Shutterstock / Andrii Anna photographers

Shutterstock / Andrii Anna photographers

Nederlanders willen betere politici om vertrouwen in overheid te herstellen en om te kunnen bedreigen

De afgelopen decennia is het politieke vertrouwen gedaald tot een dieptepunt. Sinds Rutte zijn vertrek heeft aangekondigd is er deze zomer een massale exodus van politici gaande in Den Haag. Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat Nederlanders nu betere bestuurders willen om het vertrouwen in de overheid te herstellen en ze stelselmatig kunnen bedreigen.

Het toeslagenschandaal, de stikstofcrisis, Groningen, het heeft er allemaal aan bijgedragen dat veel Nederlanders momenteel geen vertrouwen meer hebben in de overheid. Rond de 40% van de mensen zegt nog maar vertrouwen te hebben in de overheid. Politicoloog Tom van der Meer bespreekt de resultaten: “Mensen snakken naar betere bestuurders die de grote problemen kunnen oplossen en om structureel te bedreigen zodat ze binnen een paar jaar weer hun biezen pakken.”

Van der Meer vervolgt: “Nederlanders zijn bang voor een neerwaartse spiraal, er is behoefte aan een frisse wind in Den Haag, aan capabele mensen die we helemaal kapot kunnen maken. Er zijn bestuurders nodig die de complexe dossiers kunnen oppakken en wiens kinderen we kunnen bedreigen. Uiteraard in eerste instantie via sociale media, maar we kunnen ook met een fakkel komen of met een tiental trekkers op de stoep staan.”

Nieuwsuurjournalist Arjen Noorlander bevestigt dit beeld: “De overheid moet weer voor de mensen werken, weer dingen voor elkaar krijgen. Als ze dat gewoon doen, zijn ze sowieso binnen 4 jaar opgebrand door de werkdruk, gebrek aan ondersteuning en voortdurende bedreigingen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *