‘Miljarden achtergehouden door consumenten’

Mogelijk tientallen miljarden ongebruikt op de bank

Veel Nederlandse huishoudens halen maandelijks substantiële hoeveelheden geld binnen. Het merendeel hiervan blijft ongebruikt op bankrekeningen staan. Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit.

Vorig jaar wisten de huishoudens gemiddeld zo’n 57.000 euro binnen te halen van overheid en bedrijfsleven, 1 procent meer dan het jaar daarvoor. Zij gebruiken het geld slechts ten dele aan waarvoor het bedoeld is: aankopen doen. De economie loopt hierdoor miljarden mis.

Peter Scheepsmaker, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, leidde het onderzoek. “Bedrijven en overheidsinstellingen pompen miljarden euro’s in consumenten, maar staan er niet bij stil óf zij dit geld besteden, en zo ja, waar.”

Het probleem ligt volgens Scheepsmaker niet bij het aanbod. “Er zijn genoeg dingen waar consumenten hun geld in kunnen steken. De laatste jaren is het aanbod in consumentenartikelen juist sterk gestegen, en winkels staan te trappelen om een bijdrage uit de fondsen.”

Marjetta van Hoven, woordvoerder van de retailsector: “Het is voor ons steeds moeilijker geworden om aanspraak te maken op de fondsen die door consumenten beschikbaar gesteld worden. De selectieprocedures zijn erg ingewikkeld en het duurt vaak weken voordat er een beslissing genomen wordt.”

De consumenten waren niet bereikbaar voor commentaar.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wie koopt er nu nog iets als zijn baan niet zeker is, ontslagrecht versoepeling, noem het gewoon een economische moordpartij.

Legio uitzendkrachten die nooit zeker weten of ze volgende week nog werk hebben. die doen echt geen grote uitgaven, laat staan een huis kopen.

Pensioenen die alleen maar omlaag gaan, iedereen begint toch aan een spaarpot voor zijn oude dag, de regering wil wel dat iedereen doorgaat tot 67, maar 95 % van nederland denkt er anders over, dus potten om eerder te kunnen stoppen.

Reageer
gravatar

ja, waar de overheid wel heeft toegeslagen – is het aanpakken van de banken – in de private sector – vreemd – die parkbanken zijn een lust en een leven voor veel ouderen in ons land – nu worden deze rustieke rustgevers weggehaald – omdat onderhoud te duur zou zijn -SCHANDE

Als Bankdirecteur wacht ik jaren op een goede vergoeding van het beheren van de lokale banken in onze directe omgeving – ik hoor niets – lees niets.. en er verdwijnen zitstukken door de lokale ongetemde jeugd.. die met slijptol de stoelen van poten ontdoet.

Er is maar EEN gepaste straf – laat die jeugd de banken herstellen en terug plaatsen – zalzeleren!

Reageer
gravatar

“Er zijn genoeg dingen waar consumenten hun geld in kunnen steken..”
Helaas worden het er steeds minder. Alles wat ik geld aan spenderen waardig vind, is tegenwoordig immoreel, hoogbelast(=slecht voor de gezondheid) of verboden bij de wet…
Gelukkig heb ik dan weer, dat na inhouding van mijn geld met 33%, ik over het restant OZB e.d. mag betalen met wederom 21% heffing. Daarnaast stijgt deze veel sneller dan de inflatie, dus ik mag trots zijn dat ik gelijk al mijn geld terugpomp in de economie, zonder hier ook maar iets tastbaars voor terug te krijgen. In dit opzicht ben ik filantroop.

Reageer
gravatar

Het probleem ligt volgens Scheepsmaker niet bij het aanbod. “Er zijn genoeg dingen waar consumenten hun geld in kunnen steken.

Helaas…. Alles waar ik graag mijn geld aan uitgeef is immoreel, hoogbelast (=slecht voor mijn gezondheid) of verboden door de wet.
Inmiddels zijn mijn wekelijkse verzetjes op de boten in Utrecht ook al weer verboden bij de wet, en helaas wordt het steeds moeilijker om een vrouw te vinden die mijn geld wil accepteren.

Reageer
gravatar

Wat een raar artikel! Alsof de consument verplicht is om inkomsten uit te geven in de retailsector. Hoezo “waarvoor het bedoeld is”? Ik ben blij met het substantiële geld dat maandelijks binnenkomt, maar waar ik het aan besteed lijkt mij alleen mijn zaak. Niet die van de overheid of van de retail-ers.

Reageer
gravatar

Toch heb ik het vermoeden dat de banken hier achter zitten. De laatste keer dat ik een deel mijn schamele uitkering wilde besteden bij de nood lijdende middenstander lag het hele betalingsverkeer weer een plek plat.

Reageer
gravatar

De overheid is zelfs zo goed geweest om speciale maatregelen te treffen waardoor het scala aan beschikbare koopwoningen ‘through the roof’ is gegaan, om de consument alle keuze te bieden. En dan nog maar blijven sparen en sparen, het ondankbare volk.

Reageer
gravatar

Het komt nooit weer goed in dit land. Overduidelijk is de kloof tussen de regering en de bevolking weer aan het licht gebracht. Dit artikel geeft maar weer eens aan dat de bevolking weet waar je met je geld naar toe moet en er zuinig op is. De regering, die zich volksvertegenwoordiging noemt, weet niet hoe snel ze het geld uit moeten geven.

Reageer
gravatar

Remunj (Roermond), een Limburgs bisschopsstadje waar Roer en Maas samenstromen, heeft het hele jaar door een grote aantrekkingskracht op toeristen, waarbij de belangrijke regionale, culturele en commerciële functies, niet onvermeld mogen blijven. Aldus kort samengevat de wervende folder van de lokale VVV. Daarom zal het u niet verrassen dat de winkels in het stadje ook op zondag open zijn.

Ik was toevallig afgelopen zondagmiddag in het centrum van deze plaats om onderzoek te doen naar de verspreidingsgebied van de Bossche bol (sjeklade bollen). Ik heb een foto gemaakt van de allerdrukste winkelstraat, de Hamstraat. Deze foto toont duidelijk aan dat ook in Limburg miljarden worden achtergehouden door consumenten.

Reageer
gravatar

Oom Paulus,

Vorig jaar liep ik alleen in een veel te stille Limburgse stad. Ik heb eigenlijk nooit last van heimwee gehad, maar de mensen ze sliepen en de wereld ging dicht. Toen dacht ik aan Brabant, want daar brandt nog licht.

Had u dat gevoel ook in Remunj?

O ja, de juf laat mij u wijzen op een verkeerd lidwoord in uw tekst.

gravatar

Geachte heer Atheist,

Indien u iemand bij zijn nick naam noemt dient u dit goed op te schrijven :
Het is eigenlijk geen Markie, maar Marky. De laatste naam is namelijk beter voor onze interextranationale uitstraling.

Reageer
gravatar

Mmm, ook hier is er weer sprake van een verkeerd geloofsdenken dat de Speld hier uitdraagt en weer veel opzeggingen kan kosten! Hier heet het achterhaalde geloof ‘het vrije markt denken’ wat gelooft dat als je de bliksemse boel maar aan de markt overlaat en iedereen net als Markie Rutte maar met een stupide glimlach zou consumeerderen dat alles dan goed komt. Nou, dat hebben we met de zgn. ‘vrije markt aanbesteding’ van de Fyra gezien. De goedkoopste variant bleek uiteindelijk het tienvoudige duurkoop en zo kan de belastingbetaler (wij dus) net als bij de banken er weer een keertje voor opdraaien. En dan worden wij in dit e-zine ook nog gevraagd ons geld ongelimiteerd in de te dure economie te kwakken??! En de Speld werkt hieraan mee? Geachte redactie, bezin u op al uw stappen, de eerste opzegging is al weer onderweg!

Reageer
gravatar

De serieuze toon en ondertoon en bijbehorende harmonischen van bovenstaande reactie vind ik een regelrechte afrader.

gravatar

Beste Erwin,

Je hebt helemaal gelijk, ik stel dan ook voor dat je als vrijwlliger gaat en zelf de rekening betaald. De prijs kan na goedkeuring van de regering bepaald worden door het Ministerie van Justitie.

gravatar

Typisch geval van belastingontwijking. In dit geval door de BTW te ontwijken en in plaats hiervan vermogensrendementsheffing te betalen. Scheelt toch weer 19,8% belasting.

Reageer
gravatar

Beste Jeettje, uw google-techniek blijkt intussen tot ongekende hoogten te zijn gestegen. Mijn complimenten! Mijn advies echter: nog even verder googelen.

gravatar

Hmm Jeettje, weet je, een beetje gelijk heb je wel en misschien wel meer dan dat. Echter veel jongedames vinden het leuk om samen te winkelen en door de winkelcentra heen te trekken, daar hebben ze een heel stom woord voor, ze vinden dat gezellig. Heb jij daar ooit van gehoord ?