Eerste lading Fairtrade spruitjes naar Afrika

Duurzaam en zonder Europese subsidie geteeld

Tuinder Henk Angenent heeft gisteren de eerste lading Fairtrade spruitjes naar Afrika geëxporteerd. Nederlandse boeren krijgen zo een eerlijke prijs voor hun product, waardoor ze niet meer afhankelijk zijn van Europese landbouwsubsidies.

Om in aanmerking te komen voor het Fairtrade keurmerk moeten de spruitjes duurzaam en zonder Europees subsidiegeld worden geteeld. Bovendien moet de teler zijn Poolse seizoenarbeiders menswaardig behandelen en betalen.

Initiatiefnemer Kwame Mpufu kwam op het idee nadat hij op televisie een spotje had gezien over de economische en ecologische crisis in de Europese landbouw. Mpufu: “Ik zag schrijnende situaties. Nederlandse boeren die met zeer kleine winstmarges opereerden. Alleen met behulp van de EU konden ze nog hun hoofd boven water houden.”

Hij richtte de stichting Fairfrica op om hier een einde aan te maken. “Ik realiseerde me bovendien dat in continenten als Afrika al langer een soort sluimerende onvrede over de landbouwsubsidies van de EU bestaat. Een Fairtrade spruitje kost wat meer dan een gewoon spruitje, maar in Afrika betalen we graag wat meer voor onze maaltijd als we mens en milieu daar een handje bij helpen. Bovendien zijn Fairtrade spruitjes gewoon lekkerder.”

Boeren die meedoen aan het Fairtrade programma ontvangen tevens een premie om ontwikkelingsprojecten op te zetten op het gebied onderwijs, spaar- en kredietsystemen en innovatie. “In onderontwikkelde gebieden als Limburg kunnen bijvoorbeeld nieuwe scholen worden gebouwd,” aldus Mpufu.

Mpufu hoopt dat er binnenkort op de Afrikaanse markt naast Fairtrade spruitjes ook Europese Fairtrade aardappelen, tomaten en komkommers te koop zijn. “Mijn droom is dat de landbouwsubsidies ooit helemaal kunnen worden afgeschaft. Dan kan het geld dat eerst naar de boeren ging gewoon gebruikt worden om Griekenland te redden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Op inititatief van de beKwame Mpufu en in samenwerking en overleg met Novib, LTO en tuinder Henk Angenent is een goede aktie gestart: T-shirts met de groene opdruk “Be green, be aware. Be Kwame Mpufu, if only for an hour and Africa will love you forever”. De t-shirts kunnen tegen vooruitbetaling van € 27,50 besteld worden bij Novib en LTO en zijn uitsluitend leverbaar in de courante Afrikaanse maten XXS, XS en S. “Hakuna matata, to you all”.

Reageer
gravatar

Als het maar gentechvrij is, tenminste als je ze niet wil vergiftigen! Dat is ook niet nodig want dat doen de multinationals daar al in overvloed.

Reageer
gravatar

Bingo! Dat noemen de Masterchefs in de Bilderberg-keuken onder elkaar ook wel: gefaseerde en selectieve depopulatie.

gravatar

Ik vind spruitjes best lekker, mits goed klaargemaakt. En ik maak ze goed klaar: niet laten aanbranden en niet tot moes koken helpt al veel hoor. Shoarma erdoor prakken of met een krokant kaasbeslagje uit de frituur, jammie.
En voor die lucht hebben we afzuigkappen uitgevonden, dus ja…. lekker.
Maar om nou daarvoor helemaal naar Afrika te gaan bij de groenteboer, nee.

Reageer
gravatar

Bedoel je shoarmakruiden, Akke? Geprakte spruitjes met geprakte shoarma, nou nee. Liever niet, dan kom ik wel een andere keer een vorkje prikken.
In dat krokante kaasbeslag heb ik wel interesse. Hoe zorg je ervoor dat het beslag aan de spruit plakt en niet los in de frituur belandt?

gravatar

Tegen de collectieve weerzin tegen spruitjes(lucht) blijkt alleen maar “ont-spruiten” te helpen en goed ventileren. Sommige generaties zijn -tegen wil en dank- opgevoed met levertraan en de idée fixe dat spruitjes lekker én gezond zouden zijn. Is er generatieslang gewoon ingestampt en verworden tot obsessief dwangmatig handelen. Dat luwte-minister Maxime Verhagen en de LTO nu door het wegvallen van de binnenlandse markt hun blik op Afrika richten, is een begrijpelijke opleving van de VOC-geest te noemen. Desi Bouterse heeft echter geweigerd zijn spruitjes-plantages te heropenen, hij heeft zijn slaven hard nodig voor de opiumkweek en de illegale houtkap.

Reageer
gravatar

Wat heb ik misdaan om naar Afrika gedeporteerd te worden ? Veel te heet en te droog en dan nog de mij bijtende inboorlingen. Ga er zelf maar heen, zou ik zeggen. fair trade ? My rade !

Reageer
gravatar

Wat heeft Afrika misdaan om geteisterd te worden door spruitjes ? Eerst de ontdekkingsreizigers, toen missionarissen/zendelingen en daarna kolonisatie.
Is dat niet erg genoeg en moeten die arme afrikanen nu aan de spruitjes geloven ?
Misschien fair trade, maar unfair eat; bah !

Reageer
gravatar

Ja het is echt zielig. Ik had laatst een Afrikaans kindje geadopteerd uit een weeshuis. Kwam hij bij ons en het eerste wat hij zei was: “alweer spruitjes?” …

gravatar

Elk spruitje dat naar Afrika wordt geëxporteerd, is een spruitje minder in Nederland. Dat is sowieso goed. Dat dat dan Fair Trade gebeurt is dubbele winst. Ik was vroeger al groot voorstander van het exporteren van (mijn) spruitjes naar Afrika, maar ondanks hevige lobby-activiteit wilde het toenmalige ouderlijk regime daar niets van weten.

Reageer
gravatar

Het is Engels. En wel omdat Nederlanders dan geen vragen stellen. Net zoals we de meest achterlijke songteksten prachtig vinden, als ze maar in het Engels zijn. Eerlijke handel betekent dat je niet te weinig moet betalen aan de producent, maar ook niet te veel. Ik heb tevergeefs gezocht om:

een Fair Trade Rembrand
Fair Trade Apple patenten
Fair Trade Scientology cursussen
een Fair Trade notaris
Fair Trade antiek
een Fair Trade staatshoofd of andere beroeps-BN’er
enz.

Omgekeerd vond ik geen enkel verslag over Fair Trade spiegeltjes en kralen voor inboorlingen, of zelfs maar Fair Trade katoentjes, Fair Trade geneesmiddelen of Fair Trade zaaigoed.

gravatar

Kwame Mpufu probeert nu om vlak voor kerst een inzamelingsactie te organiseren om de eerlijke spruitjeshandel verder te ondersteunen. Tijdens de actie “de glazen hut” zullen afrikaanse DJ’s vijf dagen opgesloten zitten in een kleine ruimte en alleen hollandse spruitjes eten.

Reageer
gravatar

Spruitjes zijn vies en er moet helemaal nix naar Africa gaan. Ja, een grote bom om voor eens en voor altijd een eind aan die ellende daar te maken. Dat continent kost kapitalen aan ‘ontwikkelingshulp’. STOP daarmee. Terughalen die centen!

Reageer
gravatar

Akke,

Was dat een grap dan? Mijn leerlingetje Ronkie maakt nooit grapjes. Hij meent echt dat hij dr Clavan is.

Hij dacht al eerder dat hij professor Einstein heette en schreef toen een brief aan de Telegrof. Die krant plaatste het als bericht op de voorpagina met de volgende kop bestaande uit chocoladeletters (puur zonder hazelnoot):
PROF EINSTEIN BEWIJST DAT DE ISLAM RELATIEF IS

gravatar

Oh, is dat zo? Een amateur gek dus, en een slechte ook nog. De meesten denken dat ze Napoleon zijn, dan heb je het tenminste over iemand, maar Clavan …. tsk tsk, als dat maar goed komt …

gravatar

Ja, dat zegt die M’Pufu nou wel, maar mijn aluhoedje zegt dat ze hun overschot aan zilverpapier en melkflesdoppen kwijt willen.
Als dat in één klap op de markt komt zal de zilverprijs tot onder de rode streep dalen, dus dan liever een spruitjesberg, want die doppen zijn niet te verteren en van dat zilverpapier krijg je kiespijn.
Ze hebben bijgeleerd daar, jaja.

Reageer