Nederland bedreigd door ‘hoekbankepidemie’

RIVM luidt de noodklok

Het aantal huishoudens met een antraciet hoekbank in Nederland zal de komende jaren flink stijgen. Volgens een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal het aantal antraciet hoekbanken van 1,2 miljoen stijgen naar 7,9 miljoen in 2015.

Het RIVM pleit voor maatregelen. “Het stijgende aantal antraciet hoekbanken in Nederlandse woonkamers mag niet meer als incident worden afgeserveerd door de politiek. Er moet ingegrepen worden vóórdat alle huiskamers zijn veranderd in kille postmodernistische holen,” luidt de belangrijkste aanbeveling.

Volgens het rapport ligt de oorzaak van de toename van antracieten hoekbanken bij IKEA. De Zweedse meubelgigant raakt de laatste jaren steeds meer in trek op feestdagen. Zo werd onlangs al bekend dat de IKEA op tweede kerstdag de magische grens van tien miljoen bezoekers doorbrak. De overgrote meerderheid van hen kocht een nieuwe, antraciet hoekbank.

“We kwamen bij de IKEA om een nieuwe koekenpan te kopen, en we kwamen opeens met een nieuwe antraciet hoekbank thuis,” zegt Gerard de Jong, taxateur te Almelo. “We moesten ons huis toen helemaal opnieuw inrichten. Dat kwam doordat we geen ruimte hadden en doordat de hoek aan de verkeerde kant zat. Het is ten koste gegaan van de eettafel.”

Het RIVM pleit voor maatregelen. Woordvoerder Tim de Graaf: “Denk aan het sluiten van meubelboulevards op feestdagen of een importstop op de kleur antraciet. Ook moet de overheid een grootschalige voorlichtingscampagne beginnen. Mensen moeten zich bewust worden van de gevolgen van de aanschaf van een antraciet hoekbank. Er is nog een lange weg te gaan.”

Bankeigenaar Janine de Wit vindt de waarschuwingen zwaar overdreven. “Deze hoekbank heeft een ruime relaxgelegenheid. De bank heeft een uitstekende ziteigenschappen en ziet er geweldig uit.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Walgelijk! Inonze huiskamer boerderette in vinexwijk past geen grijze hoekbank! Wij hebben een bordje home voor hetraam een matje welkom bijde deur maar niiemand wilbij ons binnen komen! Zullen wij dan toch maar? De kamer uitbouwen voor de ikeabank. En de billies?

Reageer
gravatar

Niet Datzo of Ditzo maar Terzo: vooral de referentie naar Vijftig tinten grijs is erg actueel. En u heeft gelijk als u stelt dat scherpere formulering van de definitie “antraciet” de kans op epidemische woekering van de hoekbankformule zal kunnen verhinderen. Niettemin is de brede preoccupatie van Nederlandse afnemers en producenten voor dit soort bankschandalen zorgelijk te noemen.

Reageer
gravatar

Helaas moet geconstateerd worden dat de genoemde aantallen in dit artikel niet kloppen. Het vermoeden bestaat dat het gehele spectrum antraciet, dus van antraciet rood tot antraciet blauw in de berekening is meegenomen. Overigens weten we van grijs dat er 50 tinten bestaan die door een testpanel, bij het ontbreken van een referentie, allemaal als Antraciet zijn geduid. Door de definitie van de tint Antraciet scherper af te kaderen zal de bedoelde hoekbank epidemie uitblijven.

Reageer
gravatar

Sinds bij ons de grondwaterstand verlaagd is, behoort een zitkuil weer tot de mogelijkheden. Ik ga met spoed een Libelle halen om te kijken of we kunnen eer het te laat is! En anders op de bovenverdieping, afhankelijk van de onderwaterstelling.

Reageer
gravatar

Of voor de verandering weer eens een zitkuil, echt jaren ’70 dus al weer rijp voor een revival in ING-oranje of postmodern paars. Voor de avant-gardistische bankiers onder ons is een leeuwenkuil aanbevolen en politici voelen zich alleen thuis in een (wurg)slangenkuil; dát moesten ze vaker doen.

Reageer
gravatar

Voor technisch perfect geschreven stukjes moet u zich bij het blad ‘Onze Taal’ vervoegen.

Hoewel ik persoonlijk aan die onzinnige droogkloterij geen lol kan beleven, gun ik het u van harte. Maar bederf hier de lol dan ook niet met flauwe en incorrecte spijkerzoekerij?

gravatar

Ik wilde er ook een, vooral omdat de naast de asbak geknoeide as van je sigaret onzichtbaar in de stof geklopt kan worden en ik ben een slordige rookster. Nu denk ik dat ik maar ga stoppen met roken, een gewaarschuwd mens telt voor twee tenslotte! Ik was bijna in de val getrippeld.. Er zou een waarschuwing op zo’n bank moeten staan, net zoals op een pakje sigaretten gewaarschuwd wordt voor de gevolgen van het consumeren van je aankoop op de lange duur!!

Reageer
gravatar

Bij ons in de straat is op de hoek ook een bank, maar die is niet antraciet, maar hinderlijk fel oranje. Op de radio scheppen ze erover op dat ze zo heel erg oranje zijn.
Vroeger was het een blauwe bank, eentje die nog aan dienstverlening deed.
Nu schreeuwt het kleur en pretenties, en geeft de bank niet thuis.
Nouweh, die oranje hoekbank kan het wat mij betreft shaken. Doet u mij maar een grijzige.

Reageer
gravatar

De media zullen hierin hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen: het ene na het andere levensstijlprogramma dringt de huizen binnen van brave burgers, schopt het eikenhouten meubilair naar de kringloopwinkel en bedekt het hele interieur met een hoeveelheid antraciet die voorheen alleen in de diepste steenkoolmijnen gevonden kon worden.

Reageer
gravatar

zou ook nog kunnen sluikreclame om saaie bankstellen kwijt te raken en gratis af te halen door de medewekers van….. “de SPELD” want elk extratje teld. Goed Idea vaN iKEA.

Reageer
gravatar

Ik ga helemaal gelukkig 2013 in.
Onze hoekbank is LICHTGRIJS.
Ik wens jullie ook allemaal een heel gelukkig en/of gezegend en/of fijn 2013 met/of/zonder licht grijze bank

Reageer
gravatar

Een gelukkig, gezond en geïnspireerd 2013 wensen ik en mijn alter ego toe aan alle Speld-adepten. Terzake van het onderwerp ‘antraciet-kleurige Ikeaanse hoekbanken’ het volgende: Naar we gisteravond via Erik van Muiswinkel (muisgrijs als ton-sur-ton van antraciet) vernamen, komt er in Loenen a/d Vecht een XXXL IKEA-vestiging die zó groot is dat familieleden en vrienden aan de uitgang klaar staan met gladiolen voor bezoekers die het hele traject hebben voltooid. Een initiatief van wijlen Ingmar Kamprad die zozeer de Arische zaak was toegedaan. In dit summum van platheid spelen antraciethoekbanken een centrale rol; het interne parcours is namelijk sterk gehoekt. De aktiemodellen “Hjort Donkagris”, “Vortan Terlenkagris” en “Sylvio Boenka-boenka” (met speciale vlekwerende bekleding) zullen voordelig worden geprijsd, zodat te vrezen valt dat de raming van het RIVM inzake het aantal antraciet hoekbanken in Nederlandse huiskamers drastisch naar boven bijgesteld zal moeten worden. Ab Osterhaus waarschuwt voor epidemische verspreiding vanuit dit epicentrum; hij houdt antisera in gereedheid.

Reageer
gravatar

Dank, Heer Outsider, en insgelijks.
Hoewel het mij liever is 2012 gewoon over te doen: we weten nu immers hoe het moet en hoe het niet moet.
2013 is een excuus om dezelfde domme fouten te maken, lijkt me: “maar nu is het anders”, hoort men roepen.
Jaja ….

Dat had gegolden als die verrekte apocalyps was doorgegaan, maar juist dát genoegen is ons ontzegd: op de oude voet verder dus.

gravatar

Aan Allen Voorspoedig 2013 en dat alles worden mag…
@Sander: Antraciet=en-draag=schiet-kleur
shit=and-dress-shit-coulor een maatkostuumkleur voor muisgrijze massa ambetnaren, zoals je ziet in alle dialekt-dietse talen te verklaren.
Een saaie kleur, en ook steenkool hebben deze zwart-grijze-glimmende kleur. 1965 werkte Hietbrink op de staatmijnen te Heerlen en bediende daar een eier-steenkolen machine met een groot stuurwiel dat al bij sturend, dan links of rechts de dof of glanskleur bepaalde van de eierkolen voor huishoudelijk haardgebruik daardoor stofvrij. En dat ging onder de naam atraciet de deur uit.
Antrax=een-truck om op het ooghebbende personen bij verrassing met deze truck uit te schakelen of te kwetsen. Maar ook elektriek=alle-truck was eeuwen lang een wondermiddel om er plus of min magnetische spelletjes mee te spelen tot verbazing van het publiek. Tot dat in Leiden de fles en zovoort de eerste batterijen werden uitgevonden> Nederland was toen nog het eerste uitvindersland ter wereld. Thans tot derde wereld-land; omdat onze knappe-koppen meer erkenning en verdiensten in Het Buitenland. Dit alles niet uit de enciclopedie=en-zie-kloppen-die… Maar door zelf-nadenken=nauw-denken herdacht.

Reageer
gravatar

Ach ja, de Solex; weemoedige herinneringen borrelen in mij op. Het zal in ’52 zijn geweest dat ik bij vader achterop de Solex naar Hoek van Holland (toen nog Hook of Holland vanwege de toen nog aanwezige Engelse populatie)reisde. Het was een grauwe regenachtige dag en de regen teisterde mijn knieën tussen de korte broek en de lange padvinderssokken in hoge Robinson-schoenen. Uiteindelijk kwamen we aan in een etablissement waar tweetalig werd bediend en net toen ik weer droog was, gingen we terug naar Schiebroek. Deze absolute non-event was het eerste gemotoriseerde uitje in ons gezin, “mede mogelijk gemaakt door Solex”. Solex staat daarom voor mij -nu nog- voor herwonnen mobiliteit van ná 5-5-1945; Nederland herrees, met maximaal 20 km/u.

Reageer
gravatar

Overigens is de kleur wel handig gekozen: men kan nu in de woonkamer de Solex gerieflijk ontkolen, in plaats van in een tochtig schuurtje met flakkerende verlichting.

Trouwens, een Solex blijkt een prima investering te zijn: destijds in 1955 kostte een Solex De Luxe 399,50 in guldens. Nu betaalt men ruim rond en boven de 600 euro.
Maar tja; meneer mijn vader moest zonodig autorijden. Het is wat men noemt een negatieve erfenis.

Reageer
gravatar

En zie; met nog wat zoekwerk komen de heuglijke tijden aan het licht. Twee jaar later, met innovaties als een polyvinyl vliegwieldeksel, ingebouwde lamp en handig dekseltje voor het gereedschap in de treeplank, kostte de Solex nog steeds maar 399,50 gulden.

Kom daar nu nog eens om: het zijn dagprijzen tegenwoordig, onder het motto ‘meer voor minder’. Meer betalen voor minder, precies omgekeerd als in 1957.

gravatar

De Solex ontkolen in de woonkamer is heel goed te doen, Heer Jeettje. Ik herinner mij een leraar die was overgegaan tot het reviseren van de automotor in de woonkamer. Toen hij het daarna ook nog had gepresteerd om het ding in huis met goed gevolg te starten werd hij door zijn echtgenote toch weer naar het schuurtje verbannen. Ach ja, de man had electronica gestudeerd en dat waren de wizzkids van de 60-er jaren.

De historische prijsstelling van de Solex doet naar huidige begrippen merkwaardig aan, maar dankzij deze aanpak van R.S. Stokvis & Zonen heeft men met een aantal merken wel heel lang de markt weten te domineren. De klant kreeg waar voor zijn geld.

Hoe anders was dit later met de tekstverwerker WordpPerfect. Die bracht achtereenvolgens in 1984, 1985 en 1986 de versies 4.0, 4.1 en 4.2 uit en elke keer mocht de klant opnieuw met zo’n 1200 gulden naar de winkel om te “updaten”.

gravatar

Eigenlijk verdient de firma Stokvis alle hulde qua ondernemer, Heer Spaland, maar helaas lacht men tegenwoordig om dit ondernemerschap, gestoeld op prolongatie van het bedrijf in plaats op het dividend voor de aandeelhouders.

De verbeterde Solox-OTO -de automaat, u wel bekend- kostte zelfs een hele halve gulden minder! En de kleur maakte niet uit, geen meerprijzen.

Ach, wij leven in barbaarse tijden, vrees ik. De tijd waarin het radiomerk Aetherkruiser opgeld deed ligt als ver verleden achter ons.
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTLrWE1Mj41bsy39dYMtrxysf7kCI7JEYBkv6IJ3mM-JQpfbxLt

Kent u deze site reeds? http://www.vanderheem.com/index.html
Het verschaft enige consolatie, snel voorbijlopende aan de Duitse gigant Mediamarkt, ziet men in gedachten eerlijke handel aan het geestesoog voorbijtrekken.

Het Binnenwegplein is aldoende weer begaanbaar.

gravatar

Dankzij de site van Van der Heem & Bloemsma heb ik kunnen achterhalen dat mijn ouders in het bezit waren van een radio van Erres, de KY 505 uit 1950 om precies te zijn. Geheel onverwacht heb ik nu deze bijzonderheid aan de vergetelheid kunnen ontrukken en kunnen documenteren voor het nageslacht, althans dat van mijn broer.

Tja, het waren andere opvattingen over zaken doen, Heer Jeettje. Het waren veelal familiebedrijven en die werden verstandig geleid, niet in de laatste plaats omdat de gehele famielje er met het eigen vermogen aan verbonden was. Wat er gebeurt op het moment dat de famielje terugtreedt hebben we kunnen zien bij Albert Heijn. De grootheidswaan gaat het dan winnen van het gezonde verstand. Zie de Mediamarkt aan het Binnenwegplein alwaar men een straatlengte aan wasmachines kan bewonderen, drie hoog gestapeld. Wat moet men daarmee? Ik wil Ter Meulen terug om koffie te drinken.

gravatar

Inderdaad, Heer Spaland, het is van de zotte dat men tegenwoordig naar het Alexandrium moet om meubelen aan te schaffen terwijl wat nu Mediamarkt is (een oude kennis drukte dat plastisch uit als “heb die mof nou wéér de stad bezet?”) voorheen een meubelboulevard avant la lettre was.

Ah, Termeulen, ik heb daar nog fijne en grappige herinneringen aan – vooral een speciaal soort drop, nooit meer gezien helaas. En mevrouw mijn moeder die altijd of jacht was naar ‘lapjes stof’. Maar het kan nu ook niet meer: die verrekte patatgeur krijgt men er niet uitgewassen.

gravatar

De nostalgie druipt af van de bijzonder vermakelijke correspondentie van Heren Jeetje en Spaland: De goeie (?) oude dagen van het Solex ontkolen, luisteren naar een Van Der Heem of Erres radio, drop en koffie bij Ter Meulen. Naar het schijnt is alles wat degelijk en goed was afgelopen sinds de introductie van WordPerfect in de tachtiger jaren. Maar of dat direct verband houdt is vooralsnog onduidelijk.
Als electronica student in diezelfde tachtiger jaren (helaas/gelukkig(?) de zestiger jaren gemist) heb ik zelfs nog oude buizenradios van Erres en Van der Heem zelf in mijn bezit gehad. En ook regelmatig moeten repareren, want ze waren niet gebouwd om generaties mee te gaan. Helaas, de duurzaamheid van hedendaagse electronica producten (komen nu allemaal uit China en niet langer uit het zuiden des lands) is nu beter uitgedrukt in maanden in plaats van jaren.
Maar al wat ik mij herinner van Solexen is dat ze het niet deden als het regende, als het sneeuwde, en bij gladheid ging je gelijk lelijk op je bek door de voorwielaandrijving…

gravatar

Och, heer Uutenz, ik wil niet beweren dat alles vroeger beter was -veel wel, helaas-, maar u geeft het zelf al aan: reparaties behoorden tot de mogelijkheden in die dagen.

Wil men echt iemand verbluft zien kijken moet men een telefoonwinkel binnenstappen met de vraag of het model van vorig jaar gerepareerd kan worden. Terstond wordt door het winkelpersoneel zenuwachtig gezocht naar de verborgen camera.

Helaas schijnt tegenwoordig ook het naderend pensioengat zich te onttrekken aan reparatiemogelijkheid; men zou er tegen wil en dank toch nostalgisch van worden, nietwaar?

gravatar

Tja, Heer Uutenz. Wat u aanziet voor nostalgie is eerder een zekere mate van verwondering. Alles was vroeger zeker niet beter. Dat u de 60-er jaren hebt gemist behoeft u dus niet te betreuren omdat we het sinds die tijd in Nederland alleen maar steeds beter hebben gekregen.

Wat betreft WordPerfect was het maatschappelijk (ook naar de huidige normen) een ongehoorde brutaliteit dat men de klant in drie opeenvolgende jaren met de volle 1200 gulden naar de winkel liet lopen voor het afhalen van een nieuwe floppy. “Wij herstellen onze fouten, maar wel op uw rekening.” Dan was men dus zo’n 3600 gulden kwijt en u kunt zelf wel uitrekenen hoeveel jaar men daarvan op de Solex had kunnen rijden. De schade bij de klant neer leggen is er sindsdien ingebleven. Veel bezitters van een Volkswagen met TSI-motor kunnen u daar spannend over vertellen. Er is veel aandrang voor nodig geweest om deze fabrikant te bewegen tot het nakomen van de garantieverplichtingen.

Een andere kant is, dat de kwaliteit veel beter is geworden. Waar een nieuw gekochte auto in 5 jaar veranderde in een bonk roest voor de deur, komt die nu pas na 6 jaar uit de lakgarantie.

Wat betreft het pensioengat: dat is niet reparabel. Dit gat betekent niet dat er iets stuk is. Dat gat hoort in het pensioen. We noemen dit een “produkteigenschap.”

gravatar

Daar heeft U gelijk in. Oude radios repareren was niet zo moeilijk als men de basiskennis bezat. Om dat met een hedendaagse radio, of mobiele telefoon, te doen is nagenoeg onmogelijk.
“Het model van vorig jaar? Allemensen, dat is zooo oud! Is dat misschien nog zo’n model waar van die touwtjes aan vast zaten?”
Misschien is de reden dat nieuwe wasmachines in de winkels drie hoog gestapeld staan wellicht het feit dat ook die volgend jaar alweer verouderd en onrepareerbaar zijn? De vraag naar nieuwe machines stijgt dan al gauw de pan uit en de nieuwe modellen zijn niet meer aan te slepen.
Dat brengt mij terug naar het oorspronkelijke onderwerp in kwestie, namelijk dat van een dreigende epidemie van antraciet gekleurde hoekbanken, ik begin me af te vragen me af of die ook onderhevig zijn aan kortstondige levenduur? Of is dat toch echt te negatief gezien?

gravatar

Waarschijnlijk wel, Heer Uutenz, de producteigenschap, zoals Heer Spaland dat zo mooi omschreef, van vele apparaten, meubelen en andere toestanden, is heden ten dage een ingeprogrammeerde levensduur. Godfried Bomans heeft daar nog een vermakelijk stukje over geschreven; het betrof een Italiaanse kerststalbouwer die kunstig het bouwsel zo wrakkig in elkaar wist te zetten dat op de minuut af het geval in elkaar lazerde na Kerstmis. Aldus de dramatiek van het gebeuren in beeld brengend.
Teneinde het consumeren aan te wakkeren is het namelijk niet aan te bevelen spullen te maken waarop de tand des tijds zich sleets bijt.
Deze decennia zullen dan ook weinig antiek produceren, voorspel ik.

En in de Libelle van volgend jaar staat beschreven hoe uw interieur er dan uit moet zien. Met weinig hoekbanken, wed ik.

Overigens moet ik even van mening verschillen over het pensioengat: ik volg de redenering, doch als men gaten in sokken kan stoppen is de techniek daar om andere gaten te stoppen.
Tenzij men natuurlijk Harry Belafonte een gat in zijn emmer wil laten dichten, waar het hier nu de schijn van heeft, qua pensioen.

gravatar

Dank voor de nadere toelichting nevens het pensioensgat namens Harry Belafonte, het is nu geheel duidelijk. Een momentje graag, ik ga nog even zachtjes zitten grinniken…

…Afijn en welnu, een gat in een emmer is wellicht een ietsiepietsie eenvoudiger probleem dan een pensioensgat, maar gezien de stand van zaken in Den Haag zal het gat net zo snel gedicht worden als dat gat in de emmer.
De afloop van het emmergaten dichten werd al snel duidelijk, zo rond de tweede minuut geloof ik, maar er bleef hoop dat Odetta het laatste woord zou hebben. Of ze dat had of niet is me niet duidelijk geworden, het publiek werd rusteloos en verloor volledig de aandacht op het kritieke moment.

gravatar

Zelfs de vriendølijke Bøs Showfør, die øma en mij bij Ikea afzette, wist al te vørtellen dat deze antracietgrijze høøkzitbank, de Tidaførs (€ 799.- / støk), al waren ze allemaal støk, heel hard løpen. Binnen vertelde een verkøper øns dat hij ze niet køn bijhouden. Vøør de kerstdagen was Ikea al vølledig uitverkøcht. Alleen de minder pøpølaire antracietzwarte Tidaførs (€ 1799.- / nøt støk) was nøg leverbaar.

Helaas møcht ønze aankøøp niet mee de bøs in van de Bøs Showfør die in ene onvriendelijk was gewørden.

gravatar

Nee Oma. U moet het artikel wel helemaal uitlezen. In de laatste zin staat uitgelegd dat het niet een vreemd uitsteeksel is, maar een uitstekende ziteigenschappen. Ik heb geen idee wat dat is, maar als het in De Speld staat, dan is dat gewoon zo.

gravatar

Inderdaad Henken Spaland,

Een dienstdiende redacteuren had wellicht te veel advocaat over zijn ruime hoeveelheden oliebol gegoten. Eerst worstelden hij met een kleuren van een geperste steenkolen en dan gebruikten hij een begrippen “ziteigenschappen”, terwijl die banken zich meer leent voor liggen.

Wat opa en mijzelf altijd al heeft willen vragen: Die Spalandjes komt die uit een Belgische Ardennen?

gravatar

Ja oma, zo’n ligbank is maar een gekke dingen. Het is ook niet voor niets dat deze vaak dienst deed bij het psychiatrisch consulten.

Wat betreft die Belgische Spa-famielje: die drinken water en komen bij ons niet over de drempel.

gravatar

Jemig, Akke, oude komijnekaas, gelijk heb je, maar echte oude komijnekaas is niet zomaar overal te koop. Ik bewaar deze degelijke oliebollen tot het komende Oudjaar, en ga intussen op zoek naar een echte oude komijnekaaswinkel.

gravatar

En zullen we nu Oma dan maar vertellen dat dat uitsteeksel voor de bijzit is? Of is Opa weer wat vergeten te vertellen?

Beter idee Suus: je neemt gewoon belegen komijnekaas, doet die tussen die bol en laat ze samen oud worden. Moet ongeveer in december wel hapklaar zijn.

gravatar

Berend Willem Kunt U ook antracietkleur verklaren? Ben suporter van je woord spel en spelingen. Gelukkig antie etymologisch… Ga zo door…

Reageer
gravatar

“Ik ben nooit echt een Antraciet geweest. Brieven met Antrax zijn zo 2001. Tegenwoordig verspreid ik IKEA catalogussen met hoekbanken.” aldus Ali Chemikali in zijn oudejaarstoespraak.

Reageer
gravatar

Van de zijde van ABN/AMRO en ING wordt inhoudelijk bezwaar aangetekend (middels de juridische her-intreder Bram M.) tegen de formulering “Hoekbank”, men staat er namelijk op het monopolistisch icoon van “Dé BANK bij u om de hoek” tot het bankwezen te beperken. Temeer daar slechts met steun van alle onvermogende doch wél belastingbetalende Nederlanders kon worden voorkomen dat beide banken “het hoekje om gingen”. Gerrit Zalm en Jan Hommen danken u allen van harte voor hun vorstelijke bonus; zij wensen u allen een gezond en fis-kaal meevallend 2013.

Reageer
gravatar

Ik zei laatst nog tegen mijn buurman dat hij het verwaande baasje van een nieuwe roestbruine hoekbank is en de trotse bezitter van een oude antracietgrijze hond. Hij meent dat het andersom moet zijn, omdat hij nooit op zijn hond, al is die zo groot als een kalf, gaat zitten.

Reageer
gravatar

Pollens, dat is pas een echte doordenker. Een beetje moeilijk wel voor kleine meisjes met nog niet zo veel levenservaring, als ik.

Ik krijg het plaatje niet rond. Vertelt u mij nou maar wat het ras is van die hond.

gravatar

Ik als bankmedewerker zijnde, vind de ophef een beetje overdreven. Ik zie nog geen enkel bewijs voor wat we in de banksector een bankrun noemen, en ook de president van De Nederlandse Bank heeft me verzekerd dat het allemaal goed zit.

Reageer
gravatar

De vorm ‘als … zijnde’ is een contaminatie, hetgeen ook als ernstige ziekte geldt.

De juiste vormen:
– Ik, bankmedewerker zijnde,…
– Ik, als bankmedewerker,…

gravatar

Epidemie=hebbe-die-mij te pakken zoals bijna alle anderen deze ziekte te pakken neemt. OHhh en er zullen nog zovel ziekte=sekte langs komen in 2013 want het getal alleen al is de meest ongunstige. Krijg de kleren=kleuren want groen en geelzucht, roodvonk de zwarte pest=past=paseert. Griep=grijpt om zich heen daar helpt geen speldeprik aan volgend jaar. heb je mazzel dan geen mazelen en kanker=kan-nie-keer, niemand die kan-niet-keer=kanker keren kan. Trombose=stroom-pauze, eet-er geen etter… en arcenicum=er-zijn-nek-om.
hart-en-verrekt=hartinfarct … blijft er nog over morfinne=moord-fijn… gaat rustig op de hoekbank liggen ze komen bij U. De ambulance=Heem-bij-langs Hup op de brancard=plank-hard. Genezen=ga-naar-huize maar daar bent u al. Esculaap=is-gij-lapt want dat is wat van oudsheer de dokter=doekt-heer doet. blijf in de lappenmand en is het een smeer lap dan is het een kwakje zalf der kwakzalvers. En de apotheek=op-pot-hoek daar alles in potten en vazen. De medicijn=middel-zijn en de Medicijnman de voorloper van onze apothekers. Blijft over… het Cemitaire=zij-met-de-heere en in het hiernamaals=hier-na-mag-alles.

Reageer
gravatar

Schizofrenie: Belde mij iemand met de vraag of Hietbrink dit woord ook kon verklaren naar het diets! Schizofreen=schiet-zo-weer-in… Maar gelukkig schiet je er ook zo weer uit. Met kennis van dialekten=die-al-lijkt-een kijk je door alle talen heen! Boulangerie=Bollen-langen-rij want bij de bakker liggen de bollen en langen stokbroden in een rij.

gravatar

een hoekbank is per definitie ‘too big to fail’ in de gemiddelde Nederlandse huiskamer

gravatar

Na invoering van de collectie “vijftig tinten grijs” slaat deze ontwikkeling pas echt toe.

Reageer
gravatar

Goed dat de Speld als enige kwaliteits nieuwsbron hier aandacht aan besteed. Ben zelf ook al slachtoffer van dit fenomeen geworden! Tijd dat de overheid gaat ingrijpen

Reageer
gravatar

Ik vind dat GroenLinks haar verantwoordelijkheid moet nemen en voor moet stellen de hoekbankse antracietisering van de Nederlandse woonkamer te stoppen! Uiteraard door een verbod op antriciete banken te eisen van het kabinet!

Reageer
gravatar

Kan Willem Berend ook anticietkleur verklaren? Ben suporter van je taal speel en spellingen; Heeft het met steenkool te maken en of is het een saaie kleur? Ga zo door…

gravatar

@Henk van Mathenesse Spaland: Niet juist, onjuiste interpunctie: er zou een komma tussen “Jezus” en “Maria” moeten.

gravatar

Juf Paulien vergaloppeert zich hier deerlijk: antraciet is namelijk GEEN geperst steenkoolgruis. Bedoeld product werd op de markt gebracht als “Eierkolen”, antraciet is daarentegen de meest pure, onbewerkte, steenkoolsoort die verkrijgbaar is. Slechts één stap verwijderd van de nog wat duurdere koolstofvariant: de diamant, die zich zo goed leent om glas mee te snijden of kapitaalkrachtige dames -over hun uiterste houdbaarheidsdatum heen- een stralend uiterlijk te geven. Foei Juf Paulien, als de bliksem in een nascholingscursus voordat uw onjuiste begrippenkader de jonge generaties tot ballast wordt.