Vrije School Zeist schrapt vak uraniumverrijking

Negatieve beeldvorming leidt tot onderwijshervorming

De Stichtse Vrije School te Zeist zal vanaf het schooljaar 2013/2014 het vak uraniumverrijking niet meer aanbieden. Het bestuur van de school heeft hiertoe besloten als gevolg van het teruglopend leerlingaantal en klachten uit de buurt.

Het schoolvak, dat onder de noemer ‘zelfontplooiing door bewerking van aardse elementen’ op de meeste Vrije Scholen wordt onderwezen, is al jaren omstreden. In 2009 organiseerden omwonenden van de Zeister school een petitie, nadat in de buurt driemaal de toegestane hoeveelheid radioactieve straling werd gemeten en een golf aan mismaakte kinderen ter wereld kwam. Tot een verbod kwam het echter niet, vanwege de vrijheid van bijzonder onderwijs.

De SVS is de eerste Vrije School die het vak uit haar lespakket haalt. Belangrijk motief was de negatieve beeldvorming. Lidewieke Dalvers, directrice van de school: “Rudolf Steiner heeft vanaf het begin benadrukt het bewerkte uranium te gebruiken voor vreedzame doeleinden. Hieraan houdt bij mijn weten iedere Vrije School zich. Toch blijkt het moeilijk mensen van hun vooroordelen te genezen. Voor de buitenwereld blijven wij toch dat afgesloten clubje natuurmensen met hun stiekeme nucleaire programma.”

Dalvers betreurt het schrappen van het vak, maar beseft dat de Vrije School met haar tijd mee moet gaan. “Toen onze school startte, in 1935, was uranium verrijken nog een gerespecteerd ambacht. Tegenwoordig is het not done. De laatste jaren hebben we het aantal aanmeldingen voor onze school bijna zien halveren, vanwege de negatieve beeldvorming. We zagen geen andere oplossing meer dan ons aan te passen.”

Vanuit de Vereniging voor Vrije Scholen klinkt kritiek op ‘de Stichtse’. Woordvoerder Ludwig Bruggeman: “In Steiners heilpedagogiek is het verrijken van uranium een essentieel onderdeel. Natuurlijk kun je het schrappen, maar het is de vraag in hoeverre je dan nog van zuiver antroposofisch onderwijs kunt spreken.”

De Stichtse Vrije School laat weten een alternatief te bieden voor het vak. Gedacht wordt aan manden vlechten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zijn op zoek naar een lening? Dit bedrijf bieden lening aan mensen die in nood van de lening, en zal bieden lening tegen lage rente van 2%, dus als je een lening nodig hebt, ik wil dat je gewoon contact met dit bedrijf op dit e-mailadres [email protected]
 

Reageer
gravatar

welkom bij united Service Association we zijn financiële organisatie att slachtoffer en Stabiliseren failliete bedrijf samt hulp doet in een prive Financial slachtoffer van riaseing van het vinden van twee opstarten persoonlijke zaken. contact met ons op via [email protected]

Reageer
gravatar

De duistere kant van vrije meningsuiting. Na ontelbare malen meer-van-hetzelfde moeten we nu wel tot de conclusie komen dat De Speld blijkbaar een andere doelgroep aanboort: de Nigeriaanse-lage-rente-geldleners die gratis mogen adverteren op dit medium. Het wordt dan wel een beetje mono-cultuur onder de vlag van De Vrije School. Rudolf Steiner heeft inmiddels een rotatiesnelheid in zijn graf die de ideale tpm van ultracentrifuges benadert. Tussen twee (): Nigeria exporteert naast olie(lekken) ook uranium, goeddeels naar het Midden-Oosten en Noord Korea.

Reageer
gravatar

Nu ja, we kennen ook nog zoiets als vrije meningsweigering, dat scheelt.
Ik zie hierboven dat men 500 miljoen kan lenen.
Gaarne dit bericht uit het zicht houden van ene Dijsselbloem, u weet wel: die padvinder die met opgestoken vingertje om de wind te voelen en met het kompas ondersteboven het moeras inloopt.

Zelf overweeg ik die lening van 500 miljoen aan te gaan onder de naam Arie Vederci en nog wat gegevens die niet geheel conform de status quo zijn.

Mocht het lukken, trakteer ik op sjekladebollen.

gravatar

Top, wordt de sjekladebol door Jan de Groot zelve, per Solex met zijtassen, aan huis bezorgd? Wordt er een dagtocht NS met rondvaart op de Binnendieze georganiseerd of is er een vrolijke bijeenkomst te uwent?

gravatar

Ben ik een paar dagen weggeweest en ken de Speld niet meer terug… Jammer, als dat de schuld is van een sam, sim of alg snap ik het nog maar ook ik ergerde me al een poosje aan bovenstaande onzin maar weet het aan een ernstig gebrek aan gevoel voor humor mijnerzijds; dacht dat het grappig was op de een of andere manier.
Nou, mijn geweigerde bijdrages van vandaag waren te leuk voor woorden.
O wacht… zou dat het probleem zijn!?!? Ik moet nu eenmaal woorden gebruiken om snedig uit de hoek te komen, een domme post over P.P. en D.R. kwam er wel door na 2x proberen. Mijn hart huilt..

Reageer
gravatar

Is de commercieel accountmanager van De Speld op hol geslagen en de censurele redacteur met groot verlof? De mortuis nil nisi bene! Getuige de bijdrage van de geachte afgevaardigd (Out?)Law blijkt de naald hier steeds in dezelfde groef te vallen. Uraniumverrijking of nucleaire afvalverwerking?

Reageer
gravatar

Het lijkt me dat in deze kolommen voldoende is aangetoond dat het woeker-geldwezen niet louter in handen is van Nigeriaanse ‘erfenis’specialisten, maar dat ook Nederlandse amateurs zich op deze lucratieve markt begeven. Tegelijk valt te constateren dat de toegankelijkheid van dit medium voor copy-cats onbeperkt is en dat niet-commerciële bijdragen geheel zijn vervallen; gedehydreerd na overdoses ‘financiële humor’. Jammer; dit item had tot en met § 24 hit-potentie, maar is nu rijp voor een plek op de advertentiepagina van de Financiële Telegraaf.

Reageer
gravatar

Groeten aan u,
Ik ben mevrouw Nancy Patrick, geaccrediteerde geldschieter, en wat ze te bieden leningen aan particulieren, Heeft u een lening of financiering voor welke reden dan ook, zoals persoonlijke leningen, krediet-bedrijven, krediet Uitbreiding, Zaken van de lening, onderwijs lening, consolidatie van schulden nodig ? Elke vorm van krediet is niet met ons in contact komen via: fm.funds @ yahoo.com en vul lening aanvraag hieronder om zo in staat om u een voorwaarde van de lening te sturen.

KREDIETNEMERS informatie over de lening.

Uw volledige naam: ………………………
Het gevraagde bedrag van de lening: ……………………..
Lening Duur: ………………………
Doel van de lening: ……………………..
Adres: ………………………….
Beroep: ……………………..
Locatie: ……………………..
Land: ……………………..
Land: ……………………..
Sex: ……………………..
Leeftijd: ……………………..
Mobile ……………………….
Maandinkomen: ……………………..

Dank zoals we wachten op spoedig antwoord.
Mevrouw Nancy Patrick

Reageer
gravatar

We geven elke vorm van leningen en uw krediet geschiedenis vormt geen probleem om us.Now u een antwoord op uw financiële problemen now.I aanbod Leningen tegen 2% lage rente rate.Interested personen hebben moet u contact met ons op ([email protected]) foryour toepassing ‘

Reageer
gravatar

Als je die lui van de JFK airport bezig ziet? Met die Nigeriaan? Dus ze verdachten die kerel van ‘bolletjes’ geslikt te hebben. Omdat hij een afspraak met een ‘dokter’ had vonden ze raar. ZEGT DIE KEREL GEWOON TEGEN DIE DOUANE : I HAVE THE APPOINTMENT WITH THE DOKTOR BECAUSE I FARTED ALREADY 4 TIMES TODAY. Dus die flikken raakten helemaal de weg kwijt. Ze stopten heel die kerel in een machine en hij testte negatief op alles.

Reageer
gravatar

En, hoe kwam die zwartreizende JFK-Nigeriaan nu uit de (was)machine, als witte kardinaal? Ik zie de productmarketing al helemaal voor me: Nieuw, geheel verbeterde Coca Cardinali-witwaspoeder, kost een berg, wast een beetje. Nu zelfs met twee witmakers!

gravatar

Zeg Oetelaar : waarom zouden ze precies in Texel kar-huisje uitgevonden hebben? Het komt van het Zuid-Nederlandse woord ‘kruisje’. Iets waar je iets kunt in wegstoppen. Na wat sukkelen werd het dus ‘garage’.

Reageer
gravatar

Suske Pluske op 20, ondanks uw woordkeus die naast zeer primair ook nog bijna orakeltaal mag heten, moet ik zeggen dat mij alle goesting verging na uw associaties van vinger en kont. U had ook gewoon kunnen zeggen: up yours; even duidelijk en veel efficiënter overgebracht. U verkeert (in ieder geval schriftelijk) vaak in de anale fase; is dat een tijdelijke regressie (terugval) of een onbeheersbare impuls vanuit van Gilles de la Tourette?

Reageer
gravatar

Ach… des Zomers als ik op de snelweg wel een achter een schoolbus aan rijd met op de achterbank lachenede kinderen… dan krijg ik me daar vaak al die middelde vingertjes tentoon gesteld en daar in dol ik dan gewoon in mee! Zeg maar poep en pis en al onze naieve manieren van kinds af die blijven.

gravatar

Amai, Suske Pluske, één advies: rijd niet te vaak achter bussen met kinderen aan. Uw landgenoot Dutroux is zo ook begonnen. Waarom overigens geen “Susque Plusque Parfait”? Groeten aan Wiske en Tante Sidonia. Verder geen opmerkingen.

gravatar

Ik vond dat uraniumverrijking op school altijd maar zozo.
In plaats daarvan heb ik het vak zelfverrijking gevolgd, helaas heb ik toen niet zo goed opgelet…

Reageer
gravatar

Ik lig in een deuk=de-hoek… van het lachen. Ik ken jou berendje en suske pluske 2 handen op een buik. Dat is nog geen vinger in mij kont, hi ha honden stront. Ruik je zelf gebruik je zelf.
Wij zijn van de fan club Hietbrink zonder leden. Want ieder woord is van-zelf-sprekend. De speld is de speld en geen naald, pak Hietjebrink en je pakt je zelf in naam van den Brulaap! Jeeeettje hebben je hebben jullie dat nog niet doooor! is de gefustreerde boos en boodschapper van Henky-penky.

Reageer
gravatar

Serieus, in een deuk. Echt waar? Dan weet ik nog wel een Bovag erkende plaatwerkerij bij u in de buurt die tegen billijk tarief deuken uitdeukt. Klaar terwijl u lacht!

gravatar

Beste Outsider,

Een brute aap als de Rotjeknorder Jeettje ramt die deuk in een mum van tijd gratuit en toch pijnloos uit die scholier.

Geen wonder overigens bij het gebruik van een verbale knots, waarop hij stapelgek is. Je kunt wel spreken van knotsgek.

gravatar

Nu nu nu toch Paulus, wat een mallepraat om mij zo bekend te maken bij anderen. Overigens hanteer ik graag het rapier, een knots is zo primitief, daar kan iedereen mee overweg: men raakt altijd wel wat.

Maar wat leuk dat de Onderschoolmeester ook op jouw partijtje komt: mijn goede deelcollega Bert Bokhoven zal het vast leuk vinden die eigenwijze ouwe knorrepot weer te zien.
Heb ik je al verteld dat ik Bert heb uitgenodigd?

gravatar

Ome Paulus,

Doet die gemene meneer Jeettje zich daar echt helemaal geen pijn mee? Nou, dat stelt mij diep teleur.

gravatar

Nee hoor Paulientje, ik heb niemand pijn gedaan. Die Stichtse Vrijescholier heeft het zelf gedaan door zich bij de eurythmieles in een rare knoop te leggen.

En ik ben helemaal niet gemeen: op het feestje van Ome Paulus zorg ik ervoor dat jij een ritje op het nijlpaard mag maken.

gravatar

Sukse Pluske ergens op 15,

Ik ken jou nog wel. Berendje en jij waren twee handjes op één buikje. Jullie zijn Limburg uitgejaagd en gingen in een kartonnen doos op het afgelegen Distelveld wonen. In de Texelse Courant heb ik gelezen, dat jullie aldaar nog steeds in zo’n doos verblijven.

Op de kleuterschool dachten jullie al, dat leren nergens goed voor was. Jullie dachten al alle wijsheid in pacht te hebben. Daarom zijn jullie zes keer blijven zitten in de eerste klas, voordat jullie mijn school verlieten.

Eigenwijze drollen waren jullie.

Als jullie bijvoorbeeld werd uitgelegd dat het woord garage een Frans woord is voor autostalling, dan wisten jullie het beter. Dat zou niet zo erg zijn geweest als jullie niet de ganse dag bleven jennen: “Die domme meester heeft het helemaal mis. Garage komt van het Texelse woord karhuisje. Die domme meester heeft het helemaal mis. Garage komt van het Texelse woord karhuisje. Die domme meester heeft het helemaal mis. Garage komt van het Texelse woord karhuisje.” Uiteindelijk moesten wij jullie mondjes dichtplakken en dat dus zes jaar lang.

Maar ik zie dat jouw boezemvriendje zijn irritante betweterig nog steeds niet heeft afgeleerd. Gelukkig is jullie taalgebruik in de loop der tijd wel wat verbeterd, zeg tot het niveau halverwege derde klas. Daar ben ik dan weer wel verheugd over.

Reageer
gravatar

een van de taal-liefhebberije of lievelingspecialiteit van de duizenddichter is…. alle dierenamen meest natuurkundig gegeven; terug te verklaren naar het Nederdiets vanuit de dialekt-diets maar dan ook alle dieren van de ganse wereld…. tenminsten de hoofdsoorten daarvan… en of hunne specialistische bij-namen. Thans enkel weken in Amsterdam gaf ik voor mijn thuis bewoners een lezing al la Manbijthond met tekst en uitleg omdat Andreia van Andrei beiden uit Romania; een Hamsterknuffel beest kreeg voor haar 24e verjaardag. Hamster=hamster ook in het romeens, bewijs alles dialekt/diets omdat alleen in onze taal alle woorden en namen een significante betekenis bezitten… met garage heb ik geen beeld signifantiek, maar met garage=kar-huisje wel. Hamster… en wat presteerd dit beest… het weet voedsel in haar wangen=wij-hangen en draagt dit ham=home=hiem heem of heim… zo Hamster is precies wat ze doen; kreeg als hamster=heem-stuur en of heem-sta-er haar enige juiste naam… omdat ze op deze vooraden langer veilig thuis kunnen vertoeven. 500 diersoorten heeft de duizenddichter op schrift en veel met tekeningen gemaakt of verzameld. Jammer dat zo weinige er iets mee van doen willen, wat de duizenddichter allemaal als meest ongehoord buiten enige bestaand boeken omtremt vele zaken ontdekt. Autodidakt=uit-U-die-denkt en zo kwam de mensheid tot haar meest juiste bevindingen en uitvindingen. Het laatste dier in toepasselijk naamgeving; door Hietbrink ontdekt was kameel=kouw-moel omdat hij het zelf met eigen ogen zag te Marokko hoe zij met krampachtige snuitwerk werkelijk alles vermalen wat tussen hun tanden… ja zelfs hele doorne struiken krik-krak-kraken tussen hun kakement=kaken-mond.
Hond=hoedend=hund=hond en dat is de eigelijke funktie van alle honden… dus de ganse natuur is niet die natuur meer… dus houd je bek!

Reageer
gravatar

Hier moet ingrijpen voordat er ruzie komt.

Heer Jeettje,

Wat schreef Paulus nu precies? (Merk vooral het woordje “gebruik” op.)

Lees nu nog eens jouw eigen bericht.

En…

gravatar

Ik heb werkelijk geen idee waarop u meent te moeten ingrijpen, Hoofdreacteur.

Wat dat betreft kunt u beter de aanhalingstekens van Paulus bij de kladden grijpen eer een niet nader te noemen persoon hierop aanslaat.

En dan nog; Paulus en ik ruzie? Het idee.

gravatar

Heer Van Swalmen Blerick Cromweel,

Door uw langdurige afwezigheid heb ik u nog niet kunnen uitnodigen voor mijn x-feest in de mooiste plaats ter wereld.

Bij deze dan.

Datum, tijd en exacte locatie worden nog bekend gemaakt door de organisatie.

Reageer
gravatar

Hallo? Paulus? Geef eens antwoord? Je hebt het ineens over de mooiste plaats van de hele wereld, dus dan is het wel zaak de planning op orde te hebben hier.

Misschien kunnen we het samen laten vallen met de Marathon: dan maken we er een lopend buffet van.

gravatar

Ah! ik heb het. Het is niet “.. woord waard” maar je vroeg naar ‘woordwaarde’. Kortom; je speelt een potje scrabble en vraagt nu aan mij de score op te tellen? Heb ik het zo goed begrepen?

Het komt de verstaanbaarheid ten goede om zo af en toe die puntmuts óp je hoofd te zetten in plaats van op je schouders.

Waarom draag je dan ook geen kek alpinopetje? Je hebt er echt het hoofd voor en de Solex reageert daar ook altijd goed op.

gravatar

Een aap met een alpino petje
lag in zijn te smalle bedje
hijg en hij lag en lag daar maar
on aan raak baar plotseling klaar.
en dat was dus een natte droom
werd wakker naast zijn suikeroom
den kikker op den andere kick-er
wat flik je mij nu zei de flikker

gravatar

Je als een ander voordoen
is gebrek aan fatsoen.
Dat zal iedereen weten
maar ben ik vergeten.

ander = and er
voordoen = voord oen
gebrek = geb rek
fatsoen = fats oen
iedereen = iede reen
weten = wet en
vergeten = verg eten

Het spijt zeer, dat ik het spellen ben verleerd,
maar ik zelf vind dat niet verkeerd.
Daarom zeur ik er iedereen mee aan het hoofd,
die nog verstand heeft waarvan ik ben beroofd.

Reageer
gravatar

ander=aan-daar dus niet hier
voordoen=weer-doen nog eens
gebrek=geef-bij-reik er nog een aan
fatsoen=fout-zijn goed maken
iedereen = heet-er-een iemand
weten=wet=weten
vergeten=weer-ga-eten

gravatar

iedereen=heet-er-één dus allen één… ied=hiet=heet de H. meestal niet meer in uitspraak. Dat komt omdat de nederlandse taal in beginsel (schrijftaal) is samen gesteld uit het dialekt-diets en in die dialekten door ouderdom woorden zijn in-gekrompen… Maar… dat betekend juist door de herstelling van woorden… dat
je kunt zien dat het ABN Nederlands ooit een nog volmaakter spraak is geweest dan de schrijftaal die alles verbasterde, door woordjes aan elkaar te plakken. resulataat=er-is-al-dat.
Op oude grafzerken kun je lezen dat er een zuivere taal bestond voor dat de mens dialekt begon te spreken. Kar-huisje is woord-beeld garage de verbastering en geen zuiver woordbeeld meer. Je ze je kar in een huisje=kar-huisje-garge=gare=karren waar alle karren stonden die niet de stad in mochten, thans station.

gravatar

Het Koeterwaals (= koe ter Waal) komt uit het Diets,

zoals het mooie woordje fiets. (= foor iets),

daardoor komt het plezante (= plee + zand) feest (= fee ist)

van het oud-Dietse woordje (= word je) beest (= bee ist).

Gelukkig ligt Atlantis (= wat land is) bij het eiland (= ei landt) Texel,

want dat rijmt (= rijm ‘t) zo mooi (= me ooi) op deksel (= dek zeil).

gravatar

O jee, ben ik vergeten mij een gebruikelijke veer in de kont te steken. Daar komt ie alsnog:

Dus (= de us) lang leve (= niet doodgaan) mijzelf, de enig echte geweldige (= taal verkrachtende) Tiendichter des Vaderlands (= koninkrijk)!!!!!!

gravatar


Citaat
(Geintje als het mag: citaat = zie daar)

“Ik ben al dertig jaar bezig met de secundaire geschiedenis en kan aantonen dat Texel een overblijfsel is van Atlantis en vanuit de Texelse taal laat ik zien dat alle talen uit één taal stammen.”

Lees verder:
> http://tinyurl.com/cqosl4k

gravatar

Meneer Perwlsky,

Wat heb ik nou onlangs geschreven!

Je bent wel geen familie, maar hou je vanwege de lieve vrede een beetje in.

gravatar

gezellig kouten=praten…
Het Koeterwaals=kout-er-waals=vals=vaals daar de mensen er duits en waals spreken.
fiets=foetsie snel weg wezen; uit de voeten=foets=fiets.
plezant=plezier=play-sier van spelend versieren.
Beest=beist van bijten… vooral kinderen zijn er bang voor…
Atalantis=oud-land-is. dat niet meer bestaat. Eiland=ee-land land dat in het ee=water ligt het IJ=ee=aa=loo alles dialekt-diets voor water.
Zeeland=zee-land en dan weer land en dan weer zee door alle eeuwen heen.! Rijm=roem iemand berijmen en beroemen in zijn daden.
deksel=dek-ze-al. Zeil van zeilen=zee-eilen snelheid over het water. Dus=-te-us… helemaal gelijk dus! Citaat=zegt-dat. Maar wie wat oorspronkelijks zegt heeft het meest-al van en ander gejat.
Jonges meiden ga zo door… vooral asocieren. Mens=me-en-is=mens en de betekenis kennen van de 360 voegwoorden die ik U laatst gaf van “het fundamenteel dialekt-diets spraak stelsel. Roept U Maar!

gravatar

JJJJJAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaa hooooorrrrrrrr, daarrissieweerrrrr!
Het lijkt de Dik-voor-mekaar-show wel, maar daar kon je tenminste nog om lachen.

Hoewel een gek die meent dat zijn zelfverzonnen gezwatel aan diefstal onderhevig is ook een moede zwakke glimlach kan ontlokken.
En de verzuchting: kan iemand het hek weer sluiten? En de kapokvulling van de isoleer aanvullen graag.

gravatar

@Prwlski
Een paard hoort te weten dat paarden geen veer in de reet gestoken krijgen doch uitsluitend gember

gravatar

Fiets=voet-ze zonder de voeten om de pedalen=op-dalen, op-dalen op-dalen met de voeten fietsen=voet-ze geen meter vooruitgang… foetsie weg wezen! Jeettje is een jalourse half intelektueel en alles wat hij niet begrijpt bestaat een voudig niet. Velo=wiele wiel wiele wij willen wielen rennen de bolletjes trui…

gravatar

@ Jeette… zag je laatst nog dronken slingeren op je afzichtelijke solex.
Als jij het nu beter weet kom dan toch eens met een dergelijke woordverklaring in verbetering. Hietbrin heeft tenminste nog iets te melden. Waar geen speld is tussen te krijgen.

gravatar

Ik drink nooit alcohol als ik moet rijden, dat soort eigenaardigheden laat ik aan u.

Een woordverklaring waar geen speld tussen te krijgen is?
Makkelijk genoeg: Hietbrink = gek.

Waar blijft dat kapok nu? Ik hoor nog een rare echo.

gravatar

Beste medereacteuren,

Ik verzoek u niet meer te reageren op berichten van een zelfingenomen, egotrippend, zelfbezoedelend, krompratend warhoofd. U weet wel wie ik bedoel.

Vooruit, nog één reactie dan om het af te leren:

Warhoofd, denk aan de afspraak morgenochtend om acht uur precies. Indien u zelf geen vervoer heeft, kan ik wel een ambulance regelen met vier flinke ziekenbroeders.

Reageer
gravatar

We kunnen wel allemaal lekker satirisch meehuilen met de wolven in het Politiek Correcte Bos, maar wie zorgt nu voor instroom van studenten in de kernenergetische vakken in Delft en Eindhoven? Krijgen we een herhaling van zetten met buitenlandse studenten zoals ooit Dr. Ali Khan die promoveerde in Eindhoven en ‘ervaring opdeed’ bij Urenco in Almelo? En op basis daarvan ultracentriges uit de grond deed schieten in o.a. Noord Korea, Iran en elk land dat hem daartoe voldoende geld bood. Als de ‘eerste geldstroom’ opdroogt door bezuinigende, onderwijsonvriendelijke kabinetten zoals Rutte II, worden universiteiten onvermijdelijk afhankelijk van een tweede en derde geldstroom. Onze T.U.’s zijn nu al meer afhankelijk VAN toegepast onderzoek dan bezig MET fundamenteel onderzoek. Volgende stap, alles privatiseren en verkopen aan hedgefunds en/of criminele bankconsortia? Of dan toch maar beter zonder tussenpersoon rechtstreeks aan de OPEC? De aan ons toegeschreven innerlijke strijd tussen koopman en dominee wordt onveranderlijk gewonnen door de zwaartekracht van het geld; nooit door gewichtsloze ethiek. Ik stop, voor ik als adept van BWH te boek kom te staan.

Reageer
gravatar

Kom kom, niet zo somber; dit studieclubje zorgt echt niet voor massale instroom op universiteiten hoor.
Op normale, niet eigen gestichte universiteiten: daar moet men meer voor meebrengen dan kennis van breien, macrameeën en euritmische Wagneropvoeringen. Zelfs kennis van homeopathische kruiderij is daar geen pluspunt.

gravatar

Die Wagneropvoeringen hebben toch enig nut. Men kan daarvan leren dat een Heer zijn bootje door een zwaan laat voortbewegen. Dat gedoe met lawaaïge motorboten vind ik maar nix. En de rest van Wagner ook niet, maar dit terzijde.

gravatar

WBH leest en lest in principe alles… en vele zaken lopen in de tweede regel al dood. Met boeken heb je soms het zelfde dat je na de helft al zo ver bent. Dus aan te langen stukken ligt het niet. Het gaat om de tot-tale inhoud. En je intresse curve natuurlijk.
Daarbij de mensen praten over wat hun intreseerd=intresse-eert of helemaal niet. En dan kun je veel overslaan. Alle onderwerpen op de speld worden per intresse item gelezen… straks ook nog over 100 jaar, en als één iemand dan nog geintreseerd prima en anders doet Hietbrink het toch lekker alleen voor zich zelf. Wat heb ik met al die andere te maken, vooral zij die hun namen niet noemen zijn al bij voorbaat verdacht.
Nikname=nek-naam… waar men met de nek wordt aangekeken.

gravatar

Henk van Mathenesse Spaland.

Nu u het er toch over heeft; de Zwaan was eens in Rotterdam een letterlijk bewogen onderwerp. Ik meen dat dit destijds werd opgelost door alle schokdempers van het wagenpark van de Dienst Brugbeheer te demonteren om het vervolgens aan het tuigwerk van de Zwaan te kunnen bevestigen.

Ik ben als voormalig inwoner van die plaats natuurlijk zeer benieuwd of dat wagenpark zich nog schokkend door het stadsbeeld beweegt.

Pardon, ik kan de vraag beter aan Jeetje stellen. Jeettje kom er dus maar in.

gravatar

Paulus den Boschkabouter,

De brug “De Zwaan” bleek inderdaad te bewegen. Dit nu hebben bruggen niet te doen. Bruggen hebben gewoon stil te staan, net zoals in sommige steden in Brabant de tijd.

Over het Rotterdamse wagenpark zijn mij niet alle bijzonderheden bekend, maar dit is een eenvoudig doch oppassend Schiedammer niet aan te rekenen. Wel meen ik – ik weet het niet zeker – in het aanroeren van dit heikele onderwerp een poging te zien om Heer Jeettje uit zijn tent danwel het schuurtje met de Solex te lokken. Het is maar een losse gedachte.

gravatar

Zo, even de handen gewassen. De brug werd ontworpen door een Utrechtenaar van geboorte, die bovendien studeerde in Amsterdam, zodat een en ander verklaarbaar is: men heeft in Utrecht niet zo’n grote waterweg en Amsterdam duikt liever de grond in. Beginnersfoutje dus, wegens gebrek aan oefening. Inmiddels elegant en afdoende hersteld.

Aangaande het wagenpark speel ik deze vraag liever door naar Heer Bøs, de onbetwiste autoriteit op dit gebied.

gravatar

Ach ja, heren Van Mathenesse Spaland en Jeettje,

De Solex was in mijn jongensjaren een goed en goedkoop verplaatsingsmiddel, alhoewel een tiener destijds zichzelf daarmee alleen ‘s nachts durfde te vervoeren, als de straten verlaten waren. U zult wel begrijpen waarom ik het woord “vertonen” niet gebruikte.

Er is in De Speld al veel te veel ruimte aan de Solex verspilt. De reden dat ik mij er nu mee bemoei, is mijn recente avontuurlijke tocht op zo’n gehuurde gemotoriseerde fiets door de dreven van De Meijerij.
Gezien de grillen van het ding heb ik weinig kunnen genieten van de prachtige landelijke omgeving.

Het voordeel was, dat ik de lange tocht heb volbracht met slechts één liter brandstof in het tankje. Daarbij moet worden gezegd, dat ik helft van de afstand heb moeten gebruiken om het eigenwijze geval aan te duwen.

gravatar

Aggut, omdat de kleine man niet met zijn beentjes bij de trappers kon, deugt het vervoermiddel niet?

Dan zal er wel een hoop paardevlees in die Bossche bollen terecht komen: zo’n knol is nóg hoger: kan dus helemaaal niet deugen.

gravatar

Heer Jeettje,

Ik ben bang dat u tijdens uw schooljaren op de vrije school te veel bent geïndoctrineerd o.a. met betrekking tot de lengte van kabouters.

Het grootste deel van mijn leven bedroeg mijn lengte 1,835 meter. Echter door de gevorderde leeftijd is dat nu vijf millimeter minder. Er zijn onder bekende korfballers zelfs nog langere, doch slankere soortgenoten.

gravatar

Het wordt steeds gekker met die Boschbouter. Nu begint hij toch echt zelf over de dreven van De Meijerij. Enige tijd geleden zond ik hem een link waardoor hij kennis kon nemen van wat een erudiet wandelaar over deze dreven zoal te vertellen had. En toen wilde meheertje er geen kennis van nemen.

De ene keer begint hij er zelf over, de andere keer wil hij er niet van weten.

Ach ja, gecultiveerd onbegrip is het zoete gif van repressief conservatisme.

Dat heeft er wel nix mee te maken, maar het is evengoed waar en bovendien had niemand er nog aan gedacht.

gravatar

U daast meneer Jeettje,

Ziet u een puntmuts op mijn foto?

Uit uw reactie blijkt hoezeer u destijds geïndoctrineerd bent op de vrije school. Heeft u daar ook het discrimineren van het kabouterras geleerd?

Overigens, vergeet uw uitnodiging maar.
Zo die zit!

gravatar

Nee, natuurlijk zie ik geen puntmuts: de toegekende ruimte door Gravatar ontbreekt daarvoor totaal.

U hoeft niet zo aangebrand te reageren: zo’n puntmuts is reuze handig in de supermarkt; men loopt elkaar niet zo gauw kwijt en het oogt volwassener dan een kinderkarretje met een vlaggetje. Ik heb daar begrip voor.

gravatar

Paulusje, die uitnodiging intrekken is niet lief van je. Boos zijn is één ding, maar boos blijven is iets heel anders.

gravatar

Zogenaamde oma Spaland,

Je verstoort hier de rust die ik wil bewerkstelligen.

Jij gaat toch niet de kroost van mijn kroost belasteren. Is het wel?

En je wilt mij toch niet vertellen dat dat stuk vreten, de vooringenomen ‘Hollandse staatkundig-gereformeerde dominee Stephanus Hanewinckel, een onbevooroordeelde kijk op het Brabantse leven had. Wel?

Bemoei je met je eigen zaken, wanstaltig Sinaasappelkop!

gravatar

Zeg Oma Paulussen, noemt u dat de rust bewerksteligen? U geeft de kinderen wel een voorbeeld! En laat de dominee erbuiten. Nee, de pastoors, dat was lekker volk. Wijntje en Trijntje en aan dat soort artiesten moest je dan je zonden opbiechten. Ik heb het allemaal meegemaakt. Laten we het geloof er maar buiten houden. Moge de zegen van de Heer op u nederdalen als een heiblok op de paal.

Waar het om gaat is dat hummeltje Paulus moet leren lezen, óók als het over een dominee gaat. En dat leren ze niet op een vrije school.

Hebt u dat?

gravatar

Met een paar verontruste ouders hebben wij besloten de klagende buren te ruimen. Het ken toch niet zo wezen dat onze kinderen naast het toch heel nuttige breivak nog niet eens een kopje uranium kunnen verrijken? Waar moet dat heen? In de geruimde buurt zullen wij een park aanleggen met daarin een griezelgrot, een mismaakten zandbak en een speelweide voor ruimschoots gehandicapten die een abonnement hebben.

Reageer
gravatar

Ik moet hier nogmaals dringend ingrijpen.

Rudolf Paulussen,

Wat heb ik jou gezegd?

Nu weet ik wel dat voormalige vrijeschoolkindertjes allemaal hele of halve analfbeten zijn, maar je had mijn boodschap ook kunnen laten voorlezen.

Knoop maar eens goed in jouw dovemans oren, dat discriminatie van en door wie dan ook niet alleen in De Speld niet wordt getolereerd, maar zelfs in ons hele land!

De Redactieraad bezint zich momenteel op passende maatregelen.

gravatar

Ik voel mij als vrije antroposofische filosoof niet echt aangetrokken tot het vlechten van rietenmanden.

Het lijkt mij beter om meer tijd te besteden aan een van de belangrijkste, maar helaas wat ondergeschoven filosofisch kindje van onze Grote Leermeester Steiner, het racisme. Onze kinderen wordt immers heden ten dage onvoldoende verachting voor negers en joden bijgebracht. Dat is een grote schande!

Reageer
gravatar

Hier moet ik dringend ingrijpen.

Rudolf Paulussen,

Wij houden het hier graag een beetje netjes, dus laat u zich niet meer zien in De Speld.

gravatar

Namens de familie Paulussen wil ik u allen mededelen, dat wij ons distantiëren van ons zwarte schaap Rudolf Paulussen.

Overigens is zijn geestelijke afwijking te wijten aan zijn jeugdvriend drs. Ron Dunselman, voorzitter Antroposofische Vereniging in Nederland. Rudolf is zelfs bij hem ingetrokken om de ware vrijheid direct te mogen beleven en zo “een weg tot zelfkennis en kennis van de wereld te vinden. Het helpt hem om midden in de wereld te staan en praktisch vorm te geven aan een spirituele levenshouding.”

Amonshoela!

gravatar

Heer Verwijzer, achter uw schijnbare behulpzaamheid blijkt een bijbedoeling schuil te gaaan. Bij het volgen van uw verwijzing stuit men terstond op een verzoek om een periodieke schenking.

Ik begrijp dat ook De Speld een bepaald verdienmodel moet hebben, maar het verzoek om die periodieke schenkng viel mij toch rauw op het dak. Eerst moet ik het AOW-gat overbruggen, daarna zien we wel weer verder.

gravatar

Erg jammer dat uraniumverrijking van het rooster verdwijnt. Zo’ n kind kan het later wel schudden als hij of zij op zoek gaat naar een baan in Noord-Korea of Iran. En wat als we weer kerncentrales gaan bouwen in Nederland? De kwaliteit van onze beroepsbevolking loopt wederom een gevoelige tik op. Onderzeeërs en oorlogsschepen bouwen we ook al niet meer. Wapensystemen en munitie zijn ook verdwenen. Ik vind dat elk zichzelf respecterend land moet investeren in voldoende vernietigende kracht om alle omringende landen 10 maal van de kaart te kunnen vegen. We moeten terug in de top 10 van meest vernietigende landen tussen Iran, Israël en Noord-Korea. Neem een voorbeeld aan Brazilië, die bouwen hun eigen kernonderzeeers. Wij exporteren waterige tomaten.

Reageer
gravatar

Mijn huisdieren gaven altijd wat licht als ze daar in de buurt geweest waren. Best makkelijk, want anders struikel je ‘s nachts op de trap als je kat erop ligt. Nu zie ik hem tenminste.

En wat is er nou mooier dan bij het licht van je eigen huisdier een boek te kunnen lezen.

Maar ach, helaas. Dan maar een schemerlamp aanschaffen.

Reageer
gravatar

Mooi zo. Bij ons in Apelfoort zijn de wilgenbomen net geknot dus kunnen ze nu mooi bij ons wilgenmanden komen vlechten. Zijn die vrije kinderen toch nog ergens goed voor.

Reageer
gravatar

Jammer hoor Uraniumverrijking past niet alleen in de traditie van de Vrije School maar is ook verbonden aan het gebouw. Al in de tijd dat het gebouw door het Christelijk Lyceum werd gebruikt werd er volop geëxperimenteerd. De bijzondere flora op het terrein is aan deze rijke traditie te danken. Volgens mij is destijds ook contractueel vastgelegd dat de Uraniumverrijking moest worden voortgezet.

Reageer
gravatar

Leer en huiver: ze waren -zoals iedereen in Nederland- vrij om een school te stichten, en dat hebben ze gedaan. En ze noemden het Vrije School. Vrij van bemoeienis van officiële zijde.

Ze doen niet zomaar wat: ze volgen de Leer van Papa Steiner. Verder ga ik niet, het is té erg: onderzoek dient hier zelf gepleegd te worden.

gravatar

Tis wel verdomde jammer want de kinderen bouwden in plaats van gebruikelijke vulkaan van die minikernbommetjes die het echt deden en ook maakten ze tijdens kookles van die heerlijke ijslollies die zo lekker op de tong prikten en in het donker zo groenig glansden. De enige fout was de gebrekkige dialoog met de buurt en het laten voortbestaan van de oppositie. De Vrije School denkt gelukkig aan een doorstart en dan kan mijn zoontje, tenminste ik denk dat het een jongetje is, weer naar school!

Reageer
gravatar

Ik moest altijd een rose jurkje aan tijdens de euritmielessen. En breien. Nu weet ik nog steeds niet of ik een jongentje of een meisje ben.

gravatar

Jazeker! Er waren groene, gele en rose gewaden. je moest er een aan.
Dus ik rennen voor een groene…( op de Oude wet in Zutphen +/- “74- “70 …) de trap op naar de Euritmiezolder.
Maar dan werd ik altijd halverwege door zo’n geitewolle baardaap in mijn nekvel gegrepen:”De eerste zullen de laatsten zijn”. Sprak die dan,Vroom en bijbels..

zodoende…

gravatar

Gelukkig heeft de onderwijsinspectie korte metten gemaakt met deze en andere antroposofische onzin, al zijn ze nog niet klaar.

gravatar

Een zeer juiste conclusie, waarde Luttelgeest.
Papa Steiner stond verlichting van de mensheid voor, nou ja; sommige uitverkoren delen van de mensheid, toevallig antroposofen, en dat gaat gepaard met méér regels dan men kan bedenken, waar niet van af geweken mag worden. Papa is God, en die spreek je niet tegen.

En daar horen ook de lichteffecten bij tijdens de jaarlijkse opvoering van de Wagner cyclus, zodat het afschaffen van dit vak het ergste doet vrezen.

gravatar

Een nieuw onderwerp onder een oude illustratie. Maar wel heel actueel nu kernreactor Petten opnieuw uit productie ligt. Er dreigt isotopen-tekort in heel Europa, LaHaye in Frankrijk kan dit niet allemaal in zijn eentje beleveren en Berlusconi heeft zijn uraniumverrijkingsfabriek in Milaan nog niet rond met de plaatselijke maffia. Hoe moet dat nu met de opleiding van nieuwe lichtingen radiologen als de SVS na wat milieu-actie al afhaakt?

Reageer
gravatar

Negatieve beeldvorming leidt tot onderwijshervorming… onderwijs afschaffen bedoeld u zeker! Hietbrink ziet alleen maar negatieve beeldvorimng. Heerlijk het systeem stort eindelijk in elkaar, Na de lagerschool kunnen hersenen van leerlingen niet verder meer verijkt worden daar gedwongen intresse niet werkt… en internet alles bied naar vrije keuzen van welke intresse dan dan ook. Dan krijg je ook automatisch specialitiet want wat moet je met… het rijtje namen van eilanden te onthouden aan de andere kant van de aardbol, waar ieder daar zijn eigen problemen en op hun beurt niets kan… met hoogeveen sappemeer, oude en nieuwe pekepla er in te stampen, een nutteloos systeem te handhaven om willen van de 10.000de leerkrachten met over het paard getilde salarissen. Vroeger mocht de schoolmeester gratis aan de school wonen en dat was alles. één school meester voor elke plaats, en slechts in de winter naar school. Dus ook weg met het systeem dat de bovenklasse in standhoud. De onderklasse vraagt daar trouwens niet om. “vrij onderwijs is trouwens op de eerste plaats óók geen onderwijs te willen, dus weg met leerplicht.

gravatar

In de jaren ’70 brak Ivan Illich een vuistdikke lans voor en in “Ontscholing van de maatschappij” (Het einde van een illusie?). De New York Review of Books noemde dit boek bij de negende druk in 1978 “Misschien wel het belangrijkste boek dat de laatste 20 jaar in Amerika is verschenen”. Laatste regel: “We hebben een nieuw leefklimaat nodig waarin we klasseloos opgroeien, of we zullen een Brave New World krijgen, waarin Big Brother ons allemaal opvoedt”. Dus nog uiterst actueel en van harte aanbevolen. Leesvoer voor BWH?