Asielzoekers bieden bewoners Zwaagwesteinde excuses aan

Mpufu: ‘Zonder ons was de moord veel eerder opgelost’

Een groep asielzoekers die dertien jaar geleden in het asielzoekerscentrum Kollum zat, heeft excuses aangeboden aan de bewoners van Zwaagwesteinde. Woordvoerder Kwame Mpufu: “Als wij destijds daar niet waren opgevangen, had men ons niet hoeven verdenken en was de moord veel eerder opgelost.”

Mpufu wijst erop dat de justitie dankzij hun misleidende aanwezigheid asielzoekers lang heeft kunnen verdenken. “De asielzoekers uit Irak en Afghanistan hadden in de nacht van de moord ook niet toevallig moeten verdwijnen. Het is niet handig om de illegaliteit in te gaan op het moment dat er in de buurt een moord wordt gepleegd.”

Justitie kon volgens Mpufu ook niet anders. “Als een grote groep oploopt voor een asielzoekerscentrum en met eieren begint te gooien, dan moet daar wel iets aan de hand zijn. Dat is gewoon wisdom of the crowds: de massa vergist zich niet zo snel.”

“Marianne Vaatstra is ook op een on-Nederlandse manier vermoord”, vertelt Mpufu. “In Nederland worden geen kelen doorgesneden, daar moordt men over het algemeen op een fatsoenlijke manier.” Nu de moord waarschijnlijk is opgelost vind Mpufu dat een excuus op zijn plaats is. “Na een oorlog sluit je vrede.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is allemaal één groot complot. De politiek correcte elite probeert de asielzoekers uit de wind te houden. Dat was intertijd ook zo met de moord op Bonifatius. De overheid heeft ons Friezen die moord in de schoenen geschoven, terwijl het toch overduidelijk is dat de goedheiligman op een niet-westerse manier is vermoord.

Reageer
gravatar

Bonifatius is niet vermoord, maar gesneuveld als een pion, in een strijd tussen verschillende goden. Zijn eigen god offerde hem op, in het schaakspel tegen Hludana (of Forseti, daar wil ik af wezen). Uiteindelijk won de christelijke god de match. Bonifatius was wel zijn lievelingspion indertijd, daarom heeft hij ons, de Friezen, zwaar gestraft: we spreken na al die eeuwen nog steeds een brabbeltaaltje.
Bewijs daarvoor: het is geopenbaard aan een hedendaagse zieneres: Sonja de Vries (what’s in a name). Hier te verifieren:

http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=91144

gravatar

Zie het artikel over Balthasar Gerards: het staat nog helemaal niet vast dat hij met woorden vermoord is!

Uit de gouden korenaren
maakt god Friezen, Groningers en Drentenaren.
Uit het kaf en de andere resten,
maakte hij de Hollanders in het westen.

gravatar

Waar gaat het om in dit verhaal? Dat de asielzoekers die 13 jaar geleden in het asielzoekerscentrum zaten en die nu hun excuses aanbieden….daar gaat het om en voor mij betekent dat dat ik daar respect voor op kan brengen……er zijn maar weinig mensen die na zoveel jaar hun spijt betuigen! En de rest wat hierboven aan commentaar wordt beschreven over d en dt is dan totaal niet relevant…….!

Reageer
gravatar

Het werd de hoogste tijd dat die lolbroeken hier terecht worden gewezen. Gelukkig reageert er eindelijk ook eens een bloedserieus persoon.

Realiseren de redacteuren van De Speld zich niet, dat door de grapjasserij die zij zich tegenwoordig permitteren, hun banen worden bedreigd, als de directie hun joligheid komt te weten? Zijn de reageerders zich niet bewust van hun gebrek aan ernst en daardoor hun kostbare tijd verspillen?

Het voortbestaan van De Speld staat niet minder dan op de tocht. Maar gelukkig is er Kaheba om ons daarop te wijzen. Wij mogen hem dankbaar zijn.

gravatar

…. en dat vraagt een stalpaerT ??

Verder helemaal eens met iedereen. Al die Friezen die ook in de weg hebben gelopen met hun DNA dat allemaal getest moest worden tegen hoge kosten, die hoor je niet met excuses. “Als ik 13 jaar geleden niet in de buurt had gewoond, had u mij niet hoeven oproepen. Excuses voor de overlast.”

gravatar

Hé, kanonne, Suus; ik maak ook eens een grapje om de onbenulligheid te accentueren.
Ja, er is een tak die zichzelf Stalpaerdt noemt, maar dat zijn schillenhitten die het wat hoog in de bol hebben.

Maar ik wil me wel verexcuseren dat ik indertijd niet aangeboden heb om DNA af te staan, dan was eerder duidelijk geworden dat het zuidelijker deel van het land uitgesloten kon worden.

gravatar

Excuses zijn niet nodig Akke, en doe er alsjeblieft geen DNA bij. Voor je het weet, wordt het een trend. Ik heb al zoveel moeite met die drie zoenen. Als er dan ook nog een zwapz wangslijm overheen moet .. met of zonder wattenstokje … NEE NEE NEE! Zeg NEE tegen DNA. Zeg JA tegen DNEE!

gravatar

@bant luttelgeest:
De naam is in het Fries EN in het Nederlands: “de Westereen” dus niet met ei zoals jij zegt. Als je iets verbetert, doe het dan goed.

Reageer
gravatar

Gut, wat een onaardigheid. je kunt Bant toch niet kwalijk nemen dat hij zich vergist vanwege de rare uitspraak die Friezen hebben als ze Nederlands proberen te spreken?

gravatar

Beste Sjaak,

Nee, enkel in het Fries is de naam ‘De Westereen’. Dat is tevens de officiële naam, zoals die ook in officiële documenten komt te staan.

De Nederlandse naam is gewoon Zwaagwesteinde.

gravatar

Ik ontleende de naam De Westerein aan de Grutte Provinsje Atlas Fryslân van afûk en dat leek mij vanzelfsprekend want het Nederlandse einde is hetzelfde als het Friese ein. Het Friese woord een ben ik nog niet tegengekomen in mijn Fries-Nederlandse woordenboek….

gravatar

Bant en Henk,

Aan beide verhalen zit een waarheid:

Het Friese ‘ein’ is in het Nederlands ‘einde’. Zo waren de namen vroeger dus ook ‘De Westerein’ en ‘Zwaagwesteinde.

In 2007 is echter besloten, om de naam te veranderen naar de spelling in het lokale dialect, waardoor ‘De Westerein’ – na een enquête onder de bevolking in 2009 officieel – ‘De Westereen’ werd.

De namen ‘De Westereen’, ‘De Westerein’ en ‘Zwaagwesteinde’ mogen echter allemaal worden gebruikt, al is ‘De Westereen’ de enige officiële naam.

gravatar

Jonges, wat een geëmmer over een vliegepoepje op de kaart dat zelfs met een sterke telescoop vanaf de maan niet te zien is.
Kwame wordt bedankt.

gravatar

Eigenlijk zou de redactie dit soort kwesties moeten uitzoeken voor ze het artikel publiceren. Maar nee hoor, de redactie kwakt het artikel gewoon op de site en dan zoeken de lezers het verder wel uit. Ja, zo kan ik het ook.

gravatar

De redactie doet dan ook niets fout, Henk… Het is toegestaan om de naam ‘Zwaagwesteinde’ te gebruiken, dus hoeft de redactie ook niets te controleren.

Het dorp heeft drie namen, waarvan ‘De Westereen’ de officiële is. Je mag echter kiezen, welke je gebruikt.

gravatar

Dan wordt het tijd dat ze daar ook drie keer de Gemeentelijke Belastingen, OZB, Waterschapsgeld en wat al niet moeten betalen: dan zijn ze er zo uit hoe het in één keer moet heten ……

gravatar

Ja maar, ja maar, meneer Mathenesse: ik zie maar op drie bordjes Dantumadiel, de rest heet allemaal Dantumadeel.
Doen ze het daar expres of zijn ze zelf de weg kwijt?

gravatar

Inderdaad, Heer Stalpaert. Het was mij ook al opgevallen, maar ik durfde er niet zelf over te beginnen. Inmiddels krijgt uw voorstel om de plaatselijke heffingen per plaatsnaam te vereffenen wel een zekere meerwaarde in alle betekenissen van het woord.

gravatar

Hûh, dit is de wereld op zijn kop!!!!!!! Zwaagwesteinde dient excuses aan deze mensen te maken en niet andersom. Leest dan niemand de ironie in de tekst van Mpufu?

Reageer
gravatar

@M.Dirven

Zwaagwesteinde kan helemaal geen excuses aanbieden aan de allochtonen. De bevolking van Zwaagwesteinde bestaat uit verschillende individuen die er allemaal anders instonden.

De Allochtonen zijn echter collectief een mistgordijn geweest, waardoor deze wel collectief excuses kunnen aanbieden.

gravatar

Beste Ingrid,
Niet ons de moord op Bonefatius afnemen. De oostfriezen wonen in oostfriesland, als je die mensen wilt spreken moet naar Duitsland gaan.

gravatar

Ik wil bij deze pleiten voor herinvoering van het schandblok zodat de beoogde beschuldigde bij voorbaat alvast kan boeten voor het op het verkeerde been zetten van de massa, politiediensten en Ontsporing Verzocht.

Reageer
gravatar

Ik kom net terug uit Angola. Heb daar aan de liftbediende van mijn hotel mijn klompen uitgeleend, zodat hij daarmee zijn buurman de hersens kon inslaan. Daarna ben ik vlug naar huis vertrokken. Ben benieuwd hoe lang het duurt voor ze deze typisch Nederlandse moord hebben opgelost.

Reageer
gravatar

Ik accepteer de excuses slechts als ze beloven dat ze voortaan minder verdacht eruit gaan zien.

Reageer
gravatar

Niet alleen verdacht ‘ogen’ in de toekomst; ook min. 3 maanden blijven; welke asielzoeker zou weg willen terwijl er dagelijks durpelingen voor je raam staan te schreeuwen dat je een vuile killer bent, gewapend met riek en bakstenen en nee, er word niks meer verkocht in de durpswinkel aan al die potentiele waarschijnlijke killers, dat is nu wel weer gebleken. Dat ze het waarschijnlijk hadden gedaan, wat scheelde het?? De dader woonde wel vlakbij.. opgestookt door een asielzoeker!?!? Netjes dat ze in ieder geval hun excuses aanbieden, dat is een mooi voorbeeld voor de echte dader al is het gelukkig een Echte Nederlander en heeft hij dus geen excuus over opgelopen trauma’s die asielzoekers over het algemeen wél hebben. Dat maakt het bepalen van de strafmaat stukken makkelijker.. ehmm… toch, ja toch?? De echte dader is toch ook wel een béétje een boefje om zo lang zijn mond te houden hoor, maar gelukkig, het is gewoon een gevaarlijke nederlandse gek/ killer/verkrachter/leugenaar/tbs-kandidaat.. :s *gaat hoodschuddend slapen*

gravatar

“Als wij destijds daar niet waren opgevangen, had men ons niet hoeven verdenken en was de moord veel eerder opgelost.” ja en als de heer De Cock met cé o cé ka er was geweest ook. Dit ligt niet bij het feit er een stel asielzoekers er waren, maar aan de onbekwaamheid van de politie destijds. Ach let us blame the illegal immigrant. Want wij Nederlanders moorden op een fatsoenlijke manier.

Reageer
gravatar

“en als de heer De Cock met cé o cé ka er was geweest ook”
Ja, dan was de moord in het tijdsbestek van een uitzending van 50 minuten opgelost.

gravatar

Wij hebben ook excuses aangeboden voor een slavernij-verleden van ver voor onze geboorte. Kwame laat met dit soort hypercorrectheidsdenken zien dat hij goed is ingeburgerd. Hulde!

gravatar

Als we toch bezig zijn om spelfouten te verbeteren: de naam van het dorp is Zwaagwesteinde in het Nederlands en De Westerein in het Fries en dat is zelfs de officiële plaatsnaam…

gravatar

Beste Ludo,
Het doet mij deugd, dat jij zo oplettend bent met betrekking tot de spelling der Nederlandse taal. Jammer dat je alleen niet helemaal goed hebt opgelet: er staat: “Daar moordt men over het algemeen op een fatsoenlijke manier.” Jij wilt daar kennelijk graag de -t vanaf halen. Zou ik NIET doen! Het infinitief is ‘moorden’. In deze zin is het de persoonsvorm, derde persoon enkelvoud, die dus bestaat uit de stam ‘moord’+t is dus ‘moordt’ (precies zoals het reeds in het artikel staat. Jammer, joh! (Student? Dat zijn jonge mensen die nog hééééééél veel moeten leren!)

gravatar

Eeeh, beste heer BS.
“Student” Ludo wees de Speld er juist op, dat zij “moord” in “moordt” moesten veranderen en dat hebben ze gedaan.

gravatar

Geachte Carotte en anderen. Graag geef ik wat opheldering van mijn kant. Oorspronkelijk stond in het artikel “moord” waar grammaticaal gezien “moordt” had moeten staan. Het ging hier echter om een citaat van meneer Mpufu, een vrijwel – maar nog niet geheel – ingeburgerde asielzoeker. Ik heb het originele interview nog eens nageluisterd en stelde vast dat hij wel degelijk “moord” zonder t zei. Een menselijke fout van een niet paplepelmatig Nederlandstalig opgegroeide medelander. Na de klacht van de heer Ludo heb ik echter in het algemeen belang van de jeugd en in nauw overleg met meneer Mpufu besloten hem de betreffende zin nogmaals te laten zeggen, deze keer met dt, waarna ik ook de tekst hierboven kon aanpassen zonder de waarheid gewag aan te zeggen. Dit was mijn beslissing en daar zult u het mee moeten doen.

gravatar

Ach, welk een waarachtige winst! Zowaar levert het studeren der studenten -tegen alle verwachtingen in- kennis op. Wie had zoiets durven hopen? Chapeau alsmede hulde!