NOS

NOS

Deze gemeenten vingen nul asielzoekers op: waarom lukt het hen wél migratie in te dammen?

Rozendaal, Landsmeer, Westland, Staphorst, Urk: slechts een greep uit de Nederlandse gemeenten die de afgelopen twaalf jaar geen asielzoekers opvingen. Waarom lukt het hen juist wél migratie in te dammen? Migratiedeskundige Bert Bokhoven heeft er onderzoek naar gedaan, en hij noemt een aantal factoren op, waar heel Nederland volgens hem van kan leren.

“We zien dat gemeenten die geen asielzoekers opvingen zich daar ook niet voor inspanden. Dit klinkt als een paradox, omdat het verlagen van migratiecijfers vaak als ‘lastig’ en ‘complex’ wordt gezien. Gemeenten als Nederweert en Alphen-Chaam bewijzen juist dat het makkelijk is: gewoon doen alsof je neus bloedt.”

Een andere manier om de migratie tegen te gaan is smoesjes opsommen. “Je ziet dat gemeenten het migratieprobleem oplossen door te wijzen op het feit dat ze een kleine gemeente zijn en daardoor geen of extreem beperkte capaciteit hebben. Ook zien we dat zowel de geschiedenis als de inperking van migratie soms gewoonweg door ‘grote mannen’ wordt gevormd: heroïsche burgemeesters die simpelweg weigeren asielzoekers op te vangen. Het is dus ook een leiderschapskwestie, soms.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *