Internationale hulp na aardschok Groningen

'Mensen zijn er wakker van geworden’

In een groot aantal landen zijn inzamelingsacties begonnen voor de slachtoffers van de aardschokken in Groningen afgelopen nacht. In totaal zou al een bedrag van 500 miljoen euro opgehaald zijn.

Inwoners van Pakistan reageerden geschokt toen ze hoorden over de overlast die de aardschokken veroorzaakten. “We zijn intens verdrietig door de tragedie die zich in Groningen heeft afgespeeld. De schokken zijn tot in Zandeweer en Garsthuizen waargenomen. Mensen zijn er wakker van geworden. Dat is nauwelijks te bevatten”, prevelt de nog emotionele Qasim Ahmad, terwijl hij koortsachtig tassen met kleding verzamelt.

Ook aan de andere kant van de wereld is de verbijstering groot. In het Chileense dorp Putavil doneren mensen hun complete maandloon aan het getroffen gebied. Jesús Fernando Torres: “Dat is natuurlijk niet veel, maar hopelijk helpt het om de scheuren in de kerk van Kantens te herstellen.”

In Groningen zelf wordt dankbaar, maar nuchter gereageerd op de internationale hulp. “Sympathiek”, beaamt de Uithuizense dominee Peter Wellen. “Maar we hebben al veel goedbedoelde hulp terug moeten sturen. Vanuit Pakistan ontvingen we bijvoorbeeld geiten en rijst in plaats van aardappelen en groenten. Daar help je geen enkele Uithuizenaar mee.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jeetje wat lief van al die mensen, ik ben ontroerd dat men zomaar zoveel geeft terwijl we toch nog steeds een behoorlijke welvaart hebben.

Reageer
gravatar

Groningen is binnen 24 uur getroffen door twee ramp0en tegelijk. Een nieuwe aardbeving en een bezoek van He4nk Kamps. Ik weet nog niet wat het ergste is.
Volgens brood etende profeet Kamps zijn de prijzen van de huizen in Groningen niet significant gedaald. De huizen overigens wel.
Er gaat niets boven Groningen maar er zit ook niets meer onder.
Het beroep van grafdelver dreigt daar te verdwijnen je hoeft alleen het groene tapijt nog op te tillen en vervolgens maak je een vrije val.

Reageer
gravatar

En geheel volgens de logica van Kamp kunnen die Groningers best elke dag op en neer reizen naar Limburg: ze zijn het ondergronds zijn nu wel gewend, De mijnen kunnen weer open.

gravatar

Zekers Heren, u bent helemaal op de hoogte, merk ik.
Waaraan ik zou willen toevoegen dat als Blok excuses maakt, ik die van Kamp ook wil hebben.

Gewoon excuses dat hij Kamp is.
Dat hij het ook niet kan helpen dat hij in zijn jeugd in een ketel Botox is gevallen.
Dat het hem heel erg spijt en hij als boetedoening op de Noordpool ijsberen zal gaan voeren.
Zoiets.

gravatar

Ik zou nog veel liever zien dat zijn moeder excuses maakt voor het feit dat hij geboren is.
Ook lijkt het mij verstandiger dat hij de ijberen niet voert maar dat de ijsberen zich aan hem tegoed doen.

gravatar

Zeg jongens en meisjes,

Wij gaan ons niet bescheuren om de scheuren, maar het is wel grappig. Althans voor de leedvermakers onder ons.

Reageer
gravatar

Ik begrijp het wel. Kijk, Gruningers zijn stugge lui aan de oppervlakte, maar ze hebben diepe emoties, heel diep. Tientallen meter diep zelfs. Ze kijken nors en mopperen onverstaanbaar maar diep vanbinnen kolkt en kookt het en tja, dan kan het niet anders of al die passie barst een keer los en, tja, dan rinkelen de ruiten en schudden de schoorstenen.

gravatar

Nog iets uit “Op Hoop van zegen, De Musical”: (“De bodem gaf, de bodem NAM.”)

(Op de wijs van Hoor wie klopt daar kinderen.)

Hoor wat beeft daar kinderen
Hoor wat sneeft daar kinderen
Tja, het is het huis van ome Joop
Hoor wat beeft daar kinderen
Hoor wat sneeft daar kinderen
Tja, het is nu echt wel voor de sloop
Tja, ome Joop, tja, ome Joop
Je huisje is nu voor de sloop
Je kunt wel gaan claimen
Maar ik heb niet veel hoop

Reageer
gravatar

Ik vind dit echt een zeer ondankbare manier als reactie op de hulp die ze krijgen.. Ze mogen blij zijn dat ze hulp krijgen van buitenaf..

Reageer
gravatar

Ach kom, meneer Lont, “Sympathiek” in Grunnings is “Wij zijn uitzinnig van dankbaarheid” en geiten terugsturen is een oeroud gebruik om vriendschappen te bezegelen. Die multi-culti Pakistani voelen dat heel subtiel aan.

gravatar

Terecht niet al te dankbaar: in plaats van een schadevergoeding wordt hen sl*echts een lening aangeboden, door ene Peter Smith. Worden ze ook niet beter van.

gravatar

mensen ik denk dat we voor de gek worden gehouden en dat dit een 1 april grap is!!
kan natuurlijk waar zijn..maar mensen in zulke landen kunnen hun geld zelf beter gebruiken voor alle problemen van dien die ze daar hebben dan groningen te helpen!!!

Reageer
gravatar

Linda; wij Speld-lezers zijn niet gek, integendeel durf ik wel te zeggen. Ons neem je niet zomaar in het ootje (ik spreek voor het gemak van ‘alle’ lezers, het staat eenieder uiteraard vrij zich hiervan te distanciëren) door een 1 april-grap te ontmaskeren op 17 februari!! Al het nieuws in de Speld klopt, is betrouwbaar en geloof het nou maar gewoon; alles wat in de krant staat ook trouwens. Verzin maar iets beters, je hebt nog wel even tot 1 april, groetseltjes!!!

gravatar

@Takkewijf
Wat goed dat jij Linda terecht wijst dat het geen 1 april grap is natuurlijk niet. Het zal wel om Linda de Mol gaan. Probeert de lezers van de Speld om de tuin te leiden zodat wij vervolgens weer worden opgezadeld met nieuwe afleveringen van Wie is de Mol terwijl dat natuurlijk al lang bekend is bij ons. Je moet ook wel behoorlijk dom zijn wil je dat niet weten want je hebt een heel nest van die ratten op de TV. Linda. Johnny. John enz enz.
Nee dit hele zaakje begint behoorlijk te stinken en niet naar gas.
Ook het feit dat die geiten teruggestuurd zouden zijn berust niet op de waarheid.
Deze staan verstopt achter de boerderij van Henk Bleeker. Heeft deze via zijn vrienden in Den Haag in beslag laten nemen omdat de geiten niet over oormerken zouden beschikken en zo deze hulpverlening in eigen zak heeft gestoken. Dit in ruil voor een paar voetbalkaartjes. Deze praktijken heeft hij afgekeken tijdens zijn bezoeken aan Haïti.

gravatar

Jeettje (Rotterdammer z.h.),

Of ’55b’ een nieuwe trend is kun je het beste aan Adjiedj Bakas, ‘Trendwatcher des Vaderlands’, vragen.

Reageer
gravatar

Waarde Zerk, uw suggestie (onder 52a) om Groningen eenvoudig aan de natuurlijke getijdenwisseling prijs te geven, levert wat logistieke problemen op. Wetend dat de provincie Drente goeddeels op gelijk N.A.P.-niveau ligt als Groningen, wat gebeurt er dan? Als de Hunebedden ook tweemaal daags onder water zouden lopen, vervalt de garantie die BeterBed al eeuwen aan deze toeristenmagneet bindt. Wat is het gevolg: onvermijdelijke verhoging van de toeristenbelasting en Drente zou met één klap niet meer concurrerend zijn met -bijvoorbeeld- Zuid Limburg, ook een mainport van toerisme. En nog erger: zelfs Giethoorn zou kunnen onderlopen en als er geen sloten en vaarten meer zijn, hoe moeten toeristen dan nog worden gepunterd? Bovendien zou het Rijk de Gooyermonument onder water komen te staan. Zou u dit culturele erfgoed in de waagschaal willen stellen?

Reageer
gravatar

Beste René
Naar mijn bescheiden mening loopt het culturele erfgoed geen gevaar.
Wel kunnen wij een commissie in het leven roepen die eventuele gevolgen nader gaat onderzoeken. Ik stel voor Henk Kamps alvast als erevoorzitter voor het leven te benoemen.
Ook behoeven de bestaande dijken niet te worden verlaagd maar kan er wel verhoogde dijkbewaking worden ingevoerd.
Hiervoor lijkt het team van Lenie met het Zeehondenhart mij de meest geschikte instantie. Er is dan namelijk geen sprake van belangenverstrengeling.
Op voorhand lijkt het mij niet toe dat Drente in gevaar zou zijn of dat het toerisme economische schade zou ondervinden. Mocht dat wel het geval zijn dan kan ook hier het rampentoerisme worden ingevoerd.
Voor de grensbewoners zou ik wel een cursus dakgoothangen aanbevelen.
Dat de hunebedden 2 x daags onderwater lopen biedt volgens mij ook een aantal voordelen.
De laatste jaren worden deze hunebedden ernstig misbruikt door de Bende van Baflo Bill die hier steengrillen op hunebed propageert. Dit had allang verboden moeten worden aangezien de stenen door dit misbruik veel te heet worden en(mocht Drente onverhoopt ook onderwater lopen) dan weer op natuurlijke wijze worden gekoeld en tevens schoongemaakt.
Over het in gevaar brengen van het cultureel erfgoed gesproken.
Maar tot op heden is hiervoor geen enkel bewijs geleverd, ook niet uit de voorstudies, dat Drente gevaar zou lopen.
In incidentele gevallen kan de bevolking zich terugtrekken op de Drentse heuvelrug. Hier kunnen de rampentoeristen vervolgens meegebrachte etenswaren uitdelen aan hongerige bevolking.
Ik wil de grote profeet Henk Kamps nogmaal citeren: Het zijn economisch moeilijke tijden waarbij er aan aan valt te ontkomen dat er offers gebracht moeten worden*
Het is een zaak van afweging der belangen.

Graag wil ik u er op wijzen dat er in Giethoorn al jaren een strijd op het water woedt.
Dit is reeds in lang vervlogen tijden uitvoerig bedocumenteerd door Bert Haanstra in de film Fanfare.
Wel deel ik uw mening dat het RijkdeGooyermonument niet in gevaar mag komen. Dit is immers van onschatbare waarde zoals u terecht opmerkt. Je kunt ook moeilijk tegen Rijk zeggen “Shake it Baby”
Hiervoor wil ik wel oproepen om geld vrij te maken uit de aardgasopbrengsten. Het monument zou dan ca 10 meter omhoog kunnen worden gebracht zodat het nog meer in de aandacht kan worden gebracht en eventueel als bedevaartplaats kan dienen.
Dit zou vervolgens veel Lourdesgangers een enorme reis besparen.

Resumé: Mocht na jarenlange studie blijken dat Drente wel gevaar loopt dan stel ik voor om een nieuwe dijk op de grens van Drente te maken

* Althans voor een deel der bevolking

gravatar

Beste René, Duizend maal excuses. Omdat ik mijn kantoor even verliet voor de nodige persoonlijke verzorging ging mijn medebestuurder Baron Van Schop tot Bats aan de haal met mijn antwoord aan jou. Dat is uiteraard niet de bedoeling
er wordt al genoeg plagiaat gepleegd. vandaar deze rectificatie

gravatar

Wellicht, Heer Jeettje, bestaat er bij sommigen een zekere behoefte om te demonstreren dat men de kunst van het tellen onder de knie heeft gekregen. Een dergelijk heuglijk feit houdt men niet onder de pet, men laat anderen in dit geluk delen.
Het is een losse gedachte, maar niet geheel onaantrekkelijk.

gravatar

Het was slechts een vraag, u hoeft niet gelijk te gaan schreeuwen en onwelvoeglijke taal te gebruiken, nergens voor nodig.
Maar ik ben verheugd; ik heb een eigenste stalker, kan ook niet iedereen beweren.

gravatar

@Jeetje: mijn stalker heeft al weken niks van zich laten horen, ik ben zelfs 2x gestalkt wat de eerste keer ontaardde in een huwelijk met alle gevolgen vandien. (scheiding, hoop gedoe). Koester uw stalker wil ik er maar mee zeggen, ze zijn -net als goede raad- duur en niet te koop.

gravatar

Nou Jeettje, daar ben je ‘gezegend’ mee. Wij hebben ook eens zo’n plakker gehad, kom hoe heette ie ook al weer… iets met een oerpaard. Nou ja, zulke figuren wil men het liefst zo gauw mogelijk vergeten. Ja toch?

gravatar

Lieve Haagsche Annie,

Bij mij is raad wel duur, maar mag in een wijnkistje zwart worden betaald. Dat scheelt alleen al aan btw 21 %. Toch mooi meegenomen.

gravatar

Bram, je bent nu al een beetje mijn nieuwe beste vriend! Dus of ik met een kistje wijn langskom vanavond? Wink wink? Als u mij voor een zacht prijsje aan een nieuwe stalker kunt helpen kan ik stoppen met stalken, van arren moede probeer ik het nu zelf. Tot nog toe met weinig succes helaas.. Uw relatie is over is het niet? Mooi!! Laten we het vanavond eens gezellig hebben over mijn kansen op het vinden van een nieuwe stalker, als u niet thuis bent wacht ik net zolang voor de deur tot u er bent! Ik zal alvast gaan bellen en mailen om e.e.a. te bevestigen; of een nieuwe stalker; óf een solide slachtoffer. Een win-win situatie noemen ze dat! Tot laten we zeggen rond borreltijd? Ik hoef geen tegenbericht, ik kóm gewoon, beloofd! 🙂 Kus, Annie XXX

gravatar

Lieve Annie
Dat de stalker niets meer van zich laat horen is wel logisch. Hij zal wel door de grond gezakt zijn. Dat is namelijk tegenwoordig vrij gemakkelijk in Groningen. Dat je echter na het korstindige huwelijk met die grappenmaker alweer aanpapt met een afdankertje van Eva Jinek (afdankertje naar mijn mening dan voor de volledigheid anders wordt ik natuurlijk aangeklaagd wegens laster) valt mij vies tegen. Hopelijk ben je wel ouder dan 18 want Bram heeft het tegenwoordig al moeilijk genoeg

gravatar

Ik hoor het u zeggen.. Maakt u zich verder geen zorgen, ik ben al jaren tweertig ongeveer en ben geenszins van plan Bram het leven zuur te maken. Het is dan wel mijn beste vriend voor nu, ok, maar wie weet wat het nog kan worden in de toekomst tussen Bram en mij?!? Dat ga ik dus uitzoeken, grondig, net als Bram zelf is. Leer mij Bram kennen.. En dat met E. stelde helemaal niks voor, anders had Bram toch niet gevraagd of ik vanavond een kistje wijn met hem op wil drinken? Op zaterdagavond nog wel, dat noem ik één stap van een verloving af..
Gelukkig woon ik in de Randstad, niemand zakt hier zomaar door de grond; zeker niet in milieu-zones. De boete’s zijn gewoon niet meer op te brengen dus manouvreren we om de gaten in het wegdek en/of stoep heen.

gravatar

Lieve Annie
daar maak ik mij nou juist zorgen om. iedereen roept tegenwoordig heel gemakkelijk maak je maar geen zorgen terwijl de toestand juist uiterst zorgelijk is. Wees ook voorzichtig met uitzoeken zeker bij M. Kom ook vooral niet in de badkamer ik wil hierbij even refereren aan Pistorius die volkomen terecht dacht dat een inbreker zich ophoudt in de badkamer. Op zich volkomen logisch natuurlijk want daar houden de meeste inbrekers zich tegenwoordig op en er vervolgens geen been in zag om zijn verloofde dood te schieten. Dus kijk vooral heel goed uit.

gravatar

De toestand hier is inderdaad zorgelijk te noemen; ik zit hier al uren te wachten met een nog bijna vol kistje wijn (ver boven mijn budget btw), inmiddels 89 maal Bram’s voicemail ingesproken naast de sms’jes. Ik krijg wel per uur meer respect voor doorgewinterde, volhardende stalkers an sich, het is echt werken, geduld oefenen (soms jarenlang!! omg..) en kost meer dan ik dacht; ik heb mijn beltegoed voor deze maand al opgebruikt. Ja, gelukkig is februari een korte maand hoor ik u denken maar toch. Ik mis de roeping om serieus en fanatiek te stalken waarschijnlijk.. Goede raad is wéér duur en niet te koop; als Bram vannacht niet thuiskomt kan ik hem ook niet om advies vragen.. Dan geef ik het op en ben weer terug bij 0.. *trekt 3e fles dure wijn open*

gravatar

hahaha lach me een deuk…lach mij als Groninger kapot hier… allemaal reacties van buiten onze Provincie das wel duidelijk…sommige reacties zijn toch echt te dom en achterlijk voor woorden…typische Hollandse opmerkingen… trouwens dat afstoten zou niet eens zo gek zijn…als de gemiddelde Hollander zou zijn als sommige reacties hier dan zeg ik graag van moi en de groeten. Net als die sjap uit Friesland (een gedeputeerde) die ook even sneu moet doen over Groningen..en dat heet ze ook nog Poepjes..wahhahahah.. Nee ik vind het echt lachen dit..daar kan geen beving overheen.

Reageer
gravatar

Beste Grunniger,

Het is aardgas wat uit de bodem wordt gewonnen geen lachgas.

Van afstoten kan geen sprake zijn zolang er nog gas in de bodem zit.
Uw opmerking getuigt van pure rebellie tegen het gevestigde gezag.

Ik stel daarom voor om de militairen uit
Afghanistan weg te halen en in Groningen te stationeren om deze volksopstand “de grond” in te drukken.
We hebben in het Midden-Oosten genoegzaam kunnen constateren waar dit gedrag toe leidt of is het lijd.
Wel stel ik voor om het gas versneld te winnen waarna de onderhandelingen over het afstoten van deze rebelse provincie kunnen beginnen.
Verder hoeft u zich ook geen deuk te lachen want die deuken schijnen juist een van de grootste problemen te zijn.

gravatar

Nee joh Raf..is het aardgas wat hier gewonnen wordt?? fijn dat jet er even bij vermeld..zou toch bijna zweren dat het lachgas was… heb ik weer wat geleerd.

Je had zo de bühne op gekund want een komiek ben je zeker. Denk dat ik even vaker kom lezen… kan ik even weer een tijdje smakelijk lachen om alle opmerkingen hier 🙂

gravatar

Beste Grunniger
Je bente van harte welkom.
Er is geen vermaak zo leuk als leedvermaak dat blijkt ook eens te meer op deze site en ja je kunt hier enorm veel lachen.
Gelukkig maar zou ik zeggen want het dagelijkse leven is al ellendig genoeg.
Op een enkele uitzondering na waarbij mij gedachten gaan naar de graaiers en zakkenvullers. Neem ook de andere zeer interessante rubrieken door en beperk je niet tot het leedvermaak over Groningen.
Mocht je in nog meer humoristisch werk van mij geïnteresseerd zijn dan wil je graag even wijzen op mijn album no 10
G Raf Zerk – om je dood te lachen

gravatar

Dichter Kees Stip:
“In Siddeburen was een schok,
die wereldwijd de aandacht trok.
Die schok waar Groningers van schrokken,
kwam doordat aardgas werd onttrokken
…….”
(wordt ongetwijfeld vervolgd)

Reageer
gravatar

beste Dichter. Ik vindt het bijzonder jammer dat er al een nieuwe dichter des vaderlands is gekozen in de plaats van Nassi Rames. Ware dat niet het geval dan zou ik u zeker nomineren.

gravatar

Er is goed nieuws: de NAM meldt vandaag (15/2) verder te gaan boren in nieuwe gasvelden in Bedum en Veendam. Men beoogt met de nieuwe exploitatie -naast het begrotingstekort- ook de bodem in Groningen meer egaal te doen verzakken, zodat scheuren in gevels en fundamenten (en de daarbij behorende claims) worden voorkomen. Tegelijk moeten nu ook de zeedijken in Groningen over de hele lengte circa 2½ meter worden opgehoogd. Uiteraard komt deze investering volledig voor rekening van de belastingbetaler.

Reageer
gravatar

Het verhogen van de zeedijken stuit op ernstig verzet van Lenie met het Zeehondenhart. Zo kunnen die zeehonden haar nooit meer bereiken.
Gewoon onder water laten lopen dan worden de gaten weer opgevuld en verdwijnt de spanning. Dat is wel hard nodig want het schijnt dat een stuk uit de bodem van Groningen door een aardbeving vandaag in de Oeral terecht is gekomen

gravatar

De Chileense reddingswerkers hebben na een week graven de eerste slachtoffers bereikt. Of er overlevenden zijn is nog niet bekend, maar de hoop is nog niet opgegeven. “Ze lijken allemaal erg op elkaar, dat maakt identificatie erg moeizaam. Enkele slachtoffers vertonen nog tekenen van leven, te oordelen naar de uitlopers. Communicatie met de omstanders is moeizaam door de stugge aard van de Groninger, maar we menen te hebben verstaan dat het hier gaat om de familie Bintje.”

Reageer
gravatar

[…] gelukkig is er hulp onderweg voor de Groningers, Internationale hulp nog wel. Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like […]

Reageer
gravatar

Inderdaad, u heeft gelijk, het gas moet wel moet worden opgepompt omdat de reserves in gebieden waar het gas prettig uit de grond gehaald kan worden de nodige stabiliteit ontbreekt. Dit komt natuurlijk door het belijden van een ouderwetse godsdienst in die gewesten waarin men zingt vanaf dunne torens en men er andere nare gewoontes op na houdt zoals het geen rente verlenen op banktegoeden.

gravatar

Voor mij voorlopig geen ondergrondse atoomproeven meer uit respect voor alle Groningse slachtoffers. Als excellent leider zal ik het voedsel uit de monden van mijn volk sparen en deze doen toekomen aan de nobele arbeiders van Loppersum en omstreken. Dat de kapitalistische Haagse zwijnen duizendvoudig moge branden door het gas dat ze stalen van hun eigen onderdanen.

Reageer
gravatar

Wij, van de VVV in Groningen, zijn blij met de ontwikkelingen. Naarmate Groningen steeds verder zakt, gaat er steeds meer boven Groningen. Zijn we eindelijk verlost dat er ‘niets’ boven ons provincie ging. Dat was zo’n nihilistische slogan. Daar kwam geen enkele toerist op af!

Reageer
gravatar

En het heeft natuurlijk het voordeel dat als het volloopt, Lenie niet meer zo’n takke-end over het Wad hoeft te lopen naar die zeehondjes. Gewoon in de achtertuin, net als vroeger.

gravatar

Ramptoerisme in de provincie Groningen hebben we al gehad met het project-X feestje in Haren. Misschien dat de provinciale autoriteiten nu wel tijdig een rampenplan met bijbehorende ME peletons klaar hebben staan en liggen…

gravatar

Waar blijft het solidariteitsgevoel. Eén Groninger opofferen is schokkend maar weegt niet op tegen al die honderden landgenoten die om zouden komen wegens onderkoeling.
Vroeger hadden wij onze wingebieden overzee en keken we niet op een mens meer of minder nu doet de regering dat in Groningen en het is ook economisch verantwoord.

Reageer
gravatar

Waar blijft het solidariteits gevoel. Een Groninger opofferen is natuurlijk schokkend maar weegt niet op tegens de honderden Nederlanders dia anders zouden komen wegens monderkoeling.

Reageer
gravatar

Beste Raf, goede man met die ons uiteindelijk allen rakende (achter)naam. Het uitbuitingsprincipe (of dit nu binnensland of in exotische wingewesten wordt toegepast) IS het basisbeginsel van het Anglo/Amerikaanse kapitalisme, waartoe ook Nederland werd bekeerd. Het Rijnlandse kapitalisme is recent immers ontworteld door de sprinkhanenwolk van bankiers en de slangenkuil van de politiek. Men is bijna toe aan het massaal verdelgen van minderdraagkrachtigen, die hebben binnenkort toch niets meer toe te voegen aan Bruto Nationaal Product. Voor deze groep is een democratische oplossing bedacht: uitkeringen, AOW en pensioenen worden drastisch verlaagd, de nutsbedrijven verhogen drastisch hun prijzen, het OV wordt onbetaalbaar en gemeenten mogen hun manke begrotingen vlot helpen met ongelimiteerd verhoogde OZB-lasten. Resultaat: de armoe is weer massaal terug na 80 jaar afwezigheid en de natuur zal haar tol eisen. Na het zuur van Balkenende, het bitter van Rutte kunnen minvermogenden nu aan het restgas uit Slochteren. Well done, zegt men in Wall Street in New York, in de bankierswijk van Londen en op Dam 5 in Amsterdam. Moody’s en Fitch verhogen prompt hun rating van BV Holland naar AAAAA. Het in belasting-oase Nederland gestalde vluchtkapitaal haalt opgelucht adem. Eind goed, al goed.

gravatar

Het Rijnlandse model, heer Outsider, had wellicht minder zegeningen dan u hier belicht. Het is een beetje als met de militaire dienstplicht (lichting 69-5, ouwe stomp hoor). Toen u in dienst zat, baalde u als een stekker. Achteraf kwam het toch wel eens van pas voor sterke verhalen wat later op de avond.

Maar de aloude meewerkend voorman is inmiddels wel vervangen door een MBA, want leidinggevende zijn schijnt ook een professie te zijn. Men schijnt tegenwoordig al met al leiding te kunnen geven zonder de onderliggende processen te kennen. Het zij zo.

Afgezien van de afbraak van de verzorgingsstaat zou een kleinere overheid kenmerkend moeten zijn. Zelf kan ik die terugtred niet ontdekken; de bemoeizucht van de overheid laat vrijwel geen deel van het leven nog ongemoeid.

Meest kenmerkend lijkt mij dat tegenwoordig vooral de baas het mag zeggen. Ooit was het zo dat wie het wéét het mocht zeggen. Maar met die lieden lijkt het te zijn gegaan als met de dodo.

gravatar

Wat mij nu verbaast, is dat Nederland verbaasd is. De aardgasbel was groot, maar niet oneindig. Rond 1975 was al bekend dat langlopende exportcontracten de bel rond 2005 zouden uitputten; gas op, bel leeg, kous af. Als het poreuze, gashoudende gesteente geen gas meer bevat, klinkt het in. Verliest volume en zakt aardbevend in. Klaar als een klontje. Blijkbaar heeft de toenmalige minister van Economische Zaken (Van Ardenne, VVD) in zijn hele staf van duurbetaalde juristen en techneuten niet één (1) heldere geest gehad die bovenstaand besef had. In Nederland gaat en ging geld altijd vóór (op) rede en logica. De NAM (een vertrouwde combinatie van Staat & multinationale geldgraaiers Shell en Esso) zag gas, rook geld en zette de gas/geldkraan wijd open. Ooit opperden enkele techneuten het leeggetapte gesteente onder Groningen te benutten voor CO2-opslag, maar dat bleek geen politiek haalbaar idee. En nu klinkt Groningen in, onvermijdelijk. De NAM belooft ‘alle schade te herstellen’, maar we weten uit o.a. Bhopal en Nigeria dat milieuschade altijd voor rekening komt van de belastingbetaler, vergoedingen kunnen juridisch zo lang gerekt worden dat de laatste claim alleen nog postuum hoeft worden uitbetaald. Henk Kamp (VVD) moet nu een keuze maken tussen gaswinning stoppen of verminderen en kiezen voor een provincie-grote Blauwe Stad of een volksverhuizing van Grunnigers naar hogergelegen gebieden. Wie de VVD kent weet hoe dit zal uitpakken; een reprise van Zeeland januari/februari 1953, iedereen een Grunninger in huis, maar van staatswege met een koek van Wieger Ketellapper. Dat gaat er in als …

Reageer
gravatar

Dat kostbare aardgas is trouwens afgefakkeld door de babyboomers… ehh… door mij dus. Nu naar goed Nederlands gebruik een schuldige is aangewezen, zal alles wel weer op zijn pootjes terecht komen.

gravatar

Tut-tut-tut m’n beste van M.S. Is dit “Je m’accuse” wel op zijn plaats?Inderdaad zijn er graaiende babyboomers, maar is elke babyboomer wel een graaier? En zijn er ook niet baby-boomende graaiers? Verleid mij hier niet tot een syllogisme. Het odium van ‘welgesteld’ hangt aan elke babyboomer, maar ik ken overwegend slechts onwelgestelde babyboomers, mijzelve incluis. Laten we niet te zeer de stroming van de ooit-patat-met-mayonaise-en-nu-zelf-graaiende-generatie aanhangen die beweert dat babyboomers ‘the root of all evil’ zijn. Vergeet ook niet dat de veertiger en vijftigers die nu in hun dikke leasebakken rijden, hun bonussen goeddeels hebben verkregen over de ruggen van zonder-oprot-premie-vertrokken b.boemmende zestigers. Dat wordt nog al eens vergeten in kringen van staatsbankiers en pensioenverzekeraars met een belegd vermogen van € 260.000.000.000,-

gravatar

Tja, Heer Outsider. Als babyboomer schijnt men per definitie een graaier te zijn, ook als men niet welgesteld is. Op die regel schijnen geen uitzonderingen te bestaan, vandaar dat ik het boetekleed maar op voorhand heb aangetrokken.

Het baat mij niet te betogen dat ik eerst een vak heb geleerd, altijd heb gewerkt, geen studiebeurs heb gehad, mijn studie in de avonduren heb gevolgd en zelf heb betaald. Want dan wordt mij fijntjes tegengeworpen dat toen “alles” van de belasting kon worden afgetrokken en dat tegenwoordig…. ach… u kunt dit verder zelf wel afmaken. Want omdat “alles” van de belasting aftrekbaar was, heb ik dan uiteindelijk niets zelf betaald. Dat ik zelf toch ook belasting betaalde schijnt daarbij niet van belang te zijn.

Dat onder niet-babyboomers ook graaiers voorkomen, wil men in een goede bui wel eens toegeven. Maar dat wast het feit niet uit dat mijn generatie goed voor zichzelf heeft gezorgd.

De tijd lost het probleem vanzelf op. De grote monden van vandaag zijn de kunstgebitten van de toekomst.

gravatar

Hm, men kan het ook omdraaien: ik ben niet welgesteld, dus geen babyboomer. Het schoolpeil is dusdanig dat de hiermee gestichte verwarring grappig is om te zien.
Niet dat het veel helpt, maar enig genoegen beleeft men er toch wel aan.

gravatar

Het zou u tegen kunnen vallen. Uit pure eigenwijsheid zou u “zo niet dan toch” tegengeworpen kunnen krijgen zonder dat men beseft dat meester Den Oetelaar het cum non tum age volgens zijn zeggen er bij Bokhoven niet ingestampt kreeg. Men is dan “otodialectisch”? Wat de studie niet verschaft, kan alsnog door eigenwijsheid worden aangereikt.

gravatar

Natuurlijk krijgt men dat tegengeworpen, dat staat vast. We leven in een tijd van post-puberale wraakoefening.

Toch vergoed de aanvankelijk glazige blik veel. Men meent dat de maan van gele kaas is gemaakt, en de vraag of misschien wel niet de kaas van maan is gemaakt roetsjt het kleedje onder de zelfverzekerdheid weg.
Het rapier flitste, de waarschuwing is afgegeven.

gravatar

De eerlijkheid gebiedt mij te erkennen dat deze behandeling mij in mijn jonge jaren ook eens is toegedeeld.

Het betrof een leraar die dezelfde achternaam droeg. Ach, dan wil de neiging tot wederzijdse speldeprikjes wel eens snel opbloeien. Hij had zich eens beroepen dat de oude Romeinen reeds zeiden dat ……….
Mijn gevat bedoelde vraag of dat dan waar was omdat die Romeinen dat zeiden werd zonder een seconde bedenktijd gepareerd met de mededeling: “Neen. Dat is niet waar omdat die Romeinen dat zeiden. Dat is waar. En daarom zeiden die Romeinen dat.” Kortom: ik weet hoe het voelt als het rapier flitst.

Overigens altijd in goede harmonie, dat wederzijdse rapier. Hij had eens de opdracht gegeven aan de klas om over een week een opstel in te leveren over een onderwerp naar eigen keuze. Dit was dus een opstel dat van Spaland naar Spaland zou gaan. Een over de boomerang handelend opstel leek mij daarom nogal voor de hand te liggen. Hij heeft zich er rot om gelachen.

gravatar

Ik geloof er geen snars van dat die mensen uit het buitenland ons geld geven! Geloof niks van dit verhaal! Het is al erg zat inderdaad dat we elke keer zoveel schokken voelen, wordt er.gek van!

Reageer
gravatar

O ja? En wie is dan die geit bij me komen brengen met de complimenten van een voor mij onleesbare naam uit een ver land? Dat is mij vóór de schokken nog nooit gebeurd. Stemmingmakerij; doen ze een keer wat terug… zucht..

gravatar

waar hebben we het in godsnaam over? hulp vanuit het buitenland? voor dat stelletje paupers met zakkenvullende zielige grunnigers? kwestie van nam en verzekering bellen lijkt me! als ze er ook maar aan zouden denken om geld aan te nemen vanuit het buitenland zijn het wel erg sneue klaplopers!
laten ze het geld ergens gebruiken waar het nodig is!!

Reageer
gravatar

Nou hallo zeg, ik las het de volgende dag in de krant en voelde me angstig en verward, labiel zelfs. Nog steeds. Maar ben ik minder slachtoffer omdat ik nu -omdat mijn overgrootvader ooit Groningen verliet- in de randstad woon? Ik heb er toch een soort van trauma aan overgehouden, therapie kost niet niks. Lijkt mij niet meer dan eerlijk dat andere landen ook een handje toesteken als wij hier getroffen worden door een ramp.. Bedankt lieve buitenlandse mensen, de geit kwam goed van pas!!

gravatar

Wanneer gaan jullie luisteren naar de roepen van God? De aarde beeft en de rivieren stromen over. Weg met het homogedoe en de weigerambtenaarweigerer. Dan zal ook de zon weer schijnen.

Reageer
gravatar

Die god van jou mag wel oppassen: als hij dat allemaal doet dan kan hij aardig wat schadeclaims verwachten van de verzekeringsmaatschappijen EN staat dalijk Ivo Opstelten met de handboeien klaar wegens opzettelijke vernieling. En dan nog dreigen ook om de zon niet te laten schijnen? Chantage!!
Wat een flapdrol, in de nor ermee.

gravatar

Beste Michele, u heeft er helemaal geen verstand van. De zon schijnt altijd, voor alle mensen, dat heeft God zo gemaakt.
Uw god is er een zonder hoofdletter, want die is er blijkbaar alleen voor u!

gravatar

We hebben net vanavond kunnen vernemen hoe de Europese Gemeenschap onze minister-president een miljard Euro’s heeft aangeboden ter compensatie voor de geleden schade.

Reageer
gravatar

De Staphorstse dominee Peter Schutkleur heeft veel opschudding veroorzaakt met zijn opmerking in het plaatselijke radioprogramma Tekenen der Tijd. Hij zei over de Groningse aardschokken: “Ze hebben de toorn van God over zichzelf afgeroepen door elke keer maar weer te verklaren dat er niets boven Groningen gaat. Die hovaardij zal hen duur komen te staan!”

Reageer
gravatar

De slogan “Er gaat niets boven Groningen” blijkt duidelijk bedoeld om de aandacht af te leiden van wat er zich beneden Groningen afspeelt. Terwijl in Nederland niemand zijn koophuis kwijt raakt, gaat dat in Groningen bijna vanzelf; men raakt het letterlijk aan de straatstenen kwijt. En de overige lastenverzwaringen (bezuiniging genoemd), daar merken ze in Groningen geen barst meer van. Gelukkig komt er zo werk genoeg voor ex-PVV’ers.

Reageer
gravatar

Het viel mij ook al op dat deze katholieke priester zo door elkaar geschud is, dat hij heden ten dagen uit de Statenbijbel preekt. U ziet maar dat de zaak ernstiger is dan ons voor gehouden wordt.

gravatar

Tien op de schaal van richter en… een hele ander wereld ligt-er. DE duizenddichter.

Zo ver is het in Grunningen nog niet.
Doch komt wel; daar waar je iets weghaald… moet iets anders in de plaats bijvullen. leegte moet opgevuld. De Hollandse gierigheid is hier weer in het spel. Nemen en niets terug geven.

De taktiek=tiktak is dan ook dat gans Groningen in een klap van den aardgasbodem verdwijnt. Dan hoeft er geen schade vergoeding… alles is weg!
Vind aansluiting bij den dollard=de-olde-hart. Daar waar in vroeger eeuwen ook eens het oude hart van Rijdersland, rijdersdiep bestond… Ondergang van tientallen verdwenen oorden…. Het is net of je wederom een nest jongen katten verzuipt… dat is den Hollanders Heersers mentaliteit.
Laat geen scheet, daar ook dat is gevaarlijke gas ophoping en derhalve ontvlambaar. Dus Plof… heel grunningen één kerkhof.

Reageer
gravatar

Aan mij wordt niets gevraagd terwijl ik toch zeer gesrokken wakker werd. Eerst dacht ik vanwege de schokken nog dat ik tijdens het bedrijven van de liefde in slaap was gevallen maar toen het maar doorging terwijl ik me van angst muisstil hield, liet ik een scheet, dat hoopte ik tenminste maar het was meer een gevulde koek.
Krijgen we geen schokvergoeding? Mág dit allemaal wel van Europa?

Reageer
gravatar

Wat een gelul ik woon in groningen en de boel is nog heel en fu***** bulshit over pakistan ook nog wat een aanstellerij

Reageer
gravatar

Oh nee! De Speld zou toch nooit iets plaatsen wat niet waar is!

gravatar

Ik help de evolutie vast een handje. Het staat vast dat Groningen in de toekomst -na een periode van rudimentaire overbodigheid- verdwenen is. Wat hebben we zonder gas nu aan Groningen?

gravatar

Deze politici worden geexporteerd naar wat nu nog ontwikkelingslanden zijn. Goed voor onze economie en op die manier laten we anderen ook profiteren van de zegeningen van vergevorderde beschavingen.
Een win-win situatie om in hun termen te blijven.

gravatar

Beste Ikke, u doelt op de gas- en olieoverwinningssituatie. Volgens Kamp is Groningen nog steeds een provincie in ontwikkeling. Kamp heeft vandaag hoogstpersoonlijk een onderzoek gestart. Onderzocht wordt waar de bevingen vandaan komen. Er is echter ook goed nieuws te melden. De gasvelden zijn nu voor 2/3e leeg. Over tien jaar in zijn geheel. Daarna zullen de bevingen in frequentie afnemen en vanzelf ophouden. Aldus Kamp.

gravatar

Beste Trendvolger, als over 10 jaar het hele zootje vanwege onvoldoende ondersteuning instort is het daarna wel gedaan met de bevingen neem ik aan.
Deze situatie probeerde ik ietwat te versnellen.

gravatar

Beste Ikke, Kamp is een politicus, dus heb je er jaren lang last van. Laten instorten? Prima, maar dan wel gecontroleerd en beheersbaar. Met o.a. diverse natuur&milieu organisaties én met Brussel wordt dit proces nauwlettend gemonitord zodat er een stevige en solide basis wordt gelegd voor het post gaswinningstijdperk. Misschien is het iets te veel vooruitlopen op de toekomstige situatie, maar het is heel goed mogelijk dat de toekomstige noordelijke superprovincie Noord Kamperland gaat heten.

gravatar

Beste Trendvolger, wat we met politici doen heb ik boven reeds beschreven. En als je ergens lang last van wilt hebben moet je het gaan reguleren, dan kan je lachen… Nee, niks geen post-gaswinning: gewoon in laten storten en vervolgens laten verdwijnen, we hebben er toch niets meer aan.

gravatar

Valt eigenlijk wel mee, ze kunnen er een attractie van maken voor hotels en B&B’s: een weekendje schudden in bed? Kom naar Groningen.
En zo zijn er vast nog wel dingen te verzinnen, ook voor project Iksers.

gravatar

VVD-minister Henk Kamp heeft een dringend verzoek van de Groninger Provinciale Staten afgewimpeld om de gaskraan dicht te draaien. Kamp ontkent elke relatie met de gaswinning in Slochteren en verwijst naar de NAM die op haar noodnummer een bandje afdraait dat getroffenen naar het Rode Kruis en de plaatselijke Halve Maan verwijst. De VN in New York stuurt tenten en gaskachels (sic) naar het rampgebied om de bewoners die de nacht buitenshuis moeten doorbrengen voor bevriezing te behoeden. Artsen zonder Grenzen overweegt een contingent AIO’s, washandjes en badhanddoeken te sturen. De Landmacht heeft toegezegd een peleton hospikken af te vaardigen en het Koninklijk Huis zond reeds berichten van medeleven. Dit was voor de Avro, Hilbrand Nawijn. Nu terug naar de studio in Hilversum

Reageer
gravatar

Ik heb hem ook nog horen zeggen, dat zelfs als we nu de kraan dichtdraaien over een jaar misschien iets merken. Een gedachte die hem anders nooit belet iets te doen als het geld oplevert, maar ja; dat is Henk Kamp.

Ter compensatie zal bekeken worden of er rubberen blokken onder gebouwen kunnen worden geschoven en wordt de bevolking aangeraden op dubbeldikke spekzolen te lopen – dat dempt een beetje.

gravatar

Weer een na-schok op 0.0004 op de schaal van Richer, zo meld Reuters. De ellende is nu werkelijk niet meer te overzien. Het Rode Kruis is uit het rampgebied weggetrokken. “onverantwoord om hier ook nog maar een minuut langer te blijven”, blaast Andre van der Korstjes, terwijl hij een stuk aarde uitspuugt. Later meer.

Reageer
gravatar

Mijn oom van het vlakke land is wel blij met de bevingen. Het scheelt een stuk minder ploegen met de trekker en de pootaardappels gaan ook een stuk makkelijker de grond in. In het najaar komen de aardappels ook makkelijker los bij het rooien. De kunst is of het poten en rooien beter af te stemmen op de aardbevingen of net andersom natuurlijk. Op die manier zouden we ook in Groningen dan toch nog wat aardgasbaten hebben…

Reageer
gravatar

Ook in het verre Holland zijn wij een inzamelingsactie begonnen. De goederen worden momenteel ingeklaard en we hopen dat zijn nog per schip aankomen voordat de diarree, pest en cholera uitbreekt.

Reageer
gravatar

Haitianen werken vanuit hun modderige tentenkampen in Port au Prince om kleding in te zamelen voor de barre zomer die de Groningers te wachten staat. “Waarom doet de wereld niets?” schreeuwt een broodmagere vrouw, terwijl ze een zak t-shirts op een truck gooit.
Groningen is intussen een niemandsland geworden, waar mensen verdwaasd televisie zitten te kijken.

Reageer
gravatar

Er was eens een gasbel onder Groningen…
…die bedreigde een aantal woningen…
…voor de Groningers is het knudde…
…want die kunnen het wel schudden…
…onverkoopbare huizen en geen beloningen!

Reageer
gravatar

“Sympathiek”, beaamt de Uithuizense dominee Peter Wellen. “Maar we hebben al veel goedbedoelde hulp terug moeten sturen. Vanuit Pakistan ontvingen we bijvoorbeeld geiten en rijst in plaats van aardappelen en groenten. Daar help je geen enkele Uithuizenaar mee.”
De dominee is kennelijk nog nooit in
‘t Schathoes Menkemaborg geweest…

Reageer
gravatar

De centrale hoofddirekties van Shell en Esso (samen de NAM) hebben geschokt gereageerd op de beschuldiging dat de aardschokken in Groningen zouden worden veroorzaakt door extractie van schaliegas uit het Slochterenveld en men wijst alle beschuldigingen in die richting resoluut van de hand.
Deze ramp eindigt voorspelbaar in de situatie dat de tripartite deelnemer, de Nederlandse staat (i.e. de individuele belastingbetaler), zal moeten schokken voor de herbouw van Stad en Ommelanden. Het UMCG (Groningen) heeft van onbekende zijde een donatie ontvangen van € 10.000,- verpakt in een bos witte anjers in papier met het Gasunie-logo.

Reageer
gravatar

En terecht, De Salomons eilanden zijn ook wel een heel eind weg, bovendien is de infrastructuur een stuk beter. Logisch is deze keuze dan natuurlijk wel

Reageer
gravatar

De NAM overweegt het carnaval in Kloosterburen dit jaar luister bij te zetten met een paar stevige aardschokken.

Reageer
gravatar

Na de verwoestende aardbeving van 22 Februari 2011 hebben wij genoeg ervaring met herbouw van beschaafde steden om Groningen te hulp te schieten. Ook uit historisch perspectief (Abel Tasman, de ontdekker van Nieuw Zeeland, kwam uit Lutjegast, nabij Grotegast in Grunn) zijn er genoeg relaties tussen Groningen en Christchurch om deze hulp een groot succes te maken!

Reageer