Extra beveiliging voor 25 primatensoorten

Dieren zouden meermalen bedreigd zijn met uitsterven

25 soorten primaten in Madagaskar, waaronder gorilla-, langoer- en lemursoorten, worden dagelijks met uitsterven bedreigd en zullen extra beveiligd worden. Volgens natuurbeschermingsorganisaties vinden de bedreigingen voornamelijk plaats via sociale media als Facebook en Twitter.

De aanleiding voor het verscherpte toezicht op de apen is de mishandeling van een wezelmaki, in de nacht van dinsdag of woensdag. Volgens een ooggetuige werd het dier in het noorden van het bosrijke Madagaskar aangevallen door twee getinte mensapen, die nog voortvluchtig zijn. Uit onderzoek van de plaatselijke autoriteiten blijkt dat de mishandeling vooraf reeds is aangekondigd via een twitteraccount. De maki maakt het ondanks een gebroken kaak goed; hij toonde zich wel aangeslagen door het incident.

De mishandeling staat helaas niet op zichzelf. Volgens een zegsman van het lokale Ministerie van Natuur kampt Madagaskar met een explosie van primaatgerelateerd geweld, wat in 2012 aan reeds 34 apen de kop heeft gekost. Dit aantal valt in het niet bij de talrijke bedreigingen die dagelijks op internet worden geuit. Steeds meer apen krijgen te maken met dreigtweets, gefotostroopte afbeeldingen, ongewenste facebookberichten van smokkelaars en spambots die ontbossing van hun woongebieden bestellen via eBay.

In de hoofdstad Antananarivo is een speciaal crisiscentrum ingericht waar de bedreigde apen anoniem aangifte kunnen doen van bedreiging en desgewenst bodyguards in kunnen huren. Ook legt het Ministerie van Natuur de laatste hand aan een voorlichtingspakket dat de dieren in een laboratoriumopstelling leert om te gaan met on- en offline bedreigingen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een moeilijk te geloven bericht, want ik kan me niet voorstellen dat intelligente apensoorten twitteren of anderszins bezig zijn met sociale media. Daar schat ik ze te hoog voor in !

Reageer
gravatar

Oké, maar het is wel een “Reversed Monkey”, vrij vertaald een door God verlaten aap en wellicht zelfs een halfaap.

gravatar

Worden primaten van de Rooms-Katholieke kerk ook beschermd?

Reageer
gravatar

Mandolinen zongen zacht in Antananarivo,
In ‘t middernacht’lijk uur onder een hemel van azuur!
Mandolinen zongen zacht in Antananarivo,
Hun exotische muziek in een nacht vol romantiek!
Mando, mandolinen in Antananarivo
Mando, mandolinen voor Maria.

Antananarivo, Antananarivo, Anta, Anta, Antananarivoooooooooooooooo ooo!

Zo, daar kan de Zangeres zonder Faam nog een puntje aan zuigen.

gravatar

Gorilla’s op Madagaskar (jawel met een k, niet met een c)? Laat me niet lachen.

Reageer
gravatar

Dat doet hij ook niet: het is een aansporing om geen buitensporig afwijkend gedrag te vertonen wijl in het (een) buitenland vertoevend.
Dat geeft slechts trammelant; heb ik menigmaal eigener observatie mogen aanschouwen.

Vooral niet handig om politie of andere gezagsdragers te benaderen op een ‘hollandse’ wijze: dit geeft hoge boetes waar men met een berisping weg had kunnen komen.

gravatar

Jeettje, luister voor de verandering eens een keertje naar mij.

In mijn geliefde Roma zeggen wij: Quando a Roma, fate come i Romani. Daar is geen woord Engels bij en zeker geen Frans.

Als je dat voor landgenoten wilt vertalen, lijkt mij Nederlands daarvoor de juiste taal.

gravatar

Jeettje, Jeettje, Jeettje toch!

Doe niet zo eigenwijs en let onderhand toch eens op! De auto met houtvergassing waarin Mada in de oorlog rondreed, werd toch echt gaskar met een k genoemd!

Ik laat jouw pappie en mammie vrijdagnamiddag bij mij komen. Hier is een briefje voor hoofdmeester Den Oetelaar en nu eruit!

gravatar

Ik vind het niet zo gek wat er gebeurt. Ik heb zelf ook niets tegen primaten die elkaar zitten te vlooien, maar zo in het openbaar hoef ik het niet te zien.

Reageer
gravatar

Typisch een broodje apenstreken verhaal. Eén aapje is de klos en meteen het hele bos in rep en roerselen. Intimi weten allang dat apen niet te vertrouwen zijn en dat die malle apen die bedreigingen dus over zichzelf hebben afgeroepen. En kom me nu niet aan met het evolutieverhaal, want dat kennen we allang. Als je een account op twitter of Facebook gebruikt voor bedreigingen, ben je niet goed snik. Kortom, waar gaat dit over?

Reageer
gravatar

Het aantal bedreigde dier- en plantensoorten is in de afgelopen uren nog veel, veel hoger geworden:

http://www.nu.nl/wetenschap/2936151/ruim-20000-dieren-en-planten-bedreigd.html

Twintigduizend dus.

Nu vraag ik me af hoe een zichzelf respecterend medium als de Speld hiermee omgaat. Vóórdat de Speld over het bedreigen van dieren meende te moeten berichten, lag het aantal klaarblijkelijk nog rond de 25; na een aantal uur online exposure zijn er al duizend keer zoveel soorten bedreigd.

Ik zou graag een verantwoording voor deze feiten willen zien van de auteurs, het liefst aangevuld met een boete, een taakstraf en een zweepslag.

Reageer
gravatar

Voor mij is het gewoon Malagasië, net als Opper-Volta en Zaïre. En Malagasië is niet met een K en al helemaal niet met een C , want in het Malagassisch alfabet komt de C niet eens voor. ‘Misaotra’ zoals ze in het Malagassisch zeggen.

Reageer
gravatar

Daar is nu wél een begin mee gemaakt Margootje; de huisbonobo van de VVD: Charly Aptroot, is tot burgemeester van Gouda benoemd, bij Koninklijk besluit. Dus denk niet dat Hare Majesteit zaken maar blauw-blauw laat nu ze niet meer mag meedoen in de formatiebesprekingen. We liggen aardig op schema met de benoeming van ethnische minderheden in het de Tombola van burgemeesters-benoemingen, ook wel het Rad van Fortuyn genaamd.

gravatar

Het exemplaar op de foto is niet de snuggerste van zijn soort, het is nog de enige van zijn soort, het vrouwtje poseerde indertijd voor een actie van WWF-afdeling Soestdijk. Kort na de opname kwam het diertje ongelukkigerwijs in het vizier van een Nederlandse handelsdelegatie en nu prijkt het -danig opgezet- op de schoorsteen van een (op diens nadrukkelijke verzoek) niet nader te benoemen Nederlandse groot-industrieel.

Reageer