Taboe op stemmen nog altijd groot

‘Ik vertel op een verjaardag niet dat ik ga stemmen’

Mensen die woensdag gaan stemmen voor de raadsverkiezingen durven daar maar zelden voor uit te komen. Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat het taboe op het uitbrengen van een stem nog altijd groot is.

Van de mensen die gaan stemmen, geeft maar dertig procent dat openlijk toe. Liefst twintig procent ontkent de gang naar het stemhokje in het openbaar altijd. De overige vijftig procent laat van de gesprekspartner afhangen of het onderwerp ter sprake komt. De cijfers bevestigen een trend die bij raadsverkiezingen al langer zichtbaar is.

Volgens de onderzoekers zijn angst en schaamte de belangrijkste redenen voor de terughoudendheid. Natasja (37) uit Helmond bevestigt dat: “Ik vertel op een verjaardag liever niet meer dat ik ga stemmen. Vroeger deed ik dat wel, maar je merkt dat er veel onbegrip is, minachting zelfs. Die confrontatie ga ik maar niet meer aan.”

Natasja werd op straat zelfs bedreigd: “Ik nam een paar flyers aan van vrijwilligers van politieke partijen. Toen kwamen er wat mensen intimiderend op me af. ‘Dus jij bent er zo één?’, dat soort teksten. Het was een heel nare situatie. Ik vind het erg dat er niet voor kan uitkomen dat ik een keuze maak voor de toekomst van mijn stad. Het is misschien niet populair, maar het zijn mijn idealen.”

Vicepremier Lodewijk Asscher spreekt van een onwenselijke situatie: “Ik begrijp heel goed dat mensen zorgen hebben over het feit dat er mensen zijn die gaan stemmen. Het zou ook zeker niet mijn keuze zijn. Maar Nederland is een democratie en een vrij land. Mensen hebben het recht om naar het stemhokje te gaan. Dat mag nooit een reden zijn om iemand te bedreigen.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Taboe? Waarom zo bang?
Ik kom er gewoon open voor uit dat ik Putin heb gestemd, ik sta achter mijn principes stelletje ruggengraatloze landverraders.

Reageer
gravatar

Ondanks de stemplicht blijf ik al jaren weg. Mijn goesting zit er niet tussen gewoon. En je moet uren in de rij gaan staan in een stinkende kleuterschool. s’ Morgens vroeg. Hangen daar zatte apps in het klimrek.

De plietsie kan en mag de zatten niet verwijderen want die moeten nog gaan stemmen. En elke keer zijn hun archeologische stemcomputers kapot.

Ik blijf meestal tot na de noen in mijn bed liggen. En daarna verkneukel ik me in de verkiezingsshow. Altijd die koppen! De kiezer heeft altijd gelijk. LOL.

Reageer
gravatar

In diverse achterkamertjes, en dus ook in die van D66, worden verkiezingen, peilingen, en de bijbehorende jij-bakkende discussies erover in debatten, welke het uitgangspunt ‘goedkoop scoren’ hebben, als niet meer van deze tijd beschouwt.

Men opteert om in de nabije toekomst referenda uit te schrijven waar men met een simpel ‘ja’, of ‘nee’ de burger laat kiezen. Bij een percentage van 90% of meer op de één of de andere keuzemogelijkheid zal de uitslag overgenomen worden.

Het gaat dan dus niet meer over de poppetjes, maar om Het Program. De nieuwe wet: ‘Democratie 2.0, Iedereen .. …’ staat al in de steigers.

Men is overtuigd dat deze nieuwe aanpak meer zal aansluiten bij de transformerende samenleving, zoals die al is vastgelegd in de participatiewet.

Mark Rutte noemt dit een win-win-win situatie; het vroegere Paars in oude bewoordingen. Wilders is overigens tegen, en zal dat ook ‘nee’ aanvinken.

Reageer
gravatar

Lief!!

‘s Ochtends op tijd de stem in de bus en de regionale of plaatselijke tv-zender zoeken; waar zat die ook alweer.. ja nog steeds in de lucht hoor!
Weer een heerlijk avondje in aantocht, echt iets om je op te verheugen.
Lekker voor de tv, wokkels links, biertje rechts, zo maak je er echt een feestje van en het songfestival komt ook nog!

Wat een heerlijk jaar, nu al en het is pas Maart, mooi weer, het kan niet op lijkt wel!
Voel jij dat ook zo, Simpele Ziel?
Ik heb er ook zin in hoor, al weken en wie dat raar vind heeft mooi pech gehad.
We leven niet voor niets in een parlementaire democratie, wat jij?

Veel plezier en neem gerust het hele gezin mee naar het stemlokaal, jong geleerd…. 😉

Vrolijke groetjes,
Annie

gravatar

Gezellig Annie,

Elke gang naar zo’n stembus is toch een uitje van formaat! Schuifelend in de rij richting het houten hokje, de gewichtige daad verrichten, en daarna napraten met de bewoners in het verzorgingshuis, alwaar het lokaaltje is ingericht.

En die lieve mensen kijken er al weken naar uit; eindelijk weer eens bezoek! Lekker een kopje koffie met een kaakje erbij ronselen, en elkaar een betere toekomst gunnen, in afwachting van de exit-polls op tv.

Ballonnetjes met partijlogootjes wordt baldadig doorgeprikt met een looprekje, altijd uitgeleend door meneer Jansen, wonend op nummer 2208. Het is een ware belevenis, een feestje zelfs!

Daags na deze happening ga ik altijd terug om te helpen de rommel op te ruimen, ook gezellig, en hopen we samen dat de gekozenen dit de komende jaren ook doen.

Daarom alleen al hopen we op zo veel én zo vaak mogelijk op dergelijke evenementen. Vaak hoor ik de mensen zeggen dat ze het zo fijn vinden dat men het alweer mag meemaken, en iedereen hoopt telkens weer vurig dat de dames/heren politici daar eens wat meer rekening mee zou willen houden. Geen gekke gedachte, wat jij Annie?

gravatar

Trendvolger, het klinkt reuzegezellig moet ik zeggen, echt.

Dit jaar geen gemeentehuis; niks aan als ik het vergelijk met een verzorgingstehuis, dat ik dat niet eerder heb gedaan. Stom!!

Meneer Jansen van 2208 ken ik al.
Van de supermarkt om de hoek waar hij altijd de tijd neemt om een anekdote te vertellen aan de cassiere, hoe druk het ook is; hij maakt gewoon tijd!

Straks flink wat mariakaakjes inslaan; morgen en overmorgen heb ik wat te doen; reken maar.
Bedankt voor de tip, op zo’n manier is stemmen gewoon gezellig en ik zeg dan ook: Vaker Verkiezingen Voor het Volk in Verzorgingstehuizen.

Hee, nieuwe partij!?!?
De VVVVV, kunnen ze ook makkelijk onthouden bij lichte vergeetachtigheid.
Of 5V… nee, wellicht V5… ik ga ermee aan de slag en wel meteen.

Volgend jaar in de Hofstad als alles meezit, zin in.
Zeker geen gekke gedachte, integendeel!

gravatar

Ik vind stemmers toch vaak rare mensen. Ik weet wel dat ze er zelf niks aan kunnen doen dat ze stemmen, maar toch. Het blijft vreemd om die mensen zo naar het stemlokaal te zien gaan. Het heeft iets aandoenlijks. Maar goed, mijn voorspelling is dat over een jaar of twintig het hele fenomeen niet meer bestaat. Misschien dat we ooit nog eens op een dag het hebben over de goede oude tijd, toen mensen nog gingen stemmen.

Reageer
gravatar

Wegens gemeentelijke herindeling in 2013 mag ik niet stemmen woensdag al zou ik het willen, al zou ik niet gaan al zou het mogen. Stemmen is voor mietjes.

Reageer
gravatar

Ik hoor allerlei stemmen in mijn hoofd. Worden die nu ook meegeteld ?

Als dat het geval is, stemt mij dat tot vreugde.

Anders doe ik er het zwijgen toe. Stemloos en sprakeloos.

Ik wil nl. onder geen enkele voorwaarde mijn stempel op deze verkiezingen drukken.

Wie zwijgt, stemt toe.

En ik eet altijd met een stemvork.

Reageer
gravatar

Hallo, daar was ik weer. Woon nu in een schattig Overijssels dorpje, De Krim. Zoals u weet, is het hele dorp de Overijsselse Overheersing beu.

Wij van Plaatselijk Belang de Krim, hebben alle volmachten geronseld, dus niemand hoeft naar het dorpshuis te komen.

http://www.pbdekrim.nl/plaatselijk-belang

Ook wij zouden liever niet stemmen, maar we maken er een petitie van, voor aansluiting bij Nieuw Moscou.

http://www.nieuwmoscou.nl/

De Provincie Drenthe komt voor onze belangen op, en in Overijssel is een stelletje boeven aan de macht. Als die onze aansluiting dwarsbomen, komt het Grote Drentse Volksleger ons bevrijden.

Reageer
gravatar

Ik zat eraan te denken om anoniem te gaan stemmen met een motorhelm op, maar omdat je je tegenwoordig moet legitimeren in het stemlokaal, verwacht ik daar een probleempje. Waar gaat het heen met de wereld, als je niet eens meer anoniem kan stemmen.

Reageer
gravatar

Bij ons in het dorp gaan geruchten dat de europaten Verhofstadt, Van Baalen en Timmerfrans al klaar staan om een staatsgreep te plegen tegen onze democratisch gekozen gemeenteraad. Bestaat er dan geen TBS meer?

Reageer
gravatar

Jerimias,

Je vergist je. De dreiging komt van ene Poetin. Van hem mag je straks kiezen voor aansluiten bij Rusland of tegen niet aansluiten bij Rusland.

gravatar

Ik zou zo graag willen stemmen. Maar ik mag niet. Als inwoner van de stad Den Bosch kijk ik met tranen in mijn ogen naar de andere steden waar men verkiezingen kent. Wij, Bosschenaren, gaan op 19 maart in onze stad nergens naar een stembus. Want die is er niet. Wees dus trots dat je in een stad woont waar men de democratie hoog in het vaandel heeft. Laat met trots je stembiljet in die doos vallen. En denk daarbij aan hen die in een stad wonen waar geen verkiezingen zijn op 19 maart.

Reageer
gravatar

Lieve Caroline,

Ik vind het eigenlijk wel fijn om even niet te stemmen nu de Bartjesbrug waarschijnlijk in oude glorie zal worden herbouwd, want ik weet nog niet aan welke partij wij die wijsheid hebben te danken.

Overigens is er ook een grote kans, dat de nieuwe noodbrug er nog enkele decennia blijft liggen, zoals dat hoort bij tijdelijke voorzieningen. De partij die acht miljoen bespaart door dat voor elkaar te krijgen, waarschijnlijk een uit de ingepikte gemeenten, krijgt van mijn hele kabouterfamilie alle stemmen plus alles wat we nog bij elkaar kunnen ronselen. En dat zal veel zijn.

gravatar

caroline als je niet mag stemmen in jouw plaats kan je doorrijden naar de gemeente Heusden daar zijn namelijk stemmenronselaars gesignaleerd heb ik van intimi begrepen. je stembiljet is daar goud waard.

gravatar

‘ambulante ongewenste situatie’.
Levert bij Buma of Asscher geen hits op. Zelf bedacht? Een prachtterm voor politieke ambtenarij om de kiezer de stuipen op het lijf te jagen. Er ligt een toekomst voor je open…

gravatar

Stemmen kan écht niet meer, net als roken. Of comazuipen.

In mijn buurt heeft gisteravond een vage meneer bij iedereen aangebeld op een tijdstip dat de meeste mensen thuis zijn (01.50) met het verzoek je stempas in te leveren, samen met een ondertekende machtiging.
Stemde hij wel voor je, áárdige man!

Een buurtgenoot bedankte vriendelijk; hij stemde zelf wel…
Straks even Ziekenhuis Ziekenhuis bellen om te vragen of ze al klaar zijn met opereren.
Schijnt niet mee te vallen, 2 afgehakte handen (proberen) terug te zetten maar ach, de dokters zijn zo knap tegenwoordig en nu kán het nog!

In 2016 worden het weer gewoon ijzeren haken waar ooit handen zaten tenzij hij aanvullend verzekerd is voor zulke geintjes, eigenlijk heeft hij geluk gehad.

Reageer
gravatar

Tja Annie, dezer dagen kun je blijkbaar maar beter in een voetbalstadion verblijven. Daar wordt de teleurstelling afgereageerd op microfoons, deuren, lampen en/of afvalbakken.

gravatar

Aanvullend verzekerd zorgt voor verchroomde haken; staat toch wat beter. En met de ExtraPlusPlus polis zijn ze van roestvrijstaal; ook niet weg.

Zo zie je maar weer dat stemmen erger is dan comazuipen: moet ik wéér naar die verrekte kerk toe.

gravatar

Ah! Dat verklaart waarom ze momenteel gelyncht worden door die angry tokkiemob in hullie voortuin. Nooit wat aan gemerkt eigenlijk. Hoewel, ze zaten tijdens verjaardagen wel altijd politiek correct te wauwelen. Heel irritant. Ik zou graag door de burgemeester op de hoogte gesteld worden als er stemofielen in mijn buurt komen wonen.

gravatar

Geachte inwoner van mijn gemeente,

Vandaag zal er in een straal van 20 km rond uw huis een politicus folderen, om zo stemofilie te promoten. Sluit ramen en deuren, reageer niet op aanbellen en houd uw kinderen binnen.

gravatar

Oh moet je daar stemmen.
Ik dacht al, wel een hokje, maar wel raar om onder een plank te plassen.