Culinaire taboes van tafel in ‘Alle Dagen Bakken’

‘Patisserie is een heel menselijke behoefte’

Drie stellen met een ingedut bakleven gaan de uitdaging aan: 30 dagen, iedere dag bakken. Dat is het nieuwe format voor het programma Alle Dagen Bakken van de KRO. Presentatrice Baukje Klijnstra belooft een taboedoorbrekend programma: “Je hoort weinig mensen openlijk over patisserie praten, terwijl het een natuurlijke behoefte is. Mensen moeten gaan beseffen dat bakken iets heel normaals is.”

De stellen worden begeleid door professionele coaches die erop toezien dat er daadwerkelijk elke dag iets in de oven verdwijnt. Een grote uitdaging voor bijvoorbeeld Stephan, die veel moeite heeft om zijn beslag te laten rijzen. Stephan: “Paul en ik hebben al twee maanden niks meer gebakken samen, en eerlijk gezegd zie ik er als een berg tegenop. Het verplichte karakter staat me tegen.”

Dagelijks voeren de bakpartners een enthousiasmerende opdracht uit die erop gericht is hun bestaande patronen te doorbreken. Zo worden de stellen uitgedaagd om ook eens ‘s ochtends gezellig samen in de keuken te staan en andere technieken te gebruiken dan ze gewend zijn. Klijnstra: “Veel mensen missen spanning en variatie in de keuken. In het programma komen dermate veel baktechnieken aan bod, dat ik zeker weet dat iedereen iets nieuws op zal steken. Mensen willen graag iets anders dan die eeuwige kersenvlaai of die vlugge gembercake.”

Vaatstra hoopt vooral dat dit programma de stellen helpt om hun relatie te herstellen dan wel te verstevigen. “Het blijft een experiment, maar we hopen dat we Nederland kunnen laten zien dat op regelmatige basis bakken veel kan betekenen voor een relatie. In de bakkerij des levens moet je zelf het beslag uit de kom likken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik als opticien ben groot voorstander van bakken. Onze halve omzet draait op brillen van personen die hun bril zijn verloren tijdens het bakken.

Het enige nadeel is dat het gebak wat deze personen meebrengen nooit te eten is. Zelfs de bedrijfscavia melde zich vandaag ziek na het eten van zo’n stuk gebak van afgelopen zaterdag.

Reageer
gravatar

Wat veel mensen over het hoofd zien is dat bakken een goede voorbereiding nodig heeft. Als je het beslag te snel in de oven stopt, zal het resultaat niet bevredigend zijn. Het hele voorspel van mengen, kneden en rijzen moet voldoende aandacht krijgen.

Reageer
gravatar

Vraag me af of je een beetje degelijk bakken te zien krijgt, maar waarschijnlijk gebeurd alles met een schortje voor

gravatar

De Speld plaatst altijd serieuze artikelen.
Er zijn echter heel veel mensen met een satirische kijk op dingen die overal wel een complot, grap of hilariteit in zien

gravatar

‘Patisserie is een hele menselijke behoefte’…

Dat moet natuurlijk zijn:

‘Patisserie is een heel menselijke behoefte’, immers ‘heel’ slaat op menselijke, niet op behoefte.

Reageer
gravatar

Volgens mij bedoelt het artikel dat de behoefte uit 1 geheel bestaat, niet uit stukjes.
Net als een stukje appel of een hele appel

gravatar

Fijn dat De Speld de reacties op detailniveau leest en zo welwillend is de ondertitels aan te passen.
Dat ze eventueel een hoofdtitel weigeren, daar kan ik inkomen.

gravatar

Tuurlijk Jantje52

En hoe kom je aan deze wijsheid? Wat is je bron??
Picture or it didn’t happen!

IK WIL LINKS ZIEN!!!

gravatar

Ik heb al gehoord dat ze in de laatste aflevering laten zien hoe je een trio van vanille, caramel en donkere chocolage maakt.
Schijnt een hele grote indruk achter te laten

gravatar

Ik ben alleenstaand en zou de relatie met met mijzelf willen verbeteren. Kan ik me ook inschrijven? Ben wel allergisch voor gluten en noten.
Dus een avontuur wordt het zeker.

Reageer
gravatar

Hoe moet ik dat zien? Wil je alleen maar bakken met je rechter arm, of ga je ook af en toe vreemd met links?
In ieder geval zou ik dat trucje ‘5 minuten op je hand zitten’ afraden, aangezien je dan niet in de gaten hebt dat je vingers in de beslagmolen verstrikt raken.

En die allergiën is geen probleem. Noten worden niet gebruikt en de laatste gluten zijn net weg gegooid, die waren over datum

gravatar

Ehm, kijk maar hoe je het ziet.
Ik denk niet dat er van mijn linker of rechter arm iets gemaakt kan worden wat bij een zoetekou in de smaak valt.
Kan ik nu in mijn eentje meedoen of niet?

gravatar

Het leukste is het vervolg op dit programma, namelijk: vele maanden afvallen ! Samen rondjes rennen, naar de sportschool, alleen maar sla eten etc.. Dit gezamenlijk afzien schept pas een band !

Reageer
gravatar

Ik vind het nogal wat, om zoiets persoonlijks als bakken ut de keuken te trekken en zomaar op TV te gooien. Waar blijft het moraal in Nederland?
Nou ja, het is de KRO, en we weten allemaal waarvoor de de verderflijke K in die KRO voor staat. Bah!

Reageer
gravatar

Ik zit al jaren in de bak, dus je kunt wel zeggen dat mijn bakleven totaal is ingedut.

Kan ik niet met een enkelband om naar de patisserie ??

Willen jullie een goed woordje voor mij doen bij Teeven en Opstelten?

Reageer