Tiel pakt vogelgekwetter aan

Nieuw maximum van 40 decibel

Vogels mogen in de gemeente Tiel voortaan vóór 8 uur ‘s ochtends niet meer dan 40 decibel aan gekwetter produceren. De gemeenteraad stemde unaniem voor het voorstel, dat de toenemende geluidsoverlast van de dieren moet inperken.

Initiatiefnemer is ChristenUnie-raadslid Arend-Jan van Gent. Hij legt uit waarom de maatregel nodig is. “We beschermen de nachtrust van onze inwoners al op diverse manieren. Horeca-ondernemers moeten zich aan strenge regels houden en kerkklokken mogen niet voor achten luiden. We vragen mensen zelfs om ‘s ochtends vroeg de glasbak niet te gebruiken. Wat dat betreft ontspringen alleen de vogeltjes de dans.”

Van Gent stelt dat zangvogels inmiddels de belangrijkste bron van geluidshinder zijn in Tiel. Janneke Stevens (69) bevestigt die lezing. “Een halfjaar geleden ben ik uit Utrecht vertrokken vanwege het verkeerslawaai. Ik ben hier voor mijn rust komen wonen, maar word elke ochtend al om half 6 wakker door die ellendige vogels. Extra vervelend omdat ik er een zomers gevoel van krijg, terwijl het hartstikke grauw is.”

Volgens Stevens neemt de overlast hand over hand toe. “Ik kan me best voorstellen dat er ook in de vroege morgen hier en daar iets naar elkaar gekwetterd moet worden. Maar zó hard en zó veel, vlak bij mijn raam, dat is nergens voor nodig.” Ze juicht het besluit van de gemeenteraad dan ook toe. “Wat mij betreft zou het ook mogen gelden voor kikkers. Die kunnen er ook wat van.”

De maatregel gaat per 1 augustus in. De gemeente plaatst binnen een week een grote advertentie in de stadskrant. Vogels die zich niet aan de regels houden, worden afgeschoten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ga er toch van uit dat dit een idiote grap is. Anders zijn ze in Tiel kompleet doorgedraaid zeg. Ik werd vanochtend wakker van een gemeentewerker die voor 7 uur met een snorrende grastrimmer de buurt wakker maakte. Kan iemand hem ook even afschieten?

Hoe dan ook, ik kan me toch niet voorstellen dat een gemeente zo’n waanzinnig en milieuonvriendelijk beleid gaat maken.

Reageer
gravatar

Het betreft hier een landingsbaan voor zweefvliegtuigen, dat kan lawaaitechnisch gezien wel door de beugel. Dank zij de opbrengsten van deze baan kunnen wij ook een extra vogellawaaicontroleur aanstellen.

gravatar

Het moet inderdaad niet witter worden Annie. Bij het zien van een malle muts denk ik graag aan mijn vriend met humor uit Den Bosch. De humor van deze club is beslist niet de mijne, dit even voor de duidelijkheid.

gravatar

Ja, wat er met Paulus aan de hand is …
Hij schrijft voortdurend zijn eigen naam fout: zal wel iets met die wijde mouwen van dat gewaad te maken hebben, denk ik, of die te kleine kijkgaten.

Opvallend is wel dat sjekladebollen eten erg moeilijk is met die muts op.

gravatar

Stelletje racisten. Ze w*ten best dat het merendeel van de vogels trekvogels zijn uit Noord Afrika. “Getint” inderdaad. Nogal doorzichtig. Neem dan ook meteen de autochtone herrieschoppers mee, zoals kikkers, gingen, krolse katten, koeien, etc.

Reageer
gravatar

Nogal opzichtig om (met uitzondering van de mij onbekende diersoort ging of gingen) de Kikker, Katten en Koeien te noemen. Wie is hier eigenlijk de racist?
Bovendien, deze dieren kw*etteren niet en veroorzaken dus ook niet de genoemde overlast.

gravatar

Aha de Hofvijver… daar word wat afgekw*kt en gekw*tterd. Vraag je naar de prins word je eindeloos doorverwezen. Vraag je dóór zegt ieder: ik weet van de prins geen kwaad, dat is niet mijn departement, ik w*rk hier nog maar net 10 minuten.
Maar goed, een kroontje op de kop en óp het eilandje vette klei, dat zijn goede bruikbare aanwijzingen, ik kom eraan!!
*gaat fiets pakken om voor zonsondergang de kikkerprins te spotten*

Reageer
gravatar

Als ik st**ds mijn zieleroerselen in het niets zie verdwijnen ben ik natuurlijk nooit op tijd voor zonsondergang bij de Hofvijver….
W*t d** ik toch fout (retorische vraag, ik w**t het w*l maar klaag graag!)

gravatar

Volkomen terecht, die maatregel. Ik vind hem nog ruimhartig: zelf zou ik tot 12:00 eigenlijk rust willen!
De meeste vogels hebben toch maar een saai, steeds herhalend wijsje, dus daar missen we niet veel aan.
Anderzijds is het natuurlijk onnodig, overbodig en zinloos om kikkers het kw*tteren te verbieden.
Ik zou zelfs willen zeggen: het is onnodig, overbodig en zinloos om kikkers het kw*tteren te verbieden.

Reageer
gravatar

Juist, en daarom herhaal ik nu: ik heb reeds ruimhartig toegezegd niet meer voor 8uur ‘s ochtends te kw*tteren. Kostte mij en mijn kikkergenoten weinig moeite.

gravatar

De laatste keer dat ik van kikkergenoten heb was bij de chinees om de hoek. Zeer smakelijk, zelfs zonder “Sambal Bij.”

gravatar

Heeft Annette op 11 toch nog bijval v.w.b. de rust rond twaalven!
Zeker als de kikkers dat eeuwige kw*tteren voortaan werkelijk achterwege laten.
Al heb ik nog nooit een kikker horen kw*tteren. Wellicht omdat ik ze vriendelijk verzoek zulks te laten. D.w.z. ik spreek hun prins erop aan, die regelt het met de rest. Voor de kikkers een kleine moeite!
Dan kwaken ze gewoon een dagje, of brullen.
Alleen voor het testen (zie reactie 11 weer) weet ik nog geen oplossing..

gravatar

Zeg Annie, ik kan me niet herinneren persoonlijk met U kennisgemaakt te hebben.
Als U dit verzuim goed wilt maken kunt U mij vinden in de Hofvijver. U herkent mij aan het kroontje op mijn kop.
Tot spoedig.

gravatar

@Kikkerprins: De hofvijver is de enige plek waar ik zelden kikkers ga spotten, het gekw*tter en gekw*k is niet te stoppen en als je vraagt wie is hier de Prins weten de kikkers van de Prins geen kwaad en/of sturen je door naar een collega; net als in de omringende gebouwen.
Weet ik ook nog geen oplossing voor trouwens..
Maar goed, een kroontje op de kop dus!
Dat is een goede aanwijzing, ik spring zo op de fiets, tot nog vóór zonsondergang! Ik heb geen kroontje op mijn kop helaas..

gravatar

Kikkerprinsen hebben sterke gelijkenissen; ik zou zweren dat dit de Prins van Malieveld Noord was… Maar gewapend met staatsieportret en achtergrondinfo kan er weinig misgaan.
Pas op voor de ooievaar; die heeft echt zo vreselijk genoeg van jullie en is gek op kip, en waar smaken kikkers naar volgens zeggen… Inderdaad: naar kip!! Ik kom eraan, ik ben makkelijk te herkennen; ik ben degene zonder kroontje!! Tozzo dan!

gravatar

Haa, Trendvolger, U heeft connecties met de tuinlieden die voor mij de groenvoorziening hebben geregeld. Wilt U zo vriendelijk zijn hen namens Mij te bedanken. Waarvoor ik U dank natuurlijk.

gravatar

Op-stelten doet me altijd meteen aan den ooievaar denken.. Zou de naam Opstelten een alias zijn, heet hij eigenlijk gewoon Jansen, vondt dat saai en heeft een a.k.a. verzonnen onder het consumeren van het groen dat vlak onder zijn raam zo welig groeit en bloeit? Vaag voor zich uit starend en denken: was ik maar een ooievaar.. zeer politiek correct gekleurd vogeltje btw met dat wit, zwart en rood. Waar de beesten heenvliegen in de winter weet ik niet maar ik vind het een goed plan! Het wegvliegen bedoel ik, alle kikkers houden hun winterslaap; alles wat rest is indoors homo-sapiens-gekw*tter…

gravatar

Hm, als ik de thuisfotootjes van de link van Kikkerprins bekijk, zit daar een duidelijk Amerikaans luchtje aan: een sigaar met een condoom.

Aspiraties om Mr. President te worden?

gravatar

Heer Jeettje, “I’m going to say this again: I did not have sexual relations with that woman”. En verder raad ik u of een bril aan of een diepere kijk op de hedendaagse rookwaren.

gravatar

Niet de boel omdraaien: u plaatst een link met oneigenlijk gebruik van een condoom.
Wat er in huize Kikker gebeurt heeft mijn interesse verder niet, al jast u er hele gezinsverpakkingen door.

gravatar

Heer Jeettje, ik vrees dat u de enige bent die consequent een condoom in deze afbeeldingen wilt zien. Ik meende mij vaag iets van een term als Freudiaans te herinneren. Trendvolger en onze dierbare Haagsche Annie hadden een helderder kijk op de gang van zaken.

gravatar

Ik denk niet dat het besluit stand houdt: dieren zijn immers geen rechtssubjecten en die kan je derhalve geen verplichtingen opleggen – of rechten geven. De juridische vraag is dan ook of een derde-belanghebbende handhaving van de – incorrecte – regel kan vragen. Zo neen, dan is het verspilde tijd. Wat de gemeente wel kan doen, is zorgen dat er in de omgeving voldoende uitwijkmogelijkheden zijn voor de vogels zodat ze niet meer op een kluitje gaan zitten. Daartoe moet beleid gemaakt worden en budget vrijgemaakt. Succes, gemeente…

Reageer
gravatar

De uitwijkmogelijkheden voor het gevogelte, zodat zij niet op een kluitje hoeven te zitten, zijn ruimschoots geregeld voor Tiel: er is veel meer ruimte buiten Tiel dan er binnen. Dus laat dat beleid maken maar zitten, wij zijn alleen geinteresseerd in een ruim, vrijgemaakt budget.

gravatar

Eigenlijk is het heel simpel, als je niet bij machte bent om deze situatie te veranderen, hou dan de eer aan jezelf en ga zelf veranderen. Ik stel voor dat we van Tiel een nationaal vogelbeschermgebied maken, en dat we de inwoners verplicht laten verhuizen naar Vriezenveen of zo. Als ze daar gaan klagen kunnen we Vriezenveen altijd nog aan Duitsland geven.

gravatar

Geloof me of niet, maar ik ben niet lang geleden nog in Vriezenveen geweest en behalve de muzieksmaak van de huidige inwoners is het best leuk wonen daar.
Niet weggeven dus!

gravatar

Wanneer wordt er iets gedaan aan al die klaprozen die ‘s ochtendsvroeg beginnen te applaudiseren? Ik wordt dáár helemaal gek van.

Reageer
gravatar

Persoonlijk heb ik het meest last van de zon die midden in de nacht al opkomt; het lijkt wel een mislukte, iets teveel alcohol-drinkende acteur met weinig tijdsbesef. In de winter kan je in het donker naar je werk; ik snap dat niet. Juist dán zou ik graag een gezellig zonnetje in mijn zonnebril zien schijnen en een stuk wakkerder mijn dag beginnen; een win-win situatie voor iedereen die met me te maken heeft of krijgt.
De vogels zingen/schreeuwen dag en nacht want licht is het altijd in de mooie hofstad. De vogels zonder dag- en nachtritme geven er niks om, ik heb behalve oordoppen nu ook oogdoppen gekocht en ga aktie voeren tegen de zon. Op het Malieveld. Naast de klaprozen en de bereklauw. Ik wil rust, reinheid en regelmaat in de natuur; dat is toch niet zoveel gevraagd?

gravatar

Ik dank alle reageerders die uitzien naar mijn commentaar op wat de Tielse vogelaffaire is gaan heten. Ik vind het buitengewoon lief dat jullie meteen aan mij hebben gedacht. En dat meen ik. Mij borstjes zwellen op van trots. Wat zouden mijn vader en moeder trots zijn geweest als ik geen wees was geweest. Nou bedank voor jullie vertrouwen in mij. Ik neem er een glaasje biologische ranja op.

Reageer
gravatar

Oke ze zijn gek geworden, vogels die overlast geven… zucht, iedereen die door zijn straat rijd sochtends om 6/7 uur!!! TOETER FF WILL JE 🙂 🙂 🙂

Reageer
gravatar

Het is gvd ook nooit goed. Krijgt die seniele ouwe bende eindelijk eens aandacht en lopen ze weer te janken.
Eerst zeiken dat de kinderen nooit op bezoek komen en dat niemand aandacht aan hen schenkt en als ze dan aandacht krijgen lopen ze alweer te ouwe hoeren.
Het moet niet gekker worden. Wanneer je ze normaal iets vraagt krijg je nooit antwoord terug omdat ze allemaal suggereren stokdoof te zijn maar het geluid van een vallend muntstuk of het geluid van een prachtige zangvogel en ja hoor ze schreeuwen het uit.
Vervolgens gaat een onbenul van de Christenhonden unie zich er ook nog eens mee bemoeien, terwijl die toch Gods Schepping zou moeten beschermen en het toch al druk genoeg heeft met het beroven en plunderen van de lokale bevolking lijkt mij. Stop die knekelbende ‘s-avonds in de kelder en laat ze er ‘s-middags even uit. Dat levert ook een enorme besparing op.

Reageer
gravatar

Het klopt anders wel: terug in de tijd. Vroeger werden paarden, koeien en honden, en zeker zwarte katten, voor het gerecht gesleept, verdacht van heulen met de duivel.

Zo extreem idioot is het nu ook niet weer: gewoon een relaps. Komt bij de beste idioten geregeld voor.

gravatar

De naam Arend-Jan van Gent is plagiaat. Die naam heb ik zelf al in 1996 verzonnen voor mijn eerste strip van “Kor Haan”, als de sidekick van Kor.

Zowel Kor als Arend-Jan zijn ZEKER geen lid van de Christen-Unie, zuipen als ketters en vloeken waar nodig.

Zie voor alle Kor Haan-strips mijn website: ronaldsinoo.web-ruimte.nl

Groetjes,

Ronald Sinoo

Reageer
gravatar

De naam ‘Jan de Vries’ is nog veel vaker geplagieerd, daar zeurt toch ook niemand over?

gravatar

Je kunt toch ook in een vogelvrije plek gaan wonen, op de bodem van een rivier bijvoorbeeld, of ergens in een bunker? Maar neen, we moeten het allemaal weer zo moeilijk mogelijk maken en onze gevederde vijandjes met mitrailleurs tegemoet treden. En die knetteroverlast door al die schoten dan, heeft Tiel daar wel aan gedacht?

Reageer
gravatar

Shakespeare zei het al:

What’s in a name.

Arend Jan van Gendt: inderdaad een vreemde vogel.

De jan-van-gent (Morus bassanus of Sula bassana) is een vogel uit de familie van Genten (Sulidae). Het is een zeevogel met een groot verspreidingsgebied in de Noordzee en de Atlantische Oceaan.

Als deze Christelijke vogel zo’n groot verspreidngsgebied kent, laat hij zijn psalmen dan maar boven zee gaan bleren.

Reageer
gravatar

Het uitschrijven van bekeuringen aan te vroege vogels is een tijdje geleden al gestopt. Geen vogel die zich er iets van aantrok. Wij zitten dus rustig op onze stoel met de voeten op het bureau.

gravatar

Kan ik daar ook aangifte doen tegen mijn kat?
Die ligt nu gewoon te slapen, te suffen en te niksen zoals bijna de hele dag het geval is; vliegen vangen ok maar vogels…. teveel moeite en/of geen zin.
Mag je een kat ontslaan wegens dienstweigering? Of om 0700 uren tussen de zingende vogels in Tiel zetten?

gravatar

Ik als voorzitter van de Koninklijke Genootschap van Nachtegaal Liefhebbers waarschuw ik de gemeente Tiel maar één keer:

Indien ook maar één, ik herhaal ook maar één nachtegaal voor acht uur des ochtends in of in de buurt van uw gat dodelijk is neergehaald, dan mobiliseren wij alle duiven in de Betuwe die uw huizen, straten en pleinen zullen bombarderen met hun uitwerpselen.

Een gewaarschuwde gemeenteraad telt voor twee!

p.s. Inmiddels hebben ook de miljoenen Amsterdamse duiven steun toegezegd. Dus bergt u maar als het zo ver mocht komen.

Reageer
gravatar

En daar gaan we weer
over herrie gesproken..

takke alarm elke maand..

als ze ooit wat hier willen uitspoken ..
is de beste datum de eerste van de maand om 12 uur..

en maar klagen over vogeltjes die voor 8 uur smorgens fluiten..

moet niet gekker worden hier..

Reageer
gravatar

Nou, dat alarm om 12.00u vind ik niet zo erg, dan ben ik allang wakker en aan het werk, terwijl ik om 8.00u ‘s ochtends nog graag slaap. Bovendien is het alarm veel melodieuzer dan dat ongeordende gekw*etter van die hele bende vogels.

gravatar

die is wel rijp voor het bejaardehuis… beetje last van ouderdom.. ik heb meer last van werklui die om 7 uur s’ochtends al beginnen met de bouw.. geef lekker die bewoners oordopjes.. spoort echt niet wie gaat die vogels even uitleggen dat ze voor 8 uur niet mogen fluiten.. net zoiets als je hond uitleggen dat ie niet mag schijten op straat.. VENT..je poort echt niet.. laat de natuur de natuur zijn.. nog effe en ze mogen voor 6 uur niet meer vliegen..

Reageer
gravatar

Vliegen mag natuurlijk wel voor 6 uur. Zolang dat maar geruisloos gaat. Maar dat spreekt voor zich.

gravatar

Maar goed da ge mijn buurman nie bent.. weet wel da ge verdomt veul last van mij zout hebben.. met zulke rare fratsen.. zou elke bouwvakker die voor 8 uur begon,mee een partij stenen stenigen… Ik hoor toch liever die vogeltjes, dan die takke herrie van de bouw en vrachtverkeer,om 7 uur s’ochtends door de straat denderen..

gravatar

Bouwvakkers die voor 8 uur lawaai maken zullen in Tiel ook worden afgeschoten. In andere plaatsen kunnen ze nog hun gang gaan, datzelfde geldt voor de vogels. Als ze zo nodig herrie willen maken moeten ze maar verhuizen, plek genoeg in de rest van Europa…

gravatar

Een speciaal opgeleide ambtenaar zal deze klus met pijl en boog klaren.
Mochten er geen vogels te vinden zijn die voor 08.00u te veel lawaai maken dan wordt deze speciale ambtenaar ingezet om een eind te maken aan alle Arenden en Jan van Genten.

gravatar

Ouwe lullen!!!wees blij dat de vogels nog fluiten!!!!!!!!!
Jullie generatie heeft r aan meegeholpen dat r soorten zijn uitgestorven!
Jezusmina!waar zijn we mee bezig????

Reageer
gravatar

Wij van de Gemeene Raad van Tiel hebben als voornaamste verantwoordelijkheid te zorgen voor onze inwoners, vogels behoren hier niet toe. Dat er enkele soorten inmiddels zijn uitgestorven komt de rust in onze gemeente alleen ten goede. Je moest eens w*eten hoeveel lawaai een dodo maakt(e)!

gravatar

Beste Arend-Jan,

Als de Here had gewild dat vogeltjes voor 8 uur ‘s morgen niet harder dan 40 decibel zouden kw*tteren, dan had hij ze toch wel anders gemaakt?

Met vriendelijke groet,
een tegenstander.

Reageer
gravatar

Hahaha, leuk grapje hoor, Speld! Een stuk plaatsen met het woord kw*tteren er in, zodat iedereen die in zijn/haar reactie het woord kw*tteren ook wil gebruiken niet door het spamfilter heen komt. Heel sl*cht van jullie…

gravatar

Beste Arend-Jan,

Als God had gewild dat vogeltjes voor 8 uur ‘s morgens niet harder dan 40 decinbel kwetteren, dan had hij ze toch wel anders gemaakt?

Groeten van een tegenstander.

Reageer
gravatar

Potdorie, met terugwerkende kracht toch nog geplaatst! Zou mijn tirade dan hebben geholpen en zouden de problemen met het spamfilter eindelijk opgelost zijn?

gravatar

En terecht natuurlijk. Het is zenuwslopend om telkkens voor dag en ontij gewekt te moeten worden door dat vedergebroed. Laat ze maar gaan twitteren met de notificatiemedling op stil. We leven niet meer in de 20e eeuw.

Reageer
gravatar

Donald Eend,

Daar ik de hele Betuwe inclusief Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Lingewaard, Neder-Betuwe, Neerijnen, Overbetuwe en Tiel bezit, ben ik de enige die daar rechten heeft.

Begrepen!