Oost-Europese mannen steeds vaker chirurgie in gedwongen

Arie Slob: 'Hart-/longchirurg word je niet vrijwillig'

Ruim de helft van de Nederlandse hart-/longchirurgen zit niet vrijwillig in het vak. Jaarlijks worden ruim 450 mannen Nederland binnengesmokkeld en gedwongen te werk gesteld in de chirurgie.

Deze cijfers zijn bekend gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met de IND. Het is de eerste keer dat in Nederland openheid wordt gegeven over mannenhandel en het lot van de betrokkenen.

Mannenhandelaren werven hun slachtoffers vooral in Oost-Europese landen als Oekraïne, Bulgarije, of Moldavië. Met mooie beloftes over een carrière als aspergesteker of heftruckchauffeur worden jonge mannen meegelokt. Zij betalen grote sommen geld aan bendes, die hen onder erbarmelijke omstandigheden naar West-Europa vervoeren. Eenmaal aangekomen wordt direct hun paspoort ingenomen en moeten zij, ruim onder de Balkendendenorm, aan de slag in de OK’s van ziekenhuizen.

Youri, een 28-jarige Oekraïner die niet met zijn echte naam vermeld wil worden, doet een boekje open. “Ineens stond ik in een helverlichte kamer, waarin een menselijke gedaante onder een groen kleed lag. Ik wist niet waar ik was beland. Ik kreeg een mes in de hand en kon gelijk aan een bypass-operatie beginnen.” Youri moest de eerste keer naar eigen zeggen ‘wel een drempel over’. “Ik kon geen kant op, dus ik moest wel doorgaan. Na een tijdje werd het routine en kon ik mijn gevoelens uitschakelen bij iedere patiënt.”

In de politiek is geschokt gereageerd op de inhoud van het rapport. Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, spreekt van ‘moderne slavernij’. “Deze mensen zitten gevangen in het chirurgische circuit, zonder enig perspectief.” Slob hekelt de dubbele moraal van de Nederlanders. “Voor een beroep als hart-/longchirurg kies je niet vrijwillig. Iedereen heeft medelijden met deze mannen.  Maar hebben we zelf een verstopte kransslagader, dan zetten we oogkleppen op en laten ons opereren door de eerste de beste Oost-Europeaan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als ik de foto bekijkt, begrijpt ik eindelijk waarom ik voor een boerkaverbot ben.

Partij tegen Buitenlanders (PtB)
Wij hebbe een lijstverbintenisch met PVV.

Dit was een publicatie in het kader van door de overheid gevorderde publicatieruimte voor politieke partijen.

Reageer
gravatar

Nu moet ik zeggen dat ik ernstige twijfels begin te ontwikkelen omtrent dhr. Slob en zijn motieven.

De man is politicus, godbetert een iets -beroep zou ik het niet willen noemen- waarvoor zelfs geen opleiding met getuigschrift van Vakbekwaamheid voor bestaat. En juist deze persoon doet uitspraken over chirurgie en aspergesteken: mag dat zo maar?

Onbevoegd uitoefenen van Geneeskunde is wettelijk niet toegestaan en derhalve strafbaar; zoiets moet dan toch ook voor de nobele kunst van het Aspergesteken gelden?

Maar wat echt zorg dient te baren, is het feit dat deze sympathieke Zuidplasser in feite begonnen is als GPV-er.
Dat kán betekenen dat het ingegeven motief niet de bezorgdheid is om de geronselden, maar juist op een vileine wijze duidt het aspergesteken op zondag te verbieden.

En dat moet Nederland niet willen.

Reageer
gravatar

Waarom chirurgen? Die hebben we genoeg. Maar aspergestekers, daar hebben we nooit voldoende van! En dan nog eens lekker eten in ons eigen Zuid-Nederland of pal over de grens. Hmmm. Laat die aspergestekers maar gaan en laat die arme chirurgen met rust.

Reageer
gravatar

Bant, ben je gek man,

Geert W. heeft toch helemaal geen hart nodig.

Daarom is Geert mijn man.

Dit was een publicatie in het kader van door de overheid gevorderde publicatieruimte voor politieke partijen.

gravatar

De mediums van de speld zijn wel erg rustig. Gelukkig is er de speldwijzer op de voorpagina (midden-boven). Betrouwbaar als altijd wijst deze mij naar de boerenpartij.

U kunt ook de nieuwste kaarten bij mij downloaden. Als u nu “naar Europa” intoetst zegt hij “ga schuin links”. Eers was dat “ga schuin rechts”, maar Markje heeft een dag of wat geleden deze weg afgesloten.

Zoals altijd werken wij onze wegwijzers fluks bij…. Er komt vast meer.

Reageer
gravatar

En als patiënt heb je natuurlijk een uitstekende onderhandelingspositie in het slagveld van de hedendaagse “marktwerking”.
Te duur? Dan doen we het toch niet. Gewoon even rustig doorzoeken naar een goedkopere ingreep bij de concurrent. Dan spaar je tenminste de collectieve centjes uit waar je ook indirect niets van terug ziet. Die levensgevaarlijke hartkwaal kan wel wachten, want wie wil er nu teveel aan zijn eigen gezondheid uitgeven?

Reageer
gravatar

Mijn lieve Markie is erg flexibel. Het is maar dat je het weet als u in het stemhokje staat. Ik zal een voorbeeldje geven.

Mijn lieve zoon had anderhalf jaar lang een hekel aan buitenlanders. Toen opeens eind april mocht mijn Marokkaanse werkster in haar boerka weer hier in huis de was en de strijk doen en ze mag zelfs roken ook. Scheelt mij toch elke week een heel gesjouw met zijn vieze onderbroeken. Om onze tuin te asfalteren heeft de schat zelfs wat Polen in dienst genomen.

Reageer
gravatar

Mevrouw de astrologe Anders,

Ik wijs u er namens alle zwevende lezers op, dat De Speld met Shanya en M’belldodugu twee zeer respectabele en toch ervaren collega’s van u heeft.

Wij wachten hun deskundig stemadvies af.

gravatar

De Speld-eigen mediums (om ze niet te verwarren met de media die altijd de schuld hebben) zijn erg stil. Wel staat er op midden-boven op de voorpagina een speldwijzer, waar zelf ik aangeraden werd om me terug de tijd in te toveren en alsnog op boer Koekoek te gaan stemmen. Ik ga ervan uit dat dit advies dezelfde btrouwbaarheid heeft als de nieuwsberichten in ‘de Speld’.

Vor ene goed advies raad ik u aan allernieuwste kaarten bij mij downloaden. Als u dan indrukt: “Naar Europa” begint hij nu met “ga hier schuin linksaf”. Zou u de oudere versie nemen dan wijst hij u schuin rechtsaf. Maar na het debat van deze week is het duidelijk dat Markje op deze weg een blokkade heeft gezet. En wij werken het wegwijsmateriaal fluks bij zoals altijd.

gravatar

Mag ik u erop wijzen dat een Zwervende kiezer iets volstrekt anders is dan een Zwevende kiezer? Een zwervende kiezer staat met beide benen op de grond.

gravatar

Het is natuurlijk het gezeur achteraf, als de patient uit de verdoving komt. (De tv van de buurman staat te hard, er zit te veel boter op de boterham.) Daar hebben aspergestekers geen last van.

gravatar

Chirurgie is zwaar en gevaarlijk werk — chirurgen maken lange uren, lijden aan depressies, alcohol- en medicijnverslavingen en plegen vaker dan gemiddeld zelfmoord. Dat beetje modder na een dagje wit goud steken, dat was je er zo af, maar bloed — uren schrobben — out, damn spot, out…

gravatar

Ik mag toch hopen dat al deze kwalen niet simultaan tot uiting komen mocht ik onverhoopt op de tafel liggen.
Het beroep patiënt lijkt mij gevaarlijker en stressvoller dan dat van chirurg, als ik u goed beluister.

gravatar

Beste meneer Jeettje, met name uw laatste zin zette mij opeens aan het denken: als u nemelijk gelijk hebt (en ik krijg er in uw stelling geen speld tussen (vergeeft u mij de ietwat flauwe woordgrap)), dan betekent dat eigenlijk dat patiënten dus recht hebben op gevarengeld! Een soort ‘zorgtoeslag’, zeg maar! Ik begrijp ineens waarom die politici allemaal lopen te roepen dat de zorg duurder gaat worden… Ik krijg me toch ineens jeuk aan m’n verkiezingsuitslag… Niet dat ik ú dat kwalijk neem, hoor, laat dat duidelijk zijn.

gravatar

Maar liefst vijf anonieme reacteuren achter elkaar, die zelfs hun gezicht niet durven te tonen. Er volgen hierna nog twee.

Misschien te lui om een pasfoto op Gravatar.com achter te laten? In slechts twee minuten geflikt hoor!

Als u uw anonimiteit echt op prijs stellen, kies dan:

Lijst x, de Anonieme Reageerders (AR)

Dit was stiekem toch weer een publicatie in het kader van door de overheid gevorderde publicatieruimte voor politieke partijen.

gravatar

Waarde Hoofdreacteur, van die foto gaat u spijt krijgen als een chirurg u herkent. Waarschijnlijk stopt hij dan niet bij de kwaal waarvoor u opengesneden wordt.
Nog waarschijnlijker is, dat hij niet wacht tot u verdoofd op de snijtafel ligt, maar terstond het mes in u zet – al is het in een winkelcentrum.
Maar ik gun u een risicovol bestaan, als u daarvoor gekozen hebt.