Landgenoten: Oekraïne

 • Oppervlakte Ongeveer 1/28 van Rusland
 • Hoe ver van Nederland Precies 1x Oekraïne
 • Aantal Oekraïners in Oekraïne in 2020 Bijna 44 miljoen
 • Aantal Oekraïners in Oekraïne in 2023 Bijna 37 miljoen
 • Aantal Oekraïners in Nederland Ruim 100.000
 • Aantal lidwoorden vóór Oekraïne 0
 • Op één na meest gehate buurland Wit-Rusland
 • Op twee na meest gehate buurland Hongarije
 • Op drie na meest gehate buurland Slowakije
 • Best bewaarde stukje natuur Tsjernobyl
 • Favoriete kleur van kerkdaken Goud
 • Blauw-gele vlag Onbewolkte hemel boven trotse graanvelden
 • Realistische vlag Loodgrijs/modderbruin

Eigen land eerst, roepen steeds meer westerse politici. Geen probleem natuurlijk. Een oude wijsheid luidt immers dat als iedereen aan zichzelf denkt, alleen Oekraïne wordt vergeten.

In de VS hebben de Republikeinen een nieuw hulppakket geblokkeerd, maar ook in Europa wankelt de steun. De Hongaarse premier Orbán is al langer verwikkeld in een gepassioneerde affaire met Poetin en zij hebben er met de teruggekeerde Slowaakse premier Fico een vurige partner bijgekregen. Het trio zal Wilders met open armen ontvangen.

Poetins plan A, de overrompeling van Oekraïne, faalde hopeloos. Plan B echter, geduldig doormoorden tot het Westen verveeld raakt, lijkt te werken. De Russische economie staat in standje oorlog. Bovendien verdient een omgekomen slachter aan het front meer geld voor zijn familie dan een levende slager achter de toonbank. Dat maakt sterven voor de waanideeën van je dictator een rationele keuze.

Intussen meldt de Russische kiesraad dat de geannexeerde regio’s Donetsk, Loegansk, Cherson en Zaporizja volgend jaar ‘mogen kiezen’ bij de ‘presidentsverkiezingen’. Om de nieuwe westerse leiders voor zich te winnen, moet hun eigenlijke president Zelensky waarschijnlijk de rol van zijn leven gaan spelen: een woke-hatende, klimaatverandering-ontkennende, rechtsstaat-verwoestende populist.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *