Incompetentie nog vaak taboe

Incapabelen komen zelden uit voor gebrek aan vaardigheden

Incompetente bestuurders durven ook in 2012 nog zelden openlijk uit te komen voor hun gebrek aan capaciteiten. Volgens psychologen is het onderwerp te lang in de taboesfeer blijven hangen.

De vooroordelen die rondom incompetentie hangen, maken dat slechts weinigen openlijk voor hun tekortkoming uit durven te komen. Zeker wanneer deze vooroordelen zonder uitzondering waar blijken te zijn. In de beeldvorming is het kwaad dan vaak al geschied.

Discriminatie van incapabelen is nog altijd aan de orde van de dag. Sommigen worden zelfs ontslagen, enkel en alleen vanwege hun onkunde. Anderen worden met naam en toenaam in de media genoemd, waarbij uiteraard alleen het falen wordt benadrukt.

Het kan lang duren voordat iemand zijn incompetentie herkent en accepteert. Een anonieme burgemeester van Utrecht: “Mijn secretaresse liet me op internet een artikel zien over incompetentie en daar zag ik heel veel van mezelf in terug. Op dat moment viel alles op z’n plaats en had ik eindelijk een verklaring voor jaren van wanprestaties.”

De burgemeester wachtte nog een tijdje voordat hij ermee naar buiten trad. “Ik heb het eerst aan mijn ouders opgebiecht. Die zeiden dat ze het eigenlijk allang wisten en dat ze toch altijd al hadden getwijfeld aan mijn mogelijkheden. Ik ben blij dat ik hun wantrouwen niet beschaamd heb. Er is een last van me afgevallen.”

De burgervader verklaart dat hij heeft leren leven met zijn incompetentie en in zijn naaste omgeving acceptatie heeft gevonden. “Mijn collega’s zijn heel begripvol over mijn gebrek aan vaardigheden, ook al zijn ze dagelijks urenlang bezig met het oplossen van problemen die ik heb veroorzaakt. Als je er open en eerlijk voor uitkomt, zie je dat achter elk wanbeleid een mens schuilgaat.”

Volgens psycholoog Tjeerd Veldhaven worden de kwaliteiten van mensen met incompetentie niet voldoende benut: “Een incompetente is als peper in een organisatie. Hij houdt zijn omgeving scherp. Wie met een incapabele samenwerkt, is extra op zijn hoede. Geen organisatie kan zonder minstens één incompetente medewerker. De meeste hebben er veel meer. Kijk maar om je heen, incompetentie is overal.”

Over zijn toekomst is de burgemeester optimistisch. “Ineens besef ik dat overal mensen zijn zoals ik. Ik wil doorgroeien, historische fouten blijven maken op provinciaal of misschien zelfs landelijk niveau. In Nederland zien we nog te vaak dat problemen worden opgelost en dat maar weinig mensen hun nek durven uit te steken om ze te veroorzaken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is duidelijk dat de schrijvers van dit artikel niet weten waar ze het over hebben. Het artikel zit uitstekend in elkaar en bewijst daarmee dat de schrijvers zelf uiterst competent zijn en zodoende niet uit ervaring kunnen spreken.
Het getuigt van incompetentie om niet ook een ervaringsdeskundige mee te laten werken.

Reageer
gravatar

Hier in Twente is imcompetentie juist de norm. Het is dan ook sociaal geaccepteerd om -niet zoveel te kunnen-. Lopen die gekke Hollanders toch weer achter de feiten aan.

Reageer
gravatar

VBVW: Incompetentie kent meerdere betekenissen: o.a.
Niet in staat zijn tot ..
Niet kundig zijn terzake van ..
Niet bevoegd zijn tot .. en soms
Niet capabel zijn tot: eufemisme voor “impotent”.
U doelt met “incompetentie” eigenlijk op de sfeer van Tena Lady (incontinentie).
Welke vrijetijdswetenschap studeerde u trouwens, urologie of urolagnia?

Reageer
gravatar

Ik studeer al 25 jaar, maar betaal alles zelf. Krijg ik dan toch die boete of word ik geacht deze al te hebben voldaan door mijn studie uit eigen zak te hebben gefinancierd?

Reageer
gravatar

Ik zie een andere parallel met PDD-NOS en ADHD: incompetentie is nog niet eens erkend als DSM-ziektebeeld, of de maatschappij wordt geconfronteerd met een golf van door leken vastgestelde zelfdiagnoses, die klaarblijkelijk zijn gericht op het verkrijgen van een PGB. Niet elke minkukel die zo nu en dan de plank mis slaat mag zich zo maar incompetent noemen. Behalve evidente gevallen, zoals de anonieme burgemeester uit dit artikel, en zijn ambtsgenote die voorzitter van de vng is, zijn er maar weinig erkende gevallen. bekend…

Reageer
gravatar

Gelachuh! Waardevolle troepjournalistiek en nog wel over zulk een serieheus onderwerp. Je zal er maar mee zitten.

Ik til er niet zo zwaar aan. De DSM-5 komt volgend jaar en daar staan vast genoeg pillen in om ook dit probleem met straffe hand te onderdrukken.

Reageer
gravatar

Voorbericht uit DSM-5: “Incompetency”. Diagnosis by observing behavior only. Stable treat. Preferred medicine: genetically enhanced fish-oil by GlaxoSmithKline. Some improvements in short memory retainement have been shown in pre-clinical studies by biased parents.

gravatar

Zware woorden, Outsider. Hoor ik daar op de achtergrond de eerste maten van De Internationale? Revolutie verandert eenmalig de rol van onderdrukkers en onderdrukten; maar de onderdrukking gaat daarna ongewijzigd verder. Er verandert niets aan de systemen en structuren van onderdrukking. Frankrijk kreeg na de meritocratie de bureaucratie, Rusland kreeg na de Tsaren de Nieuwe Tsaren, Nederland kreeg na de mislukking van P.J. Troelstra op het Malieveld de CHU en de AR. China kreeg na de Mandarijnen de kliek van Mao, Iran kreeg na de knoet van de Sjah de terreur van de Ayatollah; is er in die gevallen werkelijk iets veranderd? Nou dan?

Reageer
gravatar

Ja, mooi hé? Het adagium van de ware anarchist is: ik wil niet overheerst worden,NOCH OVERHEERSEN.
Dat laatste wordt nogal eens vergeten te melden.

Overigens hecht ik er ook altijd aan te vermelden dat de Russen Kropotkin, Bakoenin en in zekere mate Tolstoi, respectievelijk prins, vorst en graaf waren.
Dus zo immens arbeideristisch is het niet: men trok samen op.
Heerlijke tijd met veel verstandige mensen – kom daar nou eens om tegenwoordig.

gravatar

Tja Heer Jooker, wat moet ik nu met die link? In essentie staat daar slechts te lezen dan Bakoenin e.a. niet goed worden begrepen. Maar dat wisten we toch al? Dit soort literatuur werd gelezen in de jaren 50 bij kolenkachels door lieden die ook wel eens een duit in het zakje wilden doen maar zich geen hond konden veroorloven om ‘s-avonds tegen te snauwen.

Gelukkig was er (later:prof.) Holterman die er een hele reader over samenstelde onder de titel: “Anarchistische Staatsopvatting. Een Paradox?”. Dit ten behoeve van het academisch onderwijs waarin hij werd geacht het recht van de lagere overheden te doceren. Dat dit dus enigszins buiten zijn toendertijd geldende leeropdracht viel, mag natuurlijk de pet niet kreuken.

De uitgifte van die reader werd op een gegeven moment gestaakt. En wel op het moment dat het werk werd uitgegeven als in de boekhandel verkrijgbare uitgave. En de loze prof verdiende hier natuurlijk helemaal niets aan.

Maar u had het over een stem die niet verloren mocht gaan. Een soort bisschoppelijk mandement van anarchistische zijde, zal ik maar zeggen. Nu graag niet een slappe link, maar man en paard noemen. Daarna lachen we even en storten we ons weer in de crisis. Goed?

gravatar

Ik reageer even op jullie allemaal tegelijk. Mijn grootvader was een jonge anarchist in London in de tijd dat Karl Marx nog leefde. Hij was zeker niet uit op geweld. Als Brit heb je twee wereldoorlogen meegemaakt.
Mijn grootvader was een kleine ondernemer en is dat tot zijn 87e jaar gebleven.
Zowel mijn grootvader als mijn vader zijn opgepakt in WO II. Mijn grootvader bij een razzia, ik denk in 1943 in A’dam en afgevoerd naar Theresienstadt en zijn zoon eerst in Amersfoort en later in Drenthe.
Nou ja, ik besta, en ben daar elke dag blij mee.
Ik vind de opmerkingen hier over Rutte en De Jager niet zo leuk en ik vind dat ze uit het Woordenboek zouden moeten worden geschrapt.
Voor Julius de opmerking dat pillen niet worden voorgeschreven in de verschillende DSM’s, het is alleen een beschrijving van “mental diseases”. De pillenkeuze is voor de artsen, alhoewel de klinisch psychologen ook prima weten wat voorgeschreven moet worden.
Maar ja, een incompetentiepil zal niet zo snel worden uitgevonden en bestuurlijke incompetentie willen we ook niet. Wat dan?

gravatar

Beste non-anarchist, het is een mooi verhaal, dank daarvoor en hulde aan uw grootvader. Zoals ik al zei: een tijd met verstandiger mensen én die voor hun rechten opkwamen. Geweldloos, inderdaad.

Alleen begrijp ik niet zo goed wat u stoort aan de opmerkingen over Rutte/De Jager? Ik zou ze toch niet als het edele tweetal willen portretteren dat met onnodig gekluns het land de dieperik in probeert te storten.

Opmerkelijk is wel dat het verzameld journaille, aangestuurd door politici, het landsbelang naadloos denkt te kunnen koppelen aan partij- en persoonlijk belang.
In DWDD kreeg Jack de Onbetrouwbare die gelegenheid: landsbelang is wat het CDA doet, in de Vk wordt het landsbelang aan Rutte’s VVD toevertrouwt, dan wel aan
Wilders, terwijl uit de stukken blijkt dat zij beiden een onevenredig groot eigenbelang kennen om al dan niet de zaak te laten klappen.

Neuh, niet zo’n moeite met het uiten van oprecht ongenoegen. En voor de rest, wat iedereen verleerd schijnt te zijn: schouders ophalen.

gravatar

We gaan collectief over onze nek, we mogen Mark Rutte en zijn dikke (billen)maat Jan-Kees de Jager (nomen est omen) ongestraft luie flikkers noemen; dát is de quintessens en de kracht van ‘democratie’: ongenoegen wordt verbaal gespuid, de druk is weer van de ketel en de chronisch overgewaardeerde heren heffen onverveerd het glas, doen vervolgens een plas en alles blijft zoals het was. Wat stelt dat inhoudsloze begrip nou eigenlijk voor, ‘democratie’, wat is dat nou eigenlijk? ‘Het geld’ zorgt uitmuntend voor zichzelf, alleen de have-nots en de zwoegers worden gestraft voor het misbruik van de bovenlagen. De enige maatschappelijke laag die geen enkele last heeft van de crisis (crises) is de laag die alle ellende eigenhandig heeft veroorzaakt; bankiers, speculanten en de hofhoudingen van de multinationals, de grootgraaiers die nu via IMF (International Mobster Finance) hele bevolkingen tot armoe brengen. In Griekenland eten niet alleen de armen uit afvalcontainers, in Portugal en in Spanje is het niet veel beter. Aan de Côte d’Azur blussen de rijken nog eens hun kaviaar en cocaïne met champagne, met de zegen van Het Vaticaan; de Kerk der Knapenschenders weet goed aan welke kant haar boterham is gesmeerd: de duivel schijt altijd op de grote hoop. Het wordt tijd voor een nieuwe Maarten Luther: hier sta ik; ik kan niet anders

Reageer
gravatar

Ik probeer mijn incompetentie altijd te verbergen door stiekem de juiste dingen te doen. Dat werkt eigenlijk best goed! Aanrader!

Soms vier ik wel mijn incompetentie bot op besloten feestjes, met lotgenoten. Maar dat houd ik geheim voor mijn baas.

Reageer
gravatar

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is niet waar dat de godenzonen en godendochters van deze aardbol, de bank-managers, incapabel zijn.

Zij zijn namelijk buitengewoon capabel als het gaat om machtspolitiek, vriendjespolitiek en krachtenveldanalyse.

Alle overige zaken blijken dan bijzaak, een verspilling van (human) resources. Bank-managers zijn dan ook, op de voorgenoemde aspecten na, ‘bewust onbekwaam’ op de niet-relevante gebieden zoals klantgerichtheid, omgevingssensitiviteit, integriteit, betrouwbaarheid, situationeel leiderschap, coaching, taalbeheersing, voutloos lezen & schrijfen, sociaal gedrag, rijvaardigheid etc.

‘Focus’ vormt hierbij het toverwoord. Het gaat immers niet om het spel, maar om de knikkers!

Reageer
gravatar

Hoi, ik ben jApie en ik ben net afgestudderd van de uitgebrijde LOM-school.
De meester heb gezegt dat ik nou kan soliziteeren naar elleke fun …. baan.
Hij heeft me een – ff opzoeke – ja hier ist een brevet van onvermogen gegeven.

Kan ik bij u kommen werken? Wat u net zegd, pasd heelemaal bij mijn profiel, zegt mijn staasjebegelijder.

Is morgen goed om 11 uur?

Japie

gravatar

Beste Japie,

Op grond van jouw open sollicitatie schat ik jou op honderd procent van de CHIS-schaal. Dat wil zeggen dat jij volslagen incapabel bent en allerminst competent. Gezien het ontbreken van de verplichte pasfoto is het niet onwaarschijnlijk dat jij ook volkomen onbetrouwbaar bent.

Daarom acht ik een risicoloze baan zonder persoonlijke verantwoordelijkheid als (inter)nationaal adviseur op economisch, monetair en bancair vlak voor jou buitengewoon geschikt. Een inkomen van € 1500 per uur (excl. onkosten) moet voor jou haalbaar zijn.

gravatar

Aan de redactie: bij een verbetering (“edit”) van een reactie blijft de oude staan. Ook moet ik tegenwoordig onder de nieuwste versies van Linux (zowel Fedora als Ubuntu) een tab terug kiezen. Windows 7 heb ik wel, maar nog niet getest (verwacht daar ook niet veel van want de actie vindt plaats op jullie server).
Naar mijn mening als gevorderde computerleek zitten er dus fouten bij de “delete” en bij de oorspronkelijke “tab”.
De familie Paulussen heeft dit ook al enkele keren opgemerkt.
Bij veel sites kan niet wat bij De Speld wel kan en ik vind dat we (als reageerders) en jullie (als redactie) dit in stand moeten houden. Goed gevonden.
Denk maar aan twee paaseieren die gevonden moeten worden. Het ene ei is groen ( “edit”), het andere rood (“delete”). Voor doorgaan op dezelfde conservatie weg zou het ei blauw kunnen zijn.

Reageer
gravatar

Als Psy moet ik bekennen nooit van het CHI-syndroom te hebben gehoord. Is dit syndroom opgenomen in de DSM-IV-TR of staat de publicatie in de DSM-V, die we in 2013 zouden kunnen verwachten?
Zoals u weet bestaat een syndroom uit bij elkaar voorkomende kenmerken/gedragingen/eigenschappen/gevoelens waarvan we de samenhang tussen de kenmerken (nog) niet kunnen causualiseren.
Met bronvermelding en een duidelijke uiteenzetting ben ik zeer geïnteresseerd.
Met voorkeur met een cognitief, een affectief, een actie-tendentioneel (ook conatief genoemd), double blind onderzoek met voldoende steekproefgrootte met voldoende validiteit, significantie en betrouwbaarheid. Bij de reageerders op De Speld vrees ik voor de consistentie van het verhaal dat u schetst. Uiteraard met de bijbehorende MRI’s, ECG’s enz. Proefpersonen wel intact houden. Paar biertjes zijn vaak voldoende voor vrijwillige deelname.

Reageer
gravatar

Als Psy moet ik bekennen nooit van het CHI-syndroom te hebben gehoord. Is dit syndroom opgenomen in de DSM-IV-TR of staat de publicatie in de DSM-V, die we in 2013 zouden kunnen verwachten?
Zoals u weet bestaat een syndroom uit bij elkaar voorkomende kenmerken/gedragingen/eigenschappen/gevoelens waarvan we de samenhang tussen de kenmerken (nog) niet kunnen causualiseren.
Met bronvermelding en een duidelijke uiteenzetting ben ik zeer geïnteresseerd.
Met voorkeur met een cognitieve, een affectieve, een actie-tendentionele (ook conatieve genoemde), double blind onderzoek met voldoende steekproefgrootte met voldoende validiteit, significantie en betrouwbaarheid. Bij de reageerders op De Speld vrees ik voor de consistentie van het verhaal dat u schetst. Uiteraard met de bijbehorende MRI’s, ECG’s enz. Proefpersonen wel intact houden. Paar biertjes zijn vaak voldoende voor vrijwillige deelname.

Reageer
gravatar

Bij mij is het feit dat ik incompetent ben al van jongs af aan ingepeperd. Nu realiseer ik mij pas dat ik het ver had kunnen schoppen.

Reageer
gravatar

“Ik ben als lijder aan chronische humane incapabiliteits syndroom (CHIS) sinds enige jaren eerlijk over mijn gebrek aan competenties. Daardoor kom je eerlijke onbegrip tegen bij familie en vrienden, evenals bij mensen die je ook echt willen helpen, maar helaas daartoe onbekwaam zijn. Ik krijg daarvoor drie maal daags zestien pillen die mij uiteraard van de wal in de sloot helpen, zodat ik weer mijzelf kan zijn.”

Het voorgaande heb ik genoteerd uit de mond van een CHIS-lijder, die niet voldoende competent is om zelf te schrijven.

Reageer
gravatar

Dat in tegenstelling tot deze reactie, hahaha.

gravatar

Hèhè, eindelijk begint het besef door te dringen.

Als nou al die bijna 17 miljoen Nederlanders hun incompetentie eens durven toe te geven – te beginnen met dat zootje ongeregeld in ‘s lands vergaderzalen – dan kan ik eindelijk de regering van dit land ter hand nemen!

Leve de partij van m’n vrijheid!

Reageer
gravatar

Ik herken mijzelf in het geheel niet in deze kwalificatie. Waarschijnlijk ben ik dan ook de enige competente bestuurder hier…

gravatar

Gelukkig is het tegenwoordig wel steeds gemakkelijker om de zo belangrijke incompetente medewerker te spotten. Deze is namelijk doorgaans te herkennen aan het voortdurend rondzwaaien met zijn/haar iPad.

Reageer
gravatar

Een oud spreekwoord: “De politiek is het laatste toevluchtsoord der incompetenten” wordt hier letterlijk in praktijk gebracht. Op landelijk niveau kunnen we thans genieten van een keur van incompetenten, zorgvuldig bijeengezocht door VVD en CDA en gedoogd door PVV, CU, SGP en GL. Maar ‘het mislukken van carrières’ is schromelijk overdreven. Geen enkele incapabel gebleken politicus of CEO hoeft zich zorgen te maken over zijn hypotheek, indien men -als erkend incompetent- lid is van een politieke partij landt men nadien altijd veilig in een opgemaakt bed; bij een NGO, een IND, een COA, als burgemeester ener (middel)grote gemeente, bij een staatsbedrijf, in de consultancy of bij AirFrance/KLM. Happy landings en always a happy end.

Reageer
gravatar

Spijker op de kop Outsider!

Ook incompetenten kunnen het ver schoppen, dat zie je wel aan lachebekje Rutte of het schoffie Wilders.

Je gaat met zulke leiders bijna afvragen wie er nog wel competent is.

Dat leidt tot zelfonderzoek met een prettige uitkomst: hoera, in dit land is voor mij – incompetente klaploper – toch nog een plekje.

gravatar

Politici (althans met name die van CDA, VVD, PvdA en PVV huize) zijn per definitie incompetent. Competente mensen die een politieke carriere nastreven kunnen dit beter niet voor genoemde partijen doen.

gravatar

Outsider, goed gezien. Zowel op individueel als op organisatorisch niveau is een erkenning van incompetentie beter. Daar vloeit namelijk een gigantische afkoopsom uit voort voor de onbekwame bestuurder, een vooraf afgesproken bonus in geld of aandelen (eventueel een optiemogelijkheid voor de mogelijk betere resultaten onder de volgende incompetente bestuurder) en voor de organisatie het fijne gevoel (wraak!) van een afgezette incompetente bestuurder die vijanden heeft gemaakt onder subbestuurders. Iedereen wint! Een leuke Mercedes, BMW, Audi, Lexus is op zijn plaats met een Ampera voor de partner. Incompetentie mag best wat kosten. En, zoals we geleerd hebben van George Orwell: “all animals are equal, but some are more equal than others”. Waarvan acte.

gravatar

Zekers waar, Outsider, maar ik wil nog een verfijning aanbrengen: “..landt men nadien altijd veilig in een -ZELF_ opgemaakt bed” ….
De Linschotens en Hoogervorsten van deze wereld hebben eerst de zorg op z’n kop gezet om daarna in de Raad van Bestuur te gaan zitten, bijvoorbeeld.

@Bralhuysen: geen uitzonderingen graag? Sinds gisteren is D’66 door het ijs gezakt door de motie niet te steunen en Groen Links: Kunduz, need i say more?

gravatar

Gelukkig ben ikzelf niet competitief ingesteld. Dat behoedt mij voor heel wat incompetitieve momenten als bestuurder van een Ford Focus die ongeveer 25.000 kilometers per jaar in het verkeer doorbrengt. En Utrecht daar rijd ik meestal omheen, dus van die burgemeester heb ik weinig last.

Reageer
gravatar

Zou het iets medisch zijn zoals ADHD, ADD, PDDNOS, PTSS? Dan hoop ik dat ze er snel een pil voor bedenken. Mijn carriere als desillusionist zit al jaren in het slop namelijk.

Reageer