‘Koolhydraten’ thema Bevrijdingsdag 2013

Het thema van Bevrijdingsdag 2013 is ‘Koolhydraten’. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekendgemaakt.

“Voor veel mensen blijft vrijheid een abstract begrip, onder meer omdat dat ook zo is,” zegt Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van het comité. “Door vrijheid te verbinden aan het thema koolhydraten krijgen mensen er meteen een beeld bij.”

Het Nationaal Comité wil het thema ‘Koolhydraten’ onderhouden en actualiseren. “Voor de jongere generaties hebben koolhydraten vaak een stoffig imago, dus is het belangrijk om ze in een actuele context te plaatsen,” aldus Leemhuis-Stout. “Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan Syrië, als je dat zou willen.”

Volgens het comité komt het gekozen thema voort uit het overkoepelende meerjarenthema. Leemhuis-Stout: “Vrijheid is een veelzijdig begrip en daarom werken we met meerjarenthema’s om richting te geven aan herdenken, vieren en herinneren. Het thema ‘Koolhydraten’ past perfect binnen het meerjarenthema ‘Vrijheid en koolstofverbindingen’, waar we sinds 2008 aandacht voor vragen. En met succes.”

Leemhuis-Stout ontkent dat het voedingsbestanddeel niets te maken zou hebben met de Tweede Wereldoorlog: “Het is niet voor niets dat koolhydraten vaak in één adem worden genoemd met vrijheid. Dankzij koolhydraten hebben we voldoende energie en concentratie om helder na te denken en te beseffen dat de vrijheid van de één ophoudt waar de vrijheid van de ander begint. Dat maakt het zo actueel, juist nu.”

Radiopresentator Giel Beelen vindt het thema ongelukkig gekozen: “Hebben de geallieerden gevochten voor koolhydraten? Nee. Voor mij gaat vrijheid over zijn wie je bent, in mijn geval mezelf. In feite word ik door dit thema gereduceerd tot koolhydraten, terwijl ik zoveel meer ben dan dat. Jammer dat daar nu geen aandacht voor is.”

Leemhuis-Stout weerspreekt de kritiek: “Koolhydraten bieden ruimte, maar begrenzen ook. Voor mij zegt dat eigenlijk alles.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Hogescholen InHolland en Windesheim gaan met hun tijd mee; zij bieden aan (nog in het lopende studiejaar) de sterk verkorte HBO-deelopleiding (drie maanden) “Lipiden voor Dummies”, waarin de rol, plaats en functie van HD- en LD-lipiden en trigliceriden in eetpatronen en metabolismen wordt uitgelegd. Deze crash-cursus is vooral gericht op studentes die deze zomer nog in hun bikini willen komen (zónder schoenlepel!) en met verwante obesiete kledingproblemen kampen als gevolg van een BMI structureel hoger dan 35. Men geeft aan dat BN-ers als Sylvie Meis, Sadia Bouhlarouz en Estelle Gullit deelname overwegen. Bij het examen geldt als proof-of-the-pudding de dwingende eis te passen in een Frans Molenaar-bikini maatje 36-38.

Reageer
gravatar

Ik heb nog steeds geen beeld gekregen bij dit thema! Anderzijds, als we echt allemaal overal een beeld hadden gekregen bij elk thema en plan waarbij dat gezegd werd, waren we nu allemaal galeriehouders!

Reageer
gravatar

Giel Beelen meent te weten dat hij zoveel meer is dan koolhydraten.
Dat weet ik wel zeker er is geen groetere ouwe Hoer.

gravatar

Hè, lekker! Ik krijg er gewoon honger van. Tel daarbij het goede nieuws op, dat dat vervelio-jong van een Beeeeeeelen zal worden gereduceerd tot een berg tulpenbollen en het geluk kan niet meer op.

Reageer
gravatar

Heer Viesman,

Het is al veel te laat voor Supertrolletje. Dit zielige zieke manneke is al in vergaande staat van krankzinnigheid door zijn syfilis. Bovendien is door gonorroe zijn geval er bijna afgerot, zodat hij zijn heil moet halen uit smerige berichten op internet. Dat is het enige waar hij nog van kan klaarkomen.

Reageer
gravatar

Nee joh,

Supergeile trolletje kent schaamlippen alleen van de vieze plaatjes op internet. Hij denkt dat het een soort lolly’s zijn.

gravatar

Kan de redactie de voicemail er even afhalen? Het is nu wel bekend dat die ruktroll weer naar Noorwegen is gegaan.

gravatar

Geleerde heer,

Als we toch aan het veranderen zijn in E-nummers, dan heb ik een voorkeur voor “BMW E954”, slogisch.

gravatar

Kruiffie!

Nou zo’n BMW wil ik op mijn achttiende verjaardag wel krijgen van mijn suikertante Paulien, daarom voel ik wel voor het bevrijdingsthema “Suikertante”.

gravatar

Polleke,

Zullen we dan maar voorstellen om het thema simpelweg “Suiker” oftewel “Koolhydraten” te laten?

gravatar

Een koolhydraten-lied lijkt mij erg op zijn plaats. Wat te denken van “kool-en-hydraten is het bevolkingsmenu” (op de wijs van “rats, kuch en bonen”).
Nu nog inzingen door enkele oelewappers en klaar is Kees eh John E..

Reageer
gravatar

Ik hoop dat in het kader van dit weloverwogenbesluit het thema ‘Glucolyse voor iedereen!’
en de cursus ‘Citroenzuurcyclus voor beginners’ ook meer waardering vind krijgt dan het nu krijgt. Het is een fundamenteel recht, maar slechts weinigen weten de juiste stappen te ondernemen om van deze regelingen succesvol gebruik te kunnen maken.

Reageer
gravatar

Als Leemhuis-Stout het nu vertaalt naar een item dat iedereen kan begrijpen kan zij meer draagvlak bij Giel kweken – wat op zich al een prestatie zou zijn: iets bij Giel kweken.

BIER, Giel, ze heeft het over bier.

Reageer
gravatar

100 gram tulpenbollen bevatten zo’n 148 calorieën en 32 gram koolhydraten. Ik vier dat ik in vrijheid mijn aardappelen kan eten. Of een patatje oorlog.

Reageer