Konijn leefde vijf jaar op rauw voedsel

Eigenares mogelijk vervolgd wegens verwaarlozing

Een konijn in het Groningse Scheemda heeft jarenlang op uitsluitend rauw voedsel geleefd. De Dierenbescherming wil het dier uit huis plaatsen en Justitie onderzoekt of de eigenares vervolgd kan worden voor verwaarlozing.

Gretha Vollenbroek (51) gelooft dat het ongezond is om knaagdieren gekookt voedsel te geven. De vijfjarige Snuf kreeg daarom een dieet van wortelen, prei, konijnenvoer en hooi. De Dierenbescherming neemt het Vollenbroek vooral kwalijk dat de hangoor niet naar buiten mocht. Vollenbroek houdt vol dat dit slecht zou kunnen zijn voor de psycho-sociale ontwikkeling van Snuf.

Volgens haar liep het diertje te veel risico’s in de achtertuin: “De verleiding is dan immens groot. Snuf ziet daar voortdurend andere konijnen gekookt voedsel eten. Je wil niet weten met wat voor junkfood de buren hun huisdieren volproppen.”

Bioloog Harry van Duinen vindt dat de eigenaar wat dat betreft een punt heeft. “In het wild leven konijnen in groepen. Ondanks de domesticatie is een tam konijn wel degelijk vatbaar voor groepsdruk.”

Van Duinen vindt het echter onverstandig om een konijn alleen rauw eten te geven. “Je ontneemt zo’n dier dan elementaire voedingsstoffen. Het is prima om alleen gezond voedsel te geven, maar rauw is niet per se gezond. Sterker nog, koken kan soms juist gevaren wegnemen. Konijnen eten bijvoorbeeld hun eigen keutels. Als je die eerst even kookt is dat geen enkel probleem.”

De Dierenbescherming bevestigt dat Snuf ‘ernstig ondervoed’ werd aangetroffen. Ook is een groeiachterstand bij hem geconstateerd. Waar de hangoor is ondergebracht is niet bekend. Gretha Vollenbroek laat het er niet bij zitten: “Ik wil gewoon het beste voor mijn konijn en dat wordt me in dit land onmogelijk gemaakt.” Ze is niet onder de indruk van de argumenten van Van Duinen. “Zo’n bioloog heeft geen flauw idee waar hij het over heeft.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

bezopen verhaal…dit konijn ziet er supergoed uit…het voedsel is uitstekend samengesteld…mijn konijn heeft ook altijd binnen in huis geleefd en was heel tevreden…allemaal onzin dus…kletskoek…gewoon mevrouw weer herenigen met haar dierbare konijn waar ze goed voor zorgt…!!

Reageer
gravatar

Hahahahaha! Grappig.

Knaagdier? Sinds wanneer is een konijn een knaagdier?

Het zijn dieren die knagen maar behoren niet tot de knaagdieren maar tot de haasachtigen.

Reageer
gravatar

Ja, af en toe sta ik bij de super-kassa. Voor mij staat een kon
ijn in de rij en betaalt voor een portie gebakken konijn en een paar blikjes worteltjes. Hopelijk kan dit dier de schaar en de blikopener bedienen

Reageer
gravatar

dit slaat echt helemaal nergens op wie geeft zijn of haar konijn in vredesnaam gekookt voedsel serieus? in de natuur krijgen ze niet eens brokjes wanneer het konijn ondervoed was heeft het gewoon te weinig eten gekregen wat een doppies

Reageer
gravatar

Gaarne wijs ik er op dat de VERORDENING WELZIJNSNORMEN KONIJNEN uit 2006, geen indicatie bevat over het type voeding, alleen over de hoeveelheid waar een konijn toegang tot dient te hebben, onder het motto veel=lekker

Reageer
gravatar

Ik ben er eigenlijk niet zo blij mee, dat Paulientje enkele keren per week het konijntje van Viesman streelde, maar dit jaar hebben we ‘m met kerstmis met smaak opgegeten.

gravatar

Gretha heeft trouwens niet helemaal ongelijk. “Bioloog” is geen beschermde titel, elke Jan Doedel met of zonder botaniseertrommel mag zich “bioloog” noemen en hoogdravende uitspraken doen over konijnen die eigenlijk nergens op slaan.

Reageer
gravatar

Het is ook niet zo moeilijk, mevrouw Suus, dat bioloog zijn. Het is sterk afhankelijk van de plek waar men zich bevindt.
Zo heb je, in een bosachtige omgeving staande, boskonijnen, elders zijn er veenkonijnen, stadsparkkonijnen (dat de Euromast nog steeds niet scheef staat is een groot wonder) en tuinkonijnen, meest omgeven door kippengaas – wat daar niet van te denken.

Meer uw richting op zijn er de duinkonijnen en uiteraard polderkonijnen. Wellicht zorgt de evolutie voor deze laatsten voor zwemvliezen tussen de tenen, want ik meen dat in 2018 het water weer terugkeert. Zo ja hebben wij duikkonijnen, zo nee is de pan goed gevuld.

gravatar

Hoi Emoele, Wat ontzettend leuk om te lezen wat de oorsprong van die dierennamen is! Heb je dat zelf achterhaald? Ik zou er wel meer van willen weten. Wanneer ik snap waar een woord vandaan komt heeft het voor mij meteen meer betekenis. Groetjes, Kim.

Hoy Kim, daar doe je het voor, die ene reaktie. Knuffelbeest=knoop-vel-beest… daar van werden van ouds deze dieren in elkaar gedraaid en genaaid. In het Russich: Ploesjewaaija=pluisje-wij-aaien. Alles terug naar het Nederdiets zoals je ziet.

Reageer
gravatar

BLIJF van het kooinijn AF anders zaL IK jou eens opHOKkuh! NIET jokken met mij, beter ga je aaien. RAW = WAR of niet soms?!

Maar wistje dat kOnijnen ook kunnen praten? JE MOT HARDER LUISTEREN!!

Hee WAT is dat RODE DING? Bloedvlek, servet of IEmand een ander idee???

Reageer
gravatar

Dat valt ons rauw op ons dak. Nog vele jaren lusten wij ook niets anders. Symbool van de sex industrie… in ons groen groen knollen knollen overvolle land. Knibbel knabbel hokje je… kom er bij en ik fok je.

Reageer
gravatar

De titel van dit artikel is correct in de verleden tijd geschreven. “Waar de hangoor is ondergebracht is niet bekend” zou inmiddels ook wel in vt gezet kunnen worden want Snuf is op en we zijn er voorwaar niet rauwig om! Ik moet zeggen dat een konijn dat alleen rauw voedsel gegeten heeft niet persé ook rauw geserveerd dient te worden. (Hadden we maar naar Carotte moeten luisteren) Na het linker achterpootje besloten we aan tafel het beestje toch maar even met wat honing en tijm in de oven te leggen.

Carotte: je bent weer veilig. Een gezond 2013 toegewenst alvast!

Reageer
gravatar

Klopklop aan de voordeur … Familie Konijn onderweg naar de herberg. Of ik hun kant-en-klaar-maaltijd even voor hen wilde opwarmen in de magnetron. Hutspot huismerk. Tuurlijk wou ik dat! Kleine moeite en het is tenslotte Kerstmis.

Reageer
gravatar

Johannes Goropius Becanus – Wikipedianl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Goropius_BecanusIn cache – Vergelijkbaar
U heeft dit openbaar een +1 gegeven. Ongedaan maken
Becanus meende dat het Nederlands de enige taal was die direct van de oertaal afstamde en er nog sterk op leek. Bij de Babylonische spraakverwarring …

Reageer
gravatar

Nederlands, Neder-Duits en Hoog-Duitswww.uni-muenster.de/…nl/70_niederlaendisch_plattdeutsch.pdfU heeft dit openbaar een +1 gegeven. Ongedaan maken
Bestandsformaat: PDF/Adobe Acrobat – Snelle weergave
M2: Klaas Heeroma: Nederlands en Neder-Duits (uittreksel). [Er] kan makkelijk een … Als Neder-Duitse hoogleeraar dialectspreker… vertelt ons dat Het Nederlands als wereld taal te exporteren is… dus export… miljoenen Neerlandici zullen dan in de toekomst wereldweid hun brood kunnen verdienen. Magistraat=machtigste-raad.

gravatar

Het lijkt alsof ik nu over de rug van konijn Snuf schrijf maar heb een tijdje zitten sudderen en ga een nieuw konijntje, of beter gezegd een clownijn nemen: mijn 1e totembeest!

Heb hiero een boekie van W. Hietbrink: “kwispelen met taal”. Veel klopt van wat erin staat maar soms is het vergezocht en ook wel eens zelfverzonnen. Want taal komt niet alleen bottom-up maar OOK top-down. Oftewel er zijn ook woorden vanuit het latijn e.d. gesijpeld hoewel de meeste vanuit spreektaal ontstaan. Denkik.

Snuf = natuurleuk snuif, dat komt door die neus (en dat woord komt weer voort uit de nasale klank die ermee gemaakt kan worre). Laat dat beest liever ZELF kiezen wat ie eet: komt uit de keelklank EE, je weetut!

Reageer
gravatar

Proto-World – Wikipedianl.wikipedia.org/wiki/Proto-WorldIn cache – Vergelijkbaar
U heeft dit openbaar een +1 gegeven. Ongedaan maken
… taalwetenschapper Simon Stevin dat hij meende dat het “Duytsch” (= Nederlands en verwante Duitse variëteiten) de oertaal was van alle talen van de wereld.

Het probleem van de evolutie.
en dat is al sinds Karel de groote bekend. 400 verschillende schrijvers in alle talen maar vooral het latijn wijzen Nederdiets wiededewiet in hun boeken aan. Teutonic is Diets. en… Waarom weten wij dat niet ????? Omdat het systeem der Geld gierige Hollanders dat zo niet uit komt. Ons klein taal gebied verdiend méér aan buitelandse talen, daar is de commercie op ingesteld… want dan is er meer publiek bereik en te verdienen en spreekt men Engels en kan er in feiten niemand Nederlands inburgeren omdat men gewoon engels door praat ook al probeert de buitenlander Nederlands te spreken hij krijgt van den Hollander in het engels antwoord. En de ondertitelingen zijn al zo slecht.
Poenpakkers zijn het die hele talen-handel is vals. Hietbrink is echt!

gravatar

U vergist zich: Nederlanders spreken iets waarvan zij menen dat het Engels is. Dat is het niet.
Net zo min als Duits en Frans; slachtoffers van falend taalonderwijs. Dat weerspiegelt zich in het hedendaags gebruik van Nederlands: slordig, inadequaat en platvloers.

Qua commercie heeft u een punt: als men de keuze heeft voor een afzetmarkt van een paar miljard mensen of een schamele 16 miljoen is de keus gauw gemaakt.

gravatar

@Karel Heerosma: Hollanders zijn ook dom.

Said a logical linguist named Rolles,
`As we always call Polish folk ”Poles”,
for better precision
(I am a logician)
we ought to call Dutch people ”Holes”.’

Hollanders hebben een hol hoofd. Daarom durven ze ook onder de zeespiegel te leven: als hun landstreek/provincie/blubberzooi onderloopt, blijven ze gewoon drijven.
Maar alleen hun schedel. Hun mond en neus wel onder water.

gravatar

De geleerde zijn absoluut de verkeerde.
Weten zoveel dat ze niets weten.
Het volk weet zo weinig dat ze alles weten… Hietbrink is Autodidakt en bracht dus nimmer les-geld op voor de scholastische kliek. Past niet in hun valse systeem. Natuur behoeft geen uitleg. Ik Verzamel alles over dieren namen en hun gedrag. O vriend neem dan de Mieren waar; Het zand is hun kristal geworden; deze wereld is niet de echte. Hans Lodeizen (1924-1950) Duizenddichter gaat zo door: ik denk aan U, denk=dank.

Reageer
gravatar

Jeetje… met de gedwongen spelling en het beheersen van latijn, want anders kon je niet die geleerde zijn de verkeerde doelgroep bereiekn. Het latijn beruste op macht. Je werd gewoon niet gelezen. Je hoorde er niet bij. Multatuli kwam daar later pas achter. De Fransen kunnen thans ook geen skryptie meer schrijven of het moet in het Engels; terwijl in de vorige eeuw het frans nog de geleerde taal was. En voor het latijn het Grieks. Laten we het echter aan Hietbrink over dan wordt Dialekt-diets straks weer de wereld taal du monden daar alle monden spreken in onze gedachten over-brengen.
What go’s up must come dauwn. Evert Jan Poorterman – Herontdekking van de Oertaal – Deel 1 …► 14:27► 14:27www.youtube.com/watch?v=17qhkHFzuXs
21 jun. 2011 – Geüpload door planeet28
Evert Jan Poorterman maakte een reis door de tijd tot aan de schepping van ons zonnestelsel en terug … Dat heeft Poorterman ook al van…. Hietbrink.

gravatar

Van Oekel: nog zo iemand zijn gehele leven als strip-figuur be-mis-handeld.
De tijd zal het leren wie onze echte kunstnaars waren en die pas over 200 jaar in onze museums ten toon gesteld.
Jeetje! jij niet in ieder geval.

gravatar

Schande dat de redactie van de Speld een foto plaatst van Flappie vanuit zijn onderduikadres het Achterhuis. We weten allemaal hoe het afgelopen is met hen die hier ondergedoken zaten. Om dan zo’n foto te publiceren ten koste van jolijt is uiterst pijnlijk.

Reageer
gravatar

Op een enkle verzoek… Om ook de 2e kerstdag 2012 door te komen…

‘der dieren diets… de duizenddichter op staf reim… verklaart alle dieren namen opgetekend in hun gedragingen of voorkomenn. door de mens uitgebuit.

De hyena
Hai-eine dialekt-diets hou-een, blijf bij elkaar…
Zeldzaam zulke sociaal in familieverband levende dierengroep.
Dat kunnen we maar al te goed op films zien en heeft verder geen woord van node…
De jakhals familiair doch toch een andere betekenis.
Jaagt-alles op alles wat ook maar even beweegt en dat met zulk een vasthoudendheid dat menig dier, hoeveel ook groter, het afleggen zal. Jank-hals ook dat zou nog kunnen…want zich aanstellen kunnen ze ook nog als de beste…. Laten we hier lezers keuze.

Omhulsel=mosel
Aan deze dierennaam kunnen we nu goed zien hoe onze woorden door de eeuwen heen steeds kompakter=ik-om-pakt-er werden…
Nu moeten jullie ook weten dat ons alfabet al helemaal fout op papier staat wat uitspraak der letters ten opzichte van de geschreven taal betreft.
Om te beginnen staan er maar 6 klinkers ( a-e-i-o-u-ij ) in van de 15 klinkers die onze taal volgens het aap-noot-mies les-lees boek ons leert… De mede klinkers in uitgesproken vorm dienen eigelijk als volgt op het papier te staan. Bee cee dee ef gee haa jee kaa el em en pee quu er es tee vee wee ix zet. Resultaat=er-is-al-dat. Kijken we goed naar de letter em dan zien we daar een klinker voorstaan. Om-hulsel heel snel uitgesproken wordt dan mosel en… de mossel zit trouwens ook in een omhulsel; zie hier een zuiver woordbeeld dierennaam.
De ons door de taalgeleerde opgedrongen spelling ontneemt ons gewoon het zicht op de oorspronkelijke woordontstaansbeteknis.

Kevers en kakkerlakken
Wat doen ze anders zoals alle andere dieren
Voedsel kouwen met hun kever kaken
Alleen is het voor de mens geen plezier
Als ze onze voedselvooraaden opmaken
Kerver=kouw-voer en kakkerlak kaaker-al-hakken
Ze hakken alle plinten en vloeren tot pulp
Om ons bewaarde voedsel te kunnen pakken
ongedierte bestrijdingsmiddelen dan ter hulp
kwartels=korthals
zichtbaar zonder oren
zo doof als een kwartel
ze scharrelen tussen het koren
haai
ik he-je hapt de haai gehaaid
gij-haalt het met grote brokken
vraatzuchtig liever niet geaaid
schrokt ja zo onverschrokken
dolfijn en tuimelaar
dolfijn=tol-fijn buitelt en tuimelt tuimelaar
rondtollend waterdanst de sarabande
sarabanda= sierlijke-bende weet het maar
om met z’n alle soms voorgoed te stranden
Sardientjes en ansjovis
Het is natuurlijk onzin om de sardiene aan het eiland
Sardienie toe te schrijven… want ze komen in alle wateren van de hele wereld voor. Het zogenaamde eiland was vroeger een groot neger slaven staat “Des-heer-dien-je” in die betekenis.
Zeer-duntjes=sardientjes deze klein uitgevallen vis
nog kleiner de ansovis=onsje-vis een handsje (Limb.) vol voldoet.
(de vlag van sardiene afb.)
kreeft, krab en langouste…octupus
met zijn scharen scheurt en schaart zijn prooi
kreeft-greift=grijpt met zijn werktuig krab=kruipt
ontelbaar is het leven in die ganse waterzooi
veel kennen we nog niet van wat daar rond stuipt
de langouste=langs-kusten is ze te vangen
kennen we de eigenschappen van de inktvis
kennis van het latijn is niet perse te verlangen
want octupus is gewoon…octupus=acht-poot-is

walvis en potvis
een wal is ommuurd zo groot de walvis
spuitvis=pot-vis de s valt weg. Hou-er-pin=
harpoen jullie weten wat ze er mee doen.
Ganzen en eendje

Kijk daar gaan-ze de ganzen
Hadden we er maar eentje van
Eentje eendje in de pan met ze
Vette ganzenlever vreten dan

De Snip
Wie snapt de snip bij z’n snebbel
Hup wie hapt het eerste en snapt-al
Kwik kwek en kwak hou je kwebbel
Vertel eens wie er niet happen zal
happetijt sprak Frans vroeger
maar het happen kreeg haast
en heel vroeger er genoeg-er
appetit zei men op het laatst
p.s. dat wij als weinige nog de letter Ha uitspreken
kan niet genoeg benadrukt worden. de Hollanders een Ha
uitsprekend volk. Bij Brabanders,zeeuwen en Belgen valt deze al elemaal weg. verder in de wereld bijna niet meer te vinden.
De reiger
precies den Hollander dat is de reiger
De rek-heer en reikhalsend zijne hals
Het is een zeer geduldig visjes krijger
doch als den Hollander zo mager als
Grijs grauw zoals het Hollandse weer
ja zo plechtig statig zijne vleugelslag
in alle rust flikken zij het keer op keer
dat nog menig visje verschalken mag
wat valt er uit de les van dit dier te leren
tering naar de nering in het poldermodel
niet volgevreten vet of maar iets riskeren
magere onopvallend het dominee’s spel
de duizenddichter 20-11-2004 amsterdam
de snoek is-in-hoek…
dat is een snaak van een snoek
roofvis van sloten en de plassen
ligt op de loer en altijd is-in-hoek
moeilijk te vangen of te verassen
droom trofee van de sportvisser
ik had hem bijna hij was zo groot
geloof mij maar echt waar hij is er
volgende keer wordt het zijn dood
smetterling….
Flamingo
Sieraad aller dierentuinen
Om er prachtig rond te struinen
Maar ondertussen lopen zijn mank
Want men houd ze liever in gevank
Vleugelmank=flamingo=vieg-manke
Nu er zo veel dierenfilms op de buis
Wij de natuur zouden moeten danken
Geen enkel dier hoort meer in Artis thuis

De libelle
In het zon licht over het water straalt
De weerkaatsingen van glans op glans
Doorzichtige vleugels licht-bel vertaald
Verstaat Nederdiets ieder woord Frans
De sprinkhaan=spring-hoog-aan
Speenvarken is-pin-varken steken we aan de pin.
Een paard in galoppe=gauw-lopen…
In een draf=drijf opdrijven van…
Hunter=hond-heer want men jaagt met honden.

Reageer
gravatar

één mens weet soms meer dan alle anderen. En dat zal waarschijnlijk nimmer veranderen. Een maal gediplomeerd op leugens en fantasie kunnen universiteiten roepen wat ze willen. Stapels produceren zij, men wordt er stapel van. Het hele telefoonboek kan naar de pagina’s van morosofie waar Hietbrink boven aan staat. Je moet het omdraaien. Hietbrink staat niet in dat telefoonboek… de massa wel en de massa is…. U weet het zelf wel!

gravatar

Ik heb het trouwens eens nagezocht, maar ik kan dit bericht helemaal nergens anders vinden. Volgens mij is het helemaal niet waar. Doet de redactie wel aan fact-checking?

Reageer
gravatar

Dag heer Klatsboer. Wat een verdachtmakingen…

Zoals gezegd bij reactie 12, de Speld is juist goed in fact-checken. Regelmatig zijn ze echter het nieuws ver vooruit (tot 500 dagen) waardoor je de bijbehorende feiten op de rest van het internet pas later kan vinden.

Don’t worry, binnen 500 dagen wordt er door de dierenbescherming een konijn uithuisgeplaatst

gravatar

Me dunkt, Heer Jeettje, dat hier sprake is van een ernstige situatie waarin het bezit van een hond uitkomst kan bieden om zich verre van de keuken en van het huis te houden.

Betekent de weglating van uw vaste toevoeging “Z.H.” dat er betere tijden zijn aangebroken?

gravatar

Ach ja de hond. Het zal het bier zijn wat opspeelt: neen, gezien het naderend pensioengat en de stijgende prijzen voor hondenbezit in de grote stad, zal de trouwe viervoeter nog een wijle de gastvrijheid van het stedelijk dierenasiel moeten ondergaan, vrees ik. Het kost al moeite genoeg de Solex puik te onderhouden, met winterbanden en al dat soort modernigheden.

gravatar

Idd stuitend, een jongen die zijn moeder onder druk zet om alleen maar rauw voedsel te kopen. Er is niet tegen besparen op gas en een beetje milieubewustheid, maar zo’n zoon kan het ook overdrijven.

gravatar

Mijn konijnen vertikken het om goed doorbakken biefstuk en gehaktballetjes te eten. Zelfs een gebraden lekkerbekkie of patatje-met willen ze niet. Derhalve de Dierenbescherming en Justitie hebben geen idee waar ze het over hebben.

Reageer
gravatar

Nonsens, het konijn ziet er toch goedgezond uit. Of is dit na het bijvoederen met vers mensenvlees?

Reageer
gravatar

Wat een bullshit! Onzin! Die vrouw heeft gelijk, in de natuur koken die konijnen t voedsel toch ook niet eerst! En worden de keutels die ze opeten ook niet gekookt! Kunnen die mensen van de dierenbescherming niet echt mishandelde dieren gaan redden! Zijn er helaas nog veel te veel in Nederland…. Wat een tijd verspilling!

Reageer
gravatar

Wilde konijnen zul je inderdaad niet zo vaak meer zien koken. Ook daar heeft de fastfood industrie toegeslagen. Je kunt tegenwoordig bijna Falafel meer krijgen hier in de binnenstad, dankzij dit ongedierte

gravatar

Wat pas ECHT erg is in dit bericht, is dat tot op heden er NIEMAND schijnt door te hebben dat konijnen helemaal geen prei of andere ui-achtigen eten. Als dat mens tegen wil en dank maar prei in die kooi is blijven proppen, is er inderdaad sprake van verwaarlozing. Ik zou zeggen: laat dat konijn lekker zitten en pleur dat mens het huis uit!

Reageer
gravatar

Een konijn moet je peterselie en selderij voeren, dan worden ze van binnen uit gemarineerd. Dat is veel lekkerder.
Kippen moet je knoflook voeren.

gravatar

Wacht even, het was de Friese dominee Karolus (bijnaam Ko) Nuncius die pas een echte studie van knaagdieren maakte. Waarbij hij de naam olifant eerstens had uitgedacht als een uitstekend” Hietbrink moet niet teveel kwispelen (ik-wil-spelen) met onze facts.

Reageer
gravatar

Beste Leen, niemand geeft mijn werk : ” der dieren diets ” uit
IK word 70 jaar en wil via internetjes mijn werk in erfenis veilig stellen. Daar internetjes zwijgt niets en niemand dood… Als ‘t U belieft !

de kanarie
kan-en-rie kan hele aria’s laten horen
rit=rie dialekt-diets uit het Frans
betekend lachen; een hele riedel!!!
rie=rij een rij of rits tanden bloot geven.
Ach en de schrijftaal ?
die maakte er maar wat van.
Een riedel geven; ook nog Diets!
de kanarische eilanden=ga-naar-easte=
ga-naar-het oosten eilanden. Bevooraadings eilanden uit de tijd van de oostindische compagnie…Diets.Thans touristisch spaans.
Ik heb er nog nooit een kanarie gezien.
(radio report. r.o.z. 1967 b.w.hietbrink. M Schlijper.)

kakketoe
kakke totaal alles vol… ja en ze zijn met zo vele
en ze hebben een lol… de natuur kan het niets schelen.
Kolibries
Honderd en zoveel vleugelslagen per minuut
Dat zorgt dan voor een koele-bries (zie-tekening.)
De ooievaar lepelaar
De ooievaar in het Haagse wapen schild
Ooivaar=oude-vader Den Haag dat zo wilt
Heel het vaderland onder Haagse hoede
Der haagse vaderen ons zo bevroede
Lepelaar=klep-al-hoor hun klepperende snavels=snap-alles.
de ooivaar ook als kinderen brengend symbool
ja… maar… natuurlijk ! want ze komen van…
de ooie=oude, brengt de jongen… de ooivaar=oude-vader.
De man bevrucht de vrouw, ouwe het kind is ook van jou.
De fret vreet en dat is wreed…
( de vogels kunnen in een apart boek.)

Luister !
Luister naar de lijster
naar de merel die mare-al
de nachte-galm der nachtegaal
de plaatsnaam vogelenzang zegt alles…
burd=bij-hoord; zuiver Diets, vertaald….
Bij-hoor-het zingen verteld reeds hun naam.
Het keel-musje is ons koolmeesje, kool=call.
Het seisje haar zusje in het zingen…
De rietzanger en tureluur=tierelier en hoog boven in het zomerse zwerk de leeuwerik=lierisch.. liederen-rijk behoeft weinig uitleg.
De grutto=groet-U al reeds van verre… vanuit het weiland.
Ik-weet-er-een=kwetteren…tsjielpen = ’t slijpen van hun keeltjes.
En alle vogelen tongen=te-zongen…kwekt zoals het is gebekt.
Ook hun sierlijkheid vertellen zij in hunne namen…
De kieviet=kuif-uit .die heeft ze er wapperend uitstaan.
Enz…
De vink=vank
viva la vink, via het vinken toe-houw=touw gevangen. (vinkenslag)
Jammerlijk nog onbeschermd in het verleden…en gevankelijk af te voeren om twee redenen… eten; of voor de sier verzamelaars.
Blinde vink is blinde vank=vang slagershandel slavinken=slachtvinken en daar konden ze
wel van alles blind tussen stoppen. In ieder geval handel.
Luistervink; door af te luisteren iets proberen op te vangen.
Rundfunk= rond-vangt diets-duitse radio naamgeving;
al was het maar om te laten zien hoeveel afleidingen er van een bepaald geslachtswoord er zijn terug te herleiden. Dialekt-diets
kunnen we alle talen in slechts een enkel woordenboek op rij zetten. Op voorwaarde dat men dan ook wel Nederlands kent, om de oerspronkelijke taal weer te begrijpen. Alzo, het taalboek schrijvend dat alle andere taalboeken overbodig maakt. Vreselijk! dat dan een kwestie van geld moet wezen.

gravatar

ik heb ze in het wild nog nooit hun eten zien koken waarom zou dat nu ineens wel moeten ?? Dat het dier ondervoed is en niet naar buiten mag is natuurlijk niet goed maar ik wist echt niet dat rauw eten slecht zou zijn mijn konijn kreeg ook gewoon konijnenvoer, hooi en soms een stukje groente of fruit rauw en gras 🙂

Reageer
gravatar

… kreeg mijn konijn…. Het beestje is dus niet meer. Tja, dat komt er nou van: op een normaal dieet had je ‘m nou nog gehad.
Overigens heeft zo’n beest maar twee functies: de stoofpot en nieuwe konijntjes maken. Dus dat in een hokje zetten is zware mishandeling.

gravatar

Beste Kim,
Het feit dat jij een wild konijn nog nooit zijn eten hebt zien koken wil niet zeggen dat wilde konijnen hun eten niet koken.
Mag ik daarom mijn “Kookboek voor konijnen, 40 vegetarische en biologische snelkookgerechten” hier onder de aandacht brengen. De volledige oplage is nog te koop.

gravatar

Kim,
Zoals moosje al aangeeft het feit dat je nog nooit een konijn hebt zien koken zegt helemaal niets. ……heb jij ooit vissen sex zien hebben in het open water????? Juist……en toch worden er baby visjes geboren. ……….

gravatar

De speld heeft het imago altijd goed gefact-check te hebben(zo als dat tegenwoordig heet). Nee op de speld vind je alleen de waarheid

gravatar

Ja maar!… dat ligt voor dit beestje geheel in zijn aard… In het engels zegt het zijne naam dan ook helemaal… Rabit=rouw-bijt. De de duizenddichter brengt liefst 400 hoofdsoorten uit het ganse dierenrijk via diaklekt-diets terug naar hun oorspronkelijke namen… Dat bewijst tevens de al 500 jaren oude stelling dat in het aards paradijs diets werd gesproken. (Gerorpius Becanus 1518-1580)
Panter=bont-dier. Olifant-al-heffend met zijn slurf en ivoor=hef-voor. Kolibries=koele-bries 543 vleugelslagen per minuut. Slang=is-al-eng. Aap=hap. Vleermuis=vlerk-muis. Oeranghoetang=oranje-huid-an. Koe=kauw.
Krokedil=kraak-‘t-al. Varken=voer-ik-aan. Giraffe=sier-hoofd. Lapin=lopen=haast=haas. Vlieg-vuil-lig. stier=stoer. Chimpanchee=slim-panse=peinzen=denken. Zeebra-streep-paard. Mussen en muizen
=mee-hussen en mee-huizen. Dolfijn=tol-fijn. Geintreseerd ? [email protected]. Onuitgeven… gratis. Haai=haj-je=ik heb je.

Reageer
gravatar

In verband met de komende kerst kun je natuurlijk geen groeiachterstand gebruiken bij je konijn. Onze Flappie is destijds groot geworden op rauwe biscuitjes met pure chocolade. Hij was er gek op. Tip…?

Reageer
gravatar

NRA heeft in een persbericht laten weten dat ze verantwoord een einde willen maken aan het lijden van dit schepsel, dat ook naar elke uitgekookte groepsleider zijn oren laat hangen.

Reageer
gravatar

Het is een schande! Het konijn dient onmiddellijk uit huis te worden geplaatst. Het gerucht gaat dat de eigenares dit wil voorkomen door het arme dier op een zeilboot rond de wereld te laten varen.

Reageer
gravatar

Konijnen dienen niet rauw opgediend te worden. Daarom hier een recept uit grootmoeders tijd:

1 konijn van ongeveer 1200 gram, versneden
250 gram vers spek, ontzwoerd en in dobbelsteentjes
2 flinke uien, in ringen
2 takjes verse tijm
1 laurierblad
een bosje peterselie
enkel zwarte peperkorrels
1 fles Leffe bruin (75 cl)
boter
zwarte peper

Smelt een flinke klont boter in een ruime pan en fruit hierin de spekblokjes kort aan. Neem uit de pan en houd opzij. Laat nu in dezelfde pan de konijnenstukken aan alle kanten mooi bruin kleuren. Doe de spekblokjes terug bij het konijn.

Voeg vervolgens de uienringen, laurier, tijm en de peperkorrels toe. Kruid flink met peper en zout naar smaak. Overgiet met het bier en draai het vuur laag. Laat dit zo ongeveer 1 uur pruttelen onder gesloten deksel tot het vlees gaar is.

Neem de konijnenstukken uit de pan en houd warm. Werk de saus af met sausbinder en verse peterselie. Giet over de konijnenstukken en dien onmiddellijk op.

Serveer er gekookte (gestoomde) aardappeltjes bij en appelmoes.

Eet u smakelijk.

Reageer
gravatar

..werk de saus af met sausbinder… PRUTSER sausbinder is voor amateurs. Laat de piepers liever het laatste half uurtje meekoken, dan binden zowel de saus als het konijn vanzelf wel wat in. Succes verzekerd en eet smakelijk!! Ik ga mijn kat gras voeren, dat moet volgens de vorige eigenaar al gaat hij ervan nekken. Voor ik mijn lieveling naar een opvang zie verdwijnen geef ik zijn groentjes wel stiekem in het donker en doe de deur niet open tijdens het voederen.
Als ze hem meenemen naar het asiel vol vette knijntjes voorzie ik relletjes en massamoord door toedoen van mijn poezepoes die wel degelijk andere dingen wil eten dan gras. Al met al blijft het lastig, een veganistische kat kweken pff…

gravatar

@tegekvoorwoorden: Ik zou er niet op rekenen dat je kat een ontmoeting met een konijn altijd overleeft!
Ik heb wel katten vol overtuiging zien vluchten voor een konijn!

gravatar

Tja, Ze wilden ‘het’ Johannes noemen, maar onbekend is nog of het een mannetje of vrouwtje is, en de naam Johanna was al vergeven voor de eertsvolgende stille tocht. Laten we het konijnenopvangcentrum in Johannaburen inschakelen en de niet armlastige uitbaatster, Lenie, vragen in te grijpen!!!

Reageer
gravatar

That is a name… Ja maar!… dat ligt voor dit beestje geheel in zijn aard… In het engels zegt het zijne naam dan ook helemaal… Rabit=rouw-bijt. De de duizenddichter brengt liefst 400 hoofdsoorten uit het ganse dierenrijk via diaklekt-diets terug naar hun oorspronkelijke namen… Dat bewijst tevens de al 500 jaren oude stelling dat in het aards paradijs diets werd gesproken. (Gerorpius Becanus 1518-1580)
Panter=bont-dier. Olifant-al-heffend met zijn slurf en ivoor=hef-voor. Kolibries=koele-bries 543 vleugelslagen per minuut. Slang=is-al-eng. Aap=hap. Vleermuis=vlerk-muis. Oeranghoetang=oranje-huid-an. Koe=kauw.
Krokedil=kraak-’t-al. Varken=voer-ik-aan. Giraffe=sier-hoofd. Lapin=lopen=haast=haas. Vlieg-vuil-lig. stier=stoer. Chimpanchee=slim-panse=peinzen=denken. Zeebra-streep-paard. Mussen en muizen
=mee-hussen en mee-huizen. Dolfijn=tol-fijn. Geintreseerd ? [email protected]. Onuitgeven… gratis. Haai=haj-je=ik heb je.

gravatar

What is in A Name… En dan heeft de Wereldberoemde onbekende duizenddichter in Nederland het alleen over hoofdsoorten der dieren… Daarbuiten nog eens 643 namen van de soorten… Hier bij-voorbeeld wat honden Namen… Om de kerstdagen door te komen.*der dieren diets*

De Hond

De hond der hund=hound dus hoed
verhoed en behoud kudde en eigen
eerste vriend der mensen en moet
vanzelfsprekend te eten krijgen

Dalmatiner=die-al-mee-eet-dien-er
Dobberman=de-opper-man behoort
Teckel=take-al braaf verdien er
Hazewind=haastig-als-winde scoort

Laika=likke
cuvak=koe-waak
Azawakh=us=waak
Boxer=pak-ze-er
Poedel=behoud-al
Herder=beheerder
Kelpei=ik-help-U
Triever=drijf-er
Husky=hou-sky=slee
Kuvasz=ik-hou-vast
saluki=us-al-lik-U
staander=staan-daar
Sheperd=schaap-herd
Bouvier=boef-vanger
mastino=must-dien-U
Hovaward=houwe-wacht
Komondor=kom-aan-door
Samojeed=samen-ja-eet
Labrador=loop-rad-door
stabyhoun=sta-bij-hou-aan
schnaunzer=is-en-houd-ze-er
heidewachtel=hou-de-wacht-al
De Finse spits zijn oren spits
Malamute=mee-alle-mute=mee-eten
Staffordshere=sta-voor-ons-heer
Bul-terrier=de ballen-door-rijer

gravatar

What is in a Name… shakspiere=zoek-spoor… En het dier heeft de mens getekend….. (lucibert ……..)
Daarmede bedoelde Lucibert dat het dier de mens alles heeft voorgedaan, zogenaamd van de dieren afgekeken. Nest=in-huist. bladeren=plat-er-in omdat ook de mens in holen en hutten bladeren=plat-er-in; blad=plat gingen wel als bed opvulsel heeft weten te gebruiken. Tak=dak, vingers=vangers omdat we er ons bestaan mee dienen te vangen. en zo zien we dat alle woorden ontstaan zijn uit een figuurlijke overdrachtelijke eenvoudige betekenis. Schild-pad=schild-poot je ziet alleen zijn schild en zijn poten en schilt betekend dan ook nog weer eens schuilt. Zo komen we ook nog eens aan onze vroegste handelingen in geschiedenis.
Geleerde zien deze simpelheid niet omdat ze geleerd zijn.
Dat karhuisje tot garage verschreven werd is juist hun geleerdheid.
Is-groef werd tot schroef. Daarom tekenen we hier deze groef voor u uit. Zo staan alle woorden in de woordenboeken als valsheid in geschriften zeer geleerd opgeschreven. Kinderen worden letterlijk maar wat wijs gemaakt terwijl het figuurlijk toch anders schijnt. Daarom maken we nieuwe leer-lees-boekjes die de oorspronkelijke woordbeelden weergeven. We schakelen hiermede tevens een stukje fantasie der geleerde fantasten uit. Neem dan de mieren waar, O mijn vriend deze wereld is niet de echte…schreef Hans Lodijzen (1926—1950)
Natuurlijk=naakt-eerlijk; als je naakt bent kun je niets meer verbergen. De zuiverheid der spreektaal heeft nimmer de schrijftaal gehaald omdat woorden veelal door dialekt-dietse bescherming in duizenden talen gesproken worden. Ieder mens en ieder volk spreekt in zijn eigen eigenaardigheid. Maar toch is bij ieder mens de mond als taalinstrument precies het zelfde. Waarom al die verschillen is een heel appart verhaal. Wie goed luistert en daar over nadenkt kan zelf al die verschillen leren verstaan. Dat kun je juist als kind al heel goed in de gaten krijgen, juist omdat een kind nog ongeleerd is. Althans dat is de ervaring van b.w.hietbrink.