Nederlandse staat neemt ministerie van Infrastructuur en Milieu over

‘Nationalisatie onvermijdelijk om orde op zaken te stellen’

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu komt in handen van de Nederlandse staat. Het kabinet hoopt met de nationalisatie orde op zaken te stellen op het ministerie, na de ophef die is ontstaan over een achtergehouden ProRail-rapport.

Premier Rutte maakte de ‘drastische, maar onvermijdelijke’ maatregel vanochtend bekend op een persconferentie. Volgens de premier was de chaos op het ministerie ernstiger dan werd gedacht. “Dit ministerie is groot geworden door klein te blijven. Nu ontdekken we misstanden als sabotage en bedrog. Dan kom je niet meer weg met ‘foutje, bedankt’.” Rutte liet weten dat de gehele ambtelijke top naar huis is gestuurd.

Gisteren ontstond in de Tweede Kamer commotie omdat ambtenaren van het ministerie een kritisch ProRail-rapport over het aanbesteden van spooronderhoud hadden achtergehouden. Rutte wil met de nationalisatie ‘daadkrachtig’ invulling geven aan een PVV-motie, waarin het kabinet wordt opgeroepen orde op zaken te stellen.

Voormalig Achmea-directeur Melanie Schultz van Haegen en de Groningse oud-gedeputeerde Wilma Mansveld worden de nieuwe topvrouwen op het ministerie. Rutte stelt ‘zeker te weten’ dat onder leiding van dit ‘robuuste duo’ de problemen op het ministerie snel tot het verleden behoren.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@ Bierlustkoning: lekkel beloven, echt kruimelwerk, extra gehaaid.

@ Beer eind Wil helm: jammer dat `Kwispelen met taal` niet geheel gewoon online staat. Zeker interessant, alleen denk ik wel dat taal op verschillende delen van de wereld afzonderlijk is ontstaan. Bvb inheemse Afrikaanse talen lijken echt niet op Diets. Wel heb je m.i. gelijk met hoe woorden ontstaan, alleen ook niet altijd. Officieel word je afgeserveerd…: http://nl.wikipedia.org/wiki/Morosofie

Terug nar de topic: overnemen is het nieuwe regeren. Beetje terug nar de basis zeg maar.

Reageer
gravatar

Ha ha! van hun eigen geld natuurlijk.. het laatste uit de staatskas… de kiezers weten van niks…

Berlusconi belooft Italianen 4 miljard euro
Als hij eind deze maand de parlementsverkiezingen in Italië wint, krijgen de Italianen 4 miljard euro terug van de staat. en op 1 april roept hij zich tot Keizer uit voor het leven… onschendbaar voor een nieuwe rechtszaak; kiezers-omkopenrij.

Reageer
gravatar

Juist ja, eindelijk de Balkenende norm weer voor bestuurders! Nu is de vraag of die norm ook geldt voor de mannelijke partners van deze dames (zie het eerdere verhelderende artikel op de Speld) en wat dan de normen zijn voor deze heren??

Reageer
gravatar

Te laat! nu of nooit… zij moeten nu oprotten. eergisten al… sleutels inleveren geld terug storten naar de SNS Bank; ‘mijn SNS Bank’ 92 17 74 710. Wedden dat Hietbrink daar op geen cent ontvangt! en niks foutje bedankt… blunders! kapitale blunders! net als Hietbrinks AOW 2012; 8000 euro niet uitbetaald. Door de A. sociale verzekers bank Zaandam. Tot de dood er op volgt… gaat Hietbrink strijdend ten onder.

gravatar

Hele goede actie.
Kunnen we straks als het weer gezond is de boel opsplitsen in fijn onderling concurrerende instellingen met duidelijk afgebakende taken.
Heel voor de hand liggend zou zijn om het wegbeheer onder te brengen bij de ANWB en de auto’s te verkopen aan de russische investeerders van Lada.
Milieu stoten we af zonder dat iemand het door heeft.
De belastingbetaler wordt er alleen maar beter van.

Reageer
gravatar

Een ministerie gaan nationaliseren heeft nog NOOIT zoden aan de dijk gebracht. Zouden de treinen dan plots wél op tijd gaan rijden? Of gaan rijden?

Ondertussen vrozen mensen gelijk Jaap De Hoop Scheffer ‘aan het perron vast’. Terwijl de infrastructuur in Brussel toch redelijk goed is voor de rest. Ik zie die vent daar al op 6 afgeschafte treinen staan wachten. 🙂

Een trein die urenlang stil staat is goed voor de internationale betrekkingen – whatever that may be? Alleen was er geen water in de toiletten van de Fyra en de mensen kwamen daar pas achter als ze hun handen al ingezeept hadden.

Reageer
gravatar

Staat gewoon in de Van Dale als staande uitdrukking voor een rotstreek. En als je ziet wat er allemaal onder de noemer Semiet valt, zijn dat beslist niet alleen joden.

Fijn is het allemaal niet, maar hypercorrect optreden en austricisme zijn we ook niet klaar mee.

gravatar

U neemt het woord antie zelf in de mond en dan weet de wereld precies wie bedoeld.
Dus schaf het geld af en alle problemen zijn opgelost en dan bestaat simitisch ook niet meer! En dan ? RUILHANDEL!
gewoon weer ruil-handel! Geef hietbrink slechts een bed voor de nacht en hij maakt U in den morgen een heerlijk brekfast. Dus met gesloten beurs… over en sluiten.

gravatar

Gooi die actrices met ministeriele bevoegdheden dan maar gelijk in de uitverkoop. Parade van de bakvisbrigade.

“Nu kan de belastingbetaler weer krom liggen. Waar is het misgegaan?“
Misgegaan? Dit was altijd al de opzet!

Reageer
gravatar

Genationaliseerd?! Absurd! Dit ministerietje was absoluut niet too big to fail. Gewoon laten vallen, de markt lost het immers zelf op; de zwakken vallen om, de innovatieveren nemen de marktposities over. Nu kan de belastingbetaler weer krom liggen. Waar is het misgegaan? De leiding lag immers al bij vrijemarktpartner VVD! Heel apart.

Reageer
gravatar

Misschien moeten we meteen maar alle ministeries nationaliseren… En dan laten we ze controleren door een controleorgaan waar wij als burgers eens in de 4 jaar op mogen stemmen. Een man of 150 moet genoeg zijn. Zou dat niet een veel beter idee zijn dan heel Nederland maar aan de markt over te laten. Misschien kunnen we dat die “VVD” van jou eens vragen… Misschien willen ze wel meedoen in het controle-orgaan.

gravatar

En wat is dan wel “de” markt?

Ik kan mij nog herinneren dat de PTT ging privatiseren en KPN werd. De eerste beslissing die Wim Dik nam betrof de vaststelling van het eigen salaris, dat uiteraard “marktconform” moest zijn. Waar vroeger de PTT monopolist was en er dus geen markt was, werd die markt kennelijk van de ene dag op de andere geboren en kon al op de eerste dag van het bestaan van die markt worden aangewezen welk bedrag “marktconform” was. Pollens, wat een deksels knappe kerels.

Wat betreft de banken kan worden gezegd dat behalve de RABO al onze “systeembanken” aan het staatsinfuus hangen, beknot worden in hun beslissings- en beleidsvrijheid en dus per definitie niet op een markt opereren.

gravatar

Ik heb mij laten vertellen, ooit, door een gepassioneerd geschiedenisleraar, dat heel vroeger een bank gewoonweg een kraampje had op het marktplein, waar handel in geld gedreven werd.
Kon de bank niet aan zijn aangegane verplichtingen voldoen, dan werd het kraampje kapotgeslagen, de uitdrukking bankroet vond daarin zijn oorsprong: er werd geslagen onder het uitroepen van ‘banco rotto’.

Of tegelijkertijd de bankier ook onder handen werd genomen vertelde hij er niet bij, maar dat laat zich raden: men trad een stuk kordater op in die dagen.

Niet dat alles vroeger beter was, doch sommige gebruiken zijn helaas in de mist der tijd teloor gegaan, dienen wij heden ten dage vast te stellen.

gravatar

Na het kapotslaan resteerde er natuurlijk een slecht kraampje, zogezegd een “bad bank”. In de kern van de zaak is er dus weinig veranderd.

Over het lot van de betreffende bankier lijkt optimisme mij niet op zijn plaats. Over valsemunters is mij overigens wel bekend dat zij levend werden gekookt. Ter voorkoming van misverstanden: dit was uit een oogmerk van wraak waarbij de voedingswaarde van het kooksel niet verder werd benut.

Recept:
Men neme een valsemunter en brenge het water aan de kook…

gravatar

Niets ten nadele van de mensen in de zaal, Heer Jeettje, maar enige lijkstijfheid heb ik wel bij de ster in kwestie kunnen bespeuren. Ik moet toegeven dat hij twee keer is gaan staan om het colbertje uit te trekken en om het later weer aan te trekken. Afgezien daarvan heeft hij zich beperkt tot het zitten op de krent. Het koekhappen zou denkelijk te inspannend voor hem zijn.

gravatar

U zag hem liever pleepot werpen, Heer Spaland? Inderdaad lijdt hij een zittend bestaan tijdens zijn optredens, het is waar. Daar staat tegenover dat zulks veroorzaakt wordt door een val van 4 meter uit een kersenboom, waarbij enkele ruggewervels werden gebroken.

Maar het gaat om het publiek: het is elke dictator een gruwel als de meute zingend en hossend en pleziermakend zich niets aantrekt van zijn snode invloeden.
Het is dan ook niet voor niets dat tirannen een hekel hebben aan muziek en andere schone kunsten welke niet voor eigen tiranniek gewin aangewend worden.

Vandaar: graag een feestje.

gravatar

Niets nieuws onder het zonnetje…Kon de bank niet aan zijn aangegane verplichtingen voldoen, dan werd het kraampje kapotgeslagen… en wij gooien nog steeds als eerste straks wederom de etelage en ruiten in van… de banken, waar ook ter wereld. Ook al valt daar geen cent meer te halen… doch gooi niet je eigen ruiten in… want dat is de onschuldige pin automaat, die mij als het er tenminste opstaat… trouw uitbetaald.

gravatar

Het werpen van pleepotten levert op de lange duur niet een blijvende innerlijke bevrediging op, Heer Jeettje. Maar na de *kuch* commercial break realiseer ik mij wel dat met een goed gemikte pot op de korte termijn toch mooie resultaten kunnen worden verkregen.

Inderdaad, zo dictators muzikaal blijken te zijn lijkt hun voorkeur uit te gaan naar enige fragmenten met veel bombast van het koperwerk. Kortom: werken waarop het publiek niet kan hossen.

gravatar

Dit kan toch niet zo maar!!!
De nederlandse staat krijgt zo wel een heel groot aandeel in de departementen.
De ECA bestaat er niet voor niets. Dit wordt een groot onderzoek.
Het verbaast me dat de NMA hier nog geen stokje voor heeft gestoken. Dit riekt naar fraude.

Reageer
gravatar

Niet dat benauwde Almunia, dit is een al lang geplande overhevelingsoperatie van CDA/VVD kabinet Balkenende III: het hele rijk en alle rijkstaken worden overgeheveld naar de Gemeenten. Een gigantische bezuinigingsoperatie die alle dure etalage-ambtenaren overhevelt naar gemeentelijk niveau. De VNG neemt de plaats in van het Parlement en Mark Rutte, Joan Remkes, Diederik Samson, en Lodewijk Asscher worden verhuurd aan Vlaams belang, zo gaat aan beide zijden van de Nederland/Belgische grens het gemiddelde IQ enkele procentpunten omhoog.

gravatar

Integendeel ! Er zijn vergaande, uiteraard geheime, besprekingen gaande om Nederland te verkopen aan de McDonalds, die op zijn beurt de McNederland zal verpachten aan de meest biedende (b.v. een oliesheik of een russische miljardair).
Andere landen zullen snel volgen, waarna alle restaurants worden verboden en alleen de McDonalds’n overblijven.

gravatar

Kleine luttele van geest… maar niet van jou eigen privee woning … want die nemen ze ook nog over… die staats-rovers. Multatulli zei het al: roofstaatje aan de Noorderzee.

gravatar

Het werkt ook de andere kant op: Het Ministerie van Financiën zal binnenkort juist gedenationaliseerd worden en een volledig commerciële partij worden, om zo de financiële moeilijkheden van deze tijden nog beter het hoofd te kunnen bieden.
Er zijn ca. 16-miljoen niet-vrijwillige donateurs aangesteld om dit te bekostigen. Elke Nederlander kan binnenkort een rekening voor een verplicht te betalen vrijwillige bijdrage tegemoet zien.

Reageer
gravatar

Majesteit,
U kunt beter overwegen het ministerie van Financiën naar de beurs te brengen, dat moet genoeg opbrengen om het begrotingstekort af te dekken. Wel moet U dan eerst onrendabele bedrijfsonderdelen zoals ProRail, ABNAMRO en SNS Reaal zien te verkopen…

gravatar

Een ProRail rapport?
Betreft dat een professioneel rapport over het het spoor?
Of gaat het om een rapport van voorstanders van rail?
Of is het een rapport van vóór het rail tijdperk?

Reageer
gravatar

De naam ProRail is afkomstig uit een namenverzin taskforce. Deze taskforce schrijft naams-aanbevelingen die op non-informatie berust. Pro is afkomstig van de ‘Problem Rail’ maar dat vonden ze te negatief en uiteindelijk hebben ze het afgekort naar ProRail.

gravatar

Dit is noodzakelijk geacht om te doen. Indien de staat dit niet gedaan had waren alle treinen afgesloten en een complete chaos ontstaan op de snelwegen. De huidige snelwegen rondom Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn daar niet op gebwouwd. Stel je voor dat Koningin Beatrix op de A44 in de file staat, dat zou een nationale ramp zijn geweest.

Dit is een goede keuze van de Nederlandse overheid. Zoals de overheid altijd alle beslissingen zeer goed, sterk onderbouwd en doordacht neemt.

Reageer
gravatar

Indien je de onderste la boven laat komen zijn de gevolgen niet te overzien. De onderste lade is meestal sterker dan de bovenste waardoor het hele maatschappelijke ladesysteem in stort. Dit kan doden tot gevolg hebben.

Dus laat de onderste lade aan de onderkant.

gravatar

Hietbrink ligt al 50 jaren in onderste lade der maatschapplijke burokraat=buro-kracht.
Trek je zo’n lade open, muizennesten hebben zich er in genesteld.
Infrastructuur=en-vraag-stuktuur doch werd tot aanbod-struktuur De NS aangeboden aan privé domein en deze nog weer aangeboden een al te hooge snelheidstrein in een landje waar geen afstanden zijn.

en Milieu als je dat woord in Frankrijk bezigt heb je het over de onderwereld en daar komt altijd de politie bij.

Geef nu eens eerlijk toe, Nederland is naar de kloten…zo als geen tweede land ter wereld.

gravatar

Natuurlijk is dit echt!

Melanie is zeer kundig gebleken in het creëren van chaos, zie haar verleden als minister en staatssecretaris, de ongeplande zwangerschappen, de bouwfraudes op Schiphol, de kennis van durgstransporten door Erik de V., etc

Dan maar liever in handen van het onmetelijk rijke rijkdommetje van Rutte CS.

gravatar

Ja, natuurlijk is dit echt: u denkt toch zeker niet dat De Staat lieden die van toeten noch blazen weten op zo’n post gaan zetten? Daar grappen over maken is hoogst ongepast.

Het is wel een novum om de schuld expliciet en publiekelijk in de schoenen van ambtenaren te schuiven: 1, zij mogen zich niet publiekelijk verweren, en 2. het geeft impliciet aan dat men het vak niet beheerst een organisatie te leiden. Hoewel V&W een groot ministerie is, is de top maar klein en zijn alle spelers bekend.

Plus dat Schultz al heel erg lang zich in het ambtelijke beweegt, absoluut bekend is met V&W én al eerder in grote moeilijkheden is geweest; aanklacht wegens machtsmisbruik (Chipshol), doet het vermoeden rijzen dat het wel degelijk met de verkiezingen te maken heeft gehad: juist ook omdat het zo ongevraagd ontkend wordt. En zoals bekend uit de Roermond-zaak praten VVD-ers nauwelijks met elkaar.

Dus is het maar goed dat dit Ministerie gered wordt, in plaats van failliet te gaan.

gravatar

I hoop dat Rutte CS niet duidt op de nieuwe centraal station benaming van Apelsfoort. Deze veer in de achterste van de MP zou een duidelijke link met de Spoorlijnmaffia aantonen.