Kinderen hebben níets geleerd van de crisis in 2008

'Die koters staan erbij en kijken ernaar'

De Nederlandse jeugd heeft níets geleerd van de wereldwijde financiële crisis van 2008. Dat concludeert de Commissie Hervorming Financieel Stelsel, onder leiding van Ed Nijpels: “Kinderen hebben de toekomst, maar geen visie.”

Volgens het rapport schuiven kinderen de problemen door naar de vorige generatie: “Onze kinderen kijken toe terwijl de Centrale Banken sinds 2008 een futloos beleid van quantitive easing voeren, overheden nog steeds garant staan voor banken, ratingbureaus niet hervormd zijn, banken ondermaatse liquiditeitsbeginselsen hanteren en er steeds meer onoverzichtelijke financiële producten in de markt worden gezet. Die koters staan erbij en kijken ernaar. Of ze spelen met blokken.”

De commissie pleit voor een cultuurverandering binnen de Nederlandse jeugd: “Helaas zien we nog steeds een gesloten bolwerk van kinderen die elkaar het handje boven het hoofd houden. Jonge mensen denken te veel in vastgeroeste patronen en houden zo het systeem in stand. Terwijl dat systeem in 2008 bijna het einde van onze samenleving betekende. Zij waren toen al geboren en nu kijken ze toe hoe er een nieuwe financiële crisis in de maak is. Het maakt me ziek.”

Nijpels doet een aantal aanbevelingen: “Het belangrijkste is dat er een eind komt aan die extreem complexe financiële producten. Nu is het vaak nog zo dat kinderen zelf die producten niet eens begrijpen. We hebben een zesjarige gevraagd of hij kon uitleggen wat een Collateralized Debt Obligation is. Kon die niet. Dat is de kern van het probleem.”

De kinderen van Nederland wilden niet reageren.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat is nog helemaal niet zo’n gek idee beste Tjeempie. Als er boven alle Voedselbanken een mooi en groot bord kan worden opgehangen waar “Serious Request” op staat beletterd, zal er vast en zeker animo voor zijn.

gravatar

De commissie heeft een punt als zij pleiten voor een cultuurverandering. Zie als koter maar eens van 10 eurocent een kwartje te maken. Wat de jeugd van tegenwoordig nodig heeft zijn stuivers, duppies, kwartjes, guldens en riksen. Op iets latere leeftijd komen dan de tientjes, geeltjes, zonnebloempies, meiers en vuurtorens. Dan komt het allemaal wel goed.

Reageer