Landgenoten: Chili

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Hoofdstad Santiago
 • Ligging Zuidelijkste land ter wereld
 • Vorm Peper
 • Lengte Van Amsterdam naar Moskou. En terug
 • Breedte Van Amsterdam naar Maastricht. Enkele reis
 • Inklapbaar tot formaat Turkije
 • Natuur Gletsjers, woestijnen en alles daartussenin
 • Reliëf Hooggebergte, strand en alles daartussenin
 • Droogste regio Atacama
 • Koudste regio Vuurland
 • Vurigste regio Valparaíso

Het minst ronde land ter wereld wordt geteisterd door de effecten van El Niño, het kerstkind. Dit terugkerende natuurverschijnsel werd zo genoemd door de vissers langs de lokale kusten. Wanneer El Niño op visite komt, wisten zij, is het tijd om de netten binnen te halen en de kerstversiering op te hangen.

Tijdens El Niño zijn de passaatwinden boven de Stille Oceaan zwakker dan normaal. Deze blazen minder warm water in de richting van Australië en Indonesië. In Chili en Peru wordt de nieuwjaarsduik er juist een stuk aangenamer op, terwijl de vissers hun hele vangst zien migreren naar koelere wateren.

De hogere watertemperaturen aan de Zuid-Amerikaanse westkust gaan normaal gesproken gepaard met warmer en natter weer, maar El Niño blijkt eens te meer een onvoorspelbaar kind. Het is namelijk enorm droog in Chili. En door het versterkte broeikaseffect wordt El Niño warmer en warmer.

De warmte en droogte veroorzaken pittige vuren in dichtbevolkte gebieden. De bosbranden die momenteel woeden hebben al tientallen levens geëist en de Chileense president Gabriel Boric heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. Vuurland, de naam van het ijskoude zuiden van Chili, is nu toepasselijk voor heel het land.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *