Landgenoten: Pakistan

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Ligging Niet in het Midden-Oosten
 • Hoofdstad Islamabad
 • Pakistaanse steden groter dan Islamabad 8
 • Officiële taal Urdu
 • Talen meer gesproken in Pakistan dan Urdu 3
 • Religie Zie de naam van de hoofdstad
 • Bergen Check
 • Kust Check
 • Woestijn Check
 • Vlag Een van de 13 landenvlaggen met een wassende maan en een ster erop
 • Naam Acroniem van de vijf noordelijke regionen van voormalig Brits-Indië: Punjab (P), Afghania (A), Kasjmir (K), Sindh (S) en Beloetsjistan (TAN)

De regio Beloetsjistan is het lijdend voorwerp in een internationaal conflict tussen kernmacht Pakistan en aspirant-kernmacht en buurland Iran. Beloetsjistan is een stuk groter dan alleen de Pakistaanse provincie die deze naam draagt en omvat ook delen van Afghanistan en Iran. Als het aan de soennitische groepering Jaish al-Adl ligt, dan wordt de hele regio onafhankelijk. Dat vinden verder weinigen een goed idee, vooral het sjiitische Iran niet. Iran bestrijdt Jaish al-Adl tot over de grens en verwijt Pakistan onderdak te bieden aan terroristen.

Het moet gezegd worden dat de geografie van Pakistan zich exceptioneel goed leent voor prachtige bergwandelingen en voor het herbergen van mensen die niet gevonden willen worden. Zo hield Osama Bin Laden zich jarenlang schuil in de bergen in het noorden van het land. Ook in andere delen van het land weet de centrale overheid niet precies wie waar zit. Pakistan is gezegend met een prachtige natuur en een sterke agrarische sector, maar dat is helaas niet waar mensen als eerste aan denken als het over Pakistan gaat. Het helpt daarbij niet dat het nu meedoet aan een heen-en-weer van beschuldigingen en luchtaanvallen met een buurland.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *