toe alleen nog gebruik maken van het ‘uitstrooien over de onderburen’. Wellicht een combinatie tussen een reis- en balkonversie.

Reageer
gravatar

Op deze foto ziet u hoe ik mijn vrouw in de achtertuin heb verbrand.

Ik wilde ze eerst met “een, twee, drie in godsnaam” in zee dumpen, maar binnen de Nederlandse territoriale wateren mag dat niet met levende krengen.

Reageer
gravatar

Hij wilde in stilte gecremeerd worden, maar hij knetterde als een gek.
— Herman Finkers

Reageer
gravatar

Ach het lijkt me wel gezellig gewoon lekker in de huislijke sfeer in de achtertuin. Hapje en drankje erbij en genieten van de warmte van de overledene. Maar hoe krijg je zo’n dooie nou in de vuurkorf? Wordt dat vlees ook op maat gesneden?

Reageer
gravatar

Voor barbecues zijn er speciale attributen die ervoor zorgen dat een kip overeind blijft tijden het klaarmaken. Ik kan mij voorstellen dat er een variant voor de thuis-cremeerder komt van deze wel beproefde bierblikje-in-de-kont techniek. Ik vermoed dat crematoria dit wel zullen gaan ontwikkelen om de inkomsten weer wat op te vijzelen.

gravatar

Margootje, Voor de een is grillen van een voorheen veelzijdig stukje vlees geen enkel bezwaar maar nabestaanden met een drukke agenda kunnen maar beter tijdig een deeltjesversneller of een 3D-printer reserveren.

gravatar

Gewoon het lijk op een bijzettafeltje naast de vuurkorf leggen en stukje bij beetje in het vuur schuiven. Kan ook als thermostaat dienen: als het koud wordt gewoon wat sneller doorschuiven. Is ook geschikt voor binnengebruik omdat het lijk over het algemeen niet in een keer in de open haard past. Leuke familie activiteit voor een gezellige winteravond onder het motto:”Laat Opa maar schuiven!”

gravatar

Cremeren, een meervoud van Cremer of als werkwoord, een synoniem voor het “Ik Jan Cremer” zijn. Jan Cremeren, de nieuwe manier van afvallen. Tot er alleen as over is

Reageer
gravatar

De zorg van mevrouw Vreugdenhil lijkt mij wat overdreven. Een fors deel van mijn buren is de hele zomer in de weer met vlees half te verkolen op de BBQ, dus de expertise lijkt ruim aanwezig om van ‘ very well done’ tot ‘totally done’ door te gaan.

Reageer
gravatar

Verbaast natuurlijk niemand dat uitgerekend DELA hier negatief commentaar op levert. Zij zien hun omzet als as voor de zon verdampen.

Reageer
gravatar

Daar zeg je wat: Zon. Een oven verbruikt nogal wat energie. Zonlicht, met spiegels geconcentreerd, kan staal binnen 2 seconden smelten, en er draaien complete energiecentrales op. Een paar dozen spiegeltegeltjes halen bij de bouwmarkt, en hoppa! Moeten wel goed gericht worden, maar daar is vast wel een app’je voor.

P.S. Mijn buurvrouw is een heks, want soms zie ik haar nergens, maar haar kat wel. En even later precies andersom. Zou de zon nog genoeg kracht hebben, begin September? Anders heb ik een bestelwagen van die tegeltjes nodig. En een dag later weer, om ze terug te brengen naar de Gamma.

gravatar

Wat heet! En het gaat als een lopend vuurtje, gezien de reacties. Maar het kan dus ook op je werk, zoals bij dat vulcanologen-echtpaar. En dat waren nog vaklui, en die fikken pas bij intense hitte. Maar wat zie je het meest, op veel werklplekken? Of onder studenten? Brandhout!