Vrouw beroofd van oorlogstrauma

Professionele hulpverlening staat machteloos

Een 32-jarige Nijmeegse is gisteren op klaarlichte dag beroofd van haar oorlogstrauma. De daders zijn nog voortvluchtig.

De vrouw kwam na het winkelen winkelcentrum Dukenburg uitgelopen toen twee jongemannen op een scooter haar de weg versperden. Onder dwang van een mes moest zij haar trauma afstaan, waarna de daders wegreden in de richting van het Spijkerhofplein. Hoewel ten tijde van het voorval enkele honderden mensen in de nabijheid waren, heeft niemand actie ondernomen.

Het trauma is opgelopen door de grootmoeder van het slachtoffer in een Japans interneringskamp op Java. Het betreft een erfstuk binnen de familie en heeft daarom grote sentimentele waarde voor de vrouw.

De laatste maanden zijn psychische stoornissen steeds gewilder onder criminelen. Bij een inbraak in Rotterdam werd in december een complete psychose buitgemaakt. Niet lang daarna leverde een ramkraak in Harderwijk zes manische en tien depressieve episodes op. In geen van de genoemde delicten is tot dusverre een spoor van de daders gevonden.

De politie Regio Nijmegen noemt de nieuwe trend ‘bijzonder zorgelijk’. Freek Westerlake, hoofd recherche: “Met name de professionele hulpverlening lijdt voor miljoenen schade aan de diefstal van stoornissen. Het is lastig deze te achterhalen als ze eenmaal ontvreemd zijn. Doorgaans worden de stoornissen verhandeld in Bulgarije en Roemenië voor grove bedragen. Pogingen om met behulp van psychiaters illegaal verhandelde kwalen op te sporen zijn slechts in enkele gevallen succesvol geweest.”

Het slachtoffer heeft zich gemeld bij Bureau Slachtofferhulp. Zij lijdt mogelijk aan een postraumatische stressstoornis en heeft van de politie het advies gekregen hiermee niet openlijk naar buiten te treden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat me ook tegenvalt: de nieuwsroof door rabijn Evers van het CIDI (Centrum voor Israelische Desinformatie en Intimidatie). Opeens heeft hij het over leedroof, alsof hij dat begrip zelf verzonnen heeft.
Gewoon gejat van het nieuws van de Speld.
De Speld, voor al Uw betrouwbaar nieuws.

Reageer
gravatar

Zonder veel kosten kan ik deze vrouw helpen aan een nieuw trauma of iets van dien aard.
Iets als Botoxfobie bijvoorbeeld. Dat is ook meer van deze tijd.
Een sessie a 1450.- euro, daar heb je voor de rest van je leven angst aan…
Trauma’s zijn wat duurder zitten vaak wat complexer in elkaar, levert daar in tegen meer medelijden op.
Folders bij de uitgang.

Reageer
gravatar

Overigens is die foto van het winkelcentrum stokoud, dat hele gedeelte is verbouwd.

Balen voor die vrouw trouwens. Je zult zien dat dat scootertuig dat trauma ook gewoon op straat kan doorverkopen. Schande. En de politie staat machteloos.

Reageer
gravatar

Met een beetje mazzel verliep de overval dusdanig traumatisch dat mevrouw er een nieuw trauma aan over heeft gehouden in plaats van het oude. Het is wellicht een kleine pleister op de wonde.

Reageer
gravatar

Een tip, maar het moet echt onder ons blijven, de jonge vrouw uit Nijmegen kan -gratis- een bijna-identiek trauma krijgen. Bij het Rijks Instituut voor Oorlogs Documentatie staan nog koffers vol trauma’s zonder eigenaars. Jeroen Krabbé heeft daar nog een film overgemaakt: “Left Luggage”. Dus snel aan de slag, dan heeft er weer een onbeheerd trauma “onderdak” gekregen.

Reageer
gravatar

Al die adviezen om zelf aan een nieuw, overerfbaar, trauma te beginnen zijn natuurlijk goedbedoeld, maar niet erg productief. Eén optie is dat men probeert op de zwarte markt het oorlogstrauma terug te kopen van de scooterjeugd of hun heler. Met voldoende ‘doeka’ (pecunia die NIET olet of anderszins gemerkt is) en een tolk die de taal der jeugd spreekt, zou teruggave tot de mogelijkheden behoren. Zoals al eerder aangeroerd, is het ook niet verstandig om -als alleenstaande vrouw- heden ten dage nog met onvervangbare kostbaarheden over straat te gaan, zeker niet in de hol klinkende spelonken van winkelcentrum Dukenburg.

Reageer
gravatar

Wat zeurt die vrouw toch? Een beetje goed uitgevoerde roof-overval kan al bijzonder traumatiserend werken, zeker wanneer extra dreiging tot geweld of dat geweld daadwerkelijk richting het te overvallen onject wordt uitgevoerd. Ook het niet reageren door de omstanders kan een goede traumatiserende werking hebben, mits de omstanders voldoende bot en/of afstandelijk reageren. Hetgeen me hier wel de kwestie lijkt. Om het trauma verder te completteren dient Buro Slachtofferhulp mevrouw volledig te negeren dan wel erg slecht te behandelen cq te bagataliseren.
En dan, met voldoende tijd, heeft mevrouw een eigen trauma om door te geven aan haar nabestaanden. Maar ja, dat vergt geduld en dat heeft men helaas in deze maatschappij niet meer.

Reageer
gravatar

Ik kan de gedupeerde mevrouw alleen maar aanraden zo snel mogelijk zelf een eigen oorlogstrauma op te doen.
Dat haalt het natuurlijk niet bij een overgeërfd trauma, waar al wat mooi patina op zit, maar ja, je moet ergens beginnen. En zij kan het dan weer vererven aan haar kinderen. Hebben die ook wat.

Reageer
gravatar

Beste Sionist,

Ik begrijp uw desillusie in de mensheid, waaronder onze criminele broeders. Maar ja, PTADDSST, hoe erg ook, is geen DSM-IV geclassificeerd trauma. En volgens mij is de lobby om hem in DSM-V op te nemen ook hopeloos gefaald omdat er geen medicijnen of andere betaalde behandelingen voor zijn…

Het is dus op de tweede-hands markt dan ook geen klap waard. Geen erkenning, geen medicijnen, geen extra hulp, wat moet je met zo’n trauma?

gravatar

Helemaal mee eens waarde Bøs; men kan niet geolied genoeg omgaan met zulke kostbare eigendommen als overerfde trauma’s en syndromen. Een oudoom van ons, Nelis Sr., had ooit een (in een onbezonnen bui in ’44/’45) op een dronken Duitse Feldwebel) buitgemaakte 08 dik in de trauma-olie gezet, bij gebrek aan vaseline en verpakt in een oude oliejas, begraven onder zijn duivenplatje. Zulks kón toen nog zonder gezichtsverlies; veel mensen hadden toen van de honger geen ontlasting, maar wel veel platjes en niemand deed daar moeilijk over want ze waren heel érg besmettelijk. Dus toen dat verkalkte platje werd uitgegraven door de EOD (men vermoedde een blindganger uit Kunduz), bleek dat de 08 nóg in perfecte konditie verkeerde. Dát bewijst weer eens dat wat goed vet in een goed vat zit, niet verzuurt. Echter bij dezelfde gelegenheid werd ook oudtante Jacobijntje opgegraven en die zag er een stuk minder florissant uit. Jullie raden het al; niet goed in de olie gezet en toen in het zand compleet gemummificeerd. Oudoom Nelis -tot dan structureel in de olie- vertrok onverwacht zonder adres achter te laten; niemand weet nu wat te doen met die volvette 08 en oudtante Jacobijntje

Reageer
gravatar

Een klein woord van waarschuwing aan hen die uit angst voor ontvreemding besluiten hun trauma in een kluis te bewaren: mocht u uw trauma voor langere tijd opslaan, vergeet dan niet het stevig in te smeren met trauma-olie! Uitdroging van trauma’s kan fnuikende barsten, ja zelfs desastreuze scheuren teweeg brengen.

Reageer
gravatar

Allereerst betuig ik mijn leedwezen aan de 32-jarige anonyma uit Nijmegen die zo wreed door scooterjeugd werd beroofd van haar 2e generatie KZ-syndroom, een dierbaar gekoesterd erfstuk. Voor een eerste verliesverwerking raad ik haar een korte Casriel-sessie aan, mocht die niet aanslaan dan een LSD-behandeling zoals wijlen collega Bastiaanse aanwendde om hardnekkige traumatische fixaties te luxeren.
Zoals in 97 % van alle precedenten, zal er geen justitiële vervolging komen van de daders, ofschoon die door alle camera’s in De Dukenburg en door honderden ooggetuigen subliminaal werden geregistreerd. De behandelend geneesheer dient scherp te letten op symptomen van het ‘Stockholm-syndroom’ bij het slachtoffer. De op camera geregistreerde onwillig getuigende toeschouwers kunnen achteraf groepsgewijze in post-hypnotische trance worden gebracht of collectief aan een ‘Milgram-experiment’ worden onderworpen. Zeer hardnekkig falen van geheugens kán op de plaats delict met electroshocks worden behandeld of naar keuze met een invasieve lobotomie. Tenslotte wijs ik er nog op dat dit KZ-syndroom ‘op de illegale markt’ een grote waarde vertegenwoordigt voor elke vermogende oorlogsmisdadiger die via een bovenliggend PTSS, asiel en een paspoort wil verwerven in Nederland. De IND beschikt hiertoe over een CDSM (Catalogus Diagnose Subliminale Misleiding): verkrijgbaar ad € 58,95 bij de Staatsdrukkerij.

Reageer
gravatar

Inderdaad voel ik mij door uw gewichtige en uitgebreide reactie behoorlijk subliminaal misleid, maar dat gaat ook wel weer over, of zoals mijn vader placht te zeggen: “het is vanzelf gekomen, dus zal het ook wel weer vanzelf weggaan”.

gravatar

Geachte patiënten,

Het is een volslagen achterhaald idee, dat u uw trauma altijd overal maar mee naar toe moet slepen.

Bij mij kunt u uw trauma veilig achterlaten.

Hoe werkt dat veilig, zodat uw trauma niet in verkeerde handen valt?

Indien u de beschikking wilt of moet hebben over uw trauma, meldt u dat via internet met uw wachtwoord aan mijn computer. U krijgt dan vrijwel direct per sms met een TAN-code (Trauma Access Number). Dat is de sleutel tot uw eigen trauma.

Deze dienst is tegen een kleine kostenvergoeding beschikbaar voor al mijn patiënten.

Reageer
gravatar

Ik werd zo juist gebeld door het octrooibureau, dat mijn idee over de veiligstelling met veilig opgeborgen reservekopieën reeds was gedeponeerd door een voorganger.

Dat is niet zo vreemd, als je bedenkt dat veel voorgangers heden ten dage zegge en schrijve één gelovige op zondag aantreffen in hun kerk. Het is daarom voor het behoud van hun baan van groot belang om voor ‘het geval dat’ ten minste één reservegelovige veilig in voorraad te houden.

gravatar

Ligt een beetje aan de postbezorging daar of het wel meevalt: zal wel rendierpost zijn – te koud voor duiven. En als die Finnen te scheutig met antivries = alcohol zijn, komt de post pas de volgende zomer.

gravatar

… Rauma, Fi: Informatie over de stad en haar diensten, geschiedenis, dialect, attracties, evenementen, accommodatie, alsmede de gehavenden …

gravatar

In Roemenië en Bulgarije worden psychoses en trauma’s bewaard om te ruilen tegen eurobonds. We krijgen de psychoses en trauma’s vanzelf terug. De ESM werkt al mee.

Reageer
gravatar

Meest bijzonder vind ik de aanname dat de geroofde trauma’s Oost-Europa verhandeld zouden worden. Daar heeft men toch zelf nog trauma’s genoeg? Er heerst daar toch nog een heel groot collectief Sovjettrauma? In het verlengde van dat trauma ligt toch ook nog het trauma van in de rij staan voor eigenlijk lege winkels, in de hoop toch nog iets eetbaars aan te kunnen schaffen? Zijn dat niet genoeg trauma’s? Is er wellicht sprake van een trauma-verslaving?

Reageer
gravatar

Jewel Heer Bøs, maar dat zijn trauma’s die iedereen daar heeft. En met de introductie van McDonalds en Coca Cola is ook daar de behoefte gekweekt tot het persoonlijk maken van de individu, ter onderscheiding van anderen: men is al té lang individuloos geweest
Dan is een trauma wat niet iedereen heeft erg onderscheidend: exclusiviteit is immers waar het om draait?

Maar het lijkt mij hier ondertussen het beste, ter voorkoming van ontvreemding, de trauma’s te chippen of, beter nog, het origineel in de kluis te bewaren en met een kopie de straat op te gaan.
In deze haastige wereld valt dat toch niemand op.

gravatar

De gedachte aan chippen kwam ook meteen in mij op. Zeker bij een trauma als het gestolene, dat zo’n hoge emotionele waarde heeft.
Het idee om een kopie mee te nemen lijkt me niet handig. Toen ik laatst met een kopie van mijn identiteitskaart bier wilde kopen, kreeg ik een kopie van een kratje mee.

gravatar

Mij lijkt een traumachipkopieerbeveiliging toch absoluut noodzakelijk. En dan wel eentje die niet binnen een maand gekraakt wordt door één of andere universitaire instelling die blijkbaar niets beters te doen heeft. Als de beveiliging onkraakbaar zou zijn, kan er men redelijk veilig met zijn/haar trauma over straat, lijkt me. Dieven kunnen het trauma dan immers niet te gelde maken via kopieeractiviteiten. En zeg nou zelf: wat heb je als op geldbeluste dief nu aan één trauma?

gravatar

Volgens mij is het de dieven niet om de trauma’s zelf te doen, maar wel om de medicijnen die zij met deze trauma’s kunnen loskrijgen bij de huisarts. Straks gaan ze nog junks van hun verslaving beroven om zelf in aanmerking te komen voor een plaats in een afkickcentrum, of nog erger, een heroïne projekt.

Reageer
gravatar

Volgende week is er weer een aktie van de Politie hier in de buurt: dan gaan ze fietsen en autoruiten graveren.
Zouden ze ook trauma’s doen, of moet je daarvoor naar de tattoo shop? Autoruiten doen ze niet zeiden ze vorige keer.

gravatar

Het lijkt mij dat traumarovers heel graag opgenomen willen worden. Het liefst TBS met onbepaalde duur. Trauma’s te over. Zo voor het oprapen. Luilekkerland.

gravatar

Wat mij vooral verbaast, is dat de Speld hier niet de bekende trauma- en omnideskundige prof. dr. Bert Bokhoven over aan het woord laat. Zijn haarscherpe analyses hadden wederom een zuiver licht op deze kwestie kunnen werpen. Wellicht dienen wij als Speldlezers te overwegen om ons abonnement op te zeggen als deze eminente man, deze onvolprezen prof. dr. Bert Bokhoven niet veel vaker hier aan het woord mag komen!

Reageer
gravatar

Dr. Bokhoven gelijk dr. Phil wekelijks een uurtje op de buis of radio zou al een hoop vragen en onzekerheden kunnen ondervangen.

gravatar

Dat is heel bijzonder. Ik had hier nog niet eerder van gehoord. Het is waarschijnlijk de verklaring voor het feit, dat politici en openbaar bestuurders steeds vaker moeten worden bewaakt. Zorgelijke ontwikkeling die enorm veel geld kost, maar goed voor de werkgelegenheid binnen de beveilingsbranche. Hé, misschien zitten die bewakingsbavianen er wel achter. Nader onderzoek graag Speld.

Reageer
gravatar

En nog een ernstig geval: dhr Mark R. is beroofd van zijn schater-tic. Hij vreest hierdoor bij de volgende verkiezingen minstns 5 zetels mis te lopen; dus als u tips heeft, bel dan snel met het VVD-politburo.

Reageer
gravatar

Nog een ernstig geval: dhr Geert W. is beroofd van zijn extreme islamofobie. Als de daders worden gevonden zal hij een gigantische schadevergoeding eisen, omdat hij nu zijn broodwinning is kwijtgeraakt.

Reageer
gravatar

Precies, en dat is ook reuze sneu voor die (al dan niet prettig) gestoorde typen die Geert W. uit zijn fractie heeft gezet (b.v. brievenbusplassers).

gravatar

Voor hen zie ik nog goede mogelijkheden. Als “Sterren Springen” is afgelopen kan Gerard Joling hoge ogen gooien met “Politici Plassen”. De Wet tot behoud van zaterdagavondpulp doet hier zijn werking gelden.

gravatar

U bedoelt net zo iets als “BN-ers klappen op hun bek” ? Extra leuk als Geer of Goor het niet presenteren, maar het goede voorbeeld geven. En Patty doet alles om maar bij te kunnen schnabbelen.
En volgens mij plassen politici niet zozeer, maar kunnen ze ontzettend goed zeiken.

gravatar

Waarschijnlijk willen de criminelen deze stoornissen misbruiken om ontoerekeningsvatbaarheid te kunnen pleiten voor de rechter… Zorgelijk!

Reageer