Columnisten in training voor Zwarte Pieten-discussie

'Vanaf eind juli is het een kwestie van uren maken'

In de stilte van het zomerseizoen zijn vele columnisten hun training begonnen voor een nieuw seizoen vol meningengeweld. De verbale messen worden geslepen voor de jaarlijkse ronde discussies, columns en opinies over de Zwarte Pieten-kwestie.

Sylvain Ephimenco, topcolumnist bij Trouw, bereidt zich voor op het seizoen door oefencolumns te schrijven in lokale nieuwsbladen. “In het Woerdens Nieuwsblad heb ik wat geschreven over verkeersdrempels en de tijdsgeest, en mensen gewezen op ons verleden in Indië. Gewoon even inkomen. Spelen met de geschiedenis, een vaderlijke zin hier en daar, even de spieren los schudden.”

Voor Bert Brussen vergt een nieuw seizoen obligate polemiek minder voorbereiding. “In seizoenen denken is voor babyboomers. Instant boosmakertje die zwarte pieten-discussie is. Vorig jaar zagen we hoe de linkse grachtengordelgestapo onze kinderen hun feestje wilde ontnemen. Kinderfeest weg, goed fatsoen terug: tel uit je winst. Reken maar niet dat ze enig gas terugnemen dit jaar. Linkschmensjes hebben namelijk altijd gelijk, want ze zijn linkschmensjes.”

Thomas von der Dunk benadrukt ook het fysieke element van het seizoen: “Columnist zijn is topsport. Het is niet alleen het schrijven, maar ook de nasleep. Constant F5-en voor reacties en retweets en ondertussen blijven zoeken naar metaforen en historische vergelijkingen. Tóch weer Hitler er bij durven halen in de slotalinea. Voor mij is het vanaf eind juli een kwestie van uren maken: Proteïneshakes drinken, oude intochten opnieuw bekijken, resultaten van vorige seizoenen doorlopen. Anders kan je er net zo goed niet aan beginnen.”

Voor Theodor Holman wordt het zijn 17e jaar dat hij zijn pijlen richt op de zwarte pieten. “Die intocht is volkstoneel dat we elk jaar opvoeren. Die Zwarte Pieten hebben bij mijn weten nooit echt bestaan. Tenminste dat zei ik vorig jaar, komend seizoen zeg ik het in een andere vorm, een dialoog ofzo. Ik kijk vanaf de zijlijn. Ik ben gewoon een soort Nietzsche.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Al dat theoretiseren over Zwarte Pieten leidt alleen tot zinloze confrontaties tussen rekkelijken en preciezen. Punt 1: heel veel ‘Pieten’ blijken onderhuids erg feminien, zachtaardig, geweldloos en agogisch gemotiveerd; bepaald geen beroepsgroep die stoute kindertjes “de zak” geeft en de roede niet spaart. Punt 2: in 1997 zijn in Blokzijl nog Pieten aangetroffen in activiteiten en houdingen die alleen onder echtelieden en langdurig verloofden zijn toegestaan zijn. Punt 3: op het voormalig KNSM-eiland (in A’dam-centrum Oost) werden vorig jaar bij steekproeven Pieten van beiderlei kunne betrapt op het gebruik van condooms. Zie daar: Zwarte Pieten zijn ook maar mensen, hun kortcyclische monotoon schoorsteengebonden ZZP-werk voor de oude celibatair(?) werkt afstompend en geestdodend, de verantwoordelijke ARBO-diensten schieten hier even pregnant te kort als Bureau Jeugdzorg. Dat de columnisten dit jaar eens serieus ingaan op de excessen op het klein- en grootseminarie voor Zwarte Pieten: Rolduc.

Reageer
gravatar

De columnisten hebben het alleen maar in negatieve zin over zwarte pieten. Altijd over roe en zak, en over de al dat moelijke schoorsteen kruip gedoe.

Maar ze vergeten dat zwarte pieten ondanks alle angst die men op ze projecteert, eigenlijk heel fijn zonder onderscheid pepernoten strooien.

Wel wrang is dat Spanje dit jaar de stoomboot vol snoep en kados bij de EU in rekening heeft gebracht.

Reageer
gravatar

Ik doe op dit moment een hoogtestage en bereid me daarbij voor op een te schrijven column over 4 Groenlinkers die net niet zijn omgekomen bij een veerbootongeluk te Tanzania. Dat is mooi maar het is minder mooi dat ze helemaal per vliegtuig naar dat ZwartePietenland gaan voor een decadente vakantie of om zich als middelbaar onbespoten type eens leuk te laten gaan met zo’n ZwartePietenLoverboy. Hoezo milieu of duurzaamheid ? Trouwens hoe kunnen ze dat betalen ? Dat zul je bij de SP niet zien, die hebben na de verplichte afdracht echt geen poen meer om naar het andere eind van de wereld te vliegen. Nu ja, wat ik wilde zeggen tegen Jolande Sap is dat ik eventueel wel wil afzien van deze column als ze me een vergoeding geeft voor reeds verrichte denkarbeid. Tenslotte is zo’n Roemer aan de macht ook niet alles. Die kan trouwens ook storten want anders ga ik over hem schrijven en dat zou wel eens tot een verkiezingscrash kunnen leiden.

Reageer
gravatar

Vanaf 2015 gaan de Nederlandse Spoorwegen zich volledig richten op meteorologische voorspellingen, aldus de vandaag verschenen bedrijfsstrategie ‘Ontsporing Voorspeld’. In de komende twee jaar zullen alle railgebonden nevenactiviteiten volledig worden afstoten.

Reageer
gravatar

Vanuit ons trainingskamp: het wordt dit jaar een zwarte piet; neen een blauwe piet; neen, een groene piet; neen, een gele piet; neen een oranje piet; neen, een roze piet, neen een rode piet, neen, een paarse piet of neen, toch maar een grijze piet.

Reageer
gravatar

Gelukkig zien ze er groen uitgeslagen uit. ALhoewel of ze duurzaam zijn, is zeer discutabel aangezien ze meestal met plastic troep strooien die allemaal weer kapot gaat zodat er weer nieuwe mot komen. Betalen grraag! Omzet draaien. Goed voor de economie, maar slecht voor de aarde. Stelletje gesubsidieerde systeemverdedigers.

Reageer
gravatar

Zwarte Piet, Witte Piet, koken uit Ottolenghi, allemaal Amsterdamse Grachtengordelproblemen (en in Vancouver Canada, zie http://www.sinterklaas.ca/).

Je zal er maar last van hebben. Ik kan de genoemde columnisten misschien wel eens de weg wijzen naar leuke plekken buiten Amsterdan, om even bij te komen.

In de rest van Nederland zul je toch geen Groene Pieten zien mag ik hopen.

Reageer
gravatar

Sint en Piet meteen ook maar geschminkt als kerstbomen, is toch wel praktisch, dan hoef je de boel begin december maar een keer op te tuigen…..(of aftuigen indien niet naar behoren functionerend)

Reageer
gravatar

Misschien nemen jullie het iets te serieus allemaal. Het kan mijn kinderen geen hol schelen welke kleur Piet heeft, als ze maar kadootjes krijgen. Dus steek die column maar… terug in je zak.

Reageer
gravatar

Ik heb dit stuk niet gelezen maar wil toch even een commentaartje afscheiden. Naar mijn mening is columnist Johan Derksen de Koning van het onderbuikgevoel, met een goed gevoel voor lieden die in de ogen van het Volk een zwarte piet verdienen. In de eerste plaats zijn dat de ideale schoonzonen en wel omdat hijzelf door zijn Franse schoonfamilie niet als zodanig is gekwalificeerd. In de tweede plaats zijn dat de zakkenvullers, en wel omdat hij van deze concurrentie vreest. In de laatste plaats zijn dat topsporters, om reden van het gegeven dat hijzelf ooit een halve topsporter was, dus jalousie du métier. Ik zou zeggen, doe uw voordeel met deze gratis mening.

Reageer
gravatar

@God:

Dat is nog es verrekte aardig dat U verantwoordelijk bent. Graag een wat specifiekere uitleg is wel wenselijk….

gravatar

Ik ben liefde, dus Ik glimlach minzaam als minkukels zichzelf “God” noemen en Ik ben verantwoordelijk voor het falen van maffe columnisten, omdat Ik verantwoordelijk ben voor alles wat is. Dank u.

gravatar

Er zijn vele fanclubs. U mag zelf een keuze maken. Eentje is gevestigd in Rome. Anderen in Jerusalem, London, Naarden, Mekka, Calcutta e.a.

gravatar

Het is Mijgeklaagd, maar iedere fanclub van Mij heeft zo z’n voors en tegens, dus ik raad u aan te gaan mediteren en rechtstreeks contact met Mij op te nemen (alleen in noodgevallen op zondag, want dan rust Ik).

gravatar

@god:
Je mag wel blij zijn dat Octopus Paul, de Schepper van diepzee, hoogland en wolkenluchten, geen naijverig god is.
Anders had je nog wat kunnen beleven in Zijn acht machtige armen!

gravatar

Poeh, Ik heb laatst nog gewonnen van octopus Paul met armpje drukken, dus volgt deze valse god niet !

gravatar

@Desi Lluis O’Nist, U kunt zich aansluiten door een wietclubpas aan te vragen bij de Ivo Opstelten fanclub. Oh, en doe de groeten aan Bouta.

gravatar

Ze worden toch niet tot discussie-onderwerp gekozen omdat ze zwart zijn, hoop ik ?
Ga dan liever maatschappelijk-correct zwartepieten en vraag eens naar de jeugdzonden van Witte Klaas en dan onder uit de zak !
Bijvoorbeeld: wat moet een witte heilige met een groot aantal jonge zwarte manspersonen; verdacht, hoor.

Reageer
gravatar

Ik zou het simpel houden en simpelweg een ruilmarkt organiseren voor columns en geijkte opinies. Er valt nog veel te recyclen ! Dat is bovendien erg hip. De Duurzame Columnist heeft de toekomst!

Reageer
gravatar

Ik ben aan het trainen voor het mosselseizoen. Elke keer als de ‘U’ in de maand is, trek ik mijn wijde joggingbroek aan en begin ik wild aan spareribs te plukken met mijn tot-op-topniveau gespierde kaken.

Reageer